..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kurguyla gerçek arasýndaki ayrým, kurgunun mantýklý olmak zorunda olmasý. -Tom Clancy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Deneysel > Omerta Laxus




18 Kasým 2005
Kültürel Harabelerimiz Ya da Mirasýmýz - II  
II.BÖLÜM - SONRA SONSUZLUK VE KAVRAMSAL KARMAÞA

Omerta Laxus


:-(’F 'in ve insanüstü kakým gücüne sahip erdemli bilge filayaklý sevgilisi, matemetiðin çýkýlamaz varolmayan küresinden (nokta) paçayý yýrtýp sonsuzluðun kuyruðuna takýlmanýn bedelini bir önceki maceralarýndan daha kolay ödemediler


:BAEI:
:-(‘F insanüstü kakým gücüne sahip erdemli bilge filayaklý sevgilisi, matemetiðin çýkýlamaz varolmayan küresinden (nokta) paçayý yýrtýp sonsuzluðun kuyruðuna takýlmanýn bedelini bir önceki maceralarýndan daha kolay ödemediler. Bu kuyruðun bitmek tükenmek bilmez savurganlýðý ve de dinamizmi ilk etapta onlarýn içlerinde kýpýr kýpýr ama onlar için betimlenemeyecek, daha önce tatmamýþ olduklarý duygular filizlendirdi. Bunun sonucunda :-(‘F (üzgün ef) ve sevgilisi – ki yaþadýklarý mutluluktan dolayý o da adýný :-(‘F in tümleyeni olan :-)’F (mutlu ef) olarak deðiþtirdi- evrendeki bir çok kuyruk üzerinde oyunlar oynayarak hiç bir þeye aldýrmadan tüketmeye baþladýlar sýnsuzluðu.

Varolduklarýný farkettikleri ilk saniyeden beri matematik ve sayýlardan baþka bir þey yaþamamýþ olduklarýndan aþk diye bir þeyden de haberdar deðillerdi. Onlarý bir arada tutan tek þey o çýkýlamaz varsayýmsal küreden çýkmak için beraberce tükettikleri varoluþ enerjisinden ibaretti ve imgelemlerinde kendilerine rahat bir yer edinmeyi baþaramayan, onlarýn kavram diye niteleyemedikleri bir þeyler gördüklerinde ise ona bütün matematiksel teorilerini uygulayýp sonuçsuz kalýrlardý, çünkü onlar soyut kavramlardý. Günün birinde kuyruklar arasýnda 1 oyun oynarken :-(‘F in dudaklarý arasýndan, matemetikten baþka hiç bir þey bilmeyen biri için sarf edilebilecek en felsefik ve en belirsiz kelime fýrladý. Kuyruklardan birinin üzerine doðru koþarak “þeye bak!” dedi. Ýlk etapta onu bir özel isim gibi kullandýlar; þey kelimesi :-(‘F in iþaret ettiði kuyruða takýlan addý. Daha sonralarý kelime sandýklarýndaki hazineleri 3-5 matematiksel kavramdan ibaret olduðundan diðer kuyruklara da þeye benzeyen þey, þeye çok þey, vb. gibi isimler takmak zorunda kaldýlar. Bir süre sonra iþler içinden çýkýlmaz bir hal aldý doðal olarak. :-(‘F ile :-)’F her þeyi daha belirli bir hale sokmak maksadý ile hepsinin üzerinde teker teker kafa patlatmaya baþladýlar. En sonunda :-)’F geçmiþ hayatýndan kalma bir alýþkanlýkla hayal gücü sýnýrlý karesinde 2 kavramý birleþtirmeyi baþararak çok yeni bir þey bulmuþçasýna baðýrdý. “Aaaa” dedi “Bu, 1 þeye benziyor”. :-(‘F de hemen üzerinden atlayarak kuyruðun itiraz etti “yok caným bu olsa olasa BÝRDÝR”, :-)’F de öteki bir kuyruktan atlayarak :-(‘F in üzerinde durduðu kavramlaþamamýþ þeyin sýrtýna basarak bir önündeki kuyruða oturdu ve ekledi “BÝR”. Böylece bir süreliðine ÞEY ve ona benzeyenleri (aslýnda bizim için oradaki hiçbir kuyruk benzer deðil diðerine ama onlarýn algý eþiklerinin epey üzerinde olduklarýndan uzun bir süre algýlayamadýlar aralarýndaki farklarý) býrakýp yeni bulmuþ olduklarý ve onlarý keyiflendiren, kuyruklar üzerinde kavrmsal birdirbir oynamaya baþladýlar, bu oyunlar esnasýnda en az buraya geldikleri kuyruk kadar sonsuz sayýda kuyruk olduðunu fark ettiler. Bu fark ediþ onlarýn farkýnda olmadan duyduklarý iletiþim güdüsünü bir anda yoketmiþti.

