..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deðiþim dýþýnda hiçbir þey sürekli deðildir. -Heraklitos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Esin ARDIÇ




3 Aðustos 2006
Öylesine Bir Akþamüstü  
Esin ARDIÇ
duraðan bir günde hiç bir þeye "sahip" olamamýþsam da , saydýðým sayamadýðým yada beynimde netleþtiremediðim bir milyon soru iþaretinin "sahibe"si olarak evime döndüm yürüyüþten.


:BDAE:



Duraðan bir gündü, sahilde uzun bir yürüyüþ yapmýþ, havanýn nerdeyse kararmaya yüz tuttuðu saatlerde Bakýrköy meydanýndan sahile doðru inen cadde üzerindeki çiçekliklerin kýyýsýna oturmuþ sigara içiyordum. Hafta sonuydu ve oldukça kalabalýktý. Birden yoldan gelip geçenler durup, çevremde toplanmaya baþladý. Ýzleyicilerin bakýþ noktasý tam da arkamda bir yerlerde sabitlendiði için dönüp bakmakla bakmamak arasý bir tereddüt yaþarken yanýma diz çöküp oturan genç elindeki telefonu gösterip:

"Bakýþlarýný kaçýrýyor þýmarýk,çekemedim "dedi.

Merakým katmerlendi, dönüp baktým. Çimlerin ortasýnda iri yarý ve birbirinden gösteriþli, cinslerini daha önce görmediðim ve bilmediðim iki köpek sahiplerinin yanýnda, doðal ihtiyaçlarýný
giderecek alan belirlemeye çalýþýyorlardý. Bir tanesi köpekten çok orta boy bir aslaný andýran heybette ve çalýmdaydý. Onca kalabalýk onlarý umur etmiþ izlerken ne bay "sahip", ne de köpekler toplanan kalabalýðý umursamýyor, herhangi bir tedirginlik ifadesi arzetmiyorlardý ama ben izleyen kalabalýðýn içinde olmak düþüncesinden rahatsýz olup, kalktým yürümeye baþladým yeniden.

Bir kaç maðaza vitrinine takýldým. Þu bir kaç günki sýcak dýþýnda sezondan ben bir þey anlamasam da, yaz sezonu bitmiþ, sezon sonu indirimleri baþlamýþtý. O vitrin, yok þu vitrin bakýnýp giderken az ilerde bir kalabalýk gördüm. Herkes toplanmýþ merakla ortadaki bir "þey" e bakýyorlardý. Ayýlan bayýlan mý var, ne de olsa sýcak ah vah diye düþünüp yaklaþýrken bir baktým az önceki bay "sahip" ve köpekleri.

Bir düþüncedir aldý beni. Garip olan ben miydim,izleyici kalabalýðý mý yoksa bay "sahip" mi? Diðerleri ne de olsa hayvandý ve o yüzden bu ikilemin dýþýnda kalýyorlardý.

Düþünce boyutu bir: Bay "sahip", gezdirdiði iki hayvanýn izlenme oranýnýn yüksek oluþundan ve bu izlenme oranýndan pay edinebildiði için, daha açýk ifadeyle, egosunu tatmin için mi o iki hayvancýðý bu kadar kalabalýk bir caddede gezdirmekteydi?

Düþünce boyutu iki: Bay "sahip" ilginç iki köpek yanýnda bir de yeterince tatmin olmuþ bir egoya sahip olduðu için mi yol boyunca onu izleyen bu kalabalýktan rahatsýzlýk ve tedirginlik duymamaktaydý?

Düþünce boyutu üç: Bay "sahip" konumunda olmak, yani bir izlence olmak düþüncesi bendeki hangi duygu nedeniyle bana rahatsýzlýk vermekteydi?

Düþünce boyutu dört: Benim gözümle bakýldýðýnda altý üstü doðal ihtiyaçlarýný karþýlamaya çalýþan iki hayvanla bay"sahip" olarak görülen bu olayda benim dikkatimden kaçan ama insanlarý bu kadar cezbeden, olayý bir izlence haline dönüþtüren nokta neydi?

Düþünce boyutu beþ: Yoksa benim dýþýmda herkes çok derinlerden hayvan sevgisiyle yoðrulmuþtu da ben bir sevgisizlik abidesi miydim?

Sonuç olarak; duraðan bir günde hiç bir þeye "sahip" olamamýþsam da , saydýðým sayamadýðým yada beynimde netleþtiremediðim bir milyon soru iþaretinin "sahibe"si olarak evime döndüm yürüyüþten.







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gidiyorum...
Bekliyorken...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ermiþ, Sörfçü, Patron, O ve Ben
Susmak Üstüne...
Daha mý Kolay Hüznü Anlatmak?
Kýrýlma Noktasý
Yine De...
Yaðmura Teslim Zamanlar
Söyleyemedim
Þimdi Neye Yarar ki Sitem...
Bir Hayat Kayar Ellerinizden
Her Þey Çok Uzaktý...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kýnýnda Saklý [Þiir]
Ýzi Kalýyor [Þiir]
Yalnýz [Þiir]
Uzak Uçurumlar [Öykü]
Garip Bir Öykü [Öykü]


Esin ARDIÇ kimdir?

Deniyorum. . . Yokuþlara raðmen yürüyebilmeyi. . . Tökezlemelere raðmen ayakta durabilmeyi. . . Gidenlere raðmen kalabilmeyi. . . Herþeye raðmen sevebilmeyi. . . Bu arada bir de yazabilmeyi deniyorum. . . .

Etkilendiði Yazarlar:
Aslýnda her birimiz tanýdýðýmýz,okuduðumuz herkesten topladýklarýmýzýn farklý bir yorumu deðil miyiz?


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Esin ARDIÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.