..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...öyküyü yazan bilge, beþinci ya da altýncý göbekten kral torunu olduðumu ortaya çýkaracak þekilde belirleyebilir soyumu." -Cervantes, Don Quijote
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > Murat Kayali




31 Aðustos 2006
Dallamalardan Sallamalar II  
" Ýþte Size Anlatacaðýma Söz Verdiðim Yeni Dünya Düzeni "

Murat Kayali


Umarým sizde bu yazýyý okumaya baþlarken benden gerçekten size yeni bir dünya düzenini anlatacaðýmý beklemiyordunuz. Benim amaçladýðým da biraz baþka ve alçakgönüllü bir giriþim. Ýletiþim kurmak.


:CDDD:





Ýlk önce sizlerden bu okuduklarýnýzý fazla ciddiye almamanýzý, aslýnda hiç ciddiye almamanýzý özellikle rica ediyorum. Saðlam þeyler yazsam burada sizin karþýnýzda ve bu þekilde ne iþim var, bunu hepimiz biliyoruz ama insanýn yazasý geldimi bir kere dur durak dinlemiyor ve illá ki saçma ve boþta olsa birþeyler yazýyor, nasýl olsa sizin bu yazýlanlarý okumak gibi bir mecburiyetiniz yok.
Bütün bu yazdýklarýmý bir tek insanýn bile okuyabileceðini varsayma mecburiyetim var benim.
Görüyorsunuz iþte insan hiçbir zaman sadece ve sadece kendisi için yazamýyor, bir mecburiyet söz konusu. Yazmak özgürlükmüþ, ben bu özgürlüðü anlamýþ deðilim ya neyse. Ýþte bu okuyucu varsayýmýný gözardý edemeyeceðim için bu sallamalarýn arasýna birazcýk saðlam konular da yerleþtireceðim ki; beni okuyan o meçhul þahýs beni iyice meçhule giden bir yolcu sanmasýn.

Yeni Dünya Düzeni, evet açýklýk getireceðim baþlýk, bayaðý büyük bir baþlýk gerçekten de, içinde bir dünya barýndýrýyor...

.... Birinci gerçek.

Çok uzun zaman önce kendi kendime bir þiir yazarken bayaðý zorlanmýþtým ve " Ulan! bu adamlar bu þiirleri, bu romanlarý nasýl yazýyorlar ? " diye sormuþtum ve akabinde kendi aðzýmdan þu sözler dökülmüþtü, " Okuduklarým çoðaldýkça yazmam zorlaþýyor ".
Ýnsan kahroluyor kardeþim, o kadar zaman sýkýna sýkýna iki sayfa yazýyorsun ve bir de bakýyorsun herhangi bir tarihte ve herhangi birisi yazdýklarýnýn alásýný yazmýþ ve üstelik bu mükemmellikte yazýlanlarý okuyan allahýn kullarý bir elin parmaklarý kadar insan. Dönelim gerçeðimize.
Sevgili diyeceðim ama vazgeçiyorum ve deðerli okuyucu diyorum, sen burada þimdi bu satýrlarla karþý karþýyasýn ve bilmiyorum seni buraya getiren ne? Yazýmýn baþlýðýnýn çekiciliðimi yoksa benim yazdýklarýmdan birkac okuduðun mu var ve okumaya deðer bulduðun için mi veya canýnmý sýkýldý veya veya gerçekten bir okuyucumusun?
Bütün bunlar beni gerçekten yazarken baðlamýyor, bunu bilmeni istiyorum ama bunun yanýsýra seni gözardý etmediðimi de unutmamýþ olmaný diliyorum.
Benim okuma gerekçelerimi yukarýda saydýðým nedenlerin yanýsýra, senin de bildiðin gibi daha bir sürü nedenler oluþturuyor ama yazma nedenlerim yok...
Baþtan söylemiþtim, insanýn yazasý gelmesin.
Gerçeðimize dönelim dedim ama dönenip duruyorum iþte gördüðün gibi. Evet birinci gerçeði
dile getiriyorum.
...Yeni Dünya Düzeninin Gereksiz yazýlara / yazarlara ihtiyacý yok.

