..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþgücü güzelliði, adaleti, mutluluðu yaratýr. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Þiir > Destan > Nihat Yücel




5 Þubat 2006
Utku Türküleri (Maraþ Destaný) Giriþ I  
Utku Türküleri (Maraþ Destaný) Giriþ I

Nihat Yücel



:BABF:




Kurtuluþ Destaný



-'Maraþ bize mezar olmadan
Düþmana gülzar olmaz.'

Gebedir geceler ak sabahlara
Sabahlar utkuyu koynunda saklar
Mermiler sürülür gök silahlara
Bir cehennem olur yollar sokaklar

Çöktü karanlýk gün ortasýnda/ Kesti maviliði bir kara çizgi/ Demek bu imiþ yazgý/ Çýðlýk-çýðlýða kaldý kuþlar/ Ölüm kapýmýzý çaldý kuþlar/ Savaþýn en çetin bir yerinde/ Yiðitleri yitirdik/ Büyüdü karanlýk daha bir büyüdü/ Silahlarla-süngülerle-kanlý çizmelerle/ Yýlanlar-çiyanlar kaldýrdýlar baþlarýný/ Dilleri yýlan dili/ Kan çanaðý-baykuþ bakýþlý gözleri/ Saldýrdýlar gün ortasýnda/ Çýðlýk-çýðlýða havalandý kuþlar/ Daha görülmemiþ vahþetin böylesi/ Daha görülmez.

Mahmuzlanýr aydýnlýðýn atlarý
Çöker göðse göðün bütün katlarý
Tanrý'ya açýlýr ak kanatlarý
Koçyiðitler ölümleri kucaklar

Bir ýþýk beklerim-bir haber/ Güvercin kanatlarýnda umutlarým/ Kaným durmaz damarýmda/ Maðma sýcaklýðýnda her yaným/ Volkan-volkan savrulur yanarým/ Bir sevgiliyi bekler gibi beklerim bir haber/ 'Haydi yiðitler' densin hele bir/ O zaman görün beni meydanlarda/ Ellerim büyür kocaman olur/ Bükülür yumruk olur/ Birer dað olur-büyür yumruklarým/ Ýner yaðý üstüne-bütün karanlýklarýn/ Bütün hainliklerin üstüne yumruklarým.

Þaha kalkar zaptedilmez hýncýmýz
Topa karþý ellerde kýlýncýmýz
Hiç dinmiyor baðrýmýzda sancýmýz
Uçmaða vardýlar bütün koçaklar

Þuradaki aðaçlar-taþlar-evler uçmaða vardý/ Þuradaki aðaçlar-taþlar-evler tutsak/ Irmaklar yas tuttu/ Gökyüzünde bulutlar aðladý/ Bir uðursuz gün geldi-dayandý kapýmýza/ Yaðý içimizdeydi-yaný baþýmýzdaydý/ Bunca yýl tuz-ekmek yedik/ Namusu namusumuzdu öyle belledik/ Yaðýydý ama-kolladýk gözledik/ Kimseye ezdirmedik/ Sonra hainlikleri çýktý ortaya/ Kalleþlikleri-kancýklýklarý çýktý/ Yanyanaydý evlerimiz/ Evleri silah doluydu-cephane doluydu-tuzak doluydu/ Ve yaktýk evlerimizi/ Evleri de yansýn diye/ Bu acýmýz dinsin diye/ Yanan vatan sönsün diye.

Daðýmýz ses vermez küskün ovamýz
Yakýlmýþ yýkýlmýþ gökçek yuvamýz
Gönüllerden eksilmesin duamýz
Yeniden tütecek bütün ocaklar

Gök sustu-dað-taþ-orman-aðaç sustu/ Kuþ sustu-böcek sustu/ Susmadý namlular/ Geceler-gündüzler boyu kan kustu namlular/ Kustu bütün iðrençliðini yaðý/ Kustu kafatasýnýn içindekini yaðý/Yýllarca gizlediði-biriktirdiði kinini-öfkesini/ Salyalý kan köpüklü kuduz aðýzlarýndan/ Aðýzlarýnda utku türküleri/ Utkularýn esrikliðinde baþlarý/ Ve ardýndan vahþete baþladýlar/ Ne durdular-ne usandýlar-ne yavaþladýlar.