Tam o esnada üzerinde beraberce durduklarý kuyruktan dolayý olduðunu tahmin ettikleri acayip bir duygu kapladý ikisini de. Önce dudaklar birleþti, sonra göðüsler ve en sonunda da aralarýndaki iki küçük farklýlýk bir birine temas etti. Ýþte o zaman mizaclarýndaki bütün zýtlýða karþýn, farklýlýklarýn birlikteliðinden doðal olarak anlatamayacaklarý bir zevk seli içinde boðuldular. Ýletiþim dedikleri bu olsa gerek diye geçirdiler içlerinden ve hemen ardýndan sözel iletiþimin keþfi geldi :-(‘F buraya “CÝN’li ” dedi o iþlemi yaparken çok esrarengiz þeyler hissettiði için, :-)’F ise içinde adeta boðulduðu sevk selinin SEL kýsmýnýn bu kuyruða isim olarak daha uygun düþeceðini savundu. En sonunda biraz ondan biraz ondan alarak ortaya yepyeni bir kavram attýlar, kuyruðun adýný CÝNSEL koydular, o kuyruðun üstünde oynadýklarý çok kombinasyonlu oyunun adýný ise CÝNSELLÝK oyunu koydular.

Gel gelelim, son keþfetmiþ olduklarý oyun kafalarýndaki – kavramlaþtýrýlmamýþ ve/veya kavramlaþtýrýlmaya çalýþýlan – her þeyi boþalma sýrasýnda fiziksel olarak dýþarýya kustuklarýndan kavramsal evrim süreçlerini bir hayli yavaþlattý. CÝNSELLÝK oyununu o kadar çok oynadýlar ki en sonunda ikisi de bir deri bir kemik kalýp ikinci temel dürtüyü ve akabinde üçüncüsünü bir çýrpýda keþfettiler; “Acýktým” dedi :-(‘F, sen acýkýrsan ben de “Susarým” dedi :-)’F ve gülümsedi zýtlýk yarýþýnda altta kalmadýðý için. Hemen birdirbir oynayarak (bir yerden baþka bir yere gitmek için bu oyunu oynamak adeta bir gelenek halini almýþtý) yol aldýlar uzaklara, en sonunda yorulmayý baþarýp durdular 2 farklý kuyruðun üzerinde. “iþte” dedi :-(‘F “bu kuyruðun adý YÝYECEK” ve çýlgýnca birkaç lokma aldý kuyruktan. “çok lezzetli imiþ”. :-)’F ise “bu kuyruðunku ise içecek” dedi ve bir çýrpýda içti kuyruðu. Birden “ben de doymak istiyorum” ve “ben de susuzluðumu gidermek istiyorum” cumleleri duyuldu biri birlerini palayla kesercesine. “leydiz först” dedi :-)’F ve uzattý elindeki kuyruðu. :-(‘F içerken içeceðini birden öksürmeye baþladý; içecek denilen sývýyý ilk defa aðzýna aldýðýndan az önce yaptýðý ýsýrýp yutma eylemini tekrar denediðinden sudan boðulmuþtu anlaþýlan ve gözleri fal taþý gibi açýlýp düþtü kaldý kuyruðun üzerine devinimsiz.

Ýyi ki ölüm denilen þey daha hayat bulmamýþ (hayat bulmasý için birilerinin ö kavramý icad etmesi ya da ölüm kelimesini 1 defa telefuz etmesi yeterliydi) ve kimseye göz kýrpmamýþtý (hayat bulduktan sonra da insanlarý öldürmek için yapmasý gereken þey onun gözlerine bakýp bir göz kýrpmadan ibaretti) yoksa :-(‘F çoktan ölmüþ olacaktý çünkü nefes almýyordu. :-)’F onu geri getirmek için bildiði her þeyi (matematik, seviþmek, yemek ve içmekten baþka birþey bilmiyordu) denedi ama nafile. Aðladý, sýzladý, kendini kaybetti, bulmasý çok uzun sürdü ama o hala yatýyordu hareketsiz ve göz kapaklarý açýk. En sonunda yeni bulmuþ olduðu kendini tutup kulaðýndan getirdi :-(‘F yanýna ve ona “kendine gelene kadar seni kaybetmemem lazým, kendine geldikten sonra seni serbest býrakacaðým ki mutluluktan kendimi kaybedeyim” dedi. Yaný baþýna oturup :-(‘F in, kulaðýna þu sözleri fýsýldadý: “Ne olur sevgilim artýk uyan(!?) çünkü sana deliler gibi aþýðým(!?)” ve :-(‘F birden kalktý. Hemen birdirbir oynayarak cinsellik kuyruðuna gittiler, o oyunu o gün oynadýklarý gibi güzel oynamamýþlarýdý daha evvel.

