..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Zamaný gelen bir düþüncenin gücüne hiçbir ordu karþý koyamaz. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > Cansu




30 Aralýk 2005
Edgar Allan Poe ve Kabuslar  
Cansu
Özdeksel þeylere tutkun, açgözlü bir dünyanýn ortasýnda Poe kurtuluþu düþlerde buldu. Amerika'nýn havasýnýn kendisini boðmasýna karþýn Eureka'nýn baþlangýcýna þunu yazdý: "Bu kitabý, düþlerin tek gerçeklik olduðuna inananlara adýyorum!" O kendi varlýðýyla, baþlý baþýna bir protestoydu ve protestosunu kendine özgü yollarla ilan etti." -Charles Baudelaire


:BFHE:
Dedektif ve psikolojik gerilim öyküleri yazan, öykülerinde ve þiirlerinde aslýnda insanlarýn iç korkularýný ve onlarý dehþete düþüren saplantýlarýný yansýtan, Gotik edebiyatýn babasý sayýlan Edgar Allan Poe, Amerikan edebiyatýnýn belki de en gizemli ve deyim yerindeyse ''dahi'' sayýlabilecek yazarlarýndan biridir. Özellikle yazdýðý kýsa öykülerinde iþlediði, bir insanýn sadece kabuslarýnda tanýk olabileceði türden korku unsurlarý Poe'nun en belirgin özelliðidir. Onun hikayeleri zengin bir hayal gücü ile derin bir zekanýn ürünüdür ve öykülerinde yansýttýðý kurgu öyle canlý ve gerçektir ki okur kendini öykünün içinde bulmakta zorlanmaz.
Poe'nun gerçekten kendi dönemine göre farklý olan öykülerini yazma þekli de öyküleri kadar ilginçtir.Yazarýn öykülerini uykuyla uyanýklýk arasýnda kalan ve rüyalarla gerçeklerin bir arada hissedildiði evrede yazdýðý, rüyalarýnýn farkýnda olduðu için aklýna gelen fikirleri hemen kalkýp kaðýda döktüðü söylenir. Aslýnda bu gerçekten inandýrýcýdýr ve buna kanýt olarak öykülerindeki rüya, daha doðrusu kabus öðeleri gösterilebilir. Onun hikayelerini tanýmlamak için belkide þöyle denebilir; paranoya,dehþet,hüzün,karmaþa,vicdan azabý...Özellikle ''Kuyu ve Sarkaç'', ''Kara kedi'' ve ''Usher Evi'nin Çöküþü'' gibi öyküleri Poe'nun bu hayali ve korkutucu üslubunu en iyi örnekleridir.
Peki Poe'nun bu gizemli tarzýnýn nedeni nedir?Yazarýn hayatý incelendiðinde bu sorunun cevabý kolayca verilebilir.Yazar gerçekten kýsa ve çok zor bir hayat yaþamýþtýr. Yaþadýðý dönem boyunca tüm sevdiklerini kaybetmiþ, özellkle canýndan çok sevdiði karýsý Virginia'nýn ölümü ona büyük darbe vurmuþtur. Bu olaydan sonra alkole olan düþkünlüðü daha da artmýþtýr. Kýrk yaþýnda Baltimore'da sokakta periþan bir halde bulunmuþ ve getirildiði hastahanede ölmüþtür. Ýþte þimdi yazarýn gizemli,korku ve acý dolu öykülerinin kaynaðý ortaya çýkmýþtýr. Yazar gerçek hayatýnda yaþadýðý zorluklarý ve acýlarý muhteþem zekasýyla ve üslubuyla birleþtirmiþ ortaya edebiyatta çýðýr açan ve okuyucu kitlesi gittikçe geniþleyen sembolik öyküler çýkarmýþtýr. Aslýnda Poe’nun hayatý da ,ölümü de hala gizemini korumaktadýr. Kimileri onun, karýsýný ölümünün acýsýna dayanamayarak öldüðünü kimileri aþýrý alkolden öldüðünü, kimileri ise onun o dönemde salgýn hastalýk olan koleradan korunmak için aldýðý kalomel adlý yüksek miktarda civa içeren ilaçtan zehirlendiðini söyler.
Depresyonlarla ve sara nöbetleriyle geçen hayatýyla, hala aydýnlatýlamamýþ ölümüyle ve mükemmel betimlemeleriyle süslü hikayeleriyle , H.P.Lovercraft tarafýndan''ölümün bile cesaret edemediði seyleri yazan'' yazar olarak tanýmlanan Edgar Allan Poe geçmiþte deðeri bilinmemiþ ancak günümüzde okuyucu kitlesi gittikçe büyüyen ve insan psikolojisinin derinlerine dalan yapýtlara ilgi duyanlarýn mutlaka þiir ve öykülerini okumasý gereken deðerli yazarlardan biridir.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: .......
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
13 Ocak 2006
Merhaba Cansu; Þimd'en sonra, bir lise öðrencisi olduðunu düþünerek, daha dikkatli okuyacaðým yazýlarýný.Bu yaþta edebiyat'a ilgi duyman, yazdýklarýný bizlerle paylaþman, sevindirici.Bir eðitimci olarak, bunu çok önemsiyorum.Dilimizi bozuk kullanan gençlerden sonra, böyle düzgün cümlelerle yazan bir gence rastlamak, beni sevindirdi....Sevgiyle kal...Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yansýma - 2 [Öykü]
Yansýma - 1 [Öykü]


Cansu kimdir?

Kendimi özgürce ifade etmek ,okumak kadar yazmaktan da zevk almak , eleþtirilme ve beðenilme korkusu olmadan düþüncelerimi yazmak. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Edgar Allan Poe,Ýnci Aral,Yaþar Kemal,Hüseyin Rahmi Gürpýnar,Orhan Pamuk,Ahmet Altan, Can Yücel,Tolstoy,Dostoyevski,Puþkin,Sabahattin ali,...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cansu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.