..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Konuþ ki seni göreyim. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Mehmet Sinan Gür




13 Mart 2002
Türkiye'de Petrol Var!  
Mehmet Sinan Gür
Çýkarýlmasý düþünülen petrol yasasý, þeker ve tütün yasasýndan çok daha beter durumlara yol açacak. Bu yasa çýkarsa Bütün Türkiye olarak teslim bayraðýný çektik demektir. Herkesin haberi olsun.


:BIJD:
Duyduðuma göre bir petrol yasasý çýkarýlýyormuþ. Fatih Altaylý’nýn programýnda Türkiye’de çok miktarda petrol var mý yok mu tartýþmasý yapýldý. Bundan yirmi yýl önce biz biliyorduk ki öyledir. Arkadaþlar arasýnda bu konu konuþulmuþtur. Fatih Altaylý bizim de her zaman sorduðumuz soruyu sordu. “Sýnýrýn öte tarafýnda petrol çýkýyor. Bu petrol denen þey yeryüzünde sýnýrýn nasýl geçtiðini mi biliyor?” Aslýnda arada þu fark var. Oralarý Fransýzlar ve Ýngilizler iþgal ettiler. Sonra bir daha gizlenemeyecek þekilde petrolü çýkarýp iþlediler. Çok þükür bulunduðumuz yer iþgale uðramadý. Çok þükür, çok þükür.

Osmanlý zamanýnda Almanlarla arasý iyi olan devlet görevlileri Alman uzmanlara Irak (o zaman Osmanlý topraklarýydý) petrolleri hakkýnda bir rapor hazýrlatmýþlar. Alman uzmanlar biri Osmanlý hükümetine, biri Alman hükümetine, birbirine tümüyle zýt iki rapor hazýrlamýþlar. Birinde “Burada petrol yoktur;” diðerinde, “Burasý petrol kaynýyor” yazýlý imiþ. Güney sýnýrlarý bildiðim kadarýyla demiryollarýný –bizde kalmak üzere– takip eder. Gene bildiðim kadarýyla o demiryollarý Osmanlý zamanýnda Almanlar tarafýndan yapýldý. Ayný zamanda Almanlar bütün Osmanlý topraklarýnda demiryollarýný, taþýmasý kolay olsun diye cevherlerin bulunduðu yerlerden geçirdiler. Herkes her þeyi biliyor, bir biz ayakta uyuyoruz.

Hükümet T.P.A.O'nun bütçesini gittikçe kýsýtlýyormuþ. Petrol yasasý çýktýðý zaman Amerikan petrol þirketleri Türkiye’ye üþüþecekler. Petrolü sorgusuz sualsiz dýþarýya çýkarabilecekler. Biz yine elimiz böðrümüzde, olan biteni izlemekle yetineceðiz. Ýþ iþten geçtikten sonra ses çýkarmaya kalkarsak baþýmýza Süveyþ kanalýnýn açýlmasý sýrasýnda Mýsýr’ýn baþýna gelenler gelecek.

Amerikan þirketleri neden þimdiye kadar petrolü çýkarmaya niyetlenmedi? Sebepler:
1-     Dünya çapýnda petrol fiyatlarý yüksek tutuldu. Türkiye’den çýkacak petrol, fiyatlarý düþürürdü.
2-     Türkiye þimdiki gibi bir borç bataðýna çekilemezdi. Petrol yasasý çýkarmaya zorlanamazdý.
3-     Yasa olmadan petrolü çýkardýktan sonra Irak’ta olduðu gibi bir yönetim petrolü devletleþtirebilirdi.

Habeþistan’da insanlar Somali’de olduðu kadar açlýktan ölüyorlardý. ABD neden kendisine yalnýzca Somali’de ölenleri dert etti? Çünkü orada büyük petrol yataklarý bulunduðu anlaþýldý. Þu sýra sinemalarda oynayan “Kara Þahin Düþtü” Somali’deki Amerikan varlýðýný anlatýyor. Son Irak savaþýnýn bir sebebi gene petroldü. Afganistan’da da ayný oyun oynanýyor olabilir. Asýl amaç Binladin’i yakalamak deðil, orada Amerikan yanlýsý bir hükümet yerleþtirip Orta Asya petrolünü Afganistan ve Pakistan üzerinden, kýsa yoldan denize ulaþtýrmak.

Þimdi önümüzde üç þýk var: Ya paþa paþa petrolü vereceðiz. Ya Somali’de, Afganistan’da olduðu gibi kendi ülkemizi savunup haksýz duruma düþmüþ þekilde bir mücadele içine gireceðiz. Onlarýn gözünde Türkiye de terörist ülke sýnýfýna girecek.

