..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Uygarlýk, gereksiz gereksinimlerin, sonsuz sayýda artmasýdýr -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Tayyibe Atay




13 Nisan 2006
Tükürük - 3 -  
Tayyibe Atay
alýn iþte! ..gene siyasete bulaþtým durup dururken. 'ne ilgi ama' diyeniniz


:BAAD:
geçen yaz,evin içinde tadilat yaptýrdýk.anlarsýnýz ya; insan,ayný kapýdan girip çýkmaktan,ayný pencereden dýþarýyý seyretmekten,ayný duvara bakmaktan,hatta ayný duvara ayný tabloyu, saati asmaktan býkar..bazen balkonlarýn yerini bile deðiþtirmek istersin. bu çok doðal bir insan halimizdir; yadýrgamamak gerek.

biz de býkmýþtýk yaþadýðýmýz evin içinden,hakkýmýz ya!
'hadi' dedik þu duvarý yýktýralým,þu kapýnýn yerini deðiþtirelim,þu pencereyi kapatýp þu duvara daha geniþ bir pencere açtýralým; havamýz deðiþsin! .mutfak dolaplarý da eski model zaten,kapaklarý falan da koyverdi; onlarý da deðiþtirelim dedik ve baþladýk iþe...yaptýracaðýmýz þeyler ufak tefek þeyler ya; nasýlsa çok para tutmaz..tutsa tutsa üç-dört bin(milyar) liralýk iþ! .paramýz da yok ama,olsun; borçlanýrýz.'borç yiðidin kamçýsýymýþ' zaten!..kamçýlanýr koþarýz atlar gibi,eþekler gibi!..hedef belli! ..kurtulmak yok hayatýn yükünden; allallahhh! ....

dedik ve koyulduk iþe...önce dolaplar söküldü,duvarlar yýkýldý sonra. eþyalar þaþýrdý yerini; kimi birbirinin üstüne bindi,kimi dýþarýya çýktý hava almaya...düzen müzen bok götüre...yani biz de döndük Türkiye'ye! yap-boz,boz-yap! .onlar harcarlar da bizden topladýklarý vergileri kullanýlmayan hava limanlarýna,iþlemeyen fabrikalara,üç gün sonra yýkýlan devlet binalarýna; biz niye kullanmayalým onlarýn verdiði üç kuruþu; evimizin duvarlarýný,pencerelerini,dolaplarýný,kapýlarýný deðiþtirmek için yani!..çatsýný bile yýkarýz valla!..yýkarsak ne olur peki; hem damsýz,hem donsuz kalýrýz iþte böyle!..aradýðýn þey, aradýðýn yerde olmaz; yatak bile bulamayýz seviþmek için,uyuyup düþ görmek için; olan bize olur sonunda.

alýn iþte!..gene siyasete bulaþtým durup dururken. 'ne ilgi ama' diyeniniz çok olacak biliyorum da,ilgisi olmaz olur mu hiç? bal gibi ilgili iþte devletin yaptýðý iþle,bizim yaptýðýmýz iþ!..hem de týpatýp aynýsý!..al birini vur ötekine,parçalansýn!..

her ne kadar böyle düþünsem de gönlüm razý gelmiyor parçalanýp gitmesine; çevresel baskýlardan ötürü..nasýl mý? bakýyorum konu komþunun evine; þato!..bakýyorum konu komþunun devletine;iþler yolunda!..yola çekmek için devletimi ve evimi adamlar çaðýrýyorum dýþarýdan; kiminin çanta çanta paketler var koltuðunda,kiminin testere,balta!..devleti yönetenler ne yaparsa yapsýn çantalý adamlarla; onlar bilir! ben testere,balta taþýyanýna teslim ettim kendimi; kafama vura vura!..

testere taþýyan adamýn, çekici de varmýþ meðer!..bunu öðrendiðim an, bir gariplik çöktü üstüme...neden mi? 'demek ki dedim,bu adam çivi çakmasýný da beceriyor! ..vay be! ..' der demez bütün sökük çivilerim,sallanan çivilerim,küflü ve eðri çivilerim gelip yýðýldý önüme...tavan düþtü, tabana!..anlayacaðýnýz evin her yeri toz-toprak; derya!..içine düþenlerden hangisini tutup çeksem kýyýya, kurtaramadým...üstüne üstlük gökyüzü de delindi!..'yað yað yaðmur/ teknede çamur' okul þarkýsýný bile söyledik bir ara; ne iyi!..okul çaðlarýmýzdan dem vurup,çocuk bile olduk bu evin sayesinde; az þey mi bu! .

