..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herþeye imgelem karar verir. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Beklenmedik > Doðan Deniz




1 Mart 2006
Bir Bahar Buhraný  
....ýlýmak....

Doðan Deniz


Bir Ankara geç baharýnda yazýlmýþtýr..


:AICC:
BÝR BAHAR BUHRANI


Crrrkk cik ….crrrkkk.cik…cik
Crrrrýýk…ciiik..cik


“Bu kuþlar böyle güzel ötüyorsa mutlaka bahar gelmiþtir. Mutlaka.”

Takvime baktý. Mart’ýn 8’iydi. Kararsýz ama ýlýk bir Ankara baharýnýn ilk haftasý ne çabuk geldi de, o da kabullenmiþti. Mart’ýn daha ne marifetleri olduðunu unutup, cemrelerden baðýmsýz bir düþünce, özlem edindi kendisine. Baharýn özlemiydi bu. Halbuki karþý apartmandaki adam kalýn balýksýrtý paltosuyla çýkardý evinden hala. Yokuþu hala titreyerek týrmanýr ve evine ellerine ciðerinin sýcak nefeslerini üfleyerek bulduðu anahtarýyla titreyerek girerdi. Herkes için gelmemiþti demek ki bu maymun iþtahlý, kýþ rüyasý kadar kýsa bahar.

     “Daha gelmemiþ demek ki”

Ýnandýramadý ki. Siz onu bir de ona sorun. Parmak uçlarý bir türlü kabul etmiyor, gözlerinin içi reddediyordu baharýn gelmediðini, gelemeyeceðinin daha bir dört hafta kadar.

Evinin turuncu duvarlarý soðukçaydý belki. Elini koyunca üzerine; üþüyüverdi.

“Þimdi yakarým sobayý olsun, þimdi ýsýnýr içerisi.”

Hah, iþte bu kýþtý, karakýþtý daha. Kýþtý o halde, parmak uçlarýna inanmamasý gerekir, onlar da onun gibi gelincik baharýný geldi sanýrdýlar. Yanýlmýþlardý, henüz kýþtý mevsim bal gibi. Donuktu henüz yaþamýn bu günleri, demiþtim ya, dört hafta kadar hareketsizdi melankoli; gideceði yoktu en az dört Pazar günü daha.

Peki neden bahardý düþ ve beklenti? Neden? Ne sevgilisi çýkýverecekti bunaltýnýn içinden, ne de karanlýklarýn ardý sýra uslanmaz bir aydýnlýk belirecekti. Yaþam da aynýydý. Kin ve nefret de aynýydý. Þarabýn alkolü de, sigaranýn dumaný ve açýlan yelkenler de. Bahar aþktý çünkü, tarifsiz, gelemeyecek sevgililer de olsa, baþkaydý. Ondan düþtü bahar, aklýna onun için düþtü; beklentiydi gencecik.

Ýþine giderken biraz üþürdü aslýnda, hepten de ýlýmadýðýný biliyordu. Ýþine giderken komþularýný da fark ederdi arasýra; suratsýz, kibirli komþularýný. Kat merdivenlerini birleþtiren koridorlarda, apartmanýn önündeki kapýda karþýlaþýrdý onlarla. Hele giriþ katýndaki o kadýn ve üst çapraz dairedeki yaþlýca adam; pek bir makineleþmiþlerdi. Onlar gibi içten pazarlýklýsý ve onlar gibi dik kafalý kimseler yoktu bu þehirde. Komþularý bu kadar ifadesiz suratlarla karþýlaþýnca kendisiyle, kedi görmüþ gibi, hatta kediden de önemsiz bir ayrýntýsýymýþ gibi sýradan günün, uzaklaþýrlardý ondan. En azýndan o öyle duyuyordu çevresini. Baharýn henüz gelmediðini çok iyi bilen bu insanlar ondan daha deneyimli, daha iþbilir olduklarý için deðil, baharýn gelmediðini düþündükleri için bu denli soðuk, sessiz ve kýmýltýsýzdýlar. Duvarlara vuran güneþle bahara gereksinim duymuyorlardý, ne garip?

“Bunlarýn evlerinde birþeyi de mi bitmez yahu? Ýnsanýn hiç mi caný sýkýlmaz ya da hiç mi yeni taþýnan birisiyle tanýþmak istemez caný? Pes doðrusu, pes..”

