..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü bir barýþ, iyi bir savaþtan daha iyidir. -Puþkin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Ýnci Fügen Yýlmaz




5 Nisan 2002
Mutlulukla Ýlintili Þeyler  
Ýnci Fügen Yýlmaz
Bir beþ dakikalýðýna herþeyi bir kenara býrakýp gökyüzünü, bulutlarý, doðayý seyredin. O kusursuz yapý içindeki bir canlý olarak, kendi kusursuzluðunuzun tadýný çýkarýn.


:CDGG:

Ne gelir aklýnýza mutlulukla ilintili þeyler deyince?. Benim aklýma gelenler þunlar;
En baþta sevmek ve sevilmek sonra doðayla baþbaþa olmak, güzel bir manzara seyretmek, sinemaya, tiyatroya veya bir konsere gitmek, dostlarla, arkadaþlarla beraber olmak, sürükleyici bir roman okumak, müzik dinlemek, keyfince para harcamak, ve güzel bir yemek yemek.

Aslýnda bu örnekleri çoðaltmak, þartlara gore deðiþtirmek mümkün. Cebinde bir milyon lira parayla bir simit ve sýcak bir bardak çayý, güzel bir manzaraya karþý yudumlarken de mutluluðu yakalamak mümkün. Þöyle hiç ummadýðýn bir anda gelen ve ihtiyaçlarýnýn dýþýnda harcayabileceðin bir parayla deliler gibi alýþveriþ yapýp, para harcamanýn tadýný çýkarmak da mümkün.

Yaþadýðýmýz ekonomik þartlar pek para harcamaya ve bundan zevk almaya, mutluluk yakalamaya elveriþli deðil ama bazen, mutluluðu yakalamanýn pek parayla, pulla bir alakasý olmadýðýna inananlardaným ben.

Anneannemin, çocuklarýna ve torunlarýna uyguladýðý bir yöntem vardý. Ne zaman canýmýzý sýkkýn gorse; Derdiniz ne? Ne oldu? falan diye sormazdý. Nasihat etmek, akýl vermek veya derdimizi dinlemek gibi çaba göstermez, bizi kendine has bir yolla o sýkýntýdan, o dertten bir süreliðine uzaklaþtýracak þeyler yapardý. Evinden ayrýldýðýmýzda; Ne parasýzlýðýmýza, ne aþk acýmýza, ne de o anki sorunumuza bir care bulamamýþ bile olsak, o sýkýntýyý daha kolay taþýyacak bir rahatlýkta ve içimiz biraz daha hafiflemiþ ve güçlü çýkardýk.

Anneannemin sýrrý, sefkat, sevgi ve karnýmýzý sevdiðimiz þeylerle doyurup bizi þýmartmaktý. Çok basit gibi görünen bu yöntem hepimizde olumlu etkiler yarattýðýndan, bizim ailede baþý sýkýþan, anneanneme koþardý.

Geçenlerde bu yöntemi bir arkadaþýma uyguladým. Etkisini birkaç saatin içinde görmek beni çok mutlu etti. Kapýdan girer girmez sýkýntýsýný hiç sormadým. Ona hemen bir kahvaltý hazýrladým. Yumurta, peynir evde ne varsa çýkarttým, özenli, göze hoþ gelecek bir þekilde tepsiye dizip, kanepenin önüne bir sehpada servis yaptým. Önceleri ‘’hiçbirþey yiyecek halim yok çok mutsuzum’’ falan diye sýzlandý ama çay koyma bahanesiyle yanýndan ayrýlýp, onu fazla konuþturmadým. Yedirdim içirdim, rahatlamasýný saðladým. Sonra dertleþmek daha kolay oldu. Yanýmdan ayrýlýken geldiðinden daha iyi ve keyifliydi. Yöntemin ne doðruymuþ Nur içinde yat caným anneannem…

Mutlulukla ilintili þeyler, mutluluða giden kestirme yollar, mutsuz, sýkýntýlý, dertli olduðumuz zamanlarda bunlardan en kýsa sürede nasýl kurtulabilirizin yöntemleri oldum olasý kafamý kurcalamýþtýr.

Büyük acýlara, kayýplara, tedavisiz dertlere çare bulmak ancak uzun zaman isteyen ve zor konular. Yaþamak zorunda kaldýklarýmýzý yaþýyor ve ruhumuzu ancak zamanla onarabiliyoruz. Ancak benim anlatmaya çalýþtýðým bu deðil.

Bazen bir olay, bizi zayýf düþürür. Bu bir baþarýsýzlýk olabilir, bir haksýzlýk olabilir, bir þanssýzlýk olabilir. Biten bir aþkýn acýsý, devam eden bir iliþkideki tatsýzlýk veya geçici bir parasýzlýk dönemi olabilir. Bu tip sýkýntýlar yaþandýðý anda sanki hiç aþýlamayacak gibi gelir insana . Çýkýþ yolu bulmakta zorluk çekeriz, kendimizi zayýf düþmüþ hissederiz. Ýþte böyle durumlarda ne yapmalýyýz ne etmeliyiz de kendimizi yeniden güçlü ve mutlu kýlacak formüller bulmalýyýz.

