..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, tarihten daha felsefidir ve daha yüksekte durur. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Yeþim Maraþlý




25 Haziran 2006
Savunma Mekanizmasý  
Yeþim Maraþlý
..."sistem" güzel günlere dair bir umut insanýn beyninde. Onunla uðraþmayý býrakýp aynaya baktýðýnda ve kendini gerçekten görebildiðinde, belki birþeyler iþte o gün deðiþecek! Çünkü sen o gün hatayý ÝLK KEZ kendinde aramýþ olacaksýn...


:BGGC:
“Kahrolsun faþizm, kahrolsun kapitalizm!” nidalarý atýyordum. Çok mu yalnýz hissediyordum kendimi? Bir ideolojinin parçasý olmak mýydý istediðim? Bir bütünü oluþturan parçalardan biri olmak... ama asla kendi baþýma bir bütün olamamak. Belki de o kadar cesur olamamak... Bir grubun üyesi olmak mý istiyordum yoksa? Kendimi bir þeylere aitmiþ gibi hissediyor sanmak, bunu kendimi bile kandýrýrcasýna, ölümüne baþarmak. Dünyayý böyle kurtarabileceðimi, insanlýk için iyi bir þey baþarabileceðimi mi sanýyordum? Yoksa iz býrakabilme ihtimali miydi aslýnda tek hayalim? Bu yolda savaþ vermesem, üçüncü ligde oynayan mahalle takýmý için de verir miydim ki ayný savaþý? Ya peygamberlerin gönderildiði dönemlerde yaþýyor olsam, cihattan cihada koþar, öz kardeþime kýlýç çeker miydim ki?

Bu sorularý kendime soracak hiç fýrsatým olmamýþtý ki benim, herhangi bir sistemin parçasýydým çünkü ben. Sisteme doðmuþ minik bir bebektim, onunla büyüyen, geliþen. Ýnsaným ben... kendimden baþka varlýklarýn olduðunu fark etmem iþte bu yüzden uzun sürdü.

Düþünüyordum yine “O” geldiðinde; farklý frekanslarda geziyor, ama kendim için özenle yaratýlmýþ dünyamda, sözüm ona- kendi doðrularýmla baþkalarýnýnkine taviz vermeden yaþýyordum.

Ýyi de “O” kim diye soracaksýnýz elbette. Hoþunuza gideni seçmekte serbestsiniz tabi ama pek çok adý var: peri diyorlar bazýlarý, bazýlarý ilham, bazýlarý aydýnlanma, bazýlarý öz diyor, optimizm hatta pesimizm demekte diretenler de hala var.

Sistem... hep farklý isimlerle var olan ama her zaman birilerine göre yanlýþ olan sistem... komünizm, kapitalizm, sosyalizm, alkolizm, fetiþizm, seksizm, marksizm, fanatizm, þerefsizm bitmek tükenmek bilmeyen -izm’li çýldýrtýcý kelime yýðýnlarý. Beynime giydirilen deli gömlekleri... Ruhumu esir alan kelepçeler...

Ben içimdeki denizmde boðulurken, O’nu gördüm bir çakýl taþýnýn parlak yüzünde. Bana þunlarý fýsýldadý:


“Sistem her ne olursa olsun sevgilin seni yine terk edecek, bir gün gelecek baban ölecek; dünya baþýna yýkýlacak ama dönmeye devam edecek. Ýnsan insan oldukça bunu anlamayacak. Hayat hep bir mücadele, hep bir savaþ deðil mi zaten: kimine göre ne yesem, kimine göre ne giysem savaþý, iþte tek fark bu... Ýnsan sahip olabildikleriyle yetinmek yerine, sahip olamadýklarýnýn peþinden koþmaya devam edecek. Sistem güzel günlere dair bir umut insanýn beyninde. Onunla uðraþmayý býrakýp aynaya baktýðýnda ve kendini gerçekten görebildiðinde, belki bir þeyler iþte o gün deðiþecek! Çünkü sen o gün hatayý ilk kez kendinde aramýþ olacaksýn ve iþte belki ilk kez o gün insanlýðýn iyiliði için çabalayan bir “aydýnlanmýþ” olacaksýn. Ýster zengin ol ister fakir, ister güzel ol ister çirkin seninle dalga geçip gülen birileri hep var olacak ve sen sana sevgiyle gülümseyen birilerinin varlýðýyla yetinip yoluna devam edeceksin. Bunu baþarabilirsen yolun sonuna geldiðinde gerçek seni bulmuþ bir sen huzur içinde gerçek sistemin bir parçasý olacak ve iþte o zaman... bedenin sessizlik içinde uyurken toprak yataðýnda, yaný baþýnda kýrmýzý bir gelincik bitecek, týrtýllar dans edecek .”


