..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Moda denilen þey o kadar çirkindir ki onu her altý ayda bir deðiþtirirler." -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Dilbilim > ömer kýrat




10 Kasým 2005
Ödeme Güçlüðü Çekenler  
Fransa'nýn Kýsa Tarihi

ömer kýrat


Fransa'nýn kýsa tarihi ve "ö" harfi ile ilgili olarak bu tarihin sorgulanmasý.


:CCGJ:
Bildiðiniz gibi Fransýzlar "Ö" harfini harf olarak, tek baþýna kullanmaz. Daha doðrusu kullanamazlar. Çünkü dilleri o harfe dönmez. Ýþte bu gün "Ö" deme güçlüðü çeken Fransýzlarýn hikâyesini anlatacaðým.

Öncelikle “Fransýz” isminin kaynaðýndan baþlayalým. Tahmin edileceði üzere Keltler ve Druidler tarafýndan kurulan FRANÝA imparatorluðu, Doðudan yapýlan barbar saldýrýlarý ve Batýdan esen sert lodosa daha fazla dayanamayýp çook eski bir tarihte ikiye bölünmüþtür. Ayrýca o dönemde taraftar bulan “hepimizin basit bakterilerden evrimleþtiði, bu nedenle bölünerek çoðalmamýz gerektiði” þeklindeki fikir akýmý da buna zemin hazýrlamýþtýr. Aynen “baðýmsýzlýk” düþüncesinin Osmanlý’nýn sonunu hazýrlamasý gibi…
Batýda kalan Druidler imparatorluklarýna FRANLILAR adýný koymuþlardýr. Bu ismi koyarak yapmak istedikleri; eskiden var olan FRANÝA`dan olduklarýný belirtmekti. Yani amaçlarý geçmiþlerine atýfta bulunmaktý. Ama doðuda kalan Keltler bunu yanlýþ anladýlar ve "Onlar Franlýysa biz Fransýz olmalýyýz!" diye düþünüp isimlerini FRANSIZLAR olarak seçtiler.

Geleceðe Dönüþ filmlerindeki gibi gel zaman git zaman Fransýzlar güçlendiler. Çünkü onlara saldýran barbarlardan birçok teknolojiyi kapmýþlar medeniyet öðrenmiþlerdi. Tuvalet adabýný, adab-ý muhaþeret kaidelerini, "muhaþeret" kelimesinde "h" harfi olmadýðýný vs... Tabi bu durum toplumsal bir çalkalanmaya da neden olmuþtu. Zira toplumun büyük kesimi, medeniyet ve teknoloji konusunda bu denli þey öðrendikleri kiþilere "barbar" demenin "barbar" kelimesine haksýzlýk olduðu yolunda görüþü savunuyordu. Hatta bu kesim, 685 yýlýndaki barbar saldýrýlarýnda ölmeseydi; siyaset bilimciler, tarihçiler, toplum-bilimci ve tüm entelektüeller muhtemelen bugün "oryantalist bakýþ" þeklinde bir kavramla uðraþmak zorunda kalmayacaklardý.

Batýdaki Franlýlar (yani Frania kökenliler) okyanus kýyýsýnda yaþadýklarý için maruz kaldýklarý lodos ve köpekbalýðý saldýrýlarý nedeniyle siyasi ve kültürel olarak gerilediler. Dalga ve rüzgâr sörfü için uygun kýyýlarý olsa da, köpekbalýðý saldýrýlarýndan çekindikleri için 705 yýlýnda, tasý taraðý toplayýp Amerika`ya doðru yola çýktýlar. Yani aslýnda Amerika`ya ulaþan ve orayý Hindistan sanan ilk Avrupalýlar Druidler di. Yanlarýnda getirdikleri taslar ve sayýsýz taraðý kullanarak, yerlilerle ticaret yapan Druidler kýsa sürede zengin oldular.
Ýþin ilginç tarafý, bugün Kýzýlderili dediðimiz yerlilerin, Buffalolarý kutsal kabul etmesi ve bir nevi tapmasý sonucunda, buranýn yeni bir kýta olduðunun ve Hindistan olmadýðýnýn anlaþýlmasýndan sonra bile “Hintlilerin ineklere taptýðý” þeklindeki görüþün deðiþmemesi ve zamanla Hintlilerin de bu fikre alýþmasý olmuþtur.

Bu kýsa tarihsel açýklamadan sonra esas konumuza dönelim isterseniz.

Fransýzlar (yani Keltler) Druidlerden boþalan yere kendileri yerleþti ve daha da güçlendiler. Ayrýca Barbarlarla da arkadaþ oldular. Hatta Avrupalýlarý ve Barbarlarý tek çatý altýnda toplayýp, çatýdan tasarruf -ki Ýngilizler tasarroof der- etmek için bugünkü Avrupa Birliðine benzer bir yapýlanma içine girdiler. Elbette ki iþleri zordu. Zira dil birliði gerekiyordu. Çünkü kültürün ve tüm düþünsel çýktýlarýn kaynaðý olan dil farklý olursa, kurulan birliðin sadece adý birlik olacaktýr. Bu nedenle, ilk olarak alfabeler konusunda bir çalýþmaya girildi. Bu arada belirtmek gerekir ki Barbar alfabesi 29 harf ve 8 adet tanýmlanamayan tuhaf sesten oluþuyordu.


