..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey insan kadar yükselemez ve alçalamaz. -Hölderlin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Kent > FATÝH YALÇIN




20 Þubat 2006
Perdeleri Çekersem Biliyorum Hayat Daha Güzel Olacak  
FATÝH YALÇIN
Bütün bu çile niyeydi. Oda dediðin tuðlalarla örülü bir hücre deðil midir? Çoðu zaman üstüme üstüme gelen bu tuðla yýðýnlarýný diðerlerinden farklý kýlan neydi ki. Galiba bütün gizem pencerelerde saklý. Bu hücre bir mezara dönüþtüðü zamanlarda yaþadýðýma ve hayatýn devam ettiðine þahitlik eden bu pencereler soluk veriyor bana.


:AIGH:
Bu eve taþýndýðýmda bu odada karar kýldým. Evin diðer sakinlerinin muhalefetiyle karþýlaþmak hiç þaþýrtmadý beni. Onlarý ikna etmek pek kolay olmadý. Eve taþýnmadan önce kendimce mazeretler bulmaya çalýþtým. Önümdeki en büyük engel, ara sýrada ortak tanýdýklarý çekiþtirmek, lüzumsuz futbol ve siyaset muhabbetleri yapmak için evime gelecek olan misafirlere bir oda ayýrma zorunluluðuydu. Evin sýradan zamanlarda oturma odasý olarak kullandýðýmýz kocaman bir salonu vardý. Ama evin sahiplerinin kahrýný her an çekebilen bu bölüm, nedense misafirlere layýk görülmüyordu. Evin sahibine layýk görülmeyen lüksün neden bu dýþ kapýnýn mandallarýna peþkeþ çekildiðine bir anlam veremiyorum. Neyse ki bodrolu mühendislerin akla ziyan veren ev planý imdadýma yetiþti ve diðer odaya çamaþýr makinesi kurma zorunluluðu beni odama kavuþturdu. Yoksa rutubetli ve ufuksuz bir odada ömrümü çürütecektim. Kim için...
Bütün bu çile niyeydi. Oda dediðin tuðlalarla örülü bir hücre deðil midir? Çoðu zaman üstüme üstüme gelen bu tuðla yýðýnlarýný diðerlerinden farklý kýlan neydi ki. Galiba bütün gizem pencerelerde saklý. Bu hücre bir mezara dönüþtüðü zamanlarda yaþadýðýma ve hayatýn devam ettiðine þahitlik eden bu pencereler soluk veriyor bana. Bütün yaþam gýdamý gündüz bir yerlere koþuþturduðunu gördüðüm insanlardan, araba homurtularýndan, sakinleriyle birlikte þehirdeki apartmanlarýn bodrumlarýna taþýnan ahýrlardan, geceleri ise gökyüzünde asýlý duran yýldýzlardan ve geceye gölge düþüren ýþýklardan alýyorum. Onlar olmasa sanki hayat birden duracak, bir fotoðraf karesine dönüþecek. Her fotoðrafýn bir hafýzasý var ama bu fotoðrafýn bir hafýzasý bile olmayacak. Zaman bu fotoðrafýn içinde hapsolacak. Yaþadýklarým yoksa ben de olmamalýyým.
Yýldýzlar yine bütün endamýyla karanlýða asýlý duruyor salkým salkým. Pencerem sonuna kadar açýk. Bu pencere hiç kapanmayacak. Hiç kapanmamalý. Gecenin soðuðu titretse de bedenimi yaþamam için bu pencere sonuna kadar açýk duracak. Yýldýzlar geceye ben pencereye asýlý duracaðým. Yýldýzlar teker teker þehrin kucaðýna düþüyor. Bu ürperten sessizlik biliyorum onlarý öldürecek. Kayan hiçbir yýldýz bir daha yükselmeyecek. Hepsinin bir yolcusu var biliyorum. Hiç kimse el sallamýyor ardýndan. Geriye dönen ne bir yýldýz ne bir yolcu… Kendime bir yýldýz seçiyorum. En parlaðý olmasýn istiyorum. En parlak, en göz alýcý olaný en erken terk ediyor duraðý, geceye tutunuþu zayýf oluyor bu yüzden. Ben en silik, en unutulmuþ olaný seçmeliyim. Gelirken rahatsýz etmedim dünyayý, gidiþimi hissettirmemeliyim. Bu unutulmuþluk ömrünü uzatýyor yýldýzýn ve yolcunun.
Iþýklar sönüyor. Bütün günahlar uykuya dalýyor. Bütün acýlar bir geceliðine külleniyor mülteci yüreklerde. Biliyorlar, gün ýþýyýnca acýlar yeniden uyanýp saracaklar tüm bedenleri. Uyanmak istemiyor azýlý yürekler, hep son uyku diye dalýyorlar uykuya. Acýnýn insafý yok ama ölüm onlara acýyor. Neden ölüm, mutlu zamanlarda geliyor.
