..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Fýrtýnalar insanýn denizi sevmesine engel olamaz. -Maurois
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Nilgün SARIGÜL




20 Mart 2006
Bir Tutam Tebessüm  
Gülümse Hayata...

Nilgün SARIGÜL


Onu ilk gördüðümde ýlýk bir Mayýs sabahýydý. Gece yaðmurun çiseleyerek ýslatmýþ olduðu sokaklar yavaþ yavaþ kurumaya yüz tutmuþtu.


:BBEI:

Onu ilk gördüðümde ýlýk bir Mayýs sabahýydý. Gece yaðmurun çiseleyerek ýslatmýþ olduðu sokaklar yavaþ yavaþ kurumaya yüz tutmuþtu.

Ýþyerimiz yeni bir semte taþýnmýþtý ve bizler yeni yol güzergâhýna alýþmaya çalýþýyorduk.
Burasý sakin ve nezih bir yerdi. Yeni yeni tanýmaya çalýþtýðým sokaklar oldukça dardý. Etrafý seyrederek aðýr aðýr ilerliyordum. Yüzüme vuran ýlýk meltem rüzgârý, deniz kokusunu ve mis gibi poðaça kokularýný da ardýndan getiriyordu.

Bu güzelim kokularý içime çekip, baþýmý kaldýrdým, gökyüzü masmaviydi. Martýlar çýðlýk çýðlýða naralar atýyorlardý. Bir apartmanýn giriþ kapýsý önünde, minik kedi yavrularý sevimli bir görüntü oluþturmuþtu. Önlerinde, gazete kâðýdý üzerine serpiþtirilmiþ peynir ve salam, eski bir yoðurt kapýna konmuþ süt vardý. Anne kedi belli ki karnýný doyurmuþ kenara çekilmiþti, yavrulardan bazýlarý gazete kâðýdý üzerinden peynir ve salamdan yemeðe çalýþýyor, bazýlarý da yoðurt kabýnýn içindeki sütü içmeye çalýþýrken yere döküyordu.

Seyre daldýðým manzaranýn görüntüsünden hoþnut, yüzümde tebessümle yoluma devam ederken, gözüm bir apartmanýn ikinci katýna takýldý, yüksek olmadýðý için evin içi rahatlýkla görülebiliyordu.

Camýn önünde oturmuþ dýþarýyý seyreden genç bir adam vardý. Belli ki ben kedileri seyrederken oda beni izlemiþti. Yüzüme çok dikkatli bakýyordu, bu öyle bir bakýþtý ki, ben pencerenin önünden geçene kadar ve daha sonrasýnda da uzunca bir süre devam etti.

Aradan üç ay geçmiþti. Bu süre zarfýnda genç adam her gün ayný saatte pencerenin önünde oturuyor geleni geçeni izliyor ve keskin bakýþlarýný benden esirgemiyordu.

Bir sabah, pencerede yalnýz olmadýðýný fark ettim. Ýki kiþiydiler. Yanýnda sarý saçlarý beyazlara yenik düþmüþ bir haným vardý. Ben binanýn önünden geçmek üzereyken birden ani bir hamle ile pencereyi açtý ve Ablaaaaa... Günaydýnnnnn... Hayýrlý iþlerrr… diye baðýrmaya baþladý. Neye uðradýðýmý þaþýrmýþtým olduðum yerde kala kaldým... Yanýndaki kadýn genç adamý içeriye alarak pencereyi kapattý. Kadýncaðýz çok mahcup olmuþtu. Ama genç adamýn yüzünde öyle bir tebessüm vardý ki dayanamadým bende gülümsedim. Öyle mutlu olmuþtu ki bunu tarif etmek mümkün deðildi.

Yaþadýðým olayýn þokunu henüz üzerimden atamamýþtým. Ýþyerine geldiðim zaman, güvenlik görevlimizle karþýlaþtým. O, bizden öncede burada çalýþmýþtý ve bizden eskiydi. Kendisine bir þey sormak istediðimi ama beni yanlýþ anlamamasý gerektiðini söyledim. Aþk olsun diyerek beni dinlemeye baþladý.

