..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm insanlýk bir tutkudur; tutku olmadan din, tarih, romanlar, sanat, hepsi etkisiz olurdu. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Polat OKTAY




2 Aralýk 2006
Bir Sevdadýr Karþýyaka  
Polat OKTAY
Karþýyaka kendisine býrakýlanlarý korumaktýr. Karþýyaka.Zübeyde Haným’a sahip çýkmaktýr.


:CEDB:


Bir sevdadýr Karþýyaka.Hatta sevdadan da öte adýný koyamadýðýmýz ve sonu olmayan bir aþkla baðlý olmaktýr.Sadece yeþile kýrmýzýya aþýk olmak deðildir.Yazdýðýmýz,çizdiðimiz,yaþadýðýmýz her anda ve aldýðýmýz her nefeste,her þeyin içinde mutlaka Karþýyaka vardýr.

Kimimiz nikah törenlerinde,kimimiz vatan görevinde,kimimiz oturduðu yerden kimimiz ayakta,kimimiz her sohbette,kimimiz en acýlý günlerinde bile hep Karþýyaka’dan bahseder ve karþýlýk beklemez.

Karþýyaka dostluktur,kardeþliktir.Karþýyaka omuz vermektir yanýndakine,maddi yada manevi.Küsmüþ olsak bile birbirimize,bir gün barýþacaðýmýzý biliriz ve o gün geldiðinde de sorgusuz sualsiz kucaklaþýrýz.Çünkü Karþýyaka kucaklaþmaktýr.

Birbirini hiç tanýmayan insanlarýn bu sayede tanýþtýðý ve belki de dünyanýn en güzel dostluklarýný,arkadaþlýklarýný ve aðabeylik kardeþlik iliþkilerini kurduðu,vazgeçilmez palmiye aðaçlarý,kokusunu sadece bu semtin insanýnýn derin derin içine çektiði ve bu kokuyu içine çekmenin ne kadar önemli bir duygu olduðunu anlayabilen insanlarýn yurdudur Karþýyaka.

Karþýyaka KANKA demektir.Söz olsun diye deðil,içinden geldiði için.

Karþýyaka adý gibidir ve karþýdýr bizi bölmeye çalýþanlara.Bu ülkenin bölünmezliðini en iyi biz biliriz,çünkü bizler bu ülkenin bölünmez bütünlüðü için savaþan bir dedenin torunlarýyýz,çünkü en küçüðümüzden en büyüðümüze kadar hepimiz Atatürk Ýlke ve Ýnkýlaplarýnýn peþinden gider ve yorulmayýz.

Karþýyaka kendisine býrakýlanlarý korumaktýr.
Karþýyaka.Zübeyde Haným’a sahip çýkmaktýr.

Kocaman bir ailedir Karþýyaka.Küçüðüyle,büyüðüyle.Nasýl bir ailede herkesin tek ve asli görevi o aileyi yüceltmekse bu ailenin de asli görevidir bu.

Karþýyaka,Aydýn aðabeyin lokalinde Etendim Mustafa’nýn aðzýndan çýkan tükürüklerle ýslanan köfteyi,iðrenmeden yiyip yanýnda raký içmektir ve yine o Etendim Mustafa’nýn koca göbeðine,ona bira ýsmarlayarak katkýda bulunmaktýr.Karþýyaka,Etendim Mustafa’nýn bir baba hindisini her duyduðunda tüylerin diken diken olmasýdýr.Gode Cengiz’i,Gazcý Erol’u tanýmamýþ olsan da ardýndan hayýr dualarýný eksik etmemektir Karþýyaka.

