..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bana ev hikayesinden söz açmayýn. Artýk benim oraya gideceðim yok!" Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Sami Güzel




5 Temmuz 2006
Ne Zaman Canavarlaþtýnýz?  
Ne zaman kaybettiðiniz yüreðinizdeki insanlýk kýrýntýlarýný?

Sami Güzel


Sabah iþe gelirken gördüm o amcayý. Kaldýrýmýn kenarýna öylece uzanmýþ, sanki her þeyi boþ vermiþ gibi gökyüzüne bakýyordu. Siyah ve bir giysiden baþka her þeye benzeyen pantolonu yýrtýlmýþ, dizi kanýyordu. Yanýnda birkaç polis, amcaya sorular sorarak ne olduðunu anlamaya çalýþýyorlardý. Oysa her þey açýk seçik belliydi. Amcanýn elindeki simit tablasý yola saçýlmýþ, hatta birkaç simidin üzerinden de arabalar geçmiþti. Belli ki, arabanýn biri amcaya hýzlý bir þekilde vurmuþ ve durmadan kaçmýþtý. Üstelik baþka hiçbir araç da durmamýþ, bu adamcaðýzý kýrýlmýþ dizi, dönmüþ baþý ve insanlara lanet okuyan kalbiyle kaldýrým kenarýnda yalnýz býrakmýþlardý…


:BFCF:
Sabah iþe gelirken gördüm o amcayý. Kaldýrýmýn kenarýna öylece uzanmýþ, sanki her þeyi boþ vermiþ gibi gökyüzüne bakýyordu. Siyah ve bir giysiden baþka her þeye benzeyen pantolonu yýrtýlmýþ, dizi kanýyordu. Yanýnda birkaç polis, amcaya sorular sorarak ne olduðunu anlamaya çalýþýyorlardý. Oysa her þey açýk seçik belliydi. Amcanýn elindeki simit tablasý yola saçýlmýþ, hatta birkaç simidin üzerinden de arabalar geçmiþti. Belli ki, arabanýn biri amcaya hýzlý bir þekilde vurmuþ ve durmadan kaçmýþtý. Üstelik baþka hiçbir araç da durmamýþ, bu adamcaðýzý kýrýlmýþ dizi, dönmüþ baþý ve insanlara lanet okuyan kalbiyle kaldýrým kenarýnda yalnýz býrakmýþlardý…

Biraz daha ilerleyince, baþka bir yaralý anne gördüm, baþka bir vicdansýzýn arabasýnda. Eski model, arkasý açýk bir arabaydý. Arkasý açýk arabada genç bir kadýn ve kucaðýnda bir bebek vardý. Araba savruldukça genç kadýn yola ve arabaya kusuyor, aðzýndan çýkan salyalar minik bebeðinin yüzüne gözüne bulaþýyordu. Gözlerinden akan yaþlar da, içinde bulunduðu durumun en açýk göstergesiydi. Arabanýn ön tarafýnda boþ yer olmasýna raðmen neden arkaya oturtulmuþtu ve neden bu haliyle ona iþkence ediliyordu öðrenemedim. Çünkü arabayý süren kiþi ara sokaklara girerek kaçtý…

On dakikalýk bir yol boyunca karþýlaþtýðým bu iki hadise, devamlý aklýmda olan bir soruyu tekrar canlandýrdý. Ne olmuþtu benim insanýma? Ne zaman bu kadar vahþileþmiþ, hangi nedenden dolayý böylesine canavarlaþmýþtý? Bizler, kendimizden baþka hiçbir þey düþünmeyen ve kendi rahatýmýza en ufak bir zarar gelmemesi için kýlýný kýpýrdatmayan, üstelik daha rahat etmemiz için baþka hiçbir canlýnýn yaþama hakkýný tanýmayan canavar modeline ne zaman soyunmuþtuk?

