..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hayaller olmasaydý, umutlar dünde kalýrdý. - Dolmuþ atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > ihsan alaittin bilgen




30 Temmuz 2006
Eskimiþ Bir Hesap ve Çürük Portakallar.  
Dýþarýda, gecenin karanlýðýný yaran þimþekler çakýyor. Bir anda gökyüzünün sigortasý atýyor; her yan bir kaynak arkýnýn parlaklýðýnda aydýnlanýveriyor.

ihsan alaittin bilgen


Alacaklýsýna Þahin; borçlusuna Kumru takliti yapan Mihverli Papagan'lar ve Çürük Portakal'lara ithaf edilir.


:BBJI:
     Dýþarýda, gecenin karanlýðýný yaran þimþekler çakýyor. Bir anda gökyüzünün sigortasý atýyor; her yan bir kaynak arkýnýn parlaklýðýnda aydýnlanýveriyor. Aniden aðaçlar bir baþka yeþille; tel örgüler, nöbetçi kuleleri, parmaklýklar bir baþka siyaha; karþý kýyýnýn ýþýklarýyla iþli deniz bir baþka maviye çalýyor. Bu yeþil, bu siyah, bu mavi öðlesine deðiþik ki alýþýldýk hemcinslerinden. Sanki ýþýðýn tüm renkleri onlarda þavkýyor. Göz açýp kapayýncaya dek süren aydýnlýk gözünü alýyor. Bu gündüzleri kýskandýracak denli parlak gecenin bir anlýk da olsa güzelliðini kaçýrmamak için gözlerini kýrpmadan bakýyor.
     Ortalýðýn her yanýp sönüþünde sol omzuna bir sýzý giriyor. Hafif bir elektrik çarpmasý ya da ani bir kol hareketiyle acýmýþçasýna…
     Yerin göðün aydýnlandýðý böyle bir anda birden kararýyor her yan. Gökteki atasýnýn yanýnda ne denli cýlýz ve güçsüz kaldýðýný gören þehir þebekesi hasedinden çatlýyor; kesiliveriyor. Kulelerin tepesindeki ýþýldaklar, koðuþu aydýnlatan lambalar ve körfezin ýþýklarý bir anda kararýveriyor. Karþý kýyýdaki rafinerinin bacasýndan yükselen alev topu karanlýk gecenin tek hâkimi oluyor.
     Penceresinde oturduðu koðuþ ve dýþarýsý karanlýðýn kucaðýnda birleþiyor. Onu dýþarýsýndan ayýran duvarlar, demir parmaklýklar, kulelerdeki eli silahlý askerler silinip gidiyor. Karanlýkta da olsa birleþiyor dýþarýsýyla. Dýþarýsýnýn güzelliðini de güzelliklerle arasýna çekilen duvarlarý da görmüyor. Demir parmaklýklar, paslý tel örgüler batmýyor gözüne.
     Gökteki bulutlar keyfi gelip de þavkýyýncaya ya da denizle, daðýn eteðini yalayan yoldan araçlar geçinceye dek her yer tümden karanlýkta. Ýki göz odasý gelin evinin çýrasý gibi yanan kamyonlar; ölü evi gibi her yaný ýþýl ýþýl otobüsler aydýnlatýyor yaðmurdan ýslanmýþ asfalttý.
     Ortalýk tutuþuyor yeniden. Yaðmur, gökten mi yere, yerden mi göðe yaðýyor belli deðil. Tel örgülerle sýnýrlanmýþ toprak parçasý bir anda göl oluyor. Gölden minik mýzraklar fýrlýyor gökyüzüne.     
     Gökyüzü, dereden, denizden, topraktan ödünç aldýðý borcu baþýna kalkan, caný cebinde alacaklýsýnýn, yerin, yüzüne çarpýveriyor alacaðýný.
     ‘Koðuþ gece nöbetini’ þenlendiren demir parmaklý pencereden kopamýyor. Anlýný soðuk demir parmaklýklara dayamýþ, tüm ayrýntýlarýný zihnine kazýyacaðý bu gece hiç bitmesin istiyor. Nöbet kulesindeki asker diz çöküyor. Çapraz tutuþtaki silahý kule demirlerine çarpýyor. Asker baþýný kaldýrýp; çýkan gürültüyü kimsenin fark edip etmediðine bakýyor. O an kendini gardiyanýndan özgür hissediyor.
     Asker doðrulduðunda, avucunda gizlediði sigaranýn ateþi belirli belirsiz fark ediliyor. Ýçinde dayanýlmaz bir sigara içme arzusu doðuyor. Koðuþ kapýsýnýn yanýndaki çelik dolabýn kapaðýný açýyor; dolabýn orta rafýnda aðzý yarý beline kadar açýlmýþ Maltepe paketinden, bir dal sigara çekecekken faz geçiyor. Onu, gardiyanýndan daha özgür kýlan,
‘kurallara, kendi iradesiyle uyma’ ayrýcalýðýna kýymak istemiyor.
     Yeniden koðuþ penceresindeki yerini alýyor. Dýþarýda hafif bir esinti çýkmýþ. Uykusuz gözlerini, yüzüne vuran ýslak esintinin ardýna takýyor. Gözünün önünden akan þeffaf minik kelebek kanatlarý kayboluyor.
     Caný cebinde alacaklý ile onurlu borçlunun ödeþmeleri günün ilk ýþýklarý, karanlýk denizde ýþýldayana dek yürüyor.
     