Karþýyaka,ÇARÞIDIR,çünkü orasý KEMALPAÞA
CADDESÝDÝR.Karþýyaka,Çarþýdýr,çarþý esnafýdýr.Hani o meþhur futbolcuyu ( Ogün Altýparmak )Ýstanbul takýmýna göndermemek için kendi arasýnda 20 lira toplayan çarþý esnafýdýr.Karþýyaka,Çarþýdaki kör armonikacý amcayý tanýmaktýr.Siyah kýsa saçlý,kocaman siyah gözlükleriyle þimdiki Garanti Bankasý önünde yýllarca ekmeðini Milli Piyangodan çýkarmaya çalýþan güler yüzlü ve sevecen ablayý bilmek ve onunla sohbet etmektir.Çarþýda en sýcak günlerin her hangi birinde Beyoðlu Pasta hanesi’nden içi kocaman çikolata parçalarýyla dolu olan dondurmayý yemektir.Her akþam üstü tüm çarþýya yayýlan kahve kokusudur Karþýyaka.Alaybey’de Kasman Pastanesinden,babanýzdan aldýðýnýz zamanýn iki buçuk kuruþuyla akþamýn bir vakti elinizdeki dondurmayla arkadaþlarýnýzý kýskandýrmaktýr.Yýllardýr býkmadan usanmadan peruk satan amcanýn dükkanýnýn önünden her geçtiðinizde bu adam nasýl para kazanýyor da yýllardýr burada diye düþünebilmektir Karþýyaka.Anýtýn önüne geldiðinizde,gözünüzden iki damla yaþla yanaklarýnýzý ýslatabilmektir,anýlarý düþünerek.Ýskelenin önündeki trafik ýþýklarýnda lütfen bekleyiniz yada geçiniz seslerini hatýrlayabilmektir.Kumrular daha piyasada yoklarken dans eder gibi muhteþem sandviçleri hazýrlayan aðabeyleri görüp bazen onlarýn o hareketlerine gülmek,bazen de o güzelim sandviçlerin tadýný özlemektir Karþýyaka.Anneler gününde Evpa’dan annenize hediye alabilmektir,Sarar Gürkan’ý tanýmak ve en azýndan ondan bir tane kravat alabilmiþ olmaktýr Karþýyaka.Her hafta sonu ailece Tilla’nýn salýncaklarýnda sallanmaktýr Karþýyaka,atari salonlarýnda commodor 64 ile bildiðiniz tüm oyunlarý oynamak,bilmedikleriniziyse öðrenme çabasýdýr.Cup’a gidip yüzmektir.Palet restaurantýn koridorlarýnda deli gibi koþmaktýr Karþýyaka.Þimdi yol olan tüm otoparklarý hatýrlayabilmektir.Tahir Türetken’i bir masal kahramaný sanmamaktýr Karþýyaka.Nevzat Çobanoðlu’yla onun yaptýrdýðý tenis kortlarýnda tenis oynamak,her fýrsatta Yüksel Çakmur’la sohbet edebilmektir Karþýyaka.

Babanýzýn tayini uzak memleketlerden birine çýktýðýnda,kimseden utanmadan hüngür hüngür aðlayarak bütün Karþýyaka’yý baþtan aþaðý kan ter içinde ama yorulmadan dolaþabilmektir.Her adýmda daha da fazla özleyeceðinizi bilerek.

Ergenlik çaðýnýzda arkadaþlarýnýzla birlikte Kordelya’da,Koko’nun yerinde,Aydonat’da,Faik Baba’da raký içip eve sarhoþ dönmektir.Kýþýn Ýkarus marka otobüslerin camýnýn buðusuna KSK yazmaktýr,her maç dönüþü Karþýyaka.Radyo Karþýyaka yayýndayken evinizden telefonla deðil de,direk radyonun kapýsýný çalarak yayýna katýlabilmektir.Vapurdan indiðinizde yada Altýnyol’dan Alaybey’e arabayla girdiðinizde Nazým Hikmet’in Memleketim þiirini hatýrlamaktýr.Karþýyaka,çarþýya girdiðinizde elliden fazla kiþiyle selamlaþmaktýr isimlerini bilmediðiniz halde.Karþýyaka,Karþýyaka Ortaokulu,Gazi Lisesidir.Rahmi Hocayý tanýmaktýr,Nurettin hocanýn fizik dersinde bile ne kadar kibar olduðunu hatýrlamaktýr,Klerýnsý,güzeller güzeli Ýngilizceci Türkan hocayý,edebiyat derslerinin vazgeçilmez Fahrettin Cüreklibatur’u Ali Ýhsan öðretmenden “ herkez “ deðil de “herkes” olduðunu öðrenmektir.

