..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilinç ruhun sesidir, tutkular ise bedenin. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Orhan TURAN




13 Mart 2006
Umut!..  
Senden baþka

Orhan TURAN


Ayak týrnaklarýndan, baþýn üstündeki saç teline, sende var olan her þey, hep ayný öyküyü anlatmalý sana; yarýnýn sensin, bu günün de öyle... Senden baþka bir “sen” daha yok bunu bil! Kar yaðdýðýnda, baþýný kaldýrýp onlara bak! Hiçbir kar tanesi, diðeriyle ayný deðildir. Hepsi diðerinden farklý ve hepsinin bir hikayesi vardýr.


:BJBC:
Ayak týrnaklarýndan, baþýn üstündeki saç teline, sende var olan her þey, hep ayný öyküyü anlatmalý sana; yarýnýn sensin, bu günün de öyle...
Senden baþka bir “sen” daha yok bunu bil!
Kar yaðdýðýnda, baþýný kaldýrýp onlara bak! Hiçbir kar tanesi, diðeriyle ayný deðildir. Hepsi diðerinden farklý ve hepsinin bir hikayesi vardýr.
Ýnsaný küçük görme, zira her insanýn da bir hikayesi var! Ama þunu da unutma ki hiçbir þey insan kadar yükselemez ve onun kadar alçalamaz.
Sonra, ne sevgi senin tekelindedir, ne de anlayabilek þu koca kainatý. Bazý “giz”leri hiç anlamayacaksýn. Bir yaþlý kadýnýn sevgi üzerine düþüncelerini, ancak sen de yaþlandýðýn zaman anlayabileceksin. Vakit ilerleyecek. Artýk yaþanabilecek bir hikayen kalmadýðýný anladýðýnda, yani gençliðini geri getiremeyeceðini fark ettiðinde, yani sana sadece geçmiþle teselli olmak kaldýðýnda, nasýl þeydir sevmek, bileceksin!
Senden baþka bir “sen” daha yok bunu bil!
Ýnsanlarýn parmak uçlarýný düþün, her biri diðerinin baþkasý! Sende öylesin... Ne güzel deðil mi? Senin gibi düþünen, senin gibi hayata bakan, senin gibi hisseden bir baþkasý daha yok bu dünyada.
Senin de bir hikayen var ve bunu sende yaþayacaksýn. Ama þunu da unutma!
Ýnsan gitmesi gereken yere yüreðiyle beraber gitmelidir. Yoksa gittiði yerde barýnamaz. Bir þeyi sevmediðin an, o iþin baþlamadan bitmiþ olacaðýný iyi anlat kendine. Sevmeyerek, istemeyerek yapacaðýn bir iþte baþarýnýn da hayal olduðunu bil! Hayat boyu “iyilik” tek sermayen olmalý. Bir ayrýntýn daha var ama... Ýyi olmak kolaydýr zor olan adil olmak, bunu sakýn göz ardý etme!
Bazý þeyleri yaparken korkuyorsun! “Yapamayacaðým”, “ya böyle olursa” diyerek, riskten kaçýyorsun. Kamlumbaðanýn ancak kafasýný çýkarýp risk aldýðýnda ilerleyebildiðini gör!
Senden baþka bir “sen” daha yok bunu bil!
Sakýn umutsuzluða kapýlma! Bizi yaratanýn, her birimizi hiç boþ bir an býrakmadan izlediðini aklýndan çýkarma. Yaratan, her yarattýðýna, bu dünyadaki rýzkýný hazýrlamýþtýr. Sana ayrýlan rýzký ara. Kendine güvenmeyi bir an olsun bile ihmal etme! Güven kazanmanýn en büyük sermaye olduðunu en iyi görebileceðin bir yere yaz. Hiçbir þeyi, hiç kimseyi küçük görme. Kendinin ve her insanýn farklý bir yere sahip olduðunu zaten biliyorsun. Senin “tek” olman farklý, “kendini beðenmek” ve “büyüklük taslamak” farklý þeylerdir.
Ayrýntýlarý asla atlama, hayatýn bir “yap boz” olduðunu unutma, taþlarý eksik ya da yanlýþ yerleþtirdiðinde, bazý þeylerin yolunda gitmeyeceðini iyi belli, ama küçük þeylere gereðinden çok önem verenlerin, elinden büyük iþ gelmeyeceði gerçeðini asla aklýndan çýkarma!
Senden baþka bir “sen” daha yok bunu bil!
“Benim çektiðim sýkýntýlarý baþkasý çekseydi...” diye baþlayan sözleri unut! Herkes kendi hayatýný yaþar! Kendi yaþantýný, bir baþkasýnýn yaþantýsýyla asla kýyaslama! Her zaman yarýþ yaptýðýn sadece kendin ol! Ýki günün ayný geçmesin. Dakikalar saatleri, saatler günleri, günler aylarý, aylar da yýllarý doðurur. Hayatýnda boþa geçirdiðin tüm dakikalar toplamanýn, yýllarýna mal olacaðýný unutma! Piþmanlýk denen þey, mantýðýnýn ve kalbinin istemediði þeyleri yapmaktýr. Bir karar alacaðýnda mantýðýn ve kalbini kullan ki, daha sonra ikisinden birine acý çektirme!
Özel olduðunu unutma! Ölüm gerçeðinden korkma! Ölümle bir hayatýn bittiðini, yeni bir hayatýn baþladýðýný bil ve ona göre hazýrlýðýný yap. Eðer böyle yapmazsan, “ölüm” gerçeði her an ensende olacaktýr.
Ýnsan ölümlü deðildir. Bu dünyadan ayrýlýþ ve baþka bir dünyaya geçiþ vardýr. Ancak sen hep var olacaksýn. Ölüm bir koçtur ve kurban edilmiþtir. Sonsuz bir hayata sahip olduðunu ve bunu iyi deðerlendirmek için bir þeyler yapman gerektiðini fark et!
Senden baþka bir “sen” daha yok bunu bil!
Kar yaðdýðýnda, baþýný kaldýrýp onlara bak! Hiçbir kar tanesi, diðeriyle ayný deðildir. Hepsi diðerinden farklý ve hepsinin bir hikayesi vardýr.
Ýnsaný küçük görme, zira her insanýn da hikayesi var! Ama þunu da unutma ki hiçbir þey insan kadar yükselemez ve onun kadar alçalamaz.
   