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: merhaba
Gönderen: Emine Piþiren / , Türkiye
24 Haziran 2008
"...Ýster zengin ol ister fakir, ister güzel ol ister çirkin seninle dalga geçip gülen birileri hep var olacak ve sen sana sevgiyle gülümseyen birilerinin varlýðýyla yetinip yoluna devam edeceksin. Bunu baþarabilirsen yolun sonuna geldiðinde gerçek seni bulmuþ bir sen huzur içinde gerçek sistemin bir parçasý olacak ve iþte o zaman... bedenin sessizlik içinde uyurken toprak yataðýnda, yaný baþýnda kýrmýzý bir gelincik bitecek, týrtýllar dans edecek .” Deðerli kalem ustasý, size bu final sözlerinizle katýlmamak mümkün mü?..Kaleminize hayran kaldým...Paylaþýmýnýza teþekkürler...Sevgi ve saygýlarýmla Ýda'nýn zümrüt yeþili eteklerinden




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mesih
Film Þeridi
Aþka Dair Monolog
Terk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayaletperest [Þiir]
20 Aralýk 2012* [Öykü]
Gölge [Öykü]
Welcome To Kay-ýp-bedenler Kulubü [Öykü]
Beyoðlu ve Ben [Öykü]
Ýntihar [Öykü]
P - Lastik [Öykü]
Tez [Öykü]
Dedem [Öykü]
Randevu [Öykü]


Yeþim Maraþlý kimdir?

Okuyucularýmý þaþýrtmak ve yüzeysel olmayan tarzda düþünmeye yönlendirmek en büyük hedefim. Güneþin muhteþem batýþý, kuþ, böcek tasvirleri, sevgi pýtýrcýklarý bana göre deðil… Güneþ gökyüzünde, kuþlar aðaç dallarýnda zaten yeterince güzel… Ben dünya üzerindeki en karmaþýk þeyi insan psikolojisini eþelemekten ve bunu yazýlarýma aksettirmekten büyük keyif alýyorum. Üzerinde çok fazla yazýlmýþ, çizilmiþ, fazla tartýþýlmýþ konular bana göre deðil. Yazarken edebiyat yapma kaygým yok. Soyut olan düþüncelerimi, karakterler vasýtasýyla somutlaþtýrmak amacým. Yazdýklarýmý anlaþýlmasý zor bulanlar var. . . Çünkü ben yazarken kendi hayal gücümü ya da kurgu yeteneðimi ispatlamak adýna yazmýyorum; -kendi hayalgücüm bana yetiyor, fazla bile geliyor! -Okuyucuya hayal gücünü zorlatmayý hedef alýyorum. "Eðer Leonardo, Mona Lisa tablosunun altýna þöyle yazsaydý ona nasýl deðer verebilirdik ?: 'Hanýmefendi gülümsüyor çünkü sevgilisinden sakladýðý bir sýr var' bu izleyiciyi gerçeðe zincirlerdi ve ben bunun 2001'e (Space Odyssey) olmasýný istemiyorum" (Stanley Kubrick)

Etkilendiði Yazarlar:
Ayn Rand, Dostoyevski, Sarah Kane, Annem, Bent, Smoke City, Beyoðlu, desteðini hep hissettiren Ýzzet Harun Akçay


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yeþim Maraþlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.