Ýlk ve son tartýþma konusu "Ö" harfi ile ilgili olmuþtur. Barbar ve Kelt (yani Fransýz) temsilcilerden oluþan Avrupa Birliði Alfabe Tespit Komisyonu toplantýsýna katýlan Barbar Temsilci sýra "Ö" harfine geldiðinde söz almýþ ve þu tarihi konuþmayý yapmýþtýr:
- Öargh! Pardon, boðazýma tatarcýk kaçtý da... Bu Tatar yavrularý çok lezzetli ama yerken dikkatli olmak gerekiyor. Neyse. Konuyu daðýtmayayým. Bildiðiniz gibi alfabemizin en önemli harflerinden biri olan "ö" ye sýra geldi. Bazýlarýnýzýn bu harfi kaldýrmak istediðinizi biliyorum. Ama Fransýzlarýn da bu harfi kullandýðý bir gerçek... Mesela "LÖ KEDÝ", "Lö Vabo", "Lö Semi" ya da "Lö Kan Kanseri" derken aðzýnýzdan "Ö" harfi çýkýyor ama alfabenizde maalesef bu harf yok. Dolayýsýyla bu harfin kaldýrýlmasý bir yana ortak alfabemize eklenmesi gerekiyor. Teþekkür ederim."

Ýþte bu konuþma sonrasýnda çýkan tartýþmanýn ardýndan, önce ortak alfabe yaratma, ardýndan da diðer tüm ortaklýk projeleri suya düþmüþtür. Barbarlar ve öbürleri (Keltler ya da Fransýzlar) tekrar savaþmaya baþlamýþlardýr.

Sonuç olarak, konuþmalarýnda "ö" harfini kullanmak konusunda zorluk yaþamayan bu aptallar (Fransýz, Kelt ya da Öbürleri olarak da bilinirler) Barbarlara duyduklarý öfke nedeniyle, günümüzde bile harfi tek baþýna telaffuz etmemekte ve alfabelerine de sokmamaktadýrlar. Yani aslýnda yaþadýklarý "Ö"deme güçlü olgusunun ardýnda, eski düþmanlarýna duyduklarý öfke vardýr.
Umarýz bir gün bunun anlamsýzlýðýný anlarlar ve olgun davranýp "Ö" harfini kabullenirler. Özellikle de Türkiye`nin (former Barbarians) Avrupa Birliðine girdikten sonra yapacaðý ilk iþ bu olmalý. Atalarýmýzýn yarým býraktýðýný bitirmek boynumuzun borcu. Ödemezsek boynumuza haciz gelir ve soluk borusu, nefes borusu, atar damar vb. ne varsa kaybederiz ona göre...
THE END



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Numeroloji
Koçlarýn Arabalarý & Tanrýlarýn Sessizliði
Diyet
Repeat After Me: Evren, Evrem, Evre!
Bir Ýhtimal Daha Vardý...
Menapozlunun Sesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kuran'a Ayak Basan Ýlk Türk [Öykü]
Noel Baba'nýn Gerçek Hikâyesi [Öykü]
Buzdolabý Adam Elma [Öykü]
Dinlenme Tesisi (Hac - Mahal) [Öykü]
Frank Einstein [Öykü]
A Playlist Story [Öykü]
Yalnýzlýk Üzerine Bir Yanýlma/yanýlsama [Öykü]
Ordu Olmayan Adam [Öykü]
Bill Clift'in Karýsýnýn Anlatacaklarý Var! [Öykü]
Mutlu Olmaktan Mutsuz Olan Adam [Öykü]


ömer kýrat kimdir?

Merhaba edebiyat aþýklarý! Edebiyata duyduðunuz aþkýn karþýlýksýz olmasýna neden olan kiþi, yani edebiyatýn gönlünü kaptýrdýðý, dolayýsýyla sizin aþkýnýza karþýlýk vermemesine neden olan kiþi olarak, büyük bir sorumluluðum olduðunun bilincindeyim. Bu bilinçle, amatör edebiyata büyük bir katký saðlayacaðýna, yeni bir soluk ve beniz getireceðine inandýðým bu sitenin üyesi olarak, üyesi olduðum ve edebiyata yeni bir beniz ve soluk getirip, katký saðlayacaðýna inandýðýmý az önce belirttiðim bu sitedeki yazýn serüvenime sizleri de davet etmekten kývanç duyuyorum ve kývancýn kelime anlamýný tam olarak bilemediðim için þaþkýnlýk yaþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Douglas Adams, Emil Zola, Garcia Marquez, Oscar Wilde, Woody Allen


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer kýrat, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.