Hemen ikinci gerçeðe geçiyorum.

....Ýkinci gerçek.

Senin ve benimde içinde bulunduðumuz bu sanal ortamýn ve bu ortamýn içinde bulunan bu edebiyat ,sanat ve daha ne bileyim ne kadar cavcavlý siteleri varsa, onlarýn bu yazýlara / yazarlara ve bu yazýlarýn ve yazarlarýn bütün bunlara karþýlýklý ihtiyacý var.
" Körler, saðýrlar birbirini aðýrlar." Bedensel engellileri rencide etmediðimi umarak bu söylemi kullanýyorum.
Þimdi bütün bu gerçekdýþý iki gerçeðin ardýndan, o sözünü verdiðim saðlam konulardan birisiyle devam etmek istiyorum. Korkmayýn konu dýþý deðil ve benim yazma zýrvalamalarýmýn çok üstünde.

*" Gerçekte bugün yazar olma hakkýndan ciddi olarak kuþku duymayan kimse yazar sayýlamaz. Ýçinde yasadýðýmýz dünyanýn durumunu göremeyenin o dünya üzerine yazacak hemen hiçbir þeyi yoktur. Dünyanýn tehlikeye düþmesi, bir zamanlar dinlerin temel sorunuydu; konunun aýðrlýk noktasý þimdi yeryüzüne kaydý. Dünyanýn bugüne dek gerçekleþtirilmesi birden cok kez denenen yýkýmý, yazar olmayanlarca soðukkanlýlýkla göz önünde tutuluyor; bu iþten neler kazanabileceklerini hesaplayanlar, bunu bir uðraþa dönüþtürenler, böylece de enseleri giderek kalýnlaþanlar var. Kehanetlerimizi makinelere teslim ettðimizden bu yana, kehanetler her türlü deðerini yitirdi. Kendimizden uzaklastigimiz, cansiz güclere teslim oldugumuz ölcüde olup bitenler üzerindeki egemenligimizi de yitirmekteyiz. Canlýlar, cansýzlar ve özellikle hemcinslerimiz üzerindeki giderek büyüyen gücümüz, artýk salt görünüþte denetleyebildiðimiz bir karþý güce dönüþtü. Yüzlerce, binlerce söz söylenebilir bu konuda, ama tümü de bilinen þeyler; tuhaf olan yaný da bu; söylenebileceklerin tümü de en ufak ayrýntýsýna varana deðin günlük gazete notlarýna, insana tiksinti veren bir ilkelliðe dönüþtü.Benden bunlarý yinelememi beklemeyeceðinizi umarým; bugün amaçladýðým, daha baþka ve daha alçakgönüllü bir giriþim."

Umarým sizde bu yazýyý okumaya baþlarken benden gerçekten size yeni bir dünya düzenini anlatacaðýmý beklemiyordunuz. Benim amaçladýðým da biraz baþka ve alçakgönüllü bir giriþim.
Ýletiþim kurmak.

Evet sadece bu, iletiþim kurmak.
** " Ýletiþim karmaþýk bir sorundur ve benim gibi bazý içe dönük kiþiler bu sorunu tuhaf, tamamen tatminkár olmayan ama ilginç bir yolla çözmüþlerdir: Biz (birkaçý hariç tüm insanlarla) yazarak iletiþim kurarýz, ama dolaylý bir yoldan. Sanki saðýr ve dilsizmiþiz gibi. Ve yalnýzca yazýyla deðil, dolaylý olarak da. Hayali durumlardaki hayali insanlar hakkýnda öyküler yazarýz. Sonra bunlarý yayýmlarýz ( çünkü bu öyküler kendi tuhaf üsluplarýyla birer iletiþim eylemidir, baþkalarýna hitab ederler). Sonra insanlar bunlarý okurlar ve telefonu açýp derler ki: Ama sen de kimsin? Bana kendini anlat! Biz de deriz ki: Anlattým ya iþte. Hepsi orada, kitabin içinde. Önemli olan her þey orada. Peki ama sen onlarý uydurmuþtun hani! Evet ama nereden?"

