..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Kâmuran Esen




6 Ocak 2006
Çocuklarýmýzý Anlayabilmek  
Kâmuran Esen
"Yaratýcýlýk özenle korunmasý gereken bir çiçeðe benzer. Sevgi ve ilgi onun geliþip serpilmesine; yergi ve ilgisizlik ise, henüz gonca iken onun kurumasýna yol açar.” (Alexs F. Oxborn )


:BGGB:

Okullar tatile girdi ve böylece çocuklarýmýz için dinlenme dönemi baþladý. Öðretim yýlý boyunca çalýþtýlar, çabaladýlar ve zaman içinde ne kadar baþarýlý olduklarýný, karne aracýlýðý ile ortaya koydular.
Çocuklarýmýzýn bazýlarý çok baþarýlý, bazýlarý baþarýsýz, bazýlarý da kendilerini ancak kurtarýyor. Çocuklarýmýzýn birbirlerinden farklý baþarý düzeyi göstermeleri çok doðal. Öðrenmeye hazýr, öðrenmeye aç, ama farklý özelliklerde olan çocuklarýn öðrenme süreçleri ve baþarý düzeyleri de farklý olacaktýr. Farklý aileden, farklý kültürden gelen, farklý bedensel ve zihinsel özeliðe sahip çocuklarýn ayný baþarý düzeyinde olmalarý beklenemez.
Ýþte bu nedenle her çocuðu; yapabileceði, baþarabileceði þeylerle deðerlendirmek gerekir. Baþarýsýzlýklarý nedeniyle onlarý cezalandýrmak deðil; kendilerini anlamak, onu baþarýsýzlýða iten nedenleri bulmak, çözüm getirmek gerekir. Cezalandýrmak, azarlamak, hele hele baðýrýp çaðýrmak, onlarý incitmek çok yanlýþtýr. Diyor ki Alexs F. Oxborn: ”Yaratýcýlýk özenle korunmasý gereken bir çiçeðe benzer. Sevgi ve ilgi onun geliþip serpilmesine; yergi ve ilgisizlik ise, henüz gonca iken onun kurumasýna yol açar.”
Çocuðu bir çiçek olarak düþünelim. Saksýdaki çiçeðimiz kuruduðu veya çürüdüðü zaman , ya da çiçek vermediðinde, çiçeðe kýzabilir miyiz?Ona bakan biz olduðumuza göre; ya suyu eksik- fazla verdik, ya yeteri kadar güneþ ýþýðý almasýný saðlayamadýk, ya saksýsý küçük geldi ya da topraðýnda bir problem var demektir. Ýþte bunun için baþarýsýz olan çocuðumuzu da suçlayamayýz.Çocuðun içinde yaþadýðý aileyi, çevreyi, çocuðun bedensel- ruhsal özelliklerini ve daha birçok þeyi sorgulamadan, çocuðumuzu suçlayamayýz.
Çocuðun biri zayýflarla dolu bir karne getirmiþ. Babasý sinirlenmiþ. Oðluna, ”Utan Utan!” diye çýkýþmýþ. ”Atatürk senin yaþýndayken, sýnýf birincisiydi.”........Alaylý bir þekilde babasýna bakmýþ çocuk.Ve sonra “Ona bakarsan, Atatürk senin yaþýndayken de cumhur baþkanýydý,” demiþ.Kýssadan hisse.Anne ve babalar! Çocuklarýnýzý baþka çocuklarla hele hele kardeþleriyle asla kýyaslamayanýz.Onlarýn dünyasýna inip, kendilerini anlamaya, çalýþmayý ve kitaplarý sevdirmeye çalýþýnýz.


“Bir çocuk kýnanýrsa her zaman
O da yapamaz baþkalarýný ayýplamadan.
Ve düþmanlýk görürse durmadan
Kaçamaz hiçbir zaman kavgadan.

Onunla edilirse alay
Utancý öðrenir en kolay
Ve utançla yaþarsa eðer
Suçlamayý kendine iþ eder.

Hoþgörü esirgenmezse ondan
Sabrý da öðrenir bir yandan
Verilirse ona cesaret
Öðrenir, nedir kendine güvenmek.

Övgüye, ödüle lâyýk görülürse çocuk
Hap almayý deðil, vermeyi de öðrenir çabuk.
Ve güven duyulmuþsa kendine
O da kulak verecektir dostluðun sesine.

Baþkalarýndan görürse beðeni
Bilir, kendisinin de sevmesi gerektiðini.
Ýlgi, sevgi ve ilgi görürse eðer
Sevgiyi, sevgiyle yürekten hisseder.
Sevgiyi bulunca kucak dolusu
Dünya ile arkadaþlýk kurmakta kalmaz korkusu."


ÞAÝR:Dorothy LAW NOLTE
Çevirenler: Bahar AKINGÜÇ – M.Turan TEKDOÐAN





















.Eleþtiriler & Yorumlar

:: YÜREGÝNÝZE SAGLIK
Gönderen: ayse candan / Ýstanbul/Türkiye
21 Ocak 2006
Sagolun,varolun,konuya çokgüzel deginmiþsiniz ,çocuklarýmýz bir mücevher gibidir onlarý þekillendirip ne yapýcagýmýz kararýný bizler veriyoruz yavrularýmýzý sevelim sevgiyle yaklaþalým ,o minicik yürekleri anlamaya çalýþalým ,yargýlamadan bunlara dikkat edersek eminimki ektigimiz gibide biçeriz.

:: Sevindirici Dönüþ
Gönderen: Orkun Levent BOYA / Ankara/Türkiye
17 Ocak 2006
"Öðrenimden kazancýmýz daha iyi ve daha akýllý olmaktýr." diyen Montaigne'e göre, "Çocuða kendiliðinden hiçbir þey yapmak hürriyetini vermemekle onu korkak bir köle haline sokarýz." ve devamýnda, "Ezber bilmek, bilmek deðildir; hafýzamýza emanet edilen her þeyi saklamaktýr... Tamamýyla kitaptan olan bir bilgi ne sýkýcý bir bilgidir." "Çocuklarýmýzýn bazýlarý çok baþarýlý, bazýlarý baþarýsýz, bazýlarý da kendilerini ancak kurtarýyor. Çocuklarýmýzýn birbirlerinden farklý baþarý düzeyi göstermeleri çok doðal." demiþsiniz, sadece çocuklarýmýz mý, hepimiz bir baþkayýz... düþünsenize, altý milyar insan ve altý milyar ayrý parmak izi:))) . . . "her çocuðu; yapabileceði, baþarabileceði þeylerle deðerlendirmek gerekir." demiþsiniz... ne kadar doðru...Eflatun'un, "çocuklara babalarýnýn kabiliyetlerine göre deðil, kendi kabiliyetlerine göre meslek bulmak lazýmdýr." sözünü hatýrladým... "Çocuklarýnýzý baþka çocuklarla hele hele kardeþleriyle asla kýyaslamayanýz." ne kadar haklýsýnýz hocam... Geçenlerde bir arkadaþýmýn kýzý, dersanelerin birindeki deneme sýnavýna girecekmiþ... "Sakýn girme" dedim, "insan ruhunu en olumsuz etkileyen yarýþ, psikolojik baský altýnda yapýlan yarýþtýr... deneme sýnavýnýn sorularýný al evinde otur kendin çöz... bir sonraki ve gireceðin tüm sýnavlarda böyle davran...yarýþacaðýn tek kiþi kendinin olmasýna özen göster... baþkalarýna yetiþecem, onlarý geçeceðim uðraþýyla kendini geliþtiremezsin... anlýk baþarýlardýr insaný rehavete sürükleyen... geliþmek, öðrenerek geliþmek istiyorsan sadece kendinle yarýþ... sonunda göreceksin ki, çýktýðýn noktadan çok daha farklý bir yerlerde, hem de kalýcý bir konumda olacaksýn..." dedim... Ayný þekilde, üniversitede okuyan yeðenime de benzer bir konuda ayný þeyleri söyledim... Sýnav sonuçlarý asýldýðýnda yeðenim sadece kendi puanýna deðil, tüm sýnýfýn puanlarýna bakýp, sonraki sýnav için hýrslanýyormuþ... "yapma" dedim... "sadece kendi notuna bak ve kendi performansýn hakkýnda deðerlendirmelerde bulun ve gerekirse kendini yargýla... bir sonraki sýnavda kendini daha da geliþtirmenin yol ve yöntemleri üzerine kafa yor... Lise birincilerinin kaç tanesinin üniversite seçme sýnavýnda baþarýsýz olduðunu unutma. onunla ayný lisede okuyup da zar-zor okulu bitiren öðrencilerin üniversite sýnavýný kazandýklarýný gözardý etme... hiç farkýnda olmadan büyüklerimiz tarafýndan itildiðimiz baþkalarýyla kýyastan baþka bir þey olmayan gereksiz ve zararlý yarýþlardan kendini uzak tutmaya çalýþ...en güzel yarýþ kendinle kendi isteðin üzerine girdiðin yarýþtýr." dedim... Sevindirici dönüþünüz için mutluluðumu belirtirken, böyle mesleki olmanýn yanýnda, insani öðelerle dolu pedagojik formasyonlu bir yazýyla dönmüþ olmanýzda duyduðum memnuniyeti de ayrýca belirtmek isterim... Sevgi ve Saygýlarýmla... Orkun

:: Yerinde Tesbit.
Gönderen: harun küpeli / Gaziantep/Türkiye
12 Ocak 2006
Güzel bir konuya kaleme alýp paylaþýma sunmuþsunuz.Benimde en kýzdýðým noktalar hep baþkalarýnýn baþarýlarý gösterilip çoçuðu küçültmek.Oysa onun psikolojisine bir inme cüreti göstersek ortaya nasýl bir sonuç çýkar acaba ama bunu yapmak yerine hep verdiklerimizdn dem vurup daha ne yapayým demek iþin kolayý sonuçta insan yetiþtiriyoruz ve sevgi bedava hem de þu zamanda bunu anlamadan bir þey elde edemeyiz maddiyatýn güçlüðüyle alýnan þeylerle kýyasa gidip sonrada tüüü boyun altýnda kala demek olmaz.

:: Teþekkürler
Gönderen: Özgür Çekmer / /
12 Ocak 2006
Gönlünüze saðlýk sevgili öðretmenim. Bu yazý yeni çocuk sahibi olacaklara bir ýþýk... Yürekten sevgilerimle...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul Sizin Olsun
Fatma Nine'nin Günlüðü - 9
Can Dündar'a Neden Küstüm?
Rahatýmýzý Bozan Birileri Olmalý Yanýmýzda
Fatma Nine'nin Günlüðü - 8
Sinir Olduðum Tipler - 6
Üþür Yalnýzlýðýmýz
Evli Erkeklere - Ukalâca Deðil, Naçizane - Öðütler
Küçük Yerde Yaþamanýn Zorluklarý
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 2

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.