..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deðiþim dýþýnda hiçbir þey sürekli deðildir. -Heraklitos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Deneysel > peri sim eldivenoðlu




2 Kasým 2005
Absürdlük Kalem Kutusunda - 4  
peri sim eldivenoðlu
sahnede topuklu pabuçlar.


:BFDI:
Bazý günler saatlerce ayný noktaya odaklanýr, aðzý yarým açýk, hiç konuþmadan týrnaklarýyla oynardý Peymi. Her gün böyle teklemeler yaþatýrdý hastalýðý. Ýki ucu birbirinden cehennem kadar uzak bir ipin üzerinde duruyordu Peymi, ya bir ucundaydý ipin, ya diðer ucunda, böylece hiçbir zaman dengesini saðlayamýyor, ya küçücük bir sincap kadar atak, ya da yýllardýr yerinden kalkmamýþ bir güve kadar bitkin oluyordu. Siyah saçlarýnýn arasýndan beyaz teller görünüyordu. Her gün yesin diye aldýðým dilimler halinde paketlenmiþ üzümlü kekleri yemedikçe sinirim bozuluyor, kekleri suratýna fýrlatasým geliyor, sonra vazgeçip hepsini peyzaj tablolarýnýn týkadýðý tuvalete depoluyordum. –peymi küçükken annesinden bitki özlü çay isteyince annesinin ona bitki özlü krem yedirdiðini anlatýr, sonra masasýna sýra sýra dizdiði kalemleri sivriltmeye koyulurdu.-

Vücudum titriyor. Damarlarýmdan gelen bir basýnç var sanki, dermisime, oradan epidermisime, tüm epital dokuma yayýlan, tüm kaslarýmý bembeyaz yapan, bedenimin tüm kontrolünü ele geçiren bir basýnç. Kalbimden, damarlarýma, ellerime, dudaklarýma, göðüs kafesime, bileklerime yayýlan bir titreme. Korku – ayçiçekleri – yaðmur – asistoli – hipertansiyon – tümüyle huzursuzluk.

Seviyordu beni. Geceleri erkenden yatýp, günlerce uyumamý, kalp atýþlarýmý dinlemeyi, buz gibi olmuþ sevimsiz ellerimi tutmayý, suratsýzlýðýmý, sürekli kalem açmasýna karýþmamamý, hiç kýzmamamý, ona sürekli kalemtýraþ ve yemese bile üzümlü kek almamý seviyordu. Yaptýðým hiçbir þeyin onu bensiz yaþayamayacak kadar çaresiz duruma düþürmeyeceðini bilmeyi unutmak için her gün kendimi hiç kapanmayan balkon penceresinden aþaðý atmayý planlýyordum. Tabii, olmuyordu.

Olmuyordu. Ona zarar veremiyordum, kendine yeterince kötülük etmiþti o mavi yüzlü þeytanla ve en sevdiðimiz beyaz nevresim takýmýný yýrttýðý için günlerce aðlayarak ve odadan hiç çýkmayarak; üstüne üstlük benim yapacaðým bir kötülük, çocukluk, onu salýncaktan düþürmem, üzerine sahte örümcekler atmam, birasýný çöpe dökmem, sabahýn 5inde onu uyumaya zorlamam, veya bunun gibi þeyler iyi gelmeyecekti biliyordum, tüm bu nedenlerden dolayý, -Peymi’nin ölümüne rastlayan gündür- librmadison beni bulmuþtu.

12 Nisan 1983: Ayva çiçeklerini sevmezdik. –mesela, oya gibi incecik yapraklý, altlarýnda piknik yapýlýr, göl kenarýnda, ayva aðaçlarýnýn altýnda otururken göle taþ atýlýr, sigara içilir, ama öpüþülmez, hava sýcak, güneþ gözümü alýyor ama yine de üþüyorum, kafadan gelen bir üþüme, bir tür beyin hormonu salgýlamasý, çat pat konuþtuðum Fransýzca kelimelerle baþým aðrýyor demek kadar zor, ne bileyim eros’un okuna týrmanmak, yerinden koparmak, yerlere kuru sakýzlar atmak, balkondan aþaðý, insanlarýn üzerine gastrik asidini boþaltma eðilimi duymak, tüm bunlar, beynimin içinde dolaþan tüm bu gereksiz iki bacaklý, insani varlýklar, olgular, imajlar, küçük bir bardaða hayatýmý doldurmak gibi, beyin kývrýmlarýmda kendimle kovalamaca oynayýp, cezasýný alnýmýn ortasýna yediðim bir kurþunla ödemek, ölmek kýsaca, bir söðüt aðacýnýn altýnda, tercihen, nisan’da, kafamýn içinde su kabarcýklarýna benzer þiþler varken.

