..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilgi sakalla ölçülmez. -Moliere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Ali Yetgin




29 Haziran 2006
Eceline Susamýþ Köpek, Devlete Bey Gerek Bey!  
Ali Yetgin
Türkler tarih sahnesinde -o dönemden kalan efsane, destan ve kitabelerden anlaþýldýðý kadarýyla- ilk görünmeleri karizmatik kahramanlarýn teþkilatlandýrdýklarý topluluklarla olmuþtur. Oðuz Kaðan, Kültigin Kaðan, Mete han, ya da Kürþad ismi ayný zamanda bir milleti anlatýyordu.


:BAIC:
Türkler tarih sahnesinde -o dönemden kalan efsane, destan ve kitabelerden anlaþýldýðý kadarýyla- ilk görünmeleri karizmatik kahramanlarýn teþkilatlandýrdýklarý topluluklarla olmuþtur. Oðuz Kaðan, Kültigin Kaðan, Mete han, ya da Kürþad ismi ayný zamanda bir milleti anlatýyordu. Bir toplumu ya da halký bir "bey" temsil ediyordu. Türk ananesine göre Bey (hakan) milletin atasýdýr. "Yedi evliya kudretine sahiptir. Devlete ve onun müesseselerine karþý isyan, en büyük günahtýr. O toplumu düþmanýn esaretinden, açlýk ve sefaletinden kurtaran bir efsanedir. Kutadgubilig'de: Türk Hakanýna hitaben "Bet sen bu makamý kendi gücün ve isteðin ile gelmedin, onu sana Tanrý verdi" diye yazmaktadýr. Bu anlayýþta Tanrý tarafýndan Kut; kýsmet ve bilgelikle donatýldýðý için kiþi devletin baþýna gelebilmekteydi. Açlarýný doyuran, çýplaklarýný giydiren, düþmanlarýndan onlarý koruyan ve hatta onlarý refah içinde yaþatan "bey"di. Bey demek millet     demekti.

Tarihi süreç içerisinde Türk Devleti ve imparatorluklarý ise belirli Türk "boy"larýna dayalý olarak tarihteki yerlerini almýþlardý. Beylerin þu veya bu biçimde zayýflamasý, esir düþmesi ya da ölmesi durumunda "boy"lar milleti temsil etmeye baþlamýþlardýr. Bir boyun diðer boylarý denetim altýna almasý ile toplumsal sükun ve istikrar yeniden avdet etmekteydi. Boylar arasýnda vuku bulan ve yönetimde egemenlik, nüfuz ve etkinlik saðlama mücadelesinin günümüze kadar uzayan kalýntýlarý hala canlýdýr. Türk boylarýnýn bir çoðu o zamanlar ayrý ayrý il tutmuþ ve kendilerini diðerinden farklý göstererek meþruiyet saðlamak için de farklý simgeleri hatta ayný dilin farklý þivelerini farklýlýklarýnýn bir iþareti olarak kullanmýþlardýr.Bugün Ortaasya'da birbirine komþu Türk boylarýnýn ayrý bayrak ve farklý yönetim altýnda toplanmalarýnýn sebeplerinden birisi de budur. Manasý, Köroðlu'su, Mevlana'sý, Dedekorkut'u, Yunus'u, Yesevi'si, inancý ve peygamberi ayný, yani kültürü bir fakat bayraðý farklý Türk topluluklarý bu anlayýþýn ürünüdürler.

Boylar çoðu zaman büyük mücadelelerin sebeplerini teþkil etmiþlerdir. Timur, Þah Ýsmail, Uzun Hasan, Karamanoðullan, vb. Boy mantýðý ile hareket etmenin faturasýný milletlerine ödetmiþlerdir.

Türk milleti kuþkusuz onlarca devlet kurmuþtur. Bugün Cumhurbaþkaný forsundaki yýldýzlar Türkler’in tarihte kurduðu devletleri simgelemektedir. Ancak devlet kurmak ayrý þey, devlet yönetimine egemen olmak ise daha ayrý þeylerdir. Çoðu insanlar parayý elde eder ama onu kullanamaz. Hatta çoðu insan kendi parasýnýn uþaðý haline bile gelebilir. Ýþte Türkler de tarihte bir çok devlet kurmuþlardýr.

Tarihi süreç içerisinde sosyolojik açýdan "millet" ya da "soy"a dayalý olarak kurulan devletlerden en önemlisi Türkiye Cumhuriyet'i devletidir. Günümüzde Türkler bey ve boy ile deðil "millet" gerçeðiyle dünya milletleri arasýnda olduðu yeri almýþlardýr. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk’ü kaderine hakim kýlmýþ ve Türk’ü devlet yapmýþtýr. Bu yüzden yaklaþýk 90 yýldýr Ýngilizler Türk’ü, Ýslam’ý, Anadolu’yu, Ortadoðu’yu ve Orta Asya'yý okumakta, yazmaktadýr. Çünkü “Güneþ Batmayan Ýmparatorluk” Çanakkale’de aðýr hasar almýþ, Sakarya’da ayaklarýndan budanmýþtýr. Bohça dikiþ tutmamaktadýr. Bu aðýr hasara Abdullah Güller, Recep Tayyipler, Çevik Birler     yama     olamazlar. Bu aðýr hasara, Kürt Teali Cemiyetinin ardýlý danýþmanlarý, Barzaniler, Talabaniler, merhem olamazlar, yama olamazlar. Bu günler de týpký 1914’le 1923 arasýnda olduðu gibi, vatanlarýný, bayraklarýný, ordularýný ve dinlerini satýlýða çýkaran korkak ve pýsýrýk tüccarlar göreceksiniz.

