..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öküzün rengini dýþýnda, insanýn rengini içinde ara. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Unutulamayan Dönemler > Kâmuran Esen




24 Mayýs 2006
Çocuklarýmýz - 2  
Dünya tatlýsý çocuklarýmýz.

Kâmuran Esen


Þu bizim dünya tatlýsý çocuklarýmýzýn dünyasýna gidelim. Bakalým neler duyacaðýz, neler göreceðiz.


:BCDD:
Þu bizim dünya tatlýsý çocuklarýmýzýn dünyasýna gidelim. Bakalým neler duyacaðýz, neler göreceðiz:

Birinci sýnýfý okutuyorum. Okullar açýlý henüz iki ay kadar olmuþ. Bir gün duvara bir levha asmam gerekiyor. Levhanýn iyi görünebilmesi için de çocuklarýn göz hizasýna asmam lâzým. Ancak bir türlü asamýyorum. Öðrenciler baþýma toplandýlar, levhayý görmek istiyorlar. Ben de göstermiyorum, göstermek istemiyorum. Kendilerinde merak uyandýrmak, levhaya ilgi çekmek için.

Asmaya çalýþýrken kimi koluma dokunuyor, kimi elime. Hatta bazýlarý, neredeyse bacaklarýmýn arasýndan geçecek. Kýsacasý, levhayý bir türlü doðru asamýyorum. Her ne kadar yapmayýn – etmeyin desem de, söz dinletemiyorum. Levhayý düzgünce asacaðým sýrada biri gelip koluma dokunuyor, levha yamuluyor. Daha sonra bir baþkasý.Tekrar yeni baþtan…Sonunda sinirlendim ve “Çekilin çocuklar!” diye baðýrdým. Ama dinleyen kim!
Ýþte tam bu sýrada Murat adýndaki öðrencim, baktý ki zor durumdayým; metreyi eline alýp havaya kaldýrdý. Neredeyse birinin kafasýna indirecek. Kendini uyarmama fýrsat vermeden, arkadaþlarýna þöyle baðýrdý:
“Çekilin beeeee! Ne toplanýyorsunuz öðretmenimizin baþýnda? Ayý mý oynuyor burada!”

Sýnýfta öðrenciler, haftada bir yer deðiþtirirlerdi. Hep ayný kiþiler soba baþýnda olmasýn veya hep ayný öðrenciler pencere kenarýnda kalýp üþümesin ya da tahtaya uzak kalýp, tahtaya yazýlanlarý okumakta zorlanmasýn diye. Ýþte çocuklar böyle yer deðiþtirdiklerinden dolayý, boyu kýsa bir öðrenci, uzun boylu birinin arkasýnda kalabiliyor ve tahtayý görmekte zorlanabiliyor.
Gözde adýndaki, civciv gibi küçük bir öðrencim, Seval adýndaki iri yapýlý bir öðrencinin arkasýnda kalmýþtý. Derken bir gün Gözde parmak kaldýrdý. Suratýný ekþiterek; ”Öðretmenim, Seval’in kafasýndan tahtayý göremiyorum,” dedi. Bir çare düþünüyordum ki, Murat atýldý:
“Ne yapalým göremiyorsan? Seval’in kafasýný keselim mi yani?”

Soðuk bir sonbahar sabahýydý. Yoðun bir sis vardý. Öyle ki, görüþ mesafesi ancak iki metre. Yine birinci sýnýfý okutuyorum. Baktým Murat yok sýnýfta. Dersin sonuna doðru Murat geldi. Sýk sýk geç kaldýðý için, sert bir ses tonuyla sordum “Nerde kaldýn?” diye. Bana;
“Dýþarýda çok is var öðretmenim,” dedi.
“O is deðil, sis. Hem sana ne zararý var?” dediðimde, gözlerini ovuþturmaya baþladý:
“Vayyhhhhh! Ýs gözüme kaçtý öðretmenim, hiçbir yeri göremedim.”

Yine birinci sýnýfý okutuyorum. Soðuk bir kýþ günü. O gün nöbetçiyim. Teneffüste bahçedeki çocuklarý gözlüyorum. Öðrenciler buz üzerinde kayýyorlar uçacak gibi. Biri düþecek, bir kazaya uðrayacak diye huzursuzum. Derken Murat geldi yanýma. Öne buzda kayan arkadaþlarýna çýkýþtý:
“Kaymayýn lan!Valla ayakkabýlarýnýz yalama(kaygan) olur.”
Sonra , arkadaþlarý için duyduðu endiþeyi, bana þöyle dile getirdi:
“Öðretmenim ! Bunlar buzda kayýyola ama, bubalarýna masraf çýkaracaklaaa. Kayarken düþecekleee, kolu - bacaðý kýracaklaaa; doktor parasý verecekleee. Bi de beton(alçý) atacaklaaa, beton parasý verecekler. Cýk cýk cýk!”

Rahatsýz olduðum bir gündü. Çocuklarýn sesi, kulaklarýmda yankýlanýyor; baþým çatlayacak gibi aðrýyordu. Sýnýfta bir gürültü, bir gürültü ki sormayýn gitsin. Susturamýyorum. Birinci sýnýn öðrencileri olduklarý için, pek de üstlerine gidemiyorum. Zaten yeni yeni okula alýþýyorlar.Baktým olmayacak, duygu sömürü yapmaya karar verdim.Çünkü o an için baþka çarem yok.
“Çocuklar” dedim.”Sizin annenizi birileri böyle üzse, hoþunuza gider miydi?”… Sýnýfta çýt yok. Sonra devam ettim:
“Rapor alýp gideceðim. Bir hafta gelmeyeceðim…Bakalým kim okutacak sizi o zaman.”
Hemen atýldý Murat:
“Ýyi olmuþ! Ne vardý zaten öðretmen olacak! Bi' polis olacaktýnýz; basacaktýnýz sopayý, basacaktýnýz sopayý, bakalým o zaman çocuklarýn hiç sesi çýkar mýydý!”
Ay ben yerim bu çocuðu yaaaa!




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn unutulamayan dönemler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Öðretmenler Günü
Kulaklarým Nasýl Delindi / Aný
Çocukluðumdaki Ramazanlar
Çöteren Nine
Kulaklarým Nasýl Delindi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.