Uzaklarda olduðunuz bir gün elinizdeki soðuk birayla ah çekmektir Karþýyaka.

Tribünde avazýnýz çýktýðý kadar KAF KAF çekmektir Karþýyaka.Sadece tribünde deðil durduk yerde durduk bir zamanda,mesela bir arkadaþýnýz evlendiðinde,yada bir baþkasýnýn doðum gününde,birinin çocuðu olduðunda.Ve Karþýyaka,sigara içseniz de içmesiniz de gol sigarasý ve santra sigarasý yakmanýn ne demek olduðunu bilmektir.Maça,maçaaaaa diye baðýrýp duran iskele önü dolmuþlarýndan mutlaka bir tanesine binmiþ olmaktýr.

Karþýyaka,Osmanbey Parkýdýr,Osmanbey Parkýnda yada Bostanlý’da bir þiþe þaraptan onlarca aðzýn þargoz yapmasýdýr.Dünyanýn neresine giderseniz gidin üzerinizde mutlaka bir yeþil kýrmýzý olmasýdýr Karþýyaka.Çünkü yeþilin “Müslümanlýðý” kýrmýzýnýnsa “Türklüðü” temsil ettiðini bilmektir.Nerelisin diye sorduklarýnda göðsünü gere gere KARÞIYAKA demektir ve sadece bu yüzden askerde hapis yatmaktýr.

Karþýyaka,Bulvar,Ozan,Red&White,The Pub,Aspirin,Vertigo,Papaðan,Sakýpaða
(sonralarý adý ALÝSSÝO olmuþtu) daha da ilerisinde Atakent’te Finnegans demektir.Hangimiz buralarda bir birayý soðuk soðuk içmiþtir,HEPÝMÝZ.Karþýyaka hýdrellez de Reþadiye caddesini kapatýp sabahlara kadar içip eðlenip omuz omuza yapmaktýr.Karþýyaka bir aþktýr.Yeri geldiðinde erkeðe kadýn,kadýna erkek boþatan.Karþýyaka Atakent’teki anfi tiyatroda yada güzel sanatlar parkýnda sevgilinizle beraber el ele,diz dize oturup sevgi sözcükleri söylemek,aþk oyunlarý oynamaktýr.

Karþýyaka,Alaybey’den topluca maça gitmektir,yada topluca çok sevdiði için bakkal dükkanýn adýný ECEVÝT koyan aðabeyin dükkanýn önünde yaþýn tutmasa da bira içmektir.Karþýyaka Aksoy’dur.Aksoy’da iþyerinizin önünde otururken yaþlý bir teyzenin gelip oðlum sizinle iftihar ediyorum buradan yeþil ve kýrmýzýlarla kalkýp maça gidiyorsunuz ya demesi ve sizin gözlerinizin dolmasýdýr.Karþýyaka annenizin yada babanýzýn anýlarýný dinlemektir.Karþýyaka,trafik ýþýklarýnýn altýnda Taner,çene,deli,baba,salam,vito,acý,pako(ve adýný þu an hatýrlayamadýðým yüzlercesi)gibi isimleri tanýmak onlarla sohbet edebilmektir.Karþýyaka,çarþýda aylaklýk yaparken Birtan’ý,Cihangir’i,Suat’ý yada Rýza’yý,Ülgen’i görüp aðabey nasýlsýn demek karþýlýðýnda da kardeþim iyiyim sen nasýlsýný duyduðunda çocukça bir gurur duymaktýr.
     
Karþýyaka öyle bir yerdir ki hayatýnýzýn her anýnda bir þeyler öðrenirsiniz.
Karþýyaka,anýdýr.Karþýyaka hatýradýr.
Ama her þeyden önce Karþýyaka bir emanettir.Karþýyakalýlýksa emanete sahip çýkmaktýr.Hadi verin elinizi de bize büyüklerimizden hatta atalarýmýzdan kalan en büyük emanetimize sahip çýkalým…

Karþýyaka’yý yaþayalým.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ayrýlmasaydýk
Akþam Olur
Yalnýzlýