..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeðin dili çok yalýn. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Mustafa Günay




1 Temmuz 2006
Þarkýlar Kimi Söyler?  
Mustafa Günay
Þarkýlarýn yaþamýmýzdaki yeri ve anlamý üzerine...


:BFEH:
ÞARKILAR KÝMÝ SÖYLER?

Þarkýlar vardýr, unutulmaz...Yýllar boyu, kuþaklar boyu söylenegelir. Eskimez bir türlü kimi þarkýlar. Nice sevdalarýn dili olur, nice sevgililerin gönüllerinde silinmez izler býrakýr. Evet, gerçekten de sevdiðimiz, severek dinlediðimiz þarkýlar, araya yýllar girince, yaþadýklarýmýzýn da hatýrlatýcýsý olmaz mý? Eski bir þarkýyla birlikte, eski günler de aklýmýza gelmez mi?

Þarkýlar bir bakýma kiþisel ve toplumsal tarihimizi de taþýrlar. Toplumun ruh durumunun aynasý deðil midir þarkýlar? Cumhuriyet dönemini þöyle bir gözden geçirdiðimizde, toplumsal-kültürel deðiþimlerin yansýmalarýyla karþýlaþýrýz þarkýlarda da. Her dönemin kendine özgü bir toplumsal atmosferi olduðu gibi, kendine özgü þarkýlarý da vardýr. Kimi yaygýnlaþýr, moda haline gelir, hemen her yerde çalýnýr ve söylenir. Kimi þarkýlarýn da dinleyeni ve söyleyeni azdýr belki. Ama hangi þarkýlarýn zamana direndiðini ve yarýna kaldýðýný saptamak kolay deðildir. Çünkü yaþamda, “yenik düþüyor herþey zamana.” Þarkýlar, insanlar, söyledikleri, besteledikleri þarkýlar da zaman içinde kaybolup gidebiliyor. Ama belki bütün bu kayýplarýn betimini yine bir þarký söylüyor bize: “þimdi bana kaybolan yýllarýmý verseler.”

Ýnsanýn, geçip giden yýllardan ve yaþamdan geri almak isteyebileceði o kadar çok þey var ki...Belki ipi kopmuþ, sonsuz maviliklerde kaybolmuþ uçurtmalar ya da rengarenk balonlar... “benim balonlarým vardý” þarkýsýnda olduðu gibi... Ya da unutulmayan sevgiler, hayali gözümüzün önünden eksilmeyen sevgililer de yýllarýn tozu dumaný arasýnda kaybolup gitmiþ olabilir: “tez geçse de her sevgide bin hatýra vardýr/sevda denilen þey yaþayan hatýrlardýr.”

Kimbilir belki de bir teselli ararýz þarkýlardan, yaþamýn güçlüklerine dayanma gücü, ya da iç sesimizi, ruhumuzun sesini baþkasýna duyurmak isteriz þarký biçiminde. Elbette biz de baþkasýnýn iç sesini duymak isteriz. Böylece yalnýzlýðýn sessizliðini biraz azaltmaya çalýþýrýz. “Elbet bir gün buluþacaðýz” diye söylemenin ve düþünmenin verdiði umutla ve yaþama sevinciyle bakarýz dünyaya. Þarkýlarla dünyadaki varoluþumuzu da dile getirmez miyiz? Ne demiþti bir þiirinde Edip Cansever: “Yaþamým bir þarkýcýnýn iç çekme anýdýr/Beþ mevsim yaþarým yýlda.”

Dergilerde, gazete ve televizyonlarda en çok dinlenen ve istenen þarkýlarýn listesi yapýlýr. En çok satan albümlerin sýralamasý verilir. Ama herkesin yüreðinin listesindeki þarkýlar farklýdýr. Bazen de öyle olur ki, bir þarký, hep en ön sýradaki yerini korur. Eskimeyen, devam eden ve bugünden yarýna yönelen þarkýlar, bizi de geleceðe taþýr. Geçmiþ nasýl þarkýlarda kendini ifade ediyorsa, gelecekle ilgili kaygý, umut ve beklentilerimiz de þarkýlarda dile gelir. Þarkýlar toplumun ve kiþilerin yalnýzca mevcut ruh durumunu vermekle kalmaz, kendi yaþamlarýna, geçmiþe ve geleceðe nasýl baktýklarýný da ortaya koyarlar. Bu nedenle her dönem, her çað kendi þarkýlarýný yaratmak ve söylemek ister. Yaþamýn sesidir þarkýlarýn sesi ve herkes kendi sesiyle katýlýr bu koroya. Çünkü herkes kendi yaþamýnýn þarkýsýný yaratma durumundadýr. Yaþam, sessizliðe gömülebilir mi?

Þarký söylerken insan, yaþamýn gözlerinin içine bakmaz mý? Ve kendi içine...


Dizeler:
“Þarkýlar var söylenir
Yüzyýllarý dolanýr

Þarkýlar var söylenir
Söylendiði yerde kalýr

Þarkýlar var, benim þarkýlarým
Söyleyemem, içimde kalýr.” (Aziz Nesin)

Sözler:
“Geçenlerde gözlerinin içine baktým, ey hayat? Ve ölçülemez derinliklere daldým gibi geldi bana.”
(Nietzsche)






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yola Çýkmak, Yolda Olmak

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hermann Hesse'den Mektup Var
Birkaç Dergi
Attila Ýlhan'ýn Ardýndan
Þiirdeki Felsefe, Felsefedeki Þiir
Adlandýrmak
Jules Verne
Anlatmak Anlaþýlmak
Bulutlanmak
Kentler ve Yazlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sisifos Gibi [Þiir]
Mayýs Yaðmuru [Þiir]
Hal Durumu [Þiir]
Özne: Felsefe - Edebiyat Ýliþkileri [Bilimsel]
Özne: Nihilizm Sorunu [Bilimsel]
Özne [Bilimsel]


Mustafa Günay kimdir?

Felsefe açýsýndan sanat ve edebiyat eserlerinin deðerlendirilmesine önem veriyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Albert Camus, Nermi Uygur, Milan Kundera, Oðuz Atay, Edip Cansever


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Günay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.