..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Gülün dikene katlanmasý onu güzel kokulu yaptý." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Soyut > güliz dülgeroðlu




19 Mart 2006
Bir Kaþýn Yarýlmasý  
kiþilik çatýþmasý

güliz dülgeroðlu


Ýçsel savaþýnda kiþiliklerine yenilip duran biri belki bir deli. Ne demek istiyorum? Herkes içindeki sesle tartýþabilir bu hepimizin deli olduðunu mu gösteriyor? Yapma gayet iyi biliyosun, deliliðin övünülecek bir yaný var...


:CJDB:
Kollarým aðrýyor, kamburum çýkýyor ve büzülüyorum olduðum yerde. Hayýr aðlamýyorum. Aðlamak için artýk çok yaþlýyým. Acýlarý olduðu gibi kabul etme yaþýndayým bu aralar. Büründüðüm sessizlik bundan iþte. Sessiz kalmak erdemli olmak gibi gözüküyor dýþarýdan. ‘Gibi gözükmek’ yetiyor mu peki insanlara? Çýtalarý çok yüksekte olmayanlar için yetip artýyordur bile. Ben sadece susuyorum, cesaretim olmadýðý için deðil, konuþacak gücüm olmadýðý için gömülüyorum kendi içime. Baþýmý öne eðip göðsüme sokuyorum, bacaklarýmý katlýyor, kollarýmla tutuyorum ve mideme sokuyorum. Yuvarlak bir þekil olmasam da bir yamuk gibi yuvarlanýyorum zemininde ölümlülerin. Naturel hayatýn dengesinde ve doða kanunlarýyla canlýlara zarar vermeden karýþýyorum aralarýna. Besin kaynaðýna dönen hücrelerim yaþadýðým zamankinden daha fazla yarar saðlýyor diðer canlýlara.

Yalnýzlýk böyle tarif edilir mi? Bilmiyorum ki. Gübreye dönüþtüðüm gerçeðiyle yüz yüze gelmiþken, geri adým atmalý mýyým? Pek de umurumda deðil sanýrým. Bunlarý düþünürken jiletlediðim bacaklarýmdaki kesiklerden kanlar akýyor. Suyun akýþkanlýðýna kapýlýp ince sýzýntýlar nehirlere dönüþüyor. Minik kesikler bile cayýr cayýr yakýyor tenimi. Hoþuma gidiyor. Parmaðýmý kana bulaþtýrýp tadýna bakýyorum. Fazlasýnýn mide bulandýrabileceðine karar verip vampirlerle empatiyi baþka bir güne býrakýyorum. Kurumuþ kanlarýn derimde býraktýklarý izleri takip ediyorum. Gözüm baþka lekelere takýlýyor. Yýllardan beri birikip durmuþ kesiklerin, yaralanmalarýn ve yanmalarýn izleri aný defteri gibi cildimde öylece kalmýþ. Çoðu insana göre çok genç sayýlýrken, kendime göre ne kadar yaþlanmýþ olduðumun farkýna varýyorum. Gözüm þifon yerimin üstünde duran ilaç kutularýna takýlýyor. Anti-depresanlarýmý düzenli olarak almaktansa hepsini bir gün bir kerede yutmam gerekiyor sanýrým.

Nemli bornozumu vücudumdan sýyýrýp yataðýmýn üstüne býrakýyorum. Dolabýn kapaðýndaki boy aynasý beni çaðýrýyor sinsice ama ona yakalanmadan giyinmeye niyetliyim. Paspal bir bluz ve eteði çekip alýyorum týkýlmýþ olduklarý kalabalýðýn arasýndan. Saçlarýmý taramaktan korkuyorum, biliyorum ki hepsini birden kesmeyi arzulayacaðým. Neden sorunlu tipler gibi davrandýðýmý anlamýyorum. Neden bende duygusuz sürünün içine katýlýp monoton hayatýmý yaþarken yapay zekalý bir robot gibi gerektiðinde tepki veremiyorum? Ýsyan ettiðim için utanýp çeneme bir yumruk atmak istiyorum. Ayrýcalýklý insanlardan biri olduðum için þükretmem gerekirken deliliðime kýzýyorum. Deli mi? Ne saçmalýyorum Allah aþkýna?

Kýzarmýþ ekmekler yanana kadar bekliyorum. Karartýyý kazýmadan kanserojen ekmeðin üstüne reçel sürüyorum. Kapý çalýnýyor. Karþý dairede oturan kadýn bana bir þeyler anlatýyor. Çocuklarýn evde yalnýz olduðunu, birkaç saat sonra eve döneceðini söylüyor ki ben içimden 'banane bundan' derken kadýn çýplak bacaklarýmdaki damar damar kurumuþ kan izlerini görünce zaten yanlýþ bir karar verdiðini anlýyor ve teþekkür ederek merdivenlerden iniyor. Kýzýyorum kendime, kadýna bu kadar kaba davrandýðým için. Sonra bir yaným savunuyor: tamam da madem çocuðunu yalnýz býrakacak o zaman bir bakýcý tutsun. Karþý daireden anahtarým bile olmadan nasýl koþacaðým yardýmlarýna zaten?
Evet, kafamý onaylarcasýna sallýyorum ve kendimi tebrik ediyorum. Ýçsel zýrvalýk savaþýný kazandýðým için (aslýnda ayný zamanda kaybettiðimi unutarak) bir bar siyah çikolata ile kendimi ödüllendiriyorum.