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kime Aitsin?
Tel Örgüler Arasýna Gideceðimi Bilseydim, Gömmez Miydim Kendimi O Topraða...
Bir Yolu Tanýmlamak
... ve O Liman Aðlayacak!
Bir Þarkýlýk Mola...
Zaman Biraz Daha Yakýn Her Þeye...
Sabýr
Acele Giderken, Ecele Selam…

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþk mý Alýþkanlýk mý?
Kahpe Kadýn Mona Lisa…
Tarla Kuþuydu... Juliet!
Lâl...
Allah"ýn Arama Motoru!
Alýþamadým Bu Kente
Eylüle Teslim Bir Adam; Alpay…
Sen Ýçimde Kal Ey Sevdiðim!
Geçmiþi Yad Edip, Þimdiye Sitem Etmektense, Þimdi Ýman Dileyip, Geleceði Güzelleþtirmek Zamanýdýr
Ayýp Yalnýzlýklar...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Özledim [Þiir]
Yanacaðým [Þiir]
Öncesi Yok [Þiir]
Seni Kendime Sakladým, Hepsini Bana Sapladým. [Þiir]
Bana Her Þey Seni Hatýrlatýyor! [Þiir]
Benim Adým Mabure; [Þiir]
Su ve Ateþ [Þiir]
Tüm Ayrýlýklara Dair [Þiir]
Dua… [Þiir]
Utandým Filistin [Þiir]


Orhan TURAN kimdir?

Yazarken çarptýðým kayalar, ruhumun akýþýný kemirince görüntü farklýlaþtý. Her otuzuna geldiðinde mi, muahasebe yapma gereði duyar insan. . . Cevaplanmasý gereken çok soru var þimdi. . . Allah'a af dileyerek, hayata ikinci defa baþlamak. . . Ýkinci þans da bu olsa gerek!

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Orhan TURAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.