Aslýnda yeni dünya düzeni üzerine yazabileceðim o kadar çok þey var ki: yazmaya baþlamaktan
çekiniyorum, çok yorgun olmadýðým bir zaman yazmaya baþlarsam, sanýrým durmayacaðým.
Her konu baþlýðý bile içeriði sonsuz olabilecek potansiyelde. Bakýn size örnekler vereyim.
Aþký yeniden tarif etme uðraþýna girsek, yeni bir dünya aþký ve o aþkýn biçimi üzerine yazsak, sonsuz olmaz mý ?
Dürüstlüðü ele alsak konu olarak ve o sözcüðün içinde barýndýrmasý ve o sözcükte olmasý gerekenler üzerine bir yazý yazsak, anlatým biter mi?
Ve daha bir sürü ana baþlýk altýnda yazýlýnabilir yazýlar.

Söyledigim gibi; benim amaçladýðým baþka ve alçak gönüllü bir giriþim. Bu sanal alemde ve uydurma yazýlarla, sadece dürüst bir þekilde bir iletiþim yaratmak.
Yapmacýklarýn içinde yapmacýk olmaya uðrasmak bana fazlaca akýllý bir davranýþ olarak geliyor.
Ve atalarýmýzýn da söylemiþ olduðu gibi, fazla akýllýlýk iyi deðil.
Bu atasözlerini de ne çok seviyorum yarabbi!

- Körlerin atýþ yaptýðý bir poligonda, saklanýlacak en emin yer hedef tahtasýnýn ortasýdýr. (anonim)
- X Men´lerin özlendiði zamanlarda ortalýkta görünen bir adam olmamak gerekir. (bendeniz)

Evet sevgili okur (larým), yazýlan her yazýnýn bir nedeni var ve bazý yazýlar dünyayý ve dünyamýzý deðiþtirebilecek güçte olabiliyor. Yeni bir dünya istiyorsanýz ve sizin yazýlarýnýzýn da dünyalar deðiþtirebilecek güçte olmasýný diliyorsanýz son satýrlarýmý içtenlikle okumanýzý istiyorum.

*** " Yazarýn iþi, insanlýðý ölümün kucaðýna býrakmak olamaz. Kendini kimseye kapamayan yazar, ölümün gücünü pek çok insanin iç dünyasýnda giderek yoðunlaþtýrdýðýna acýyla tanýk olacaktýr. Herkese boþuna bir çaba olarak görünse bile, yazar bu duruma baþ kaldýracak ve asla, hiçbir koþul altýnda yenilgiye boyun eðmeyecektir. Hiçliðin yazýn alanýnda sayýlarý giderek artan elçilerine karþý direnmek ve onlarla, onlarýn silahlarýný kullanmadan savaþmak, yazar icin onur kaynaðý olacaktýr. Kendisi için yapýlmamýþ, ama kendi yasasý olan bir yasaya göre yaþayacaktýr yazar:
Hiçlikte kalmaktan hoþlanabilecek kimseyi hiçliðe itmeyeceksin.Hiçliði yalnýzca ondan çýkýþ yolunu bulmak için arayacak, bu yolu da herkes için iþaretleyeceksin. Acý ve çaresizlik içinde kalmakta baþkalarýný bunlardan nasýl kurtaracaðýný öðrenmek için direneceksin, yoksa mutluluktan nefret ettiðin için deðil; çünkü insanlarýn birbirlerini insanlýktan çýkarmalarýna ve parçalamalarýna karþýn, onlarýn layýk olduðu bir þeydir mutluluk."