Bir gün güneþ kabasýný almýþken soðuðun, bizimki oturdu penceresinin önüne, baþladý Tekel birasýndan sebeplenmeye. Ýçki içen insanlarýn aksine, hiçbir zaman içkiden beklentisi olmadý, olmayacaktý da. Ha…bir þey vardý sadece; içkiyi içecek saðlýk.
Ýkinci þiþe bitti. Üç, dört, beþ ve dokuzuncu þiþenin son üç-dört yudumunda olduðunu þiþenin soðuduðundan anlayýnca, kafasýndaki geniþ zamanlý pimpiriklerden soðudu. Her keresindekilerden iþte; hani umutlu bir yaþamdaki boþuna sözcüðü ile baþlayanlar, hani yaþamý mutlak bir doðruya ulaþtýrmakla ilgili olanlar vardý ya, iþte onlar.

Mutlak doðruya inandýrmak isterdi kendisini ama her güneþin doðuþu, her ölünün gömülüþü ve her aþktan kaçýþý insanlarýn, fýrsat vermezlerdi ona. Hatta son defasýnda düþünüþlerin, aþýk olduðunda geçenlerde: “Galiba tek mutlak doðru yaþam” demiþti. Þimdi ise, onuncu þiþenin sarhoþluðu ile mahcup: “Bu da deðil” demiþti.

Kesik kesik çaldý kapý zili. Belli ki gelen ya telaþlý, ya da kaygýlý, ya korkmuþ, yahut kýzgýndý, býkmýþtý. Kapýyý açtý.

“Buyurun”
“Ýyi günler. Rahatsýz etmiyorum deðil mi?”
“Yo..kesinlikle”
“Þey için rahatsýz etmiþtim. Arka taraftaki odanýzýn önünde bir çiçek var. Fark etmediniz ama soluyor”
“Ya…. O odayý kullanmýyorum pek.”
“Sadece sulamanýz için…hatýrlatmak için geldim. Bu suyun bolluðunda solsun istemem”
“Teþekkürler…çok teþekkürler.”
“Ýyi günler.”
“Ýyi günler. Tekrar saðolun”

O odaya geceden geceye girip bir þeyler karalar, karaladýklarýna bakar, sonra da odadan çýkardý. Olabilirdi. Pencerenin önüyle hiç iþi olmamýþtý iki aydýr. Olabilirdi. Bu evdeyken gündüzleri o odaya hiç girmezdi, gerçekten de olabilirdi.

Neyse, çiçeði kurumaktan kurtarýp biraz daha þaþýrdý. Þaþkýn þaþkýn mutlak yaþamý düþledi yine, mutlak doðruyu ve mutlak güzeli. Yine bir sonraki günün telaþýna, kaygýsýna açýk kapýlar býrakarak geçici bir son nokta koydu havanýn ve insanlarýn soðukluðu kaygýsýna.

“Mutlak olan deneyim galiba. Kestirip atmamak.”

Bahara gelince, onu da sezinledi, o gibiler için bahar bekleyince deðil, hesaba katýlmazsa gelirdi. Hep farklý, hep þaþýrtýcý ve hep ýlýk. Böyle bahara da bu yakýþýrdý zaten: insan gibi ýlýmak. Bazen insanlar mevsimlerden önce ýlýyabilirdi çünkü..


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: güzel
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
20 Mart 2006
Merhaba Sevgili Doðan Deniz, Bir baharýn buhranýný, çok hoþ bir duygu gibi anlatmýþsýnýz.Severek okudum."Güneþin, soðuðun kabasýný almasý" ve "Kaygýsýna açýk kapýlar býrakmak" þeklindeki ifadeleriniz ilgimi çekti.Ne güzel ifadeler!Her zaman söylerim ki; hepimizin, birbirimizden öðreneceðimiz çok þey var...Ben sizden, bu iki ifadeyi öðrendin örneðin.Yalnýz iki uyarým olacak naçizane:"Sanýrdýlar" yerine "sanarlardý"; "her keresinde" yerine "her seferinde" demek daha doðru olurdu diye düþünüyorum.......Baþarýlý yazýn çalýþmalarýnýzýn devamný dilerim...Sevgiyle kalýn.Kâmuran ESEN




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn beklenmedik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yýrtýk Davetiye

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Mezarlýk Öðretisi [Þiir]
Ve: Enigmatik Sefillik! [Þiir]
Mai ve Beyaz [Þiir]
Mavi [Þiir]
Buyruk [Þiir]
Budala Kul [Þiir]
Sabahýn 5'i [Þiir]
Femme Fatale [Þiir]
Folyo [Þiir]
Faik Girizgah [Þiir]


Doðan Deniz kimdir?

Ýnsan kendisinden rahatsýz olduðu için. . ekseriyetle mutsuzdur. Öyle ki, hoþnutsuzluk unutulursa. . . iniþli çýkýþlý saadettir solumak!

Etkilendiði Yazarlar:
Anýmsanacak her þiir.. her cümleden(Orhan Veli, Küçük Ýskender, Edip Cansever, Homeros, Çehov vs.)


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Doðan Deniz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.