Koðuþ dýþ kapýsý açýlýyor. Sakinleri bilmem kaçýncý uykusuna dalmýþ, uyku kokusuyla tütsülü, horultulu koðuþ, þakýrtýlý bir kükreyiþle açýlan demir kapýnýn gürültüsüyle irkiliyor. Askerler iç kapýyý açmadan koðuþ kapýsýna varýyor.
     Onlarýn söylemesine fýrsat vermeden iki koca çöp kovasýnýn kulpuna yapýþýyor. Demir kapýlar, açýlýrken çýkardýðý sesten daha gürültülü, ardý ardýna kapanýyor.
     Beton zeminde yankýlanan postal seslerinin ardýna düþüyor. Çýkýþ kapýsýnýn ortasýndaki sürgülü pencere aralanýyor. Tel örgülü pencerenin ardýnda, çelik mihverle gölgeli bir asker yüzü görünüyor.
     Ýkili asker kolunun önünde, bidonlarýn sapýnýn elini kesmesine aldýrmadan yürüyor. Yeryüzü yenilenmiþ. Karþý kýyýdaki rafinerinin bacasýndan çýkan alev topunun geceki havasý kalmamýþ. Güneþ onun hükmünü siliyor. Tartýþmasýz. Günün sahibi belli...
     Bu hiç bitmesini istemediði yürüyüþün sonuna geldiðinde, elbet bir gün ‘müflis borçludan’
alacaklarýný tahsil edecekleri günlerin de geleceðine duyduðu inançla; tespih tanesi gibi diziliveren þu dizeler zihin kütüðüne çakýlýyor:

''Topraðý, denizi, havayý kokladým sabahýn yedisinde.
Ellerimde çöp bidonlarý, ardýmda coplu asker…
Soðan kabuðu, çürük portakal kokularý doldu ciðerlerime.
Özgürlüðü kokladým sabahýn yedisinde…
Tam deniz kenarýna varmýþken,
      ilk otobüsü beklerken,
alýp götürülüþüm geldi aklýma birden.
Onca gün, küflü duvarlar ardýnda kalmýþlýðýma bakýp;
      ah dedim ah keþke
dün daha çoðunu atsaydýk ‘çürük portakallarýn’ çöpe.''
     
                                        

30.Temmuz. 2006






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gece
1074 Orhan

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þöhretli Yazar Olmanýn Formülü
Dýþardakiler
Aynan Benim...
Botlar
Þeytanmerdiveni
Pijamalarýn Yok Mu?
Homa Kuþu'nun Seçimi
Bildik Bir Öykü
Yitik Bir Cumartesi Gecesi
Havlu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sýr'ýn Merkezine Seyahat [Roman]
Kutu Kutu Pense Kýsmetim Neyse [Deneme]


ihsan alaittin bilgen kimdir?

Yaþam denizinin kýyýsýnda taþ kaydýrýrken derinliklerinden gelen kokusunu içinize çekemezsiniz. Her seferinde biraz daha derinlerden gelen kokusunu duymak için ilerilere açýldým. Her seferinde yeni acýlar, hazlar tattým. Acýlarý, ''yaþadým ya, bu da bir þey'' ibmiginden geçirip katlanýr kýldým. Nerede ve ne þartta olursa olsun gülmeyi unutmadým. Gülümsetmeyi denedim.

Etkilendiði Yazarlar:
Haldun Taner,Nazým Hikmet,Volter,Victor Hugo


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ihsan alaittin bilgen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.