:-)’F bu oyunun bu kadar keyifli oynanabileceðine mi yoksa anlamýný henüz bilmediði ama hayati bir anlam taþýdýðý su götürmeyen sihirli cümlenin yarattýðý etkiye mi þaþsýn karar veremedi. Yoksa :-(‘F in kalkmasýna mý? “Acaba hangi kelime kalkmasýnda birincil etken olmuþtu? “Uyan” eylemi mi yoksa “Aþk” kavramý mý?” diye düþündü bir süre, sonra eylem olduðundan uyan kelimesinin bu iþi baþardýðý kanýsýna vardý.

:-(‘F “bu arada” dedi, “yanlýþlýkla uyku denilen bir kuyruða dokunmuþtum geçen gün, yemeði yedikten sonra da rehavet çöktü doðal olarak ve uyudum. Seni korkuttuysam çok özür dilerim. Nasýl ama? Gördüðün gibi kuyruk keþfetme yarýþýnda 2-1 öne geçmiþtim ki rüyamda nasýl uyanacaðýmý bilmediðimi gördüm ve telaþa düþtüm. Tam o esnada seni gördüm baþý ucumda, birilerine “o kendine gelene kadar seni kaybedemem” diyordun, bu duruma çok ama çok kýskandým. Tam ben kýskançlýk krizi geçirirken yüzünü gördüm ve bana o inanýlmaz cümleyi kurdun “Sana deliler gibi aþýðým” ve kalktým. Bu durumda kýskanmak için +1, aþýk olmak için +1 daha genel durum 4-1, epey geridesin”.

:-)’F karþýlýk olarak güldü ve “birincisi” dedi “uyumayý bile doðru dürüst öðrenemediðin için gözlerin açýk uyuyordun, yani tam olarak uyumayý bile baþaramadýn. Burdan sana +1/2. baþý ucunda konuþtuðum kiþiye gelince senin ölmüþ olabileceðini düþündüðümde kaybettiðim ve ancak uzun uðraþlar sonucu bulabildiðim kendim idim. Buradan +1 bana ve kýskandýðýn için +1 sana. Daha sonra deliler gibi aþýk olduðumu söyledim ama sen gözlerinin açýk olmasýndan dolayý R.E.M in R aþamasýnda olduðun için benim gerçekten yaptýðým her þeyi sen rüyanda keþfettiðini sandýn. Gerçek genel duruma baktýðýmýzda çoka-2.5 yenik durumdasýn aþkým, zaten keþfettiðin uyku fiili ve kýskançlýk kavramý þu ana kadar keþfettiðimiz en kötü kuyruklar. Bu arada az önce ölümcül bir hata yapýp “ÖLÜM” kelimesini kullanmam sonucu ona bir beden bahþetmiþ oldum, bundan böyle benden baþka kimsenin gözlerine bakma çünkü emin olabilirsin ki 2 kiþilik evrende 3. kiþi ölümün ta kendisinden baþkasý olamaz.

Son olarak da bu yarýþ bizi mahfedebilir, yeni bulduðun kuyruklara bak sana, eðer böyle gidersen mahfolduk demektir. Neyse o yüzden bu kadar kadar hýrslý olmayalým artýk, baþýmýza açtýðýmýz bu kadar bela yeter sanýrým.

Zaten ben artýk daha farklý kuyruklar aramaya karar verdim. Miras olarak býrakýlabilecek þeylerden bahsediyorum, bunlarýn tümüne de KÜLTÜR diyebiliriz sanýrým”

Bu andan itibaren kavramsal evrimleri ivme kazanarak artýp sürekliliðini yitirmemiþtir. Bir süre sonra dilleri geliþmiþ ve kuyruklar karþýsýnda kendilerinin daha güçlü hissetmeye baþlamýþlar. Ne yazýk ki evren çok büyük ve bir o kadar da dinamik olduðundan yeni bulduklarý kuyruklar ya kýlýk deðiþtirip ya da onlarýn kavramsal evrim ivmelerine yetiþemediðinden demode olmuþ, tekrar tekrar karþýlarýna çýkagelmiþlerdir.

:-)’F in kendine ait, miras olarak býrakabilecek herhangi bir þey bulamamasý onu her geçen gün biraz daha asabi yapýyordu. Bu arayýþlar sonunda bir gün :-(‘F in yanýna gidip ona “sevgilim çok uzun zamandan beridir burada yaþýyoruz ve o mendebur adamýn gözlerinin içine bakmamaya çalýþýyoruz, ben hem bu mekandan sýkýldým hem de o lanetli þeyden kaçmak için çok yoruldum. Evrenin en ücra köþesinde öyle bir kuyruk buldum ki inanýlmaz bizi buradan uzaklaþtýrabilir. Hemen buradan kaçalým, hem bakarsýn ölüm bizi orada bulamaz ve ben de kafamda hayalini bile kuramadýðým kültürel mirasýmý inþa etmeye baþlarým orada.”

