..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýþimden büyük tat aldýðýmý söylemeliyim." -John Steinbeck
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Gözde Burcu Çan




11 Eylül 2006
Duvarlarý Yýkmak  
Gözde Burcu Çan
Hayatta göz ardý edip, üzerine düþmediðimiz gerçeklerin bize üzgü olarak yansýmasý..


:BDDF:
Sen belki de biliyordun. Gözlerinin arkasýna saklanmýþ bazý gerçekler vardý. Ama bu gerçekler kendini göstermek istemiyordu nedense. Kimi doðrularla yüzleþmek iyi gelmiyordu insana. Her gün bin kat daha lanet ederek, ‘neden’ sorusunu sorarak geçiyordu.

Ýçindeki sesle çatýþýyordun sürekli. Arada kalmýþlýktan kurtulmak istiyordun artýk. Dünyanýn bin bir yükü üstündeydi sanki. Yavaþ yavaþ kemiriyordu beynini çeliþkiler ve bedenini ele geçirmeye baþlýyordu. Sen de mücadeleye girdin artýk. Ne pahasýna olursa olsun kurtulacaktýn o lanet düþüncelerden. Arýndýrmak istiyordun kendini. Söyleyip kurtulmaktý tek çözüm. Ama yapamýyordun. Ýradene yenik düþüyordun her seferinde. Ýstemen yetersiz kalýyor, olmuyordu. Ne yaparsan yap düþüncelerine karþý hakimiyeti ele geçiremiyordun. Sanýrým baþaramayacaktýn. Zira içten ve güçlü bir dilekle istemiyordun bunu. Ve o zamandan bu zamana hiçbir þey deðiþmedi.

Benliðinde içinde kendi yarattýðýn varlýkla tartýþýp duruyorsun. Gözünde büyütüp, ütopik boyuta taþýdýðýn bu hayalle kavgan bir türlü bitmiyor.

Aklýn ölçütlerinin dýþýna çýkmanýn zamaný geldi. Karþýnda koyu renklerle tasvir ettiðin o duvarlar duruyor. Kimi zaman gereksiz cesaret örnekleri sergilerken, þimdi tam zamaný olduðu halde neden bu illet duyguyu dýþa vuramýyorsun? O engin duvarlarla donanmýþ ve dolayýsýyla sýkýþmýþ evreninde o varlýkla savaþmaya devam ediyorsun. Seni güçsüzlüðe iten, amacýný çok açýk olarak ortaya koymaktan çekinmeyen o varlýk içindeyken yeniden hayata dönmek senin için olanaksýzdý.

Aslýnda o sandýðýn kadar olaðanüstü niteliklere sahip deðildi. Bunun farkýna varman için sana bir çok alternatif sundum ama sen ne bunlarý anlamak istedin ne de kumandayý ele geçirmeye, o varlýða hükmetmeye çabaladýn.

Peki. Sen bilirsin. Bu davranýþýnýn sana nelere mal olabileceðini hiç düþünmeden bu saçma tavrý sergilemeye devam ettiðin sürece dipte olmaktan öteye gidemeyeceðini bil. Yeryüzünün bol seçenekli yaþantýsýndan mahrum kalmayý, bu tutarsýz düþüncelerinin esiri olarak duvarlarla çevrili o küçük dünyanda yaþayabilmeyi tercih ettin sen. Baþkalarý tarafýndan aptal sayýlmaktan korkan kiþiydin sen. Ýþte bu tutumun korkunun gerçekleþmesinde etkin oldu. Artýk aptal olarak kabul gören bir þahsiyet oldun. Bunu sen yaptýn. Ve akýbetin ceremesine katlanmak zorundasýn bundan böyle.

Önyargýlardan örülmüþ duvarlarýn arasýnda geçireceðin tekdüze ve yenik yaþamýnda seni öylece býrakýyorum. Onlarý yýkmayý bir kere bile denemediðin için.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: DUVARLARI YIKMAK’ DAKÝ ARADA KALMIÞLIK
Gönderen: Özgür AMMAS / Ýzmir/Türkiye
20 Eylül 2006
Arada kalmýþlýk... Çok defa gidip gelip de bir yerlere sonunda hiç birisinde kalamamak. Kalýrým deyip de kendini bir daha orada görememek. Tarafýný bilememek. Ve sonunda tarafýnýn olmadýðýný kabullenmek. Gidiþ-geliþlerde ucunu bir tarafa baðlamanýn gerekli olmadýðýný fark etmek. Bir döngünün farkýna varýp baþý sonu aramamak. Sürekli sallanan sarkacýn ucunu bir yere baðlamaya uðraþmamak. Ömrü boyunca ayný yerde, ayný fikirde sabit kalmasýnýn yapýsýna -bileþenlerine- aykýrý olan insanýn, özüne aykýrý hareket etmemesi için, yani git-gellere karþý koymamasý, sarkacý baðlamaya çalýþmamasý için belki de en güzel yer ara denilen yer… Ýþte bu "ARA"da hiç bir duvar, hiç bir set, hiç bir engel, hiç bir önyargý olmadan yaþamak. Bir döngü olan hayatta yerinden memnun, anlayýþý engin, hareketi dingin, týrmalayan deðil sevecen... Tarafgirlikten, körü körüne baðlanmadan, taassuptan uzak; anlayýþlý, haklý olana hakkýný veren, haksýza haksýz diyebilen yerde... Kendini dahi eleþtirebilme tarafsýzlýðýna sahip... Arada kalmýþlýk aslýnda kaçýnýlmasý gereken bir yer deðil farkýnda olunmasý gereken bir yer sanki... Baðnazlýktan, körü körüne bir tarafa baðlanmaktan kurtaran bir yer. Belki de baþkasýnýn düþüncesine saygý gösterebilenin, kendinden farklý olaný da dinleyebilenin yeri.. Belki de en demokratik tavýr...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Acý ve Zevk
Yitik Çýrpýnýþlar
Mucize Arzusu
Çýkmaz
Hayal Olan Hayal

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
'Dtcf'li Olmak
Arayýþ
Yazmak
Yüzleþmenin Azizliði
'Ben'li Geniþ Zaman


Gözde Burcu Çan kimdir?

Kýzlarla ilgili ön yargýlara tepki olarak doðdum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Gözde Burcu Çan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.