..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoþtum; hayalimde ne güzellik, ne de aþk vardý." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sanat > Mustafa Günay




1 Temmuz 2006
Birkaç Dergi  
Mustafa Günay
Birkaç edebiyat dergisi hakkýnda...


:CCFG:
BÝRKAÇ DERGÝ...

Dergiler kültür denizini besleyen nehirlerdir. Düþünce, sanat, edebiyat ve bilim alanlarýnda çýkan her dergi, ülkemizde kültür yaþamýna ayrý bir soluk vermektedir. Ülkemizin dört bir yanýnda güç koþullarda ve birçok özverilerle yayýnlanan dergiler, büyük bir iþlevi sessiz ve derinden yerine getirmektedirler.

Dergilerin bir okul olduðunu söylemek mümkündür. Nice ünlü ve büyük yazar dergilerde duyurmuþtur sesini. Yaratýcý düþünme ve yazma sürecine giren nice kiþi, sanat ve kültür dünyasýna dergilerin kapýsýndan girmiþtir. Bir genç için ne büyük mutluluktur, bir þiirinin, öyküsünün ya da bir yazýsýnýn yayýnlandýðýný görmek! Bu nedenle gizli yeteneklerin ve unutulmuþ deðerlerin gün ýþýðýna çýkarýlmasýnda dergilerin önemli bir rolü bulunmaktadýr. Elbette bu durum, dergi yayýncýlarýnýn da büyük bir sorumluluk taþýdýklarý anlamýna gelir.

Bu yazýmda kýsaca birkaç dergiden (Ýspinoz, Þiirce ve Ýle dergilerinden) söz edeceðim. Ama en iyisi sizler, bu dergileri edinip okuyun, her birinden farklý tadlar alýn ve yeni düþünceler, yeni duyarlýklarla karþýlaþýn.

ÝSPÝNOZ, Ortaca-Muðla’dan kanatlanan küçük bir dergi. Ýki aylýk þiir dergisi Ýspinoz’u, Duygu ve Hasan Güneþ yayýnlýyor. Her sayýda bir þairimizi inceleyen yazýlara ve þiirlere, ayrýca çeþitli yazýlara ve küçük bir öykü ekine de yer veriliyor. Kasým-Aralýk 2005 tarihli 20. sayýda Behçet Necatigil, çeþitli yazýlarla anýlmakta. 4 yýldýr yayýnýný sürdüren Ýspinoz, Ocak-Þubat sayýsýnda ise Attila Ýlhan’ý ele alan yazýlara yer verecek. Hem dergiyi edinmek hem de ürünleriyle katkýda bulunmak isteyenlere iletiþim adresini veriyorum:hasangunes1972@superonline.com.

ÞÝÝRCE, Ayvalýk Halkevinin bir yayýn organý.Bu derginin yayýn yönetmenliðini Uður Bilge yapýyor. Yazý kurulunda ise, Hasan Atilla, Uður Bilge, Turgut Baygýn yer alýyor. Adýna bakýp da yalnýzca þiir dergisi diye düþünmeyin. Çeþitli yazýlar, öyküler de yer alýyor.Temmuz-Aðustos 2005 tarihli 8. sayýda Turgut Baygýn’ýn ve Uður Bilge’nin Metin Altýok’la ilgili anýlarýný hüzünle okudum. Güldem Þahan’ýn “Üç Küçük Un Kurabiyesi” adlý öyküsü de çok etkileyici. Þiirce’yle iletiþim kurmak için þu adrese yazabilirsiniz: siircedergisi@yahoo.com.tr.

ÝLE, Ýzmir’de yeni çýkan bir dergi. Ýlya Ýzmir yayýnevinin çýkardýðý derginin, yayýn yönetmeni Hayri K. Yetik. Kasým-Aralýk 2005 tarihli ilk sayýsýnda, “Sanat Tüketim Büyüsünü Bozabilir mi?” baþlýklý bir soruþturma da yer alýyor. Oldukça geniþ kapsamlý hazýrlanan soruþturmalar gelecek sayýlarda da devam edecek. Bu sayýda dikkatimi çeken yazýlar arasýnda Gökhan Cengizhan’ýn “Ýdeolojik Metin Ýdeolojik Eleþtiri” adlý yazýsýný, Cihan Demirci’nin “Mizahfesto” köþesindeki yazýsýný sayabilirim. Ayrýca Yetik’in þair ve psikiyatr Yusuf Alper’le Nazým Hikmet’in þiiri hakkýndaki söyleþi de ilgiyle okunuyor ve üzerinde düþünülmesi gereken hususlar içeriyor. Hüseyin Peker, Tuðrul Keskin, Gültekin Emre, Zeki Coþkun, Gertrude Durusoy, Zeynep Uzunbay, Aydýn Þimþek, Necati tosuner, Muzaffer Kale, Ýle’nin ilk sayýsýnda yer alan kiþilerden bazýlarý. Ýle’in adresi þöyle: ile2005@mynet.com.

Gelecek yazýlarýmda baþka dergilerden de söz etmek üzere hoþçakalýn, kendinizi dergisiz býrakmayýn...

Sözler:
“Kitap fazla ciddi, gazete fazla sorumsuz. Dergi, hür tefekkürün kalesi. Belki serseri ama taze ve sýcak bir tefekkür. Kitap, çok defa tek insanýn eseri, tek düþüncenin yankýsý; dergi bir zekâlar topluluðunun. Bir neslin vasiyetnamesidir dergi, vasiyetnamesi, daha doðrusu mesajý. Kapanan her dergi, kaybedilen bir savaþ, hezimet veya intihar.” (Cemil Meriç)

Dizeler:
Þu an hatýrladýðýnýz dizeler, içinizde iz býrakmýþ
Ya da içinizde tomurcuklanan, henüz yazýlmamýþ
Þiirlerin þiirini mi arar þairler
sevdalar ve hüzünler boyunca
Baktým defterimde sözcükler ayaklanmýþ! (Mustafa Günay)


“”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hermann Hesse'den Mektup Var
Attila Ýlhan'ýn Ardýndan
Þiirdeki Felsefe, Felsefedeki Þiir
Adlandýrmak
Þarkýlar Kimi Söyler?
Jules Verne
Yola Çýkmak, Yolda Olmak
Anlatmak Anlaþýlmak
Bulutlanmak
Kentler ve Yazlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sisifos Gibi [Þiir]
Mayýs Yaðmuru [Þiir]
Hal Durumu [Þiir]
Özne: Felsefe - Edebiyat Ýliþkileri [Bilimsel]
Özne: Nihilizm Sorunu [Bilimsel]
Özne [Bilimsel]


Mustafa Günay kimdir?

Felsefe açýsýndan sanat ve edebiyat eserlerinin deðerlendirilmesine önem veriyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Albert Camus, Nermi Uygur, Milan Kundera, Oðuz Atay, Edip Cansever


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Günay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.