..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En bilge insanlar bile arasýra bir iki zýrvadan hoþlanýrlar. -Roald Dahl
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Mehmet Sinan Gür




27 Mart 2002
Hey, Okur...  
Mehmet Sinan Gür
Karþýmda siz varsýnýz. Yüzleþeceðiz. Kim haklý kim haksýz göreceðiz. Ben hiçbir zaman haklý olmaktan hoþlanmam ama sonunda genellikle haklý çýkarým.


:BGHJ:
Baþlamadan önce þunu söylemeliyim. Bu yazý 5 saniye sonra kendisini yok edecektir. O yüzden okumakta acele etseniz iyi edersiniz.

Yazmaða baþladým; herhangi bir önsöz yapmaksýzýn. Bu yazýya deðil, genel olarak. Size birbirine benzemeyen öyküler anlattým. ‘Türkiye’nin Belkemiði’nden söz ettim. ‘Müzikli Yazýlar’ yazdým. Ne anladýnýz? Bu yazý bir önsöz deðil; olamaz da; çünkü ortada yazýlmýþ, yayýnlanmýþ ürünler var. Olsa olsa bir ‘Arasöz’ olabilir. Sakýn ha, ‘Arazöz’le karýþtýrmayýn; o baþka bir þey ve konumuzla hiç ilgisi yok. Hatta bunun bir sonsöz olma olasýlýðý bile var. Caným sýkýlýrsa susarým ve bir daha konuþmam.

5 saniye geçti mi? Yazý da yok olmadý. Evet, yalan söyledim. Sýrf siz okuyasýnýz diye. Ben hep sizin istediðiniz gibi þeyler yazmak zorunda mýyým? Hep sizin düþünceleriniz midir önemli olan? Öyle ise neden okumak zahmetine giriyorsunuz? Bir baþýnýza düþünün, düþünün, yatýn uyuyun. Okumaktan daha iyi bir iþ yapmýþ olursunuz. Nasýl olsa baþkalarýnýn düþüncelerine deðer vermiyorsunuz.

Aþktan söz etmeliyim. Evet, okumanýzý saðlamak için bunu yapmalýyým. Nasýl romantik biri olduðumu anlatmalýyým. Karþýlýk görmemiþ aþklarýmý anlatýp sizi aðlatmalýyým. Mümkün olsa da internetten mendil de daðýtýlabilse. Bu belki sizi harekete geçirirdi. Peki hiç mi yapmadým sanýyorsunuz? Bilmiyorsunuz ki... Okumadan bilemezsiniz. ‘Çoban Yýldýzý’ ne, ya da kim? Yoksa ‘Görünen Madde’ yi ‘Göçmen Kelebekler’i okuyup onun hakkýnda bir önyargýya mý vardýnýz? “Ýþte, adam Yýldýz dedi. Yine kafayý sýyýrýp uzaydan söz ediyor olmalý.” Böyle mi dediniz?

Ruhlardan söz etmeliyim. O zaman belki olmayan öte taraf konusunda yeni bir fikir edinirsiniz. Hatta fal açmalý, burç tahminlerinde bulunmalýyým. ‘Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu’na nasýl atladýðýnýzý biliyorum. Ama þaþýrdýnýz deðil mi? Çünkü okumak istediðiniz þeyleri göremediniz orada. Doðduðunuzdan beri size iþlenen sözleri yinelememi bekliyordunuz. Ya, iþte böyle, tam tersi çýktý. ‘Kabus’u da sevmediniz. Çünkü peþin peþin, onun gerçek olmadýðýný, bir rüya olduðunu söylemiþtim. Zaten öykünün sonunda da uyandým. Okuyanlarý biraz sýktým. Ama itiraf edeyim, ben de sevmedim kabusu.

Komik þeyler yazmalýyým. Hep katýla katýla gülmelisiniz. Durmadan öyle öyküler, fýkralar okumalýsýnýz. “Hey, bu adam çok komik...” demelisiniz. Anlaþýlan sizin yeni bir þey öðrenmeye niyetiniz yok. Peki hiç araþtýrdýnýz mý? Acaba komik bir öykü yazmýþ mýyým? “Noter’de”yi okuduðunuzu sanmýyorum. Nerede durduðunu bile bilmiyorsunuzdur. Ben de söylemiyorum, haydi bakalým.

Ýnsanlarý öldürmeli miyim, öldürmemeli miyim? Evet, bir itiraf daha yapayým. Ýnsanlarý öldürmekten hoþlanýyorum. Bir bakýyorum ki ellerim onlarý yazýyor. Çünkü ben de öleceðimi biliyorum ve bundan hoþlanmýyorum. Ýsimlere bakýn, ‘Celladýn Önündeki Adam’, ‘Balerinin Ölümü’. Biliyorum, siz de bunun hatýrlatýlmasýndan hoþlanmýyorsunuz. Ama yine de okuyorsunuz. Acaba bunu neden yaptýðýmý anlýyor musunuz? Hepsinde olmasa da çoðundaki umudu görmüyor musunuz? Ben ölümü yok sayarak yaþamýyorum. Ona raðmen sorumluluklarýmý yerine getirmem gerektiðini düþünüyorum. Bunu da en açýk olarak ‘Göçmen Kelebekler’de yazdým.

Siz isteseniz de, istemeseniz de ben sizden sorumluyum. Kendimi burada sorumlu ilan ediyorum. Ýster okuyun ister okumayýn, ben uyandým; sizi de uyandýracaðým. Dünya çok hýzlý deðiþiyor. Bu deðiþime ayak uyduramazsak ayaklar altýnda kalmaktan korkuyorum. O zaman sizi ne ruhlarýnýz, ne aþklarýnýz, ne gülüþleriniz kurtaracak. Çocuklarýnýzýn hiç olmazsa sizin kadar gülmesini istiyorsanýz biraz aðlayacaksýnýz. Yokmuþ gibi yaparsanýz, var olduðunu anladýðýnýzda çok geç olabilir.

26.Mart.2002




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Lenin'in Mozelesini Ziyaret
Önyargý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Canlý Balýk
Baraj Sorusu: Beni Seviyor Musun?
Sahalin'de Altý Ay
Ölüm Anýnda Görülen Tünel ve Iþýk
Müzik Film - Hair
Cadde'de Eðlence
Çanakkale Gezisi - 2
Ýki Günlük Çanakkale Gezisi - 1
Film Müzik– Batý Yakasýnýn Hikayesi
Müzik - Tevekkül

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.