Uzunca bir süredir yaþadýðým bu garip durumu ve bugün baþýma gelenleri kendisine anlattým. Her sabah pencerenin önünde oturuyor, halinde bir gariplik var. Kimdir? Nedir? Tanýyor musun? Dedim.

Bu sefer bizim güvenlik görevlimiz gülümsemeye baþladý. Gel ablacým gel, ben sana anlatayým dedi. Bahçede çam aðacýnýn gölgelediði banka oturduk. Baþladý anlatmaya, O delikanlý ailenin bir oðlu, bir zamanlar askeriyede görevliydi. Dost canlýsý, sevecen bir insandýr. Araba tutkunuydu, genç kýzlar peþinde pervane gibi dolaþýrlardý.
Sonra bir gün hayatýn acý yüzü kendini gösteriverdi. Babasýný kaybetti. Çok üzüldü. Bir süre kendine gelemedi durumu kabullenemedi içine kapandý. Aradan iki ay geçti geçmedi bir gece sað tarafýna felç gelmiþ... Bizde sonradan öðrendik. Çok kýsa bir süre sonrada beyin kanamasý geçirdi. Uzun süre hastanede yattý ama düzelmesi mümkün olmadý.

Önce gözü gibi baktýðý arabasýna veda etti sonrada sevdiði pek çok þeye... Þimdi annesiyle birlikte yaþýyor, tüm bakýmýyla annesi ilgileniyor… Allah kadýna sabýr ve uzun ömür versin dedi ve ekledi, sen sakýn yanlýþ anlama abla, herkesle konuþmaz o, demek seni kendine yakýn buldu mutlaka bir þey hoþuna gitmiþtir ki selam vermiþtir dedi.

Duyduklarým sabah sabah ikinci bir þok yaþamama sebep olmuþtu. Çok üzüldüm, hele bakýþlarýndan dolayý bana ilgisi olduðunu düþündüðüm insanýn, aslýnda rahatsýzlýðý yüzünden öyle baktýðýný öðrendiðimde bir kat daha üzüldüm ve utandým. Oysa uzaktan o kadar saðlýklý görünüyordu ki…

O sabahtan sonra ne zaman denk gelsek, gülümseyerek günaydýn dedim, oda bana penceresinin ardýndan asker selamý verdi.

Ýþyerine geç gittiðim bir sabah oturduklarý apartmanýn kapýsý önünde karþýlaþtýk. Yanýnda annesi vardý kadýncaðýz tretuar üzerine koyduðu eski bir minderin üzerine oturmuþ örgü örüyordu. Dostumsa, plastik bir sandalye üzerinde oturuyordu. Kulaðýnýn arkasýna sarý bir çiçek sýkýþtýrmýþtý, bir eliyle kucaðýndaki küçük kedi yavrusunu seviyor diðer eliyle martýlara el sallýyordu. Güneþ, kumral tenini ve yaprak yeþili gözlerini aydýnlatýyordu. Yüzünde yine ayný tebessüm vardý.

Beni görünce sevindi ellerini birbirine vurarak alkýþ tutmaya baþladý, sonrada sandalyeden kalkmak için hamle yaptý, ama olmadý. Gücü yetmedi... Onun karþýsýnda yaþadýðým mahcubiyetin tarifi yoktu, o an yüreðimde hissettiðim sýzýyý anlatmama cümleler yetersiz kalýr. Hissettiðim þey acýma deðildi, ben sadece gencecik özürlü bir insanýn yaþama sevinci karþýsýnda ezilmiþtim.

Saðlýðýmýz yerindeyken çoðu zaman elimizdekilerin kýymetini ne yazýk ki bilemiyoruz. Yeri geliyor bitmek tükenmek bilmeyen egolarýmýzý tatmin etmeye uðraþýyoruz. Ama o kadar doyumsuz yapýlarýmýz var ki, asla hiçbir þeyle yetinmiyoruz. Hep daha fazlasýný istiyoruz.
Gözlerimizin önünde yaþanan acýlara, çaresizliklere kayýtsýz kalýp, adam sendecilik yapýyoruz. Ve mutluluðu hep farklý þeylerde arýyoruz.