Bundan çok deðil daha 6-7 sene önce apo denen bebek katili yakalandý ve ya teslim edildi. Aradan geçen zaman zarfýnda bilinçli bir propaganda ile gizliden gizliye Kürtçülük aþýlandý , .Kürt milliyetçiliði sistemli ve düzenli bir þekilde halkýn nabzýna yavaþ yavaþ verildi, tabi bunu yaparken yazýlý ve görsel basýný da unutmamak gerekir, her kanalda çýkan Kürt dizileri, ana dilde eðitim propagandalarý, doðuda iþ yok aþ yok feryatlarý, acýtasyonlar, doðudaki Marksist ve komünist beyinlerin Kürtler üzerindeki toplum mühendisliði...gündüz Diyarbakýr da turist gibi gezen, gece daðlarda eðitim veren amerikan istihbarat örgütü ajanlarý...PKK lý teröristlerin ailelerinin bilinçli iskan politikalarý...tartýþma programlarýnda TÜRKÝYE CUMHURÝYETÝ’NÝN üniter yapýsýnýn tartýþýlmasý...buna oy kazanma içgüdüsüyle bilinçli veya bilinçsiz çanak tutan siyasi oluþumlar...AB ve ABD nin dayatmalarý...bütün bunlara raðmen Türk demenin ve Türk milliyetçiliðinin öcü gibi, bölücülük gibi gösterilmesi ne yaman çeliþkidir. Kurucu unsurlarý yüzde yüz Türk, bu topraklarda yaþayan unsurlarýn %95i TÜRK olduðu halde.

Ve gelinen nokta;

Mersin’de bayrak yýrtacak kadar Türk milletine ve onun þerefli deðerlerine karþý duyulan nefret...
Trabzon'daki provokasyon(burasý bir araþtýrma sonucu seçilmiþ bir yerdir, Türk milletinin nabzýný ölçmek için yapýlmýþ bir provokasyondur, aktörlerimiz(eylemci masum gençler) toplum psikolojisi ve þehir savaþlarý hakkýnda eðitimli dhkp-c militaný Marksist-komünist çete üyeleri). Doðu illerimizdeki terörist leþlerinin cenazelerinin birer mitinge dönüþtürülmesi, paçavralarýn sokaklarda bayrak diye sallanmasý, Türk bayraðýna karþý yurdun her yerinde PKK'lýlar tarafýndan bir bayrakta sen yak kampanyalarý, Balýkesir’deki provokasyon, üniversitelerimizde(Çukurova Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, ÝTÜ…) açýk bir þekilde yapýlan PKK propagandalarý federasyon, demokrasi, özgürlük safsatalarý, Kuzey Irak’ta kurulan fiili Kürt devleti...Bu filmin kareleri tanýdýk, aktörleri tanýdýk. Tüm eski oyuncularýn, figüranlarýn ve patronlarý emperyalistlerin perdeleri inmiþtir ve inmektedir..

Onun için çok açýk bir þekilde söylenebilir ki, bugün ülkedeki terörün amacý Türk'ü devlet olmaktan çýkarmaktýr Eðer Türk düþmaný iseniz amacýnýz, Türk’ün varlýðýný ortadan kaldýrmaksa, bilesiniz ki, kendi canýnýzý ve varlýðýnýzý hedeflemiþsinizdir.

Çünkü, “Ne Mutlu Türküm Diyene”, diyebilmek emperyalizme, kula kulluða, adaletsizliðe, köleliðe, onursuzluða, karþý bir haykýrýþtýr. Adaletin, asaletin ve insanlýðýn haykýrýþý.

Ne Mutlu Türküm Diyene diyebilmek, birliðin gücünü, emperyalizmin yüzüne þamar gibi indirmektir.

”Ne Mutlu Türküm Diyene” diyebilmek ALLAH var þeriki yok, kula kulluk yok demektir.

Ne Mutlu Türküm Diyene



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþký Olmayan Gönül Misali Taþa Benzer
Müslümanlýðý Kabul Edip Türklüðü Reddedenlere!
Ey Susadýkça Tuz Yalayanlar!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
ve O Gitti [Þiir]
Uyku [Þiir]
Sen Bende Ben Sende [Þiir]
Kanayan Yaram Olsa Gerek! [Öykü]


Ali Yetgin kimdir?

kerem daða vuracaðý ilk kazmayý bizlerden alýr, mecnun bizim çöllerimizde arar Leylayý. biz bir kalbiz mem u zinle bir sevdayýz biz mezopotamya aþký biter dallarýmýzda. bir þiir yazarýz ki deli, bir þiir ki coþkun aþkýn þiiri deðil ama; kutsal metnin þiiri. hep hasret kaldýk sancýlý kalemlere hep onlarý bekledik durduk gelmeyince biz çýktýk yollara arýyoruz. . . . izimize rastlayan varsa bizi arasýn, bizleri sorsun bir mevlana bir yunus emere buluþmasý olsun. . . . . . . .

Etkilendiði Yazarlar:
kalemi yüreðinde olan herkes...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ali Yetgin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.