Sizlerin yazma nedenleri her ne olursa olsun, salt bencillik,estetik merak,tarihsel dürtü,siyasal amaç ve daha bir sürü yazma nedeniniz olabilir, yazýn, ama içinde yaþadýðýnýz dünyanýn durumunu görerek yazýn.
Yaþam deneyimlerinizin hakikatini yazýn.
O sözünü ettiðim okur yurtsuzdur ve her yazýda kendine bir yurt arar, bunu unutmayýn.
O edebiyatý kendine yurt tutmuþtur, yazdýklarýnýz ona yalan bir mekán olmasýn.

**** " Edebiyatý yurt tutmuþ insanlarýn yalnýzlýðýný gideren tek þey, baþkalarýnýn yalnýzlýðýdýr."

Peki ya ben bunlarý niye mi yazdým ? Ýletiþim kurmak istediðimi söylemiþtim deðil mi?

Yeni bir dünya düzeni icin olusmuþ ya da oluþacak fikirlerinizin / hakikatlerin yer aldýðý yazýlarda buluþmak dileðimle þimdilik vedalaþýyorum satýrlarýmý okuyan gözlerinizden.






* Elias Cannetti / Yazarýn Uðraþý
** Ursula K. Leguin / Rüyalar Kendilerini Açýklamalý
*** Elias Cannetti / Yazarýn Uðraþý
**** Murathan Mungan / Yazýhane




























Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýronik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dallamalardan Sallamalar I
Dallamalardan Sallamalar – Komedi

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölü Harfler Tapinagi
Her Ýnsanýn Bir Meleði Var
Dilagáh / Dilaltindan Cikis Ani
Selvi Dalýnda Bir Kelebek
Yol Ortasýnda
Belleðin Kara Kutusu
Ben Dogmadan Önce
Havana´da Yaðmur
Dilagáh / Söze Giris Ani

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþk Uçurumlarý [Þiir]
Avucumda Kendi Söylediklerim [Þiir]
Saklýsýndayým Aþkýn [Þiir]
Bu da Benim Ýnsan Kusurum [Þiir]
Güle Benzer Bir Avuç Külüm [Þiir]
Kalp Üstüne Kalp Konur Mu? [Þiir]
Tekrar Geldim Tekrar Gidiyorum [Þiir]
Aþk Yükleniyor; Lütfen Bekleyiniz… [Þiir]
Fil ve Kelebek [Þiir]
Bir Anká Kusu Havalanacak [Þiir]


Murat Kayali kimdir?

Ressam / Yazar. Murat Kayali, 1963 Bursa doðumlu. Almanya’nýn Radolfzell Am Bodensee þehrinde yazýn ve resim çalýþmalarýný sürdürmekte. Frankfurt’ta Ambiente Sanat Fuarý dahil, çesitli þehirlerde yirmiyi aþkýn kiþisel sergileri açýldý. Þiir yazmaya seksenli yýllarda, ilk olarak Tarýk Buðra’nýn, Tercüman gazetesindeki þiir köþesinde baþladý. Zaman içinde çeþitli sanat-edebiyat dergilerinde þiirleri yayýnlandý. Ýlk Öyküsü, “Ýstasyonun Arka Yakasý” almanca olarak 1991 yýlýnda, Dortmund Ýnternasyonal Danýþma Merkezi tarafýndan, otuz yýllýk göç dolayýsýyla çýkarýlan okuma kitabýnda almanca olarak yayýnlandý. 1996 yýlýnda, ilk dönem þiirlerini “Gökkuþaðýnýn Altýndan Geçerken” isimli þiir kitabýnda topladý. Ayný isimli þiiri, Mýsra dergisi-Yýlýn Þiiri 1996 seçildi. Sanal ortamda çalýþmalarýný www. artkayali. de adresli sitesinde sunuyor. Kendisiyle yapýlmýþ söyleþiler, www. almancilar. de ve www. kozmopolit. de sanat dergilerinde yer almakta. Baþta Ýzedebiyat olmak üzere, çeþitli sanal edebiyat sitelerinde þiirlerini paylaþmakta.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Murat Kayali, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.