Oysa çoðu zaman mutluluk, aldýðýmýz nefeste, tenimizi ýsýtan güneþte, küçük bir kedi yavrusunun sevimliliðinde, bir kuþun kanadýnda ve en önemlisi sýcacýk bir tebessümde varoluyor, biz bunu bilemiyoruz.

Þimdi Dostum için Rabbimden diliyorum ki!
Yaprak yeþili gözlerine sonbaharý hiç göstermesin.
Hayat ýþýðý her zaman yolunu aydýnlatsýn,
Ve güzel yüzünden tebessüm hiç eksik olmasýn…

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Onu ilk gördüðümde ýlýk bir Mayýs sabahýydý.
Gönderen: levent saral / Ýstanbul/Türkiye
10 Temmuz 2006
Bana da bir Mayýs sabahýný hatýrlattýnýz..bende onu ilk kez bir Mayýs sabahýnda görmüþtüm ve saðanak bir yaðmur yaðýyordu...nereden bilebilirdim ki bulutlarýn gözlerim olacaðýný..sevgilerimle




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gözyaþýmda Resmin Var Anne
Deniz Gözlü Çocuk ve Elma Þekeri
Hasret
Penceremde Bir Sabah

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Bugün Unuttum Belki Yarýnda Unuturum Seni"
"Sevmek Bir Ömür Boyu"
"Her Aðaç Bir Ömürdür"
Sen Canýmsýn
Ben Seni Unutmak Ýçin Sevmedim
Ýlk ve Son Mektup
Giderken Yüreðimi Bana Býrak
"Yüreðimde Cam Kýrýklarý"
"Vuslat"
Yüreðime Yaðmurlar Yaðar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gece ve Kadýn [Þiir]
"Yol ve Ayrýlýk" [Þiir]
"Gece" [Þiir]
"Aþk Bitmeseydi" [Þiir]
Bir Damla Sen, Bin Damla Ben [Þiir]
Kýrmýzý Domatesler [Öykü]
Uçurtmam Bayrak Olsa [Öykü]
"Bir Garip Aþk Hikayesi" [Öykü]
"Üç Kadýn Bir Düþ" [Öykü]


Nilgün SARIGÜL kimdir?

Hayata gülümseyerek bakmayý seviyorum. Ama arada kapris yapmaktan kaçýnmýyorum. Evimde ailemle vakit geçirmeyi seviyorum. Ýnsanlara onlarý sevdiðimi söylemeyi ve bunu ifade etmeyi seviyorum. Çocuklarla vakit geçirmeyi, yaþlýlarla sohbet etmeyi seviyorum. Zamanýn çok deðerli bir kavram olduðuna ve her þeyin en iyi ilacý olduðuna,hayat boyu önüme çýkan tüm zorluklarý, sevgiyle, sabýrla, dürüstlükle ve azimle aþtýðýma inanýyorum. Saðlýklý bir insan olduðum için ve bana bahþedilen her þey için þükrediyorum. Sorumluluk almayý ve bunu layýkýyla yerine getirmeyi seviyorum ( Ne de olsa Oðlak burcuyum )) Tarihi çok sevdiðim için, arkeolog olmak istemiþtim, Spor yapmayý sevdiðim için, tenis oynamak istedim. Yazý yazabilmeyi seviyorum, ve en büyük düþüm bir gün bir kitap yazabilmek. Allah’ ým ne olur en azýndan bu konuda bir þeyler yapabilmem için, bu istikrarsýz kuluna yardým et ))) Sevdiklerinize onlarý sevdiðinizi söylemek için lütfen asla yarýný beklemeyin. Yarýn , asla olmayabilir.

Etkilendiði Yazarlar:
Ayþe KULÝN, Tuna KÝREMÝTÇÝ, R.Nuri GÜNTEKÝN, Ahmet ALTAN,Emýle ZOLA,Dostoyevski, Gorki,Victor HUGO,Puþkin


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nilgün SARIGÜL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.