Sevgilim olacak züppe arýyor. Þuursuzca baðrýþmalarýný dinliyorum, sanýrým benle aslýnda ilgim olmayan bir konuda tartýþýyor. Telefondaki ses, sessiz kalmamdan güç alarak dengesiz hareketlerimin yol açtýðý saçma sapan konuþmalarýmla ve davranýþ bozukluklarýmla ilgili uzun bir nutuk çekmeye yeltenirken telefonu kapatýyorum. Ýçimden iddiaya giriyorum, eðer hemen bir daha ararsa saçlarýmý keseceðim. Ama aramýyor çünkü çok sinirli. Küfretmek için, çaresizce ona ihtiyaç duyacaðým aný bekliyor. Her þey doðru zamanlamadan ve sabýrdan ibaret, bunu çok iyi biliyor.

Battaniyeyi üstüme çekip yataðýmda kitap okumaya hazýrlanýrken, çaðrý cihazým çalýyor. Hastaneden geliyor arama. Ýlaçlarýmý çantama týkýyorum üstümü giyinip çýkýyorum. Hastaneye vardýðýmda hemþire yanýma geliyor koþarak ve eþyalarýmý elimden alýp beni odama götürüyor. Odamda hastalarýmdan biriyle karþýlaþýyorum. On beþ yaþlarýndaki genç kýz üstünde geceliðiyle karanlýk bir köþeye sinmiþ titriyor. Baþýna toplanmýþ hasta bakýcýlar beni görünce geri çekiliyorlar. Kýzýn annesi telaþla kolumu sýkýyor ve dinlemediðim için anlamýyorum ama tahminimce bana yardým etmem için yalvarýyor. Tutsak durumundan kurtulup kýzýn yanýna gidiyorum. Beni görünce sevinip boynuma sarýlýyor. Herkesi odadan çýkartýyorum. Kýzý bir battaniyeye sarýyorum. Aklýma, kýz kriz geçirmiþ olmasaydý buna benzer bir battaniyenin içinde uzanýp kitap okuyor olacaðým geliyor. Ama toparlanýp sorunun ne olduðunu soruyorum. Bana deli olmadýðýný ama ona burada deliymiþ gibi davrandýklarýný anlatýyor. Burada diye bahsettiði yerin bir sinir hastanesi olduðunu biliyor mu acaba? Gözlerinin içine bakýp korkularýný paylaþýyorum. Ýçimden küçük kýza beni kendi kaprisleri için gece gece hastaneye kadar getirdiði için küfrediyorum. Sonra sarýlýp güvence vererek onu hastabakýcýlara býrakýyorum. Odasýna gittiðinde yataðýna girip hiç bir þey olmamýþ gibi uyuyacaðýný düþününce sinirleniyorum.

Þuan en son istediðim þey annesi olacak kadýna rapor vermek diye düþünürken kadýn içeriye giriyor. Endiþeli gözlerle beni ‘neden, niçin, nasýl, ne olacak böyle’ gibi saçma soru yaðmuruna tutuyor. Bir yaným ona mantýklý cevaplar verirken bir yanýmda bugüne kadar aklý nerdeydi acaba diye onu azarlýyor. Ruhum kadýný çoktan kovup kapý dýþarý etmiþken, bedenim nazikçe iyi akþamlar dileyerek yolcu ediyor.

Kendi kendine þizofren tanýsý koymuþ bir doktor olarak ilaçlarýmý içiyorum. Sonra gerçekten de yerimin burasý olup olmadýðýný düþünürken, masa baþýndan kalkýp hasta koltuðuna uzanýyorum. Ýçim tuhaf bir huzurla doluyor ve tüm kiþiliklerim ayný anda uykuya dalýyor. Eh hepimiz için zor bir gün oldu ne de olsa bugün.




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Kýskandým
Gönderen: Okan Özgür Uþaklýgil / Ýstanbul/Türkiye
16 Aðustos 2006
Bu yazý beni fiþekledi. Beðenmediðimden deðil ama "çok beðendim" falan yazmak istemedim. Sadece kýskandým yazdýklarýný. "Ben de bukadar içimi dökebilsem" dedim "keþke". Bi de sana sormalý, dökebildin mi herþeyi?




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn soyut kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazar ve Hayal Gücü
Perilerim Sende Kalsýn

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cennet'ten Düþüþ
Törensiz Gömülmüþ Bir Aþk
Madame Butterfly
Kuyunun Ýçinde
Ýliþkiler ve Kýrýklarý
Yas Yaðmuru ve Þemsiye
Yalnýzlýðýn Senfonisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Keþke [Þiir]
Düþündüm Bulamadým [Deneme]
Kartonpiyerli Dusler [Deneme]
N. K (60) Eski Eþini ve Bir Araba Satýcýsýný Bir Kutu Viagra Ýçirerek Hunharca Katletmekten Aranýyor! [Deneme]
Kim - Sessizlik [Deneme]
Baþlýðý Siz Koyun [Deneme]
On Dokuz Dönüm Yalnýzlýk [Deneme]
Kýþamrak Rib Kþa [Deneme]
Okuyuculara Duyurulur! [Deneme]
Ýzedebiyat Kardeþini Seç ile Kardeþ Olsun Mu? [Ýnceleme]


güliz dülgeroðlu kimdir?

Yazar Tanýtýmý öykülerinde ve denemelerinde bulunmaktadýr.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © güliz dülgeroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.