..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamým boyunca, ondan birþey öðrenemeyeceðim kadar cahil bir adamla karþýlaþmadým. -Galilei
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Nur Gayretli




26 Kasým 2005
Kazara  
Nur Gayretli
...çok erken kalkýyorsam hep bunu yaparým zaten; saatleri þaþýrýveririm. Belki bunun nedeni öyle olduðu için deðil, öyle olmasýný istediðim içindir. Ama hayat her zaman insanýn istediði gibi olmuyor...


:BEIJ:
Ýnceden inceye yaðan kar, ertesi gün sýnavý olan benim için pek iyi bir þey deðildi. Zaten sabahýn köründe olan sýnava gitmek için, otobüslerin kar yüzünden daha yavaþ gideceklerini de göz önünde bulundurursak, daha erken evden çýkacak ve bunun için de daha erken kalkacaktým; nitekim sonuç da böyle oldu.

Sabah ufak bir kargaþa ile saat altýda, ayarladýðým gibi çalmaya baþlayan müzik setimin sesiyle uyandým. Bu ufak kargaþaya gelince; yaptýðým þey saat altýyý beþ zannedip kendimi uykunun kollarýna tekrar atmayý düþünmekti! Eðer çok erken kalkýyorsam hep bunu yaparým zaten; saatleri þaþýrýveririm. Belki bunun nedeni öyle olduðu için deðil, öyle olmasýný istediðim içindir. Ama hayat her zaman insanýn istediði gibi olmuyor.

Çabucak kahvaltý ettikten sonra saat yedide, sabahýn tüm ayazýna karþý tir tir titreyerek otobüs beklerken buldum kendimi. Kimsenin bu saatte gelmeyeceðini umarken genç bir kýz göründü, sokaðýmýzýn bir üstündeki sokaktan gelen. Çatýr çutur sesler çýkararak buzlarýn üstünden yürüyüp duraða geldi. “Günaydýn.” Dercesine hafifçe baþlarýmýzla selamlaþtýk. Çok geçmeden otobüs geldi. Ben sesli düþünerek “Umarým budur.” dedim. Kýz da “Evet, inþallah Kýzýlay’dýr.” Dedi. Gelen otobüs, evet, Kýzýlay otobüsüydü ve beraber bindik. Boþ bulduðum arka koltuklardan birine oturdum. Her zaman, yani otobüse binip oturacak yer bulduðum her zaman, yaptýðým gibi yapmadým bu sefer. Sevmediðim gürültülü otobüs ortamýndan soyutlamak için kendimi, müzik dinlerdim. Bu sefer dinlemedim. Açmadým müziði. Ýyi ki de açmamýþým.

Ankara’yý bilenler, bilir bahsettiðim yerleri… Otobüs Dikimevi’ndeki “Ankaray” duraðýna yaklaþmýþtý. Kýrmýzý ýþýkta bekliyorduk. Aniden bir ses duymakla beraber, sarsýldýk. Ben otobüsün fren yaptýðýný zannederken, insanlarýn yerlerinden kalkýp inmeye baþladýðýný görünce ki zaten bu arada þoför de inmiþ, bunun basit bir frenleme olmadýðýný anladým. Sürü psikolojisine uydum; önümden geçen insanlarýn peþine takýlýp indim otobüsten. Ýnmemle anladým ki; buzdan kayan ve otobüsün arkasýndan gelen bir araba, otobüse arkadan çarpmýþ. Küçük bir kazaymýþ yani. Ama olsun, kaza kazadýr ve bu ilk kez baþýma gelen bir þeydir. Ne yapacaðýmý bilemeden, otobüse beraber bindiðimiz ve o da etrafýna bakýnan kýzýn yanýna sokulup “Affedersiniz, þimdi Kýzýlay’a giden bir otobüse mi bineceðiz?” dedim. Kýz, o sýrada duran bir otobüsü göstererek, “Ben zaten Cebeci’de inecektim. Ama bu gidiyor mu bir soralým.” diye yanýtladý beni. Otobüs þoförüne sorduk. Kýzýlay’a gitmiyormuþ. Sonra ben “Buradan Ankaray duraðýna da yürüyebiliriz.” dedim. Benim için henüz isimsiz olan kýz, teklifimi kabul etti. Beraber karþýdan karþýya geçiyorduk ki, koluma girdi ve “Düþmeyelim, birbirimize tutunalým.” dedi. Ben þaþkýn… Düþünebiliyor musunuz? Bir kaza oluyor ve küçük bir soru sorduðunuz, o ana kadar hayatýnýzda hiç görmeyip tanýmadýðýnýz biriyle kol kola girip yürüyorsunuz. Demek ki böyle þeyler insanlarý yakýnlaþtýrýyor. Yani kaza gibi olaylar; küçük de olsa. Ama burada bir þey daha var dikkat etmemiz gereken; ayný duraktan bindiðimiz için ayný çevrenin çoðu birbirini tanýyan insanlarýn çocuklarýydýk da.

