..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Güzellik her yerde karþýlaþýlan bir konuktur. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > Doðan Durgun




25 Eylül 2006
Kent Düellosunu Kaybetmiþ Ýki Yitik Kimliktik  
Doðan Durgun
herkes birgün hayatýn tam ortasýnda kanar... hiç bir aðýt o kanamayý durduramaz, bir dostun sýcaklýðýndan baþka...


:BBEJ:

Üç gün önceydi, aylak aylak sokaklarý dolaþýrken, ara sýra ayak üstü sohbet ettiðim ama fazla bir dostluðumuz olmayan öðretmen arkadaþa rastladým. Gökyüzünde kurþuni bulutlar, mevsimin ilk yaðmurunu taþýyordu iklimimize. Her taraftan insanlar bir yerlere koþturuyorlardý. Kalabalýklar içinde tutunacak bir insan, sýðýnacak bir liman arýyordu bu yaralý dostum.

Sarýldýk ve onu bu kentin ýslak sokaklarýndan uzaklaþtýrmam gerektiðini anladým. Evime çay içmeye davet ettim, belki anlatýr, acýlarýný paylaþýr ve birazcýk da olsa rahatlardý. Þair Özdemir Asaf bir þiirinde diyordu ya; “seni benden ayýran bu yalnýzlýk/paylaþýlsa/ yalnýzlýk olmaz.” Kendisini yalnýz hissetmesini istemiyordum. Evime gittik, oturduk bir süre, genel þeylerden konuþtuk, sonra çok sevdiðim Albino’nun Adacio’sunu teybe koydum, yanýna oturup gözlerine dikkatlice baktým ve anlatmasýný bekledim…

Her þeyin tamamlanamadýðý, bir þeylerin mutlaka eksik kaldýðý bir sayfadan bahsediyordu. Doðrusu bu ya o sayfayý da çoðumuz biliyorduk. Bir süre sustum. Yorgundu, kuþkuluydu ve en önemlisi umutsuzdu. Yaðmur yaðýyordu dýþarýda, kentin bütün kirlerini temizlemek istercesine. Pencere kenarýnda bir yandan dýþarýyý süzüyordum, bir yandan da sohbeti açýyordum.

Sevdiðini söyledi, emek verdiðini, onunsa hiçbir zaman emek vermek istemediðini, iliþkilerinin kopukluðunu, kapitalist ahlakýn onu buna zorladýðýný anlattý. Telefon etmesini istedim, saatine baktý, zamaný uygundur evdedir þimdi diye kendi kendine mýrýldandý. Ýki adýmlýk uzaklýkta olan telefona yürüyecek gücü kalmamýþ gibi bir hali vardý. Hayatýnýn en zor ve en uzun iki adýmýymýþ gibi aðýr aðýr ayaða kalkýp nihayet telefonun üzerinde bulunduðu masaya sokuldu. Tuþlara, sevgilisinin saçlarýna dokunuyormuþ gibi yumuþak ve uysal bir biçimde dokundu, son numarada aniden durdu. Israr ettim, kaçýþ neyi deðiþtirecekti ki… Son tuþa da basýnca, odadan çýktým.

Ýki sevgilinin farklý iklimlerde de olsalar konuþacaklarý þeyleri vardýr, konuþacak þeyleri onlarýn diline býraktým. Salona geçtim, sehpanýn üzerinde bir süre önce yarým býraktýðým Çerkez Þair Ýshak Meþbeþe’nin þiir kitabý gözüme çarptý. Kaldýðým yerden okumaya baþladým.

Sokaðýmýzdan/ sevdiðim geliyor/ kalbimden geçenleri bilmeden/ geçip gidiyor/ bir kez bile bakmadan… Gece karanlýðýnda/ duyuyorum ayak sesleri/ dönüp bana uðrar mý?/ bilmeden kapýmý açar mý?... küçük kalbim/ aðrýyor düþüncem düþünürken/ nereye gitmek istiyorum/ yoksa bir baþka geceyi mi seviyorum…

Tam þiiri bitirmiþtim ki, sertçe kapanan telefon sesi ile irkildim. Odaya döndüðümde o mahcup, o kýrýlgan dostum hüngür hüngür aðlýyordu. Duvarýn dibinde elimle saçlarýna dokundum , camdan dýþarýya bakma ihtiyacý hissettim, uzun süre boþlukta durdu bakýþlarým. Hayat bir yerlerde devam ediyordu ve biz boylu boyunca kedere boyanmýþtýk, keder de hayata dahildir dedim kendi kendime. Sonra tekrar arkadaþýma döndüm, bir an için ne söylemem gerektiði konusunda kararsýz kaldým. En iyisi sarýlmaktý…

Artýk hava kararmýþtý, gitmesi gerektiðini söyledi, tam çýkarken dostum son sözlerini söyledi; “Önce kavgam ve sevdam vardý, þimdi ise sevdam bitti, kavgam kaldý.” Onu yolcu ettim, salona döndüm, sonra düþündüm; kavgasýz bir sevda ya da sevdasýz bir kavga neyi ifade eder ki.

Gece çökmeye baþlamýþtý, artýk kendi kaçýþlarýmýza yol almanýn zamaný gelmiþti. Biz o gün kent düellosunu kaybetmiþ iki kimliktik.

Ben tekrar Ýshak Maþbeþe’ye döndüm…



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...
Gönderen: ÖzgeCân / Orada.../Türkiye
27 Kasým 2006
Hoþ olmuþ ama biraz fazlaca Cezmi Ersöz mü kokuþ ne? Saygýlarýmla,




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Seninle Birlikte Olmak Ýstiyorum [Öykü]


Doðan Durgun kimdir?

okumak bir çýðlýðý duyumsamaksa, yazmak da kendi çýðlýðýnýzý atmaktýr; yollara, düþlere, aþka ve hepsini kapsayan hayata. . . ben de yaþadýðým çaða tanýklýk yapmak için yazmaya baþladým ve çýðlýðýmý duyurmaya çalýþýyorum. çeþitli edebiyat dergilerinde, internet sitelerinde ve ulusal gazetelerde araþtýrma, analiz, þiir, deneme, söyleþiler yayýnlýyorum. gelecek zamanlar daha özgür ve adil olsun diye. . .


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Doðan Durgun, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.