..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm insanlýk bir tutkudur; tutku olmadan din, tarih, romanlar, sanat, hepsi etkisiz olurdu. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > sedef




26 Temmuz 2006
Guguklu Saatin Çaldýðý Gün  
seduskanýn günlüðünden

sedef


Çok uzun yýllar geçiyor gözlerimden, Burgaz Ada da kollarýmdan tutup bir çukurun üstünden hýzla sallýyor babam, Kalpazan Kayadaymýþ bu çukur, ben hiç korkmuyorum, çünkü babam tutuyor, o beni düþürmez. Bana kediler getiriyor, birinin adý “Cingöz”, diðerinin de “Duman”.


:AHDI:
Komünist ne demek anne, devrim nasýl olur, bu resimlerin arkasýnda neden ‘Cezaevi - Görülmüþtür’ yazýyor” diye sormadýðým uzun yýllar geçiyor. Babam var benim, o hem yakýþýklý hem güçlü, bir sürü tekerleme uyduruyor benimle konuþurken ve uzun uzun masallar anlatýyor. Perde halkasýný parmaðýma sokup, parmaðým þiþip morardýðýnda, demir atölyesine götürüyor, halkayý kestirip parmaðýmý kestirtmediði için babamý çok seviyorum. Anaokulundan beni almaya geldiðini hatýrlýyorum, iþsiz geçirdiði altý ayda bana baktýðý günleri hatýrlayamýyorum. Bir kucaklaþma, bir gülüþ, baþlangýç ve sonrasý gözlerimi kapatýp bir þeyler görmeye çalýþtýðým karanlýk günler. Fotoðraflara bakýyorum. Sararmýþ eski fotoðraflara. Nerdeydik? Neler yapýyorduk?Gözlerimi kapayýp hatýrlamaya çalýþtýðýmda, ilk hatýralarýmda annemi göremiyorum ama Hikmet Teyzeyi anýmsýyorum. Kapýcýmýzýn karýsýymýþ. Apartmanlarýn arasýndaki avluda, kömürlüklerin orada bir küçük odada kalýyorlardý. Ana okuluna gitmediðim günlerde bana bakýyor, ve çamaþýr yýkýyordu. Ulus semtinde, Genç aða apartmanýnda oturuyormuþuz. Annem “O zamanlar buralarý Ankara’nýn en güzel yerleriydi” demiþti. “Ankara’nýn en güzel yerleri buralarý ise diðer yerlerde maðaralar mý vardý?” diyerek güya þaka yapmýþtým.

Hikmet Teyzeyi hatýrlýyorum. Leðende çamaþýr yýkýyor, bir gaz ocaðýnýn üzerinde kaynayan kazandan çýkan buharlarýn arasýnda. Pencereden sarkýp ona seslendiðimde, baþýný kaldýrýp bana gülümsüyor. Sonra bir dehþet gecesinde hatýrlýyorum onu. Yine camdan aþaðý bakýyorum bir gece vakti, Hikmet Teyze çýðlýklar atýp, yerde dizlerini karnýna çekmiþ aðlýyor, siyah paltolu, kocaman bir adam, Hikmet Teyzenin saçlarýný çekip, karnýna tekmeler atýp, yüzüne vuruyor.

Bana anlattýðý, köyde býraktýðý çocuklarý Mutullah ile Sýmayýl (Ýsmail) benim hayali kardeþlerim. Tüm oyunlarýmda benim yanýmdalar. Herkese üçümüzün maceralarýný anlatýyorum. Kimse onlarý göremiyor ama ben biliyorum. Yaramazlýklarý yapan Mutullah. Simayýl ise daha uslu.

Eski evler var, yanlarýnda yeni apartmanlar. Aðaçlar küçük, benim boyumda, kaldýrýmda sýralanýyor. Otobüslere biniyoruz, önleri kamyona benziyor ve her yerleri gýcýrdýyor. Siyah yuvarlak sýrtlý, uzun burunlu, sarý-beyaz damalý þeritleri olan taksiler, tek tük geçiyor caddeden. Annem ve babam gibi giyinen, teyzeler, amcalar yürüyor caddelerde ve polisler geziyorlar aralarýnda. Onlarý tanýyorum ve her gördüðümde “Bak anne, polis” diyorum.

Çok uzun yýllar geçiyor gözlerimden, Burgaz Ada da kollarýmdan tutup bir çukurun üstünden hýzla sallýyor babam, Kalpazan Kayadaymýþ bu çukur, ben hiç korkmuyorum, çünkü babam tutuyor, o beni düþürmez. Bana kediler getiriyor, birinin adý “Cingöz”, diðerinin de “Duman”. Cingöz balkondan düþüp, aþaðýda yatarken, ölümü anlatýyor babam, aðlýyorum. O kadar çok hayvanat bahçesine götürüyor ki beni, orasýnýn bizim olduðuna inanýyorum. Ruhi Su saz çalýyor, babam raký içiyor, sofradan alýp aðzýma bir salam týkýyor, þiirler konuþuluyor raký sofralarýnda. Sinema dönüþlerinde yaz geceleri, babamýn kucaðýnda, baþýmý omzuna koyup öylece uyuyorum.
Uzun uzun yýllar geçiyor, en çok güldüðüm yýllar. Babam gelirdi her akþam ve ben gülerdim. O kocaman adam, ilk neþemdi benim babam.

x.x.x.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Guguklu Saatin Çaldýðý Gün

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cinnet Eþiðinde Beklemeler
Cinnet Eþiðinde Beklemeler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ah! Þu Benim Taþýyamadýklarým... [Þiir]
Ah! Þu Benim Taþýyamadýklarým... [Þiir]
Ah! Þu Benim Taþýyamadýklarým... [Þiir]
Ýþte Öylesine... [Þiir]
Ah! Þu Benim Taþýyamadýklarým... [Þiir]
Ah! Þu Benim Taþýyamadýklarým... [Þiir]
Ah! Þu Benim Taþýyamadýklarým... [Þiir]
Ah! Þu Benim Taþýyamadýklarým... [Þiir]
Ýçe Dönüþlerim [Deneme]


sedef kimdir?

Bir boþlukta dönen, mavi küre mucizesinin þaþkýnlýðýndayým. . . Baþka mucizeler bekleyenlere þaþkýným birde. Kýsacasý þaþkýným savaþlara, kavgalara, tüm karmaþaya. . . Öyle iþte

Etkilendiði Yazarlar:
Çehov- Aziz nesin- Yalçýn Ergir-Can dündar vb...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © sedef, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.