Bunun üzerine :-(‘F ismi gibi üzülerek onay verir ve Kara Delik kuyruðunun bulunduðu mekana giderken bütün keþfetmiþ olduklarý (hatta keþfetmemiþ olduklarý) kuyruk kýrýntýlarýný toplaya toplaya yolalýrlar, cinsellik kuyruðunda uzun uzun oyalandýktan sonra varýrlar kara delik kuyruðuna.

:-)’F tebessümle son bir kez bakar evrenin bu parçasýna ve takar aynalý güneþ gözlüðünü. Rota þuydu bütün kuyruklarýn sahibi olan bu kara delik kuyruðunun ucunu açtýktan sonra içine girip, Galaxilerin bulunduðu bir boyuta geçip, en güzel galaxiye yerleþeceklerdi, yani Güneþ Sistemine, oradan da en güzel gezegeni seçip oraya.

Birden oradaki kuyruðun kuyruk olmadý, her kuyruðun bir baþ ve gövdesi olmasý gerektiðinden, havaya kalkan, canlý, kanlý bir varlýk olduðunu algýladýlar. Donuk, hipnotik, kýrmýzý gözlerin açýlýp kýrmýzýnýn karanlýkta yayýlýp yansýyýp, onlara yaklaþtýðýný, dahasý çatal dilinin neredeyse onlara deðecek kadar yakýn olduðunu hissedip çok korktular. Ne olduysa o an oldu; yýlan aðzýný açýp :-(‘F in kafasýný yutup, aðýr aðýr emmeye baþladý. Onun hazmedilmesi sýrasýnda :-)’F kafadan doðaçlayarak ürettiði teoriler de, bir kara deliðin yakýnýna geldikleri için inanýlmaz bir çekim gücüne kapýldýklarýný, ve buna hiç bir þeyin direnç gösteremeyeceðini, herþeyin yolunda olduðunu, yapýlacak en doðru iþin :-(‘F in arkasýndan gitmek olduðunu teyyi eder doðrultudaydý.

Tam :-(‘F in hazmýnýn sona erdiði an, yýlan tekrar þahlanmýþ :-)’F i kapýyorkan arkasýndan gelen sesler sonucu irkilen :-)’F arkasýna dönüp, karþýsýnda diri diri ölümü görür. Korkusundan ne yapacaðýný þaþýrýr ve ölümün onun altýndaki kuyruklarý oynatarak onu yere düþürüþünü hayranlýkla seyreder. Yýlan adeta ona iylik etmek istercesine, ilk önce sað ayaðýný, bacaðýný, sonra sollarý ve gövdesi ile baþýný hýzla yutar. Tam aðzý kapandýðý an bir güç onu açmaya çalýþýr, baþarýr da. Yýlanýn gözlerine bakýp hemen :-)’F in yüzünü tutarak kendi yüzüne doðru çevirir. Ellerinin deðdiði yerde bir sýcaklýk, ölmekte olan ölüm ve kara delik. “Yaþasýn aynalý ðüneþ gözlüðü” der :-)’F ve ölmeden evvel son býr ýkýnýþla adeta doðururcasýna güneþ sistemine yollar onu kara delik.

:-(‘F somurtarak sorar “nerede kaldýn?” diye. O da “yaþasýn aynalý güneþ gözlüðü ve özgürlük” ve hýzlýca olan biten her þeyi anlatýr :-(‘F e. Oturup PLUTON’un üzerine seçerler fiziksel evrimlerini baþlatmak istedikleri gezegeni. Adýný da yaþadýklarý maceradan esinlenerek “DÜN Yoktu, bu gün var” sloganýnýn ilk iki hecesinden esinlenerek ESTETÝK kaygýlarýna daha çok hitab ettiði için ‘DÜNYA’ koyarlar.

Böylelikle en eski kültür öðelerinden biri ile tanýþýrlar; ESTETÝK. Salt idealize edilmiþ teorik estetik pratik dünyada iþlerine yaramadýðý için, estetiðin pratiðe iz düþümü olan temel SANAT dallarýyla baþlarlar Dünya’daki keþif yolculuklarýna....



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn deneysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kültürel Harabelerimiz Ya da Mirasýmýz - I
Yalnýzlýk Senfonisi
Eþik

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
2. Eþik [Deneme]


Omerta Laxus kimdir?

Çok Önemi Yok!!!

Etkilendiði Yazarlar:
Ýtalo Calvino, Virginia Woolf, Douglas Adams, Mehmet Yaþýn


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Omerta Laxus, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.