..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes cennete gitmek ister ama kimse ölmek istemez. -Joe Louis
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Tarihsel Olaylar > ömer kýrat




3 Mayýs 2006
Bir Mayýs Ýþçisi Gibi Yayýlmak Meydanlara  
Ýþçi Bayramý Gelmiþ. Neyime?

ömer kýrat


Ýþ, iþçi, emek, kavramlarýna eleþtirel bir bakýþ.


:BFHI:
Kýsaca “Toplu yaþayan böceklerde, kolonilerdeki iþleri yapan, kýsýr birey." þeklinde tanýmlanmýþtý "ÝÞÇÝ" maddesi, Temel Britanica'nýn DÝZÝN cildinde... Dizindeki "iþçi" maddesinden bir önceki madde ÝÞBÖLÜMÜ, bir sonraki madde ÝÞÇÝ SINIFI bak. PROLETARYA idi... Ondan sonra ise ÝÞEME KANALI anlatýlýyordu. Yani büyü bozuluyordu.
Bu tanýmlama bende bir fikir parýldamasýna (bkz. Eureka veya yanan ampullü abajur-nalist kafa) neden oldu. KRAL Marx'ýn nerede hata yaptýðýný, komünizmin pratiðinin çuvallamasýna neden olan teorik yanlýþýn nerede olduðunu bulmuþtum!
Anahtar kelime "KISIR" idi. Koloni yaþamýnýn, yani herkesin emeðini koloniye adamasýna, kendisi deðil kolonisi için çalýþmasýna, koloninin çýkarýnýn "baz" alýnmasýna dayanan hayat tarzýnýn, komünist sistem ile temel benzerlikleri (Yüzeysel benzerlik denemez bunlara) baðlamýnda bakarsak, ortaya çýkan sonuç; "iþçi sýnýfý, üreyemediði sürece kolonyal hayatýn yaþayabilirliði mümkündür" olacaktýr. Buraya deðin yazýlanlardan elitist olduðum hatta ýrkçý-faþist bir düþünceyi savunduðum sanýlabilinir. Öyle sananlar Bertrand Russell'ýn da "tembel" olduðunu düþünüyorlardýr muhtemelen...
Doðacak her iþçi çocuðu, iþ yapabilecek yaþa gelene dek koloniye yük olacaðý için tüm iþçilerin tek bir doðumun (neslin, batýmýn) temsilcilerinden oluþmasý gerekecektir. Ve tabii ölmemeleri... Peki bu mümkün müdür? Týp ve genetik bilimi, Hollywood senaristlerinin hayal güçleri ile henüz baþedemeyecek durumda olduðundan bunun mümkün olmadýðýný söyleyebiliriz. O halde yapýlmasý gereken; "iþçi" kavramýný, ölümlü olan "insan" türünün kimliði olmaktan kurtarmaktýr. Ýþçileri yani emek harcayanlarý, robotlardan, bilgisayarlardan yani makinelerden oluþturmaktýr. Bunlarýn üretimi ve bakýmý da makinelerin "iþi" olacaktýr. Elbette öncelikle bu sistemi "biz" kurmalýyýz. Yapacaðýmýz son "iþ" bu olacaktýr. Bir makina, üretildiði (doðduðu?) andan itibaren çalýþabileceði için topluma yük olmayacaktýr.

Bu sistem, eþitlik arayýþýnýn nihayetini ilan edecektir. Çünkü üretim faktörlerinin sahipliðine, meslekten doðan statüye vs. baðlý zenginlik ve güç yok olacakýr. Üretim faktörlerinin insanlarla olan baðlantýsý kesilecektir. Her birey, ömrünü "kendini geliþtirmek" "çocuklarýný yetiþtirmek" gibi esas önemli þeylere harcayacak, üretmek, emek (iþgücü anlamýnda) harcamak gibi zaman kayýplarý ve eþitsizlik kaynaklarý yok olacaktýr. Yaþamak, hayvanlarýnkine benzer bir "gündelik koþturma" þeklinden, felsefi bir "varolma" þekline dönüþecektir. Avlanmak; avcý hayvanlarýn, toplayýcýlýk; otçullarýn, tarým; makinelerin iþi olacak, insan bunlardan kendini ayýrabilecektir.
Belki tek eþitsizlik "yetenek" kapsamýnda, mesela bir bireyin diðerlerinden daha iyi resim yapmasý þeklinde ortaya çýkacaktýr. Ama "mutlaklýðýn" olmadýðý Evren'de mutlak eþitlik de yoktur. Hem zaten çeþitliliði ortaya çýkaran (kimini ressam, kimini filozof, kimini bilimadamý yapan) þey de bu farklýlýklardýr. Bunlar zaten eþitsizlik deðildir.

Bir sabah uyanacaðýz ve iþe gitmek zorunda olmayacaðýz!



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dünya Kadýnlar Dünü
Türban Baðlamýnda Korunmasýz Dinsel Ýliþki

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kuran'a Ayak Basan Ýlk Türk [Öykü]
Noel Baba'nýn Gerçek Hikâyesi [Öykü]
Buzdolabý Adam Elma [Öykü]
Dinlenme Tesisi (Hac - Mahal) [Öykü]
Frank Einstein [Öykü]
A Playlist Story [Öykü]
Yalnýzlýk Üzerine Bir Yanýlma/yanýlsama [Öykü]
Ordu Olmayan Adam [Öykü]
Bill Clift'in Karýsýnýn Anlatacaklarý Var! [Öykü]
Mutlu Olmaktan Mutsuz Olan Adam [Öykü]


ömer kýrat kimdir?

Merhaba edebiyat aþýklarý! Edebiyata duyduðunuz aþkýn karþýlýksýz olmasýna neden olan kiþi, yani edebiyatýn gönlünü kaptýrdýðý, dolayýsýyla sizin aþkýnýza karþýlýk vermemesine neden olan kiþi olarak, büyük bir sorumluluðum olduðunun bilincindeyim. Bu bilinçle, amatör edebiyata büyük bir katký saðlayacaðýna, yeni bir soluk ve beniz getireceðine inandýðým bu sitenin üyesi olarak, üyesi olduðum ve edebiyata yeni bir beniz ve soluk getirip, katký saðlayacaðýna inandýðýmý az önce belirttiðim bu sitedeki yazýn serüvenime sizleri de davet etmekten kývanç duyuyorum ve kývancýn kelime anlamýný tam olarak bilemediðim için þaþkýnlýk yaþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Douglas Adams, Emil Zola, Garcia Marquez, Oscar Wilde, Woody Allen


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer kýrat, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.