Herkesin kendine birkaç soru sorma vakti…

Siz ne zaman canavarlaþtýnýz sevgili dostlar? Her gün akþam büyük bir keyifle izlediðiniz ve çocuklarýnýza da izlettiðiniz, bol vahþetli, kanlý, silahlý yabancý filmler mi bu hale getirdi sizi? Her bir mafya dizisi izlediðinizde, silahlardan çýkan her kurþunla birlikte sizinde mi yüreðiniz nasýrlaþtý? Yoksa insanlarý katleden, yüzlerce insanýn katili olan bir dizi kahramanýný kutsallaþtýrdýðýnýz için mi böylesi katýlaþtýnýz? Kabuk baðladýnýz?

Ne zaman kaybettiniz insanlýðýnýzý? Birbirine hakaret eden, hatta döven kiþilerin katýldýðý açýk oturumlarda mý? Yoksa iki belediye baþkanýnýn birbirine silahlý baskýnlar yapýp, mafya savaþý baþlattýðý haberlerde mi yitirdiðiniz yüreðinizdeki insanlýk kýrýntýlarýný? Zalim bir ülkenin bir zalim askerinin kaçýrýlmasýndan dolayý dünyanýn ayaða kalkmasý mý tuhafýnýza gitti? Bu haberi izleyip, binlerce askerimizin öldüðü vatanýmýzýn yöneticilerinin kýlýný kýpýrdatmamasý mý kaybettirdi yoksa size deðerlerimizi?

Lütfen sorun kendinize… Evinizde bulduðunuz örümceði dýþarý atmak yerine neden öldürüyorsunuz? Karýnca yuvalarýna neden su tutuyorsunuz? Sokakta gördüðünüz yavru köpeklere neden tekme atar oldunuz? Kedileri ezmemek için neden direksiyonunuzu çevirmiyorsunuz? Yolda gördüðünüz yaralý insanlara hangi sebepten dolayý yardým etmez oldunuz? Çarptýðýnýz amcalara, neden arkanýzý bile dönüp bakmýyorsunuz?

Ne olur, nasýr baðlamýþ duygularýnýzý biraz hareketlendirin. Eðer içinizde ufacýk bir insanlýk kaldýysa, sýrf onun hatýrýna artýk yaþamýnýza çeki düzen verin. Kendinizden daha vahþi ve daha katý bir çocuk bari yetiþtirmeyin. Karar sizin… Ya her gün þiddet filmleri izleyerek, sarhoþ mankenlere imrenerek, yaþar ve elinize yüzlerce insanýn katili þeklinde lanse edilen bir zýrtapozun yüzüðünü takarak yaþarsýnýz. Ya da o eliniz ile gider ve birkaç yetimin baþýný okþarsýnýz.

Ne kadar insan olacaðýnýz tamamen size kalmýþ. Eðer yüzük takmayý seçerseniz, þunu hatýrlayýn ki; dünyada yaþayan hiçbir hayvan, bir diðerinin ölümünden zevk almaz ve asla zevk için diðer canlýlara zarar vermez. Eðer yüzük takmayý ve böylesi yaþamayý seçerseniz, lütfen her gece aynada yatmadan önce yüzünüze tükürmeyi ihmal etmeyin… Çünkü sizin, yolda tekmelediðiniz bir köpek yavrusu kadar bile þahsiyetiniz yok… Bunu asla unutmayýn…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Olmak Ya da Olmamak

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Üç Ayrý Kiþilik, Üç Ayrý Hayat
Cahil Medeniyet
Köpeklerden Alýnacak Dersler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gözyaþým Kýrýlmýþ [Þiir]
Sarhoþ [Þiir]
Yaðmursuz Bir Sonbahar [Þiir]
Hasrettik [Þiir]
Rüzgar [Þiir]
Uçurum [Þiir]
Dile Geliþ [Þiir]
Ona Yürüdüm [Þiir]
Hayat [Þiir]
Kavuþma [Þiir]


Sami Güzel kimdir?

Çatlamýþ dudaklara yapýlan, sulu ve pamuklu pansumandý belki yazýlarým. . Belki de çoktan ölmüþ hislere yapýlan bir otopsi. . Okumadan yaþanmaz, yazmadan anlatýlmaz. .

Etkilendiði Yazarlar:
Hersey


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Sami Güzel, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.