Çocuklar canlarý acýdýðýnda, birþeyi isteyip de ona kavuþamadýklarýnda baðýra çaðýra aðlarlar. Onlarý susturmanýn en iyi yolu, ya dikkatlerini baþka bir þeye çekmek ya da ellerine sevdikleri bir yiyeceði tutuþturmaktýr. Avaz avaz aðlayan yaramaz, daha gözyaþý kurumadan elindeki çukulata veya þekeri iþtahla yemeðe ve etrafa gülücükler daðýtmaya baþlar.

Büyüdükçe artýk öyle avaz avaz aðlayamýyoruz. Bir nedenden ötürü canýmýz yandýðýnda gözyaþý döküyoruz ama bunu mümkün olduðunca kimselere göstermeden yapýyoruz. Hele erkekler bu konuda kadýnlardan daha þanssýz. Onlara erkekler aðlamaz diye baský yapýp, bu ufacýk rahatlama imkanýndan da mahrum ediyoruz. Oysa duygunun kadýncasý erkekçesi olmaz.

Büyüdükçe isteklerimizi gerçekleþtirecek, derdimizi çözecek insanlar kalmýyor etrafýmýzda.Hatta her zaman dertleþecek, sýkýntýlarý paylaþacak birini bulmak da mümkün olmuyor. O zaman iþ baþa düþüyor. Hem mücadele edip hem de o mücadelenin içinde ufak tefek mutluluklarý yakalamak, kendimize nefes alacak pencereler açmak, birþeyler ters gitse de gayreti býrakmadan anlýk mutluluklarýn tadýný çýkarmak tamamen bize kalýyor.

O zaman diyorum ki..

Kafanýzda o gün çözeceðiniz sorunlarla hýzlý hýzlý yürürken, bahar dallarýný, yeni tomurcuklanan aðaçlarý, rengarenk hercai menekþeleri, gelincikleri görmezden gelmeyin.

Kendinizi çok sýkkýn üzgün hissettiðinizde, kedi veya köpek yavrularýný, kuþlarý hatta evlerine boylarýndan büyük yiyecek taþýma telaþýndaki karýncalarý seyredin.

Bir beþ dakikalýðýna herþeyi bir kenara býrakýp gökyüzünü, bulutlarý, doðayý seyredin. O kusursuz yapý içindeki bir canlý olarak, kendi kusursuzluðunuzun tadýný çýkarýn.

Görebildiðinize, duyabildiðinize, koklayabildiðinize, hissedebildiðinize, acýkýp susadýðýnýza, aðlayabildiðinize, daha doðrusu yaþadýðýnýza þükredin. Eðer bunlarý yapabilirseniz, beþ dakika önceki sizle beþ dakika sonraki siz arasýndaki büyülü farký görebilirsiniz.

Ýnci Fügen Yýlmaz




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: harikasýnýzzzz..... demekten kendimi alamadým!
Gönderen: bilal / Ýstanbul
1 Temmuz 2003
merhaba:)) izmir,daha doðrusu ege insanýnýn bu kadar mükemmel duygularla bezenmiþ olmasý o yöreye ve insanýna ayrý bir sempati duymama sebep olmakta...bende bu sitede bir üyeyim sizi ve yazýlarýnýz dikkatle okuyup iki tanesini kütüphaneme aldým.. size hassasiyetinizden ve o güzel duygularýnýzdan dolayý teþekkür ve tebriklerimi iletiyorum kabul edin lütf. not:web sitenize giremedim!!!! ama siz benimkine davetlisiniz:) bicos.sitemynet.com bilal_coskun.sitemynet.com bilalcoskun.kolayweb.com saygý ve sevgiyle görüþmek ümidiyle BÝLAL COÞKUN




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Anýlara Uçmak
Vapurlar Benim Ýçin Geçiyor...
Niyetin Ciddiyse Evet De...
Þiirler, Þairler, Ben...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hergele Meydaný
Ýki Sevgili
Ýyiliðim Kötülüðüme Denk Mi?
Kendimi Oldukça Güzel Buluyorum
Yalnýzlýk
Hayallerinizin Resmini Çizin...
Öðrencinin Kulaðý Kapalý Olamaz
Renkler Ruhumda Böyle Yansýr
Ah Baþým, Vah Boðazým...
Bir Þehri Tanýmak Bir Ýnsaný Tanýmak Gibidir...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Masal [Þiir]
Dört Erkek Bir Böcek [Öykü]
Hayalde Aþk [Öykü]
Ýlk Kitabým Tüm Kitapçýlarda [Öykü]
Babadan Oðula Atatürk Sevdasý [Öykü]


Ýnci Fügen Yýlmaz kimdir?

Araþtýrarak, gözlemleyerek ve deneyimleyerek yaþadýklarýmý, düþünce duygu ve anýlarýmý yazýp biriktirmeyi seviyorum. Birike birike bir gün taþacaklarý günü hayal ediyorum. Umarým olur.

Etkilendiði Yazarlar:
Türk edebiyatýndan etkileniyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýnci Fügen Yýlmaz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.