..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam kýsa, sanat uzun, fýrsat aceleci, deney aldatýcýdýr. -Hippokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Mehmet Sinan Gür




7 Nisan 2002
Ýnsan Denen Beþ Bilinmeyenli  
Mehmet Sinan Gür
Türlü çeþitli insan var; herbirinin de farklý deneyimleri.


:BBFA:
Merhaba,

Neden beþ bilinmeyenli? Bilmem, aklýma öyle geldi. Denklemlerin bilinmeyen sayýsý üçü aþtýktan sonrasýný çözmek zordur. Onu biliyorum. Sayý arttýkça olanaksýzlaþýr. Beþ, olanaksýz deðil ama herhalde üzerinde çalýþaný çýldýrtýr.

Dostoyevski ne diyor? “Bazen insanlarýn neye güldüðünü anlamak zordur.” Bu kadarla kalsa iyiydi. Bazen insanlarýn neye kýzdýðýný da anlamak zordur.

Aileler eskiden ataerkildi deðil mi? Herkes öyle bilir. Ama þimdi zamanlar deðiþti. Kadýn haklarý arttý. Kadýn ve erkek modern ailede eþit haklara sahip oldular. Artýk böyle ailelere ana-baba erkil deniyor... diyeceðimi sanýyorsunuz deðil mi? Hayýr! Aileler artýk çocukerkil, hatta bebekerkil! Modern bir ailede çocuðun caný sýkýldý mý, bir de üstüne aðladý mý, bakýn bakalým koca adamlar çocuðun keyfini getirmek için ne akla gelmedik þaklabanlýklar yapýyorlar. Bunlar daha çok dede, nine olurlar; ama anne baba olmasý da görülmemiþ þey deðildir. Yemeði beðenmez, yemekler uçak olur, oyuncaklarý beðenmez; ya atar, ya da onunla çorba karýþtýrma oyunu oynar. Genellikle de en son doðan yani en küçük çocuklardýr bunlar.

Çocuklarý daha çok ablasý, abisi çekemez. Kýskançlýðý, küçük kardeþinin zeytin ezmesi ile masanýn üzerine yazýlar yazmasýný, büyüklerinin ona kýzmamasýný gördükçe, birken iki olur.

Eyvah, bir durum tespitine gidiyorum. Aman ha, siz benim dediðime bakmayýn; benim çocuðum yok; ben pedagojiden falan anlamam. Gerçi dört yeðen büyüttüm ama olsun. Gerçi ben de en küçük çocuktum ama bizim zamanýmýzda aileler böyle deðildi. Bizim aile tam babaerkildi. Bu benim söylediðim bebekerkil aileler þöyle böyle yirmi otuz yýldýr var. Þimdi bakýyorum, omzumda gezdirdiðim yeðenlerimin hepsi evlenmiþ, çocuklarý olmuþ. Onlarýn yaþýndakiler de büyümüþlerdir herhalde; yerinde sayacak deðiller ya. Hanimiþ de benim yeðenlerim büyümüþler de Ýzedebiyata yazýlar yazýyorlarmýþ; kaprisler yapýyorlarmýþ.

Þimdi kiminizin kýzdýðýný, kiminizin güldüðünü hisseder gibiyim. Tepeden bakma konusunu kurtaramadýysam da bu yazýnýn en azýndan karamsar olmamasý için olaðanüstü çaba harcadýðýmý fark etmiþ olmalýsýnýz. Zaman geçecek bu yazý kalacak. Ýnsanlar neden böyle söylediðimi anlamayacaklar. Onun için iki cümle kuruvereyim. Herkes deðil ama bazý kiþiler tarafýndan çok eleþtirildim. Karamsar olduðum ve baþkalarýna tepeden baktýðým için. Onlar öyle düþünüyorlardý. Baþkalarý da öyle düþünmüyordu.

Yalnýz konumuz sürüyor daha; bitmedi. Günümüzde her aile bebekerkil deðildir. Birçok insan bebek ve çocukken yediði dayaklarýn acýsýný, büyüdükten sonra baþkalarýndan çýkarmak ister. Ona nasýl davranýldýysa o da öyle davranýr. Ezebildiðini ezer, ezemediðine de ezilir. Çünkü onun dünyasý ezmek ve ezilmek üzerine kurulmuþtur. Oldu mu bir tip insan daha? Bir de benim gibi ne yapacaðýný bilmeyen iki arada bir derede kalanlar var. Onlar da durum tespiti yapmaya heveslenirler.

Þimdi, gözden kaçýrdýðýnýz, evet, sizin gözden kaçýrdýðýnýz bir noktaya gelelim. Siz bu yazýya gülüyorsunuz. ama baþkasý kýzýyor. Hayýr, siz kýzýyorsunuz, baþkasý gülüyor. Hayýr, siz ne kýzýyor, ne gülüyorsunuz, onlarý baþkalarý yapýyor; siz ne demeðe çalýþtýðýma bakýyorsunuz, veya düþünüyorsunuz. Siz hak veriyorsunuz baþkalarý vermiyor. Neyse uzatmayayým, diðerleri sizin yaptýðýnýzýn tam tersini yapýyor.

E, iyi de, bu ayný bir metin? Bütün insanlarýn okuduklarý ayný sýrayla ayný harfler, ayný kelimeler, ayný cümleler. Peki nasýl oluyor da böyle farklýlýk oluyor? Geldik, iþin püf noktasýna. Bu metni okurken herkes kendi birikimini, ruh durumunu, geçmiþ deneyimlerini, kendine ait neyi varsa her þeyi ortaya koyuyor. O yüzden yorumlar farklý oluyor.

Ne bende kabahat var, ne de sizde. Bütün sorun, bu etkiyi bilerek olaylara biraz daha esnek bakabilmekte. Böylece, benim ‘Merhaba’nýn kerameti de ortaya çýkýyor iþte.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baharda Uçak Yolculuðu
Ankara’dan Sevgilerle

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Canlý Balýk
Baraj Sorusu: Beni Seviyor Musun?
Lenin'in Mozelesini Ziyaret
Sahalin'de Altý Ay
Ölüm Anýnda Görülen Tünel ve Iþýk
Müzik Film - Hair
Cadde'de Eðlence
Önyargý
Çanakkale Gezisi - 2
Ýki Günlük Çanakkale Gezisi - 1

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.