Kol kola yol almaya devam ederken, kýzla konuþmaya baþladýk. Ben ona bu sabah sýnavým olduðunu ve aksi gibi otobüsün kaza yaptýðýný söyledim. O da arkadaþlarýyla Ýstanbul’a gidecekmiþ. Onlarý bekleteceðini düþündüðünden endiþeleniyordu biraz. Ben hala içinde bulunduðum duruma biraz þaþkýn yürüyordum. Kaza oluyor, tanýmadýðým bir kýzla muhabbet ediyorum, hem de kol kola yürüyerek! Bu ne kadar normal bilmiyorum ve bu yüzden hala biraz þaþkýným. Hem de yanýmdakinin ismini dahi bilmiyorum. Bu noktada da aklýma geliyor. Ýsimlerimizi bilmiyoruz. Konuþurken, “Adýnýz neydi?” dedim (Aslýnda sonradan fark ettim biraz kabaca olmuþ. Önce kendimi tanýtabilirmiþim.). Adýnýn Ayça olduðunu söyledi. Ben de kendimi tanýttým. Ayrýca o Ankara Üniversitesi’nde okuduðunu söyledikten sonra ben de bu sene liselere giriþ sýnavlarýna gireceðimi ve en büyük hedefim ve aslýnda biraz hayalimin Galatasaray Lisesi’ni kazanmak olduðunu söyledim. Böyle böyle konuþurken Ankaray duraðýna geldik. Önce benimle geldi. Trenin gelmesine biraz zaman olduðunu görünce de “Seninle tanýþýðýma sevindim. Umarým istediðin yeri kazanýrsýn. Baþarýlar!” dedi ve beni, ben de ona onunla tanýþmaktan dolayý sevindiðimi belirttikten sonra, düþüncelerim ve birazcýk sýnav heyecanýmla yalnýz býraktý.

Ben de düþünmeye devam ediyordum. Kendi baþýma, yalnýz olsam ne yapardým? Bir yolunu bulurdum herhalde, ilk kez baþýma gelen bir olayýn bana verdiði hafif bir korkuyla. Ayrýca bu hiç de hoþ bir þey olmayan kaza ile birlikte, tebessümle hatýrlayacaðým bir olay ve bir arkadaþým olmuþtu ve bir þeyi daha görmüþtüm ki, hala insanlarýn yardým isteklerine cevap verebilecek insanlar varmýþ hayatta…

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: :))
Gönderen: ceren burçak dað / Ýstanbul/Türkiye
17 Ocak 2006
Sevgili Nur, Gerçekten çok önemli bir konuya deðinmiþsin yazýnda... Bazen ben de düþünmüyor deðilim "Acaba yaþadýðýmýz bu yerde yardýma ihtiyacý olanlara yardým edecek insanlar var mý diye?". Bizler yeni nesiliz ve eskiyi pek bilmiyoruz ama eminim ki yaþýtlarýmýz da büyüklerinden eski yýllarýn yardýmlaþmaya hevesli insanlarla dolu olmuþ olduðunu ve bu nedenle de insanlarýn birbirine gerçek baðlarla baðlandýklarýný ve insan iliþkilerinin de gayet ileri seviyede olduðunu duymuþlardýr biçoðumuz gibi... Gerçi, bu gibi insanlar geçen yýllara göre az da olsa, halen daha varlar, senin anýnda olduðu gibi. Bu, da insanlarýn daha tamamen birbirinden kopmadýðý anlamýna gelir ki; bu yönden azda olsa þanslýyýz. Günümüzün tartýþýlacak konularýndan birini iyi bir anlatýmla kaðýda aktardýðýn için seni tebrik ediyorum ve bu gibi yazýlarýnýn devamýný diliyorum... :)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gece Kontrolü
Üç Küçük Sayfa

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sadece Bir Dolmakalem...
Ölüme Dalýþ
Gizemli Mavi
Ýnsanlar
Neden Acaba?
Bunu Biliyor Muydunuz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Uzanýþ [Þiir]
Dilimize Ne Oluyor? [Deneme]


Nur Gayretli kimdir?

Ben Nur Gayretli. Tanýtýmýmý ilk yazdýðýmda "15 yaþýndayým. . . " diye devam eden cümlelerim vardý. Zaman çok çabuk geçiyor. Uzun zamandýr yeni þeyler paylaþamadým, ama aklýma bir fikir düþtükçe yazmaktan da vazgeçmedim. Umarým yeni yazýlarla eskisi gibi devam edebileceðim. . .


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nur Gayretli, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.