..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þahin bakýþlý, ahu gözlü, þirin davranýþlý ve tatlý sözlü idi. -Fuzuli, Leyla ve Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yerler > Yasemin Cankaya




26 Mart 2006
Þehrin Tenindeki Renk Uyumu  
Yasemin Cankaya
Her þehrin bir rengi vardýr çünkü. Ýnan bana vardýr! Ve her insanýn bir rengi... Ýkisinin birbirine izdüþümü gibidir, sokaklar.


:BGBB:
Bir kent, insanýn tenindeki renk uyumunu ifade eder. Her þehrin bir rengi vardýr çünkü. Ve her insanýn bir rengi... Ýkisinin birbirine izdüþümü gibidir, sokaklar.
Aklýma ilk yansýyanlar, küçük ayrýntýlar; kaldýrým taþlarý, yaðmur oluklarý, sokak kedileri... Ve bakýp göremediðim, birçok küçük þey; çocuk parklarý, yorgunluklar, hayal kýrýklýklarý, terk edilenler, üst geçitlerden sonra baraka çiçekçiler ve baþlangýçlar... Sabahý karþýlayan bir þehir olmak nasýl bir duygudur?
Aslýnda hiç kimse bir kentten ayrýlýrken, tam olarak ayrýlamaz. (?) Çünkü o kent ayrýlanýn üstünde parmak izlerini bulaþtýrmýþtýr.
Þehir, içinde hem büyük uçurumlar, hem de köprüler taþýr; kendimden yine kendime. Terk edilen bir þehir olmak ne menem bir þeydir?
Parmaðýmýn ucuna gelenleri sýralýyorum sana, alfabetik bir sýraya sokmaksýzýn. Eylülleri güzel olan þehirler, bilirim. Mayýslarý güzel olan þehirler de tanýyorum. Sonra, her þehrin parmak izi de farklýdýr zaten. Her kent bu yüzden baþka þeyler ifade eder, hiç birini bir baþkasýna benzetmek istemem, ayýp ederim.
Ben aslen Akdenizliyim. Biliyorum kopamam denizden de su yosunlarýndan da, balýklardan da. Yapraklarým deniz yeþili belki ama köklerim Orta Asya rengi. Bu yüzden belki de Ankara'nýn tenimdeki renk uyumu.
Sen çocukken ne yapardýn bilmiyorum ama ben sokakta çamur oynayan, su savaþý yapan, ateþ yakan çocuklardandým. Ortalarda koþuþtururken þarkýlar uydururduk. Oyunlarýmýz için kafadan senaryolar uydururduk. Baþka bir deyiþle hem yönetmen, hem yazar, hem de aklýmýzca, iyi oyunculardýk, þehirlerarasý yolcuklara çýkan.
Sýradan görünümlerin altýnda yatan gizli üstünlükleri bulmak da özgürlüktür. Ýfade dolu bir sessizliði tercih ederim.”Kendini baðýra çaðýra tanýtmaya çalýþanlar yerine bir þeyleri kanýtlama gereði duymayan bir alçakgönüllülük” iyi deðil midir?
Böyle sular seller gibi yazdýðýma bakma þimdi felsefi edebiyat... Zaman zaman öyle suskun içine kapanýk bir kýzým ki, bazý toprak yollu þehirler kadar.
Bugün güzel þeyler hatýrladý kalemim. Þimdi gidip akasyalý bir þehir olacaðým.
Ya siz?

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: tebrikler
Gönderen: feray korkmaz / Ankara/Türkiye
5 Aðustos 2008
Mehmet'e katýlmamak elde deðil. Derinlikler, çaðrýþýmlar, insaný uzaklara yollayan daha sonra tekrar sarýp sarmalayan kelimeler... Mutlaka takip edeceðim.Sevgiyle Feray KORKMAZ

:: nasýl farketmedim...
Gönderen: mehmet asim erdoðmuþ / Ýstanbul/Türkiye
7 Nisan 2006
bilmiyorum bu kadar güzel cümleleri,betimlemeleri ve bu kadar engin bir dünya'yý nasýl okumadým... tebrikler...devam yasemin yazmaya devam...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hiç Tekneye Binmedim Ben!
24 Mayýs 1985'ten Ýlham Alýnmýþtýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Þehr-i Aþk [Þiir]
Simit ve Susam [Þiir]
Kirpiklerin mi Dokülmüþ? [Þiir]
Ýçimdeki Sokaklar [Þiir]
Gözlere Kulaklara Deniz [Þiir]
Hepimizin Bir Ýðne Ýpliði Var [Öykü]
Çocukluðum Daha Gür Çýksýn Diye Sýfýra Vurulmuþ [Öykü]


Yasemin Cankaya kimdir?

Hep küçük bir kýz olarak kalacaðým sanýrým. . . Ve hep büyük hayallerim olacak. . . Çalakalem yazdýðým þeyler var defterimde. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Edebi etkiler: Sahaf kokusu, saksý saksý çiçek olan balkonlar, Sabahattin Kudret Aksal, Yalçýn Ergir, Resim sergileri... 18.yy Ýngiliz edebiyatý... bahçeler...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yasemin Cankaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.