..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öküzün rengini dýþýnda, insanýn rengini içinde ara. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > Tarihsel Roman > Bülent Efe




12 Temmuz 2006
Kudüs Yolunda - 3. Bölüm  
Bülent Efe
Hiç yaþadýðýn sokaklardaki yarýklara uyanýk gözle baktýn mý? Senden önce yaþayanlarýn hayaletlerinin çýkýþ kapýsýdýr, onlar. Gece geç vakit yeniden ürerler, yaþayanlarý ürkütmemek, kendilerine de rahat gezinecekleri yollar bulmak yüzünden… Eski hanelerini ararlar, su içtikleri, aþ yedikleri kap kacak kýrýntýlarýný toplarlar. Bazen hayatta olanlar da onlara benzer davranýr. Akýllarýnda bayat bir gülüþ, ezeli bir dost, durmuþ bir sevdayla yalnýzlýðýn müptelâsýdýrlar.


:BCHB:
Aslan Bey Amasya’yý Terk Ediyor

Akþamüstünün hüzünlü demindeydik. Sabaha dek çokça anlatacaklarým vardý, uzun uzun soluklandým, gücüme güç kattým. Ýki can sabýrla bekliyorlardý, diyeceklerimi, acelesizliðin, umutsuzluðun uyuþukluðundaydýlar. Bense olanlarý hatýrlamaya, çölde rastladýðým hayalci hikâyeci gibi dili güzel, içi boþ þeyler anlatamamak için dikkatimi toplamaya çalýþýyordum. Boðazýmý temizledim, son kez derince rutubetli zindan havasýný ciðerlerime doldurdum.

‘Hiç yaþadýðýn sokaklardaki yarýklara uyanýk gözle baktýn mý? Senden önce yaþayanlarýn hayaletlerinin çýkýþ kapýsýdýr, onlar. Gece geç vakit yeniden ürerler, yaþayanlarý ürkütmemek, kendilerine de rahat gezinecekleri yollar bulmak yüzünden… Eski hanelerini ararlar, su içtikleri, aþ yedikleri kap kacak kýrýntýlarýný toplarlar. Bazen hayatta olanlar da onlara benzer davranýr. Akýllarýnda bayat bir gülüþ, ezeli bir dost, durmuþ bir sevdayla yalnýzlýðýn müptelâsýdýrlar.

Aslan Beyin gamý ise, baþta bu deðilmiþ. Amasya’nýn þimdi kanla yýkanan sert taþlarýndan, gönül koymadan evlendiði doðurmaz karýsýnýn nazýndan, þehre kök salýp çöreklenmenin endiþesinden, vali babasýnýn bitmez öðütlerinden ve azarlarýndan sýkýldýðýndan yollara düþmüþ. Kudüs hedef olmuþ, ona. Sadece ona mý? Hocasý Mikail ve otuz seçkin asker de Aslan Beyin kararýndan memnunmuþ. Rum diyarýndan gelip geçen yeni kâfir tayfasýnýn Þam önünde kuþatmada olduðu haberi düþünce kente bir an önce cenge katýlmayý dilemiþler.

Aslan ulemanýn önünde fikrini babasýna açtýðýnda kimse gýkýný çýkaramamýþ, ama þehri bu yeteneksizin temsil etmesini hem isteyenler hem istemeyenler varmýþ. Babasýnýn yakýnýnda olanlar savaþ bilmez gencin adlarýný lekeleyeceðinden endiþeli, aðabeylerinin civarýndakiler bir varisin belli ölümünden memnun sessiz kalakalmýþlar. Babasý sonunda dayanamamýþ, bu kutlu göreve hazýr oðlunun omuzlarýna iki elini dayamýþ ve ‘Nurettin Mahmut’a katýl!’, deyivermiþ. Baba-oðul birbirlerinin gözünün içine bakýp güçlükle gülümsemiþler. Aðabeylerinden en büyüðü hýzla yanlarýna seðirtip kuþandýðý kýlýcý kardeþine uzatmýþ. ‘Bununla lazým olandan bile çok kâfir baþý alasýn iþhallah!’, diye avluya dileklerini dökmüþ. Ulemanýn baþý aðýr eteklerini toplamýþ, Aslan’ýn öpmesi için elini aðýrca uzatmýþ, sonunda bütün Müslümanlarýn dileði olacak arzudan bahsetmiþ. ‘Kim bilir belki seni Kudüs’e ilk girecek mücahitlerin arasýnda görürüz, Allah aþkýyla gidesin.’

Bir tek karýsý uyarmýþ, Aslan’ý. Savaþmanýn güçlüðünden, Frenklerin gücünden ve acýmasýzlýðýndan haberdarmýþ da ondan. Ninesi genç kýzlýðýnda Ýznik’te yaþarken zor kurtulmuþ esaretten, tecavüzden. Kocakarý masallarýna kanmamýþ, Aslan kendine bir erkek evlat bile veremeyen helaline sýrtýný dönmüþ, giderayak döþek muhabbetinden uzak durmuþ. Gün doðarken sabah namazýný eda edip bu kez küçük aðabeyinin hediyesi kara bir atýn sýrtýnda, bekleþen cengâverlerin arasýna katýlmýþ, yaþý geçkin Mikail’in rehberliðinde ardýna bile bakmadan, sonralarý nedensiz özleyeceði Amasya’yý terk etmiþ.’



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihsel roman kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ayýn Gölgesi Birinci Bölüm 2.
Kudüs Yolunda - 9. Bölüm
Kudüs Yolunda - 10. Bölüm
Kudüs Yolunda - 7. Bölüm
Kudüs Yolunda - 5. Bölüm
Kudüs Yolunda - 4. Bölüm
Kudüs Yolunda - 6. Bölüm
Ayýn Gölgesi Birinci Bölüm 1.
Kudüs Yolunda - 8. Bölüm
Kudüs Yolunda - 2. Bölüm

Yazarýn roman ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Agora^nýn Çocuklarý - 2. Bölüm
Agora^nýn Çocuklarý - 3. Bölüm
Agora^nýn Çocuklarý - 1. Bölüm
Kudüs Yolunda

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Eski Bir Yaðmur [Öykü]
Maviydi Otomobilim, Hem de Ýtalyan Marka! [Deneme]
"Büyük Turist"; Batýlý Bir Gezginin Analizi [Deneme]
Sadece Hüzün [Deneme]
Küresel Köyün Kör Kuyusu Sosyal Medya; Bireyselliðin Zirvesi… [Deneme]
Ýletiþim Çaðýnda Sýfýr Bilgi [Deneme]
Nekrofili [Deneme]
Liberal Ekonomide Son Nokta; Piyasa Faþizmi [Eleþtiri]
G. W. Bush; Yeni Binyýlýn Günah Keçisi… [Eleþtiri]
Ýnsanlýk Anaerkil Bir Dönem Yaþadý mý? [Ýnceleme]


Bülent Efe kimdir?

Akdeniz Klasik Arkeoloji, Ege Radyo Tv, Sinema okuduktan sonra farkettim ki yazar olmak istiyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Woddy Allen, G.G. Marquez, Jack London ve Dostoyevski


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bülent Efe, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.