..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýçtenlik bütün dehanýn kaynaðýdýr." -Boerne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Hascen




22 Aralýk 2005
Amaçlar ve Araçlar  
Beni benden edenler

Hascen


gidiþi olup dönüþü olmayan, ancak tek vesait olan ömrümüz


:BBIA:
Doðumumuzdan, hatta anne karnýna düþtüðümüzden beri amaçlarýmýz, bunlar içinde araçlarýmýz olmuþtur hep. Hepsini ayrý ayrý düþünmüþüzdür. Ancak onlar sürekli yer deðiþtirirmiþ tirler hep bilmem fark edebildiniz mi? Araç diye kullandýklarýmýz bazen amaçlarýmýz ise araþ olmuþtur.



Sürekli bir takým döngü içerisinde amaçlar, araçlar ve hayat dönüp dolaþýyor. Ben bunlarýn içerisinde insanlarý ele almak istedim. Bir çok insan kýzacak belki ama, insanlar birbirlerini kullanýyorlar ve amaçlarý için araç yapýyorlar. Her zaman kullanma içgüdüsüyle iliþkilerimizi yürütüyoruz. Tek amaç kendimiz oluyor, benliðimiz ise tek ve tek kalan kendi kimliðimiz oluyor. Daha bir ceninken doðmak için annemizi araç yerine koyup dünyaya geliyoruz. Canlanmak için, tek baþýna yaþayabilmek için onlarýn yardýmýyla büyüyoruz. Babamýzdan para, annemizden bakým alýyoruz. Bu insanlar için yaþadýðýmýzý bazen düþünür, ölümleri halinde bir þey olursa diye kaygýlar yaþar kabuslar görürüz ancak, belirli bir yaþa geldikten sonra bu kabus biter. Onlar için kaygýlarýmýz çok azalýr, bir þey olsa bile ölüm Allah’ýn emri der, zamanla unutur gideriz. Neden? Çünkü artýk yaþam için bir araç olmaktan çýkmýþlardýr. Ancak çocukken ne kadarda sýký sýkýya baðlýyýzdýr, ihtiyaçlarýmýz için. Çok bencilce ama bu böyle. Aþýk oluruz aþkýmýzdan ölürüz ama yine sadece kullanma amaçlý aþklar yaþarýz. Kendimize bir destekçi ararýz, soyumuzu devam ettirmek için bir eþ, kadýnsak koruyacak kollayacak bir koca, erkeksek bakýmýmýzý üstlenecek, þefkati esirgemeyecek soyumuzu devam ettirecek bir kadýn… Sonra soyumuz gelsin devam etsin diye üreriz, çocuklarýmýz olur, gözümüz gibi bakarýz. Böyle böyle yaþamýmýzý sürdürürüz.



Hep bütün bunlarý yaparken bazen çok fazla düþünmeyiz fakat ne yazýk ki hayat kalitemizi bu araçlar en fazla etkileyenlerdir. Amaç olan biz için araçlar yolumuzu kesiyor, kötüleþtiriyor, hedeften saptýrýyor fark edemiyoruz. Kullandýðýmýz araçlar gelip amacýmýzý söndürüyor, benliðimizden, kiþiliðimizden saptýrýyor göremiyoruz. Ailemize, eþimize, sevgilimize, arkadaþlarýmýza benliðimizi bazen teslim ediyoruz. Çok kolay insanlarý seçiyoruz, kolay kolay hayýr diyemeyip, amaç olan benliðimizi çürütüyoruz. Biz biz olmaktan çýkýyoruz. Karakterimiz amaçlar içerisinde yoðruluyor hiç fark etmeden çok farlý bir kiþilik olup, mutsuz boyun eðen bir kiþilik olup çýkýyoruz. Seçimlerimizde yanýlýyoruz. Merdiven olarak kullandýðýmýz kiþiler, durduðumuz durakladýðýmýz yada ulaþmaya çalýþtýðýmýz nokta olup çýkýyor.



Kaybedilmiþ bir benliði, yýpranmýþ bir ömrü, harcanmýþ bir hayatý geri getirebilir miyiz? Aðlamakla olmaz, yalvarmakla olmaz, kendimizi hatýrlamakla olmaz. Kader der geçip gideriz. Kýsmet buymuþ falan filan iþte. Ama neden böyle olsun, gelip geçici etkenler kendi benliðimizi çürütsün, araçlar amacý yýksýn deðil mi? Hangi araç, insan bizden deðerli olabilir ki, Bir daha bir ömür bize kim verebilir yada geçmiþi geri getirip telafi ettirebilirmi ki?



Kaç yaþýnda olursak olalým, hayatýmýz ne kadar kaybedilmiþ, yýpranmýþ, karakterimiz oynanmýþ olursa olsun, hayatýmýzda araç olacak insanlar hiç bitmeyecek ve seçerken en azýndan bundan sonra gerçek amaç için gerçek araç seçmeye bakalým. Bir hayat daha gelmeyecek ve hiçbir þey için geç kalýnmayacaktýr. Þaka kaldýrmayan bir hayatýn içindeyiz, benliðimizden, isteklerimizden amaçlarýmýzdan vazgeçmemek dileðiyle, gidiþi olup dönüþü olmayan, ancak tek vesait olan ömrümüz için istediðimiz gibi kendimizden kopmadan yaþayalým.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ben Saðýrým Kandýr Beni!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zorla Sev Diyemezsin Ki!
Hayatı Sorgulamak Adına
Cesaret mi O da Ne?
Keþke

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Boþ Ýþler Kaptaný [Þiir]
Cesursan Eðer [Þiir]
Gün Gelir ve Hayal Biter [Þiir]
Tek ve Yek Kalan [Þiir]
Bilmeli [Þiir]
Sensizlik Baþýmýn Belasý [Þiir]
Namus [Þiir]
Bilemem [Þiir]
Ruhsuzluðum [Þiir]
Nasýl Yaptým Anlamsýzca! [Þiir]


Hascen kimdir?

Hayatý ve tüm canlýlarý seven birisiyim. Sürekli geliþime, öðrenmeye ve azime aþýðým. Edebiyatýn her dalýný çok seviyorum. Zamanýmý boþa geçirdiðimde günah iþlediðimi düþünüyorum. Sürekli öðrenmek ve geliþim. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Nermin Bezmen, Ahmet Altan,Can Yücel, Cahit Sýtký Tarancý, Atilla Ýlhan,.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hascen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.