sahi,neredeydi,ne yapýyordu acaba,bu þarkýyý birlikte söylediðim çocuk sesler?..özellikle çocukluk aþkým!..kimlerle çöpçatanlýk oyunu oynuyordu þimdi? onu hatýrlamak hem çok hoþ,hem de çok hüzün veriyordui bana...ne zaman onu hatýrlasam; zamaný, tersine çevirmek istiyordum; minik ellerimi ellerinin içine býrakabilmek için, bir çocuk oyununda; ne mümkün!..ne mümkündü,aradan geçen onca zamandan sonra, çocuk aþklarýn ruhunu yakalayabilmek! ..

nerelerdesin!...

2düþtüðümüz hallere bak!..tüh!..bu hayatýn içine tüküreyim! ..dememle birlikte çivi çakmasýný beceren o adam vardý ya; baktým,çaktýðý çiviye tükürüyordu!...

'ne yapýyorsun usta!..hayrola! ..'diye sordum, içimde bir þeyler köpürterek!
'ne yapayým hocaným!..iþin kolayýný böyle buldum; tahtalara daha kolay giriyor da' dedi.

bastým kahkahayý; evimin,kalan diðer çivileri de yerinden fýrladý.'bizi de tükürükleyip,çakýn' der gibi konuþuyorlardý küflü aðýzlarýyla...ustanýn iþi bir hayli zordu ya; o bulmuþtu iþinin kolayýný! 'demokrasilerde çareler tükenmez'gibi bir söylemin varlýðýný hatýrlayýp 'hiþtt! ..'diye seslendim devleti yönetenlere; ' siz,nelere,nasýl tükürüp çakacaksýnýz bakalým? devletin çýkýk çivileri çok da! ' dedim ama, söylemedim çivilerin cinsini! .onlar bulsun istedim çakýlacak çivileri..ne yani,hem oy vereceðim baþa geçsinler diye,hem akýl mý vereceðim? hava alsýnlar; benim aklým bana yetmiyor zaten! ..

yüzüne tüküreyim siyasetin; tüh be!...

(devam edecek)

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Virgül
Gönderen: nida karaçizmeli / Ýstanbul/Türkiye
2 Mayýs 2006
Virgülden sonra bir adet boþluk býrakýrsanýz, okunmanýzý daha akýcý kýlabilir.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türlü Yaptým Türlü
Benciform
Bitmemiþ Senfoni
Eþiksiz Ev
Uzaklarý Özlemek
Kalem Uçlarý
Haylaþýyoruz
Yüksük Tabaklar
Ýnsan Olmak
Yýkanmanýn Jargonu

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýmam Olacaðým
Acý Tatlý
Emekli Meselesi
Portakal
Çatýlar
Baðýrdaklý Bebekler
Hey Kadýnlar
Bakla
Anneyiz Biz
Açlýk Sendromu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Semazen [Þiir]
Damlacýklar 3 [Þiir]
Çulluk [Þiir]
Kundak [Þiir]
Damlacýklar 2 [Þiir]
Aylan’a [Þiir]
Damlacýklar 1 2 3 4 5 [Þiir]
Yalana Bak Hele [Þiir]
Ýntihar [Þiir]
Damlacýk 11 - 12 - 13 - 14 - 15 [Þiir]


Tayyibe Atay kimdir?

Yeni þiirin,uzun yýllar yazmama raðmen yeni þairiyim. Ýnternet ortamý sayesinde okuyucu önüne çýktým henüz. Ne kadar þair olduðumun yanýtýný ise okuyucuya býrakýyorum. Bayan yazarlarýn çok az olduðu bir ülkede,duygu ve düþüncelerimi,þiirin ruhu okþayan ,elleyen tarafýyla anlatmaya çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Arif,Behçet Necatigil,Nihat Behram...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Tayyibe Atay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.