..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðru þeritte olsanýz bile, olduðunuz yerde kalýrsanýz er geç ezilirsiniz. -Will Rogers
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Alparslan Zengin




28 Mayýs 2006
Kýsa Mesajdan Çýktým Yola  
Alparslan Zengin
... Türkçe’yi Jülide Gülizar kadar güzel konuþan insanlarýn birer birer azalmasý dolayýsýyla doðmadan ölen biz neyle avunacaðýz? ... Koskoca bir dili tarihe gömmeye kalkarken gurur mu duyacaðýz?


:BJFC:
Ok cnm bn sana hbr verirm.Sen eðlnmne bak.Sonr grsrz öptm.Bye :)

Mýzmýz insanlardan nefret ederim. Sürekli þikâyet edecek birþey bulurlar. Baþlarýna gelen hiçbir þeyden memnun deðillerdir. Hayatlardýnda hep bir eksik vardýr. Ýnsanlar iþlerini güçlerini býrakýp bunlara eziyet etmeye çalýþýyor sanýrsýnýz. Hiçkimse bunlarýn verdiði emeði, sevgiyi, dostluðu, parayý vesaire haketmiyordur. Hep arkalarýndan býçaklanýrlar. Piþmiþ tavuk bunlarýn ne vaziyette olduðunu görse hâline þükreder herhalde.

Bunlarýn bir de yazar sýfatýna sahip olanlarý vardýr ki hiç çekilmezler. Kendilerini âvam kamarasýndan sayan bu beylerle bayanlarýn sorunlarý tebaanýnkilerden farklý olacaktýr elbette. Toplumcudurlar. Ýnsanlýðýn kirlenmesinden, özgürlüklerin kýsýtlanmasýndan, ýrkçýlýðýn yaygýnlaþmasýndan falan yaka silkerler. Bir de romantiktirler. Eskiden herþeyin daha güzel, insanlarýn daha yardýmsever, daha anlayýþlý olduðundan; coþkunun, neþenin, sevincin, sevginin daha farklý paylaþýldýðýndan dem vururlar. Topuklarýndan vurasým gelir ya, ceza yemekten týrsýyorum.

Bir entellektüelle bir entel arasýndaki farkýn en iyi örneði bu takým yazarlara göre herþeyin suçlusu teknolojidir. Cep telefonlarý yüzündendir mektuplarýn geçerliliðini yitirmesi. Yahut, video kameralarla internetin suçudur özel hayat diye birþeyin kalmayýþý. Kadýnlarýn seviþmekten korkar hâle gelmesi hep bu yüzdendir.

Çok merak ediyorum, bu kiþiler hiç yukarýdaki gibi bir kýsa mesaj almadýlar mý acaba? Aldýlarsa -ki muhakkak aldýlar- neler düþündüler? Kelimelerin orasýndan burasýndan kýrpýlmasý hiç dikkatlerini çekmedi mi? Bir kýsa mesajý dahi kýsaltmaya uðraþan bir nesil teknolojinin yan etkilerinden dolayý mý bu hale geldi?

Tam üstüne geldi söylemeden geçemem. Þu an Ali Kýrca’nýn yorumuyla Ah Bir Ataþ Ver’i dinliyorum. Bu türküyü her dinlediðimde aklýma iki þey gelir: o denizaltýda boðularak ölen askerlerin hayallerinin ve umutlarýnýn olduðu, bir de Jülide Gülizar gibi konuþan insanlarýn azaldýðý gerçeði. O askerler öldüler, hayalleri ve ümitleri de onlarla birlikte öldü. Sevdikleri arkalarýndan ölüp ölüp dirildi, yýllar boyu bu acýyý yüreklerinde taþýdýlar. Buna raðmen onlarý teselli eden “hüzünlü ama baþý dik” bir türkü vardý arda kalan. Ölüme bile tevekkülle gidebilmenin gururu vardý.

Ya biz? Türkçe’yi Jülide Gülizar kadar güzel konuþan insanlarýn birer birer azalmasý dolayýsýyla doðmadan ölen biz neyle avunacaðýz? Bunun hüznünü yaþarken baþýmýzý dik tutabilecek miyiz? Koskoca bir dili tarihe gömmeye kalkarken gurur mu duyacaðýz?

Merak ediyorum. Yeni neslin bu halde oluþundan þikâyet edip sürekli teknolojiyi suçlayan romantik entellektüeller(!) dildeki bu tahribat için ne düþünüyorlar? Hiç paylarýnýn olmadýðýný mý?

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ben de
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
1 Haziran 2006
Sevgili Alpaslan Zengin; Önce, aramýza hoþgeldiniz...Yazýnýzý okuyunca korktum.Neden mi? Þunun için:'Eskiden herþeyin daha güzel, insanlarýn daha yardýmsever, daha anlayýþlý olduðundan; coþkunun, neþenin, sevincin, sevginin daha farklý paylaþýldýðýndan dem vururlar. Topuklarýndan vurasým gelir ya, ceza yemekten týrsýyorum.' demiþsiniz. Yani, topuklarýndan vurmayý düþündüðünüz insanlardan biriyim..:)..Teknolojinin, bazý deðerlerimizi silip süpürdüðünü en azýndan silip süpürülmesinde bir etken olduðunu düþünüyorum.Çünkü herþey ayaðýmýza geldi teknoloji sayesinde.O nedenle birbirimizi unuttuk, kendi kendimize yeter olduk...... Kimse bana, yukarýda yazdýðýnýz gibi, yani kýsaltýlmýþ kelimelerle ileti çekmeye cesaret edemezler.Çünkü, dil konusundaki hassasiyetimi bilirler...Dilimizin bozulmasý iþe ilgili kaygýnýza katýlýyorum.Bu konuda yazýlmýþ bir denemem de var bu sitede.Dilimizin bozulmasýnda; düzeysiz tv programlarýnýn, dilimizi yanlýþ kullanan gazete ve dergilerin, yetersiz eðitimin ve yabancý hayranlýðýnýn etkisi büyük. Daha da düþüneceðim bu konuda.........Akýcý, yalýn anlatýmýnýzý sevdim.Baþarýlý çalýþmalarýnýzýn devamýný dilerim.Sevgiyle kalýn.Kâmuran ESEN




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ah, Evet. Tabi, Anlýyorum!


Alparslan Zengin kimdir?

Ne söyleyebilirim ki kendim hakkýnda? Koca bir hiç. Nafile. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilenmediðim biri var mýdýr, merak ediyorum. Aklýma veya duyguma seslenen herkesten etkilenebilir, hepsinden birþeyler öðrenmeye çalýþýrým.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Alparslan Zengin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.