Peymi öldüðünde, ben, iþte, sorumsuz ben, eskisi gibi, yerleri temizleyen, aðlamayan þeytan, bir ayva aðacýnýn altýnda karþýmda duran iðrenç göle taþlar atýyordum, Peymi bir dilim ekmeðin üzerine reçel sürerken ki, tezer’den öðrendim demiþti, haftalardýr delirmiyordu, kafasýnýn içindeki yaralar kabuk baðlamýþtý, þiþleri inmiþti, avuç içlerindeki deriler kalkmýþ ama kabuk baðlamýþtý, iyileþiyor demekti, dizleri artýk eskisi gibi çürüklerle dolu deðildi, ve elinde o ekmekle yüzüme bakarken –ki ben göle taþ atýyordum, yüzüme baktýðýný görmemiþtim, az da deðil, yarým saat kadar bakmýþ yüzüme, ben topraðýn içinde yassý taþlar ararken, sonra birden gözleri dolmuþ, ama güçsüz, çok güçsüzmüþ, güçsüzdü biliyordum, kilo vermiþti, eskisi gibi canavarlaþamýyordu, küçük bir köpek kadar kýzabiliyordu, kafasýna vuracakken ýskalayýp ellerini boþa sallýyordu- son bir kez daha çýðlýklar atamadan ve sonsuz acýsýný, -çünkü ben sorumsuz, bencil ve faþist bir orospuydum- içine gömerek, tüm þikayetlerini, kýrýklarýný ve yaralarýný bir dilim reçelli ekmekle bana anlatmaya çalýþýrken, öldü.

Librmadison ’u bana hediye etti. Þiþe açacaklarýný, ahizesi kýrýk bir telefonu, tuvaletteki tavþan resimlerini, ciltleri kopmuþ kitaplarýný, golf takýmýný, ince parmaklarýný yanýnda götürürken, içine sýðmak istediði çekmeceyi, üzümlü keklerini, pey’le baþlayan her þeyi, o küçük, kötü kokan, tablolarla dolu odayý, aðrýlarý, açtýðý ve açacaðým yaralarý, ellerini, yumruklarýný, þiþmiþ gözlerini, acýsýný –acýsýný, en çok o simsiyah þeyi- bana býraktý. Ellerim kanýyor. Doktor gelsin diyeceðim ama Peymi telefonu götürdü. Peymi hayatýmý götürdü. Ýki poundluk hüznüyle, o fahiþeyi geride býraktý.

Hoþça kal Peymi. Merhaba hastalýk.

     

     

     
     

     




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: kimbilir
Gönderen: pastoral adam / Ankara/Türkiye
4 Kasým 2005
bilirsin insan bazen düþünmek istemediði halde düþünür, yumuþar, belki hüzünlenir, belki kinlenir, belkide, optimist olacak ama, sevinir. aslýný bilir; önemi yoktur düþündüklerinin ve bu gerçektir. kimbilir? sevdiðim kelimeler var,çok kullanýlamaz, bilirsin... diyeceðim þu ki: nasýldýr nedendir, insanýn içini burkuyorsun, yetmez, kýrýyorsun. etkisi sendedir, sen bilirsin, herkesten daha iyi sen bilirsin. kimse anlamasa nedenini(gerek varmý bilmem), varsýn koy götüne ki abartý olsun. gözüme girsin. bilirsin insan anlamasada sever. ki anladýðýný sanmandan iyidir anlamaman ne demiþ þakir: "beni bu hayatta bir tek sen anladýn ama sende yanlýþ anladýn." kime demiþ bilir misin. kendine...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn deneysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Absürdlük Kalem Kutusunda - 1
Absürdlük Kalem Kutusunda - 2
Absürdlük Kalem Kutusunda - 3

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Rüya, Ýçecek Dolabý, Kelebekler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Anne [Þiir]
Kaybolma Yazýsý [Þiir]
Evsiz ve Yaðmurlu [Deneme]
Ýtiraf ve Kalp Çarpýntýsý [Deneme]
Ýnsan, Panik, Uhu [Deneme]
Defne Sokak [Deneme]
Saðýr [Deneme]


peri sim eldivenoðlu kimdir?

küçük düþünürüm ben. mesela antibiyotik þiþelerinin içinde kelebek biriktiririm. siz? çay, kahve, omlet, oralet?

Etkilendiði Yazarlar:
kara delikler, denizin en derin noktasý, ne zaman ufuk çizgisine varýyoruz, jean seberg saçýndan topuz yapabilme, evet 1963.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © peri sim eldivenoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.