Gün ýþýyor. Lüks apartman dairelerinin bodrumlarýndan horoz sesleri geliyor. Bir an horoz gibi baðýrasým geliyor. Üürüüüüü… Üürüüüüü… Üürüüüüü… Kalkýn ey insanlar. Uyanýn artýk. Siz uyanýn ki ben ve gece uykuya dalalým. Nöbet sýrasý sizde. Kalkýn artýk. Günü fazla yormayýn. Birbirinizi çýldýrtmayýn. Sonra çekilmez oluyorsunuz. Geceyi boþ bulup bütün küfürleri bize sallýyorsunuz. Bu da yetmezmiþ gibi bizimle sýrlarýnýzý, günahlarýnýzý paylaþýyorsunuz. Bizi bakir rahipler mi sandýnýz ki günah çýkartýyorsunuz. Sizin yüzünüzden kara çaldýlar yüzümüze. Bizim günahýmýz bize yeter hadi gidin iþinize. Üürüüüüü… Üürüüüüü… Üürüüüüü…
Günahkar kadýnlarýn göðsünde uyananlar kalabalýða karýþmak için etrafý gözetliyor. Beton yýðýnlarýnýn demir kapýlarýný açan maskeli yüzler sokak aralarýna karýþýyor. Araba homurtularýný simitçi sesleri bastýrýyor. Simitçiler ne kadar çok baðýrýyor. Çok baðýrýnca çok mu simit satýyor. Çocuklar okul servislerine doluþuyor. Sýrtlarýnda kocaman çantalar sanki denizaþýrý ülkelerin keþfine gidiyorlar. Belli ki geç yatmýþlar. Gözleri uykulu. Anlaþýlan yine mankenlere takýlmýþlar, yarýþmacýlara destek vermek için mesajda yarýþmýþlar. Anneler pencerede, servis hareket ettikten sonra kendilerini yataða atmak için can atýyorlar. Memurlar ellerinde simit, dolmuþ kuyruðundalar. Vatandaþa somurtmak için yüzlerini asýyorlar. Halk ekmek kuyruðunda okulsuz ve sigortasýz çocuklar birbirini eziyor. Koltuk altlarýna sýkýþtýrýlan gazeteler basýma yetiþen haberleri yazýyor. Köþe tutmuþ yazarlar karanlýk lobilerde yediklerini, köþelerinde kusuyor.
Sapan taþlý çocuklar tanklarýn gýcýrtýsý ile uyanýyor. Sapan taþlarýyla tanklarý hedefleri alýyorlar. Sapan taþlarýna yüreklerini koyuyorlar. Tanklar infilak ediyor. Yerine yenileri geliyor. Çocuklarýn gözleri büyüyor. Bunlarýn sonu gelmez mi? Taþlar üstüme üstüme geliyor. Utanýyorum Yüzüm kýzarýyor gibi geliyor bana. Emin deðilim. Öyle olsun istiyorum. Aynalardan uzak duruyorum. Biliyorum, utancýndan kýzarmadýðýný fark edersem yüzümün, tankýn içinde olduðumu anlayacaðým. Kayýt cihazlarý gülümseyen veda konuþmalarýný kaydediyor gençlerin. Pimi çekilmiþ insanlar kalabalýðýn içine karýþýyor. Biliyorum en kalabalýk yerde duraklayacaklar. Adýný koyamýyorum.
Sarhoþ mýsralar dökülüyor akþamcý þairlerin dudaklarýndan. Kimseye görünmemek için kaldýrýmlarýn boþalmasýný bekliyorlar. Yataklarýna bir ulaþabilseler yazdýklarýný þiir sanacaklar. Uyandýklarýnda insanlar evlerinde olacak, onlar kitaplar dolusu mýsralar yazacak. Yayýnevleri onlarýn kitaplarýný gündüzleri basacak ama onlar hep kafayý bulunca okuyacak.
Þimdi yatma vakti. Bu telaþý izlemek çok yoruyor insaný. Makyajlanmýþ hayat, maskelenmiþ insanlar daraltýyor ufkunu penceremin. Þimdi pencereyi kapamak lazým. Perdeleri de çekersem biliyorum hayat daha güzel olacak…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kent kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sen Ben ve Sensizlik

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Firavun Mezarý
Abla Ben Burdayým Sen Nerdesin
Pimi Çekilen Hayatlar
Zaman
Yüzleþme

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Þirezesi Kayan Zihinlerimize Format Atmak [Deneme]
Modernizmin Kurbanlarý [Deneme]
Afrika Nasýl Kurtulur? [Deneme]


FATÝH YALÇIN kimdir?

En baþta kendini tanýtmaktan hoþlanmayan birisi. Þehrin gürültüsünden, hayatýn ve insanlarýn sýradanlýðýndan bunaldýkça kaleme ve kaðýda delirmemek için sarýlan bir adam. Öðretmen. Bilinçaltýný yazmayý seviyor.

Etkilendiði Yazarlar:
Kemal Tahir, Yaþar Kemal, Oðuz Atay, Nazan Bekiroðlu, Ahmet Hamdi Tanpýnar, Sebahattin Ali, Ahmet Turan Alkan, Nihat Genç, ,


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © FATÝH YALÇIN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.