Eðer petrol þirketleri ile anlaþmalar yapýldýktan sonra dönme eðilimi olursa, savaþ için dünya kamuoyu gözünde sebep oluþturmak onlar için hiçte zor olmaz. Çünkü genel bir kanýya göre “Hak güçlü olanýndýr.” Dünya kamuoyu Somali savaþýndan önce aylarca Somali’de açlýktan ölenleri izlemiþ. (Habeþistan’dakileri deðil) Türkiye’ye savaþ açmak için sebepler: Kürtlerin haklarý, (ben onun için etnik kimlikler geri çekilmeli, Türkiye’deki herkes ayný teknenin içindedir; diye baðýrýp duruyorum) Türkiye’nin Irak’la yakýn iliþkisi, 1915’te yaþandýðý söylenen Ermeni Soykýrýmý, Amerikan petrol þirketlerinin çiðnenen haklarý veya hiçbiri olmazsa sudan bir sebep savaþ çýkmasýna, güneydoðunun iþgaline, oranýn bir Kürt yönetimine devrine sebep olabilir. Irak’ta Saddam’ýn devrilip yerine kendi yandaþlarýndan birini çýkarmak istemelerinin nedeni, hem Irak petrolleri için hem de Türkiye’nin güneydoðusu için olabilir. Çünkü o zaman iþler tersine çalýþýr. Ýncirlik’ten Irak’a ulaþýlýrken bu kez Irak’taki bir amerikan üssünden Türkiye’ye ulaþýlýr. Ama zaten Türkiye’nin üç yaný deniz, Akdeniz’de de uçak gemileri cirit atýyor.

Üçüncü þýk, baþýmýzdaki yöneticileri zorlayýp bu yasanýn çýkmamasýný, petrolü de bizim çýkarmamýzý saðlayacaðýz. Bu Türkiye’nin ve hepimizin kurtuluþudur. Herkese aydýn olarak kamuoyu oluþturma ve çevresini aydýnlatma görevi düþüyor. Bunu yapamaz isek kabahatin çoðu bizim olacak, bilmiþ olun.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: YOK ÝÞTE...
Gönderen: Erol ARAT / Ýstanbul
10 Ekim 2002
Bu konu çok tartýþýldý ya hadi hayýrlýsý...Tamam kötü emelli ülkeler var dünyada, baþka ülkeleri sömürmeye çalýþan. Tamam bilimsel olmayan bir çok söyleme millet olarak çok çabuk kanabiliyoruz. Tamam, sýnýrýn hemen ötesinde varda, biz de niye yok? Yok iþte... Yok oðlu yok. Nedenleri: 1. Türkiyenin tektonik yapýsý çok kýrýklý ve faylý. Bu durum petrol oluþumlarý için olumsuz bir koþul. Dünyadaki iki büyük faydan birisi (Kuzey Anadolu Fayý) bizim köye denk gelmiþ. Bugün yarýn haber bekliyoruz, birþeyler olacak diye...Korkunun ecele faydasý var mý? Yok. Deprem insan öldürmüyor ki. Ýnsanlarý bilime inanmamazlýk öldürüyor, vurdumduymazlýk öldürüyor ve Yarabbi þükürcülük (olana razý olma) öldürüyor. Hadi hayýrlýsý. Ýnþallah korktuðumuz gibi olmaz. Konumuz neydi nereye geldik. Özür dilerim. 2. Arap yarýmadasýndan Türkiyeye doðru uzanan ve Türkiyeye doðru geldikce daralan bir Jeosenklinal var. Bu jeosenklinal, petrol oluþumu ve depolanmasý için gerekli. Ama maalesef Türkiyemize geldikce daralýyor. 3. Türkiyemizde petrol yok deðil, var. Ama ne kadar ? Az. Güneydoðuda açýlan bir çok petrol sondajlarýný kendim de gördüm. Ama belirlenen petrol rezervlerini, günümüzdeki koþullarda ekonomik olarak iþlemek mümkün deðil. Yani halka zayýf... Zayýf halkalarý koparýyorlar biliyorsunuz. Ben kimmiyim? Maden Yüksek Mühendisi diplomasý olan, öylesine biriyim. Bilimsel düþünmeye çalýþan, sizin gibi eleþtiren ve zaman zaman iðneyi kendime, çuvaldýzý baþkalarýna batýran biriyim, iþte...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cola Turka Üzerine
Sultanahmet Camii Avlusunda Çirkin Standlar
Seçim 2002 Sonuçlarý ve AKP
Seçim 2007 Sonuçlarý ve Akp
Fransýz Demokrasisine Bakýn
Ýzedebiyatta Yenilikler Tartýþmasý Forum Notlarý
01 08 Cinayetin Sorumlusu Kim?
R. T. Erdoðan Türkiyeliliði Keþfetti.
01 07 Amerikan Rüyasý
Kitap - Af Eski Bir Gelenek

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yemen Türküsü
Kitap - Sevdalinka - Ayþe Kulin
Erbil (Kuzey Irak) 1
Kitap - Karl Marx 32inci Dereceden Masonmuþ
Rüya Gibi - Kafkas Halk Danslarý Gösterisi
Empati Kelimesinin Anlamýný Hrant Dink'ten Öðrendim
Sezen Aksu Konserinin Düþündürdükleri
Film Kitap - Turyetski Gambit ve Plevne Savaþý
Boykot Bütün Dünyada Yayýlýyor
Ýngilizce Eðitim I, ODTÜ ve Oktay Sinanoðlu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.