..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliðinde müzik öðrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Doða ve Dünya > Kâmuran Esen




1 Nisan 2006
Bahar Geldi mi Ne!  
Özlenen bahar.

Kâmuran Esen


Baharý özledik.


:BHIB:
Bizim buralara(Mudurnu) geç gelir bahar. Kýþýmýz uzun sürer. Ekim ayýnýn baþýnda baþlarýz sobalarý yakmaya, taaa mayýsa kadar. Kazancýmýzýn büyük bir kýsmýný kýþýn soðuðuna feda ederiz.Tonlarca odun, kömür alýrýz. Paltolar, kazaklar, hýrkalar, botlar için harcadýðýmýz parayla bütçemiz sarsýlýr. Ama dayanýrýz. " Dalga boyu aþmýþ nasýl olsa; ha bir karýþ, ha beþ karýþ," atasözünden cesaret alýrýz.

Aylarca dört duvar arasýna sýkýþmaktan, kýþý pencere arkasýnda geçirmekten bunalýrýz. Bakýþlarýmýz donuklaþýr, benzimiz sararýr. Gözümüz yolda, kulaðýmýz seste; bahardan bir iþaret bekleriz, hacý yolu bekler gibi. O da nazlanýr, bir türlü gelmek bilmez.Takvimler, baharýn baþlangýç tarihini her ne kadar 21 Mart olarak yazsa da; biz biliriz ki, onun gelmesi mayýsý bulur. O nedenle, cemrelerin düþmesi bile; baharýn geliþinin iþareti deðildir bizim için. Cemreler düþerken biz de odun - kömür derdine düþeriz. Kazma kürek yakmamak için, oduna- kömüre takviye yaparýz. Biliriz ki kýþ, gücünü bizde dener. Bizi çok sever; çekip gitmez, minderi kaba gelen konuklar gibi. O nedenle Þubatta, Martta parlayan güneþe karþý tedbirli oluruz, cemreler düþtü diye sevinmeyiz. Mart güneþi bizim için; " Eþek öldüren güneþ, kadýný dövdüren güneþ," tir.

Nisan ayýna girdik ama, aðaçlarýmýz daha yeni tomurcuk. Açmaya korkuyor gibiler. Gecenin, sýfýrýn altýna düþen sýcaklýðýna karþý tedbir alýyorlar sanki. Aðaçlar, çiçekli bitkiler; pusuya yatmýþ, baharý bekliyorlar. Soðuklar biter bitmez, soyunacaklar kabuklarýndan, boy gösterecekler. Ama ne mümkün! Soðuklar fýrsat mý veriyor!

Oysa nasýl özledik baharý! Bahçelerimizi, balkonlarýmýzý çiçeklerle donatmak için sabýrsýzlanýyoruz. Çiçeklerimiz, soðuða az da olsa dayanýklý olan sardunyalarýmýz bile, þu mevsimde hâlâ içeride. Ilýk bahar günleri geldiðinde; parka koþan çocuklar gibi dýþarýya çýkaracaðýz onlarý. Çiçek deyip geçmeyin! Onlar, bizim yaþama sevincimiz. Çiçeklerimiz büyüyüp boy attýkça, renk renk açtýkça; içimiz aydýnlanýyor. Bir canlýyý büyütüp, yaþatýyor olmanýn sevinci dolduruyor içimizi.

Benim de var sardunyalarým. Kýþa girerken, ellerim titreye titreye kopardým dallarýný. Her birini küçük saksýlara diktim. Onlarca hem de. Kendilerine en uygun ortamý bulmak için, evimin içinde gezdirip durdum kýþ boyu. O camdan bu cama; o köþeden þu köþeye taþýdým kedi yavrusunu taþýr gibi. Sardunyalarýmý kýþýn suladým, çiçek vitaminleriyle besledim.Tül perdenin arkasýndan alabildikleri zayýf güneþle büyüttüm. Þimdi onlarý bahçeye, balkonuma, evimin önündeki köprünün ahþap giydirmesinin üstüne dikeceðim. Onlarýn çeþit çeþit renkleri içimi kýpýrtadacak. Her renk sardunya, benim için ayrý bir anlam ifade ediyor.Týpký; halý ve kilimlerde olduðu gibi. Mavi- umut, kýrmýzý- aþk, yeþil - murat, sarý- hüsran vs.....Yeter ki bahar gelsin hele.

Bu sabah kuþ sesleriyle uyandýðýmda, baharýn gelmekte olduðuna inandým biraz. Cemreler düþtü, gündüzler uzadý, kuþlar ötüþüyor.Yani bahar, müjdecilerini çoktan gönderdi. Kendisinin gelmesi yakýndýr.

Haydi bahar! Gözümüz yolda , bekliyoruz gelmeni....

O da ne! Sardunyamýn tomurcuðu yýrtmýþ kabuðunu, pembe rengiyle gülümsüyor bana penceremin kenarýndan. Aman Tanrým! Ýþte eflâtun sardunya, þu da kýrmýzý. Mor bir sardunya da, belirli belirsiz göz kýrpýyor...Güneþ, daha erken doðdu odama bugün. Evimin karþýsýndaki erik aðacýnýn uçlarýnda çiçekler gördüm. Ýçim kýpýrdadý. Caným kýrlara gitmek istiyor. Bahar geldi mi ne!

1 / Nisan 2006 / Mudurnu



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Varmýsýnýz iddiaya ?
Gönderen: Ali BÝLGÝLÝ / ISPARTA/KARS/Türkiye
1 Mayýs 2006
Karstan bakýnca sýcak geliyor insana sizin oralar hocam ben - 28'e bu ne soðuk dedim arkadaþlar bu daha birþey deðil -40'ta bayýlma dediler. Hani size Ýslahiye'den pek memnun olmadýðýmý anlatýyordum ya hocam Kars'ý görünce fikrim deðiþti...

:: :)
Gönderen: Derya Çölkesen / Ankara/Türkiye
13 Nisan 2006
Bahar nasýl da güzel bir þey o up uzunnn kýþtan sonra nasýl da ýsýtýyor insanýn içini :) Ben de duramýyorum artýk içerilerde, hep bahçede yeni yeni çiçek açan aðaçlarýn altýnda dursam diyorum; ama tam da derslerin en sýkýþýk olduðu zamana denk geliyor bahar ne yazýk ki! Girmeyim içeriye kalayým doðanýn tam ortasýnda, kuþlarla aðaçlarla derken diðer taraftan dersler geliyor insanýn aklýna. Ahh bir an önce bitse de þu sýnavlar çýkarsam tadýný baharýn ve yazýn dilediðimce. Baharý beklerken bir þeyi daha, yeni yazýlarýnýzý bekledim dört gözle ve beklediðime deðmiþ gerçekten. Kendimi sizinle sohbet eder gibi buldum yine bir anda. Çok güzel bir bahar ve yaz geçirmeniz dileðiyle...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn doða ve dünya kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaz Bitti

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.