..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herþeye imgelem karar verir. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Deneysel > Ýsmail Öztaþ




29 Kasým 2006
Japoyadan Bir Baþarý Yarýþmasý  
Ýsmail Öztaþ
Japoyada düzenlenen bir baþarý yarýþmasýndaki zeki ve çalýþkan çocuðun baþýndan geçenler


:ADII:
Japonya’dan Bir Baþarý Yarýþmasý



Not: Altta vereceðim hikâyede geçen kahramanlar ve isimler, olaylar benim hayal ürünümdür. Bu hikâyeyi araþtýrsanýz da bulamazsýnýz…



Japonya’da düzenlenen bir baþarý yarýþmasýnda zekasýný en iyi halde kullanan bir çocuk ile( Souza) , çok çalýþkan olan bir çocuk(Hirota) karþý karþýya getirilir. Ýkisine de ayný sorular sorulacak ve en sonunda cevaplar karþýlaþtýrýlacaktýr. Birbirinden ayrý ve birbirlerini duyamayacak þekilde iki ayrý odaya koyarlar. Sorular sorulmaya baþlanýr…

1.soru: Önünüzde iki kapý var. Birinin üzerinde Tehlikeli, diðerinin üzerinde baþarý yazmaktadýr. Hangisini seçersiniz?

2.soru: Öyle bir þey çizin ki çizdiðiniz resim Eiffel kulesine benzesin.

3.soru: Lityumun simgesi nedir?

4.soru: Bir çöldesiniz size araba ve deve sunuyorlar. Hangisini alýrsýnýz?

5.soru: Microsoft’un patronu Gates mi olmak istersiniz yoksa Nobel Ödüllü Einstein mý?

Sorular 2 çocuða da ayrý odalarda sorulmuþ ve cevap karþýlaþtýrýlmasýna geçilmiþtir.


Ýkisinin cevaplarý aynen þöyledir:


Zeki olan Souza Çalýþkan olan Hirota

1)Tehlikeli kapý 1) Baþarý kapýsýný

2) 2) ▲


3) 3)Li

4)Deve 4)Araba

5) Einstein 5) Einstein


Sýra cevaplarýn açýklamalarýna gelmiþtir. Souza ve Hirota açýklamaya baþlamýþtýr. Yarýþma sunucusu , Hirota’ya sorar “Niye baþarý kapýsý?” Hirota cevaplar;” Baþarýlý olmak istiyorum “. Sunucu Souza’ya sorar;” Niye tehlikeli kapýsý?” Souza cevap verir ;” Ben baþarýya bu kadar kolay, tehlikeye atýlmadan ulaþýlacaðýna inanmýyorum”.
2.sorunun açýklanmasýna geçilir. Sunucu cevaplara bakar. Hirota’nýn çizmeye çalýþtýðý Eiffel kulesine bakar. “ benzetmeye çalýþmýþsýn” der. Souza’nýn cevabýna bakar. “sen bir þey neden çizmedin” der. Souza sakince; “ Çünkü ben resim zekâsýna sahip deðilim. Bu yüzden çizemedim. Ne çizsem Eiffel kulesine benzemezdi “ diye cevap verir.


3.sorunun Açýklanmasýna sýra gelir. Sunucu, Hirota’ya cevabýnýn doðru olduðunu söyler. Sunucu Souza’ ya döner.” Niye cevap vermedin” der. Souza ona Einstein’ýn sözünü hatýrlatýr. “Her kitapta bulabileceðim bir bilgiye kafamda yer ayýrmam”.

4. soruya geçilir. Sunucu, Hirota’ya niye araba diye sorar. Hirota “ Arabayla daha çabuk yönümü bulurum” der. Sunucu Souza’ya döner. “ Niye deveyi seçtin”? Souza þöyle açýklar. “ Araba bozulur, benzini biter ama devenin böyle sorunu yoktur “ der. Hirota kendinden emin halde hemen atýlýr. Souza’ ya sorar.” Peki, sen devenin üstündeyken deve ölürse”? Souza sakince cevaplar; “ Peki sen arabanýn içindeyken, sen ölürsen “ Hirota bunun üzerine susar.

Son soru olan 5. ye geçilir. Sunucu bakar. Ýlk kez ikisinin de cevaplarý aynýdýr. Sunucu Hirota’ ya sorar. “Neden Einstein?” Hirota cevaplar. “ Adam o kadar çalýþmýþ Nobel almýþ.” Sunucu, Souza’ya sorar.” Sen niye Einstein dedin?”. Souza bu soruya Hirota’ ya bir soru sorarak açýklamak ister. “ Sen günde ne kadar ders çalýþýyorsun?” Hirota cevap verir. “ Bazen 7 bazen 8”. Souza atýlýr;” Sen ne kadar ders çalýþýyorsan, Einstein da o kadar hayal kuruyordu. Ýþte bu yüzden Einstein dedim”

Sorularýn cevaplanmasý biter. Sýra gelir kazananýn açýklanmasýna. Sunucu kazananýn Souza olduðunu söyler. Hirota itiraz eder. “ Ben daha çok soru yaptým. O ise iki soru yapamadý “ diyerek itiraz eder.

Hirota asýl sýnavýn; cevaplarýn açýklamasýndaki sorular olduðunu anlayamaz…









Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Ýsmail Öztaþ kimdir?

Hiç bir yerde bulamayacaðýnýz müthiþ kurgusal hikayeler


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýsmail Öztaþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.