Kazanýnda kaynatacak aþý yok
Kimse bilmez mezarý yok taþý yok
Savaþmayý bilir özge iþi yok
Gök maviyle bilenir gök býçaklar

Bir yangýný8n ortasýnda kaldýk/ Ne elde kaldý-ne avuçta/ Yer demir oldu-gök bakýr/ Seslensek sesimiz ulaþmýyor daðlara/ Kendi yurdumuzda yetim-öksüz-yoksul kaldýk/ Yýllarca sömürdüler-kanýmýzý emdiler/ Yapýþkan pis sülükler/ Boþa gitti alýn terimiz_göz nurumuz/ Baþýmýza dikildi-yaðýnýn en soysuzu-en haini/ Yeniden hazýrlandýk bir büyük kutsal savaþa/ Yeniden hiç savaþmamýþ/ Hiç yorulmamýþ-hiç vurulmamýþ gibi/ Sanki ilk savaþýn heyecaný var içimizde/ Savaþ bize özgü-savaþ bizim iþimiz.

Þarapneller gökyüzünde savrulsa
Koca daðlar üstümüze devrilse
Tüm namlular göðsümüze çevrilse
Bizi durduramaz gayrý yasaklar

Yoðrulur kaným toprakla/ Binlerce yýldýr/ Ben yoðrulurum toprakla/Þu aðaç benim etim-kanýmdýr/ Þu çiçek sevdiðimdir-canýmdýr/ Þu ýrmak-þu taþ-þu toprak vatanýmdýr/ Bir tek kalsam bile/ Yaðý bastýrmam üstüne/ Aðaçlarý-ýrmaklarý-daðlarý-taþlarý küstürmem kendime/ Susturmam-dizginlemekm artýk yüreðimdeki öfkeyi/ Öfkem yüreðimde çoðalýr-katlanýr artar/ Gün geçtikçe bilenir büyür/ Sýðmaz olur içime deprenir durur/ Sonra bir mermi olur/ Vurur yaðýyý can alýcý yerinden.

Saçaklar buz tutmuþ ayaz geceler
Çocuklar ki 'Hürriyeti' heceler
Parçalandý beþikteki bebeler
Yakýnda bitecek kanlý þafaklar

Kan gölleri büyür/ Geceyi böler silah sesleri/ Geceler yýl kadar uzar/ Geceler bitmez/ Kararmaz içimdeki umut-içimdeki ýþýk/ Bir kývýlcým olur-yüreðimde savrulur/ Yakar bütün yürekleri-yakar tutuþturur-kavurur/ Bir büyük yangýn olur/ Kimse söndüremez/ Döndüremez bizi yolumuzdan/ Ne ölüm ne korku/ Ölüm ey þanlý ölüm/ Bin kere yeðsin tutsaklýktan/ Ve tutsaklýðýn utancýyla yaþamaktansa yiðittler/ Ve savaþa ve ölüme ve baðýmsýzlýða soyundular/ Perçinlediler gökyüzüne Türkün baðýmsýzlýðýný/ Açýldý baðýmsýzlýðýn gülleri öbek-öbek.

Savaþtan öncede sonrada bir hiç
Serveti madalya evleri kerpiç
Ganimet üleþti üç-beþ tane piç
Daha itibarlý þimdi kaçaklar

Bütün aðýzlar kilitli-býçaklar açmaz/ Meydanlar dar gelir yiðitlerime/ Yiðitlerim meydanlardan kaçmaz/ Bir þafak vakti/ Daha gün aðarmamýþ-daha gün doðmamýþtý/ Daha karanlýktý gece/ Daha ezanlar yeni okunmaya baþlamýþtý/ Önce abdest alýp Tanrýnýn huzurunda durdular/ Sonra bir dev gibi doðruldular/ Ve silahlarý aldýlar ellerine/ O kutlu ellerine/ O kurban olasý ellerine/ Silahlarý kazmaydý-kürekti/ Ve onlar yaðý üstüne yürüyen/ Bir tek el-bir tek yürekti/ Dayandý yiðitler-daha dayandý/ Karanlýðý yýrtmak için direndi/ Gönüllerinde kutsal utku/ Dudaklarýnda mavi türküler/ Uçmaða vardýlar birer-birer/ BÝZDEN ÞÝMDÝ SADECE BÝR FATÝHA BEKLER/BÜTÜN ÞEHÝTLER.

- Utku Türküleri (Maraþ Destaný) Kitabýndan
K.Maraþ, Þubat,1998

Nihat Yücel






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn destan kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Nihat Yücel Þiirleri

Yazarýn þiir ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Nihat Yücel Þiirleri


Nihat Yücel kimdir?

Þiirle uðraþýyorum. Yayýnlanmýþ Utku Türküleri (Maraþ Destaný) adlý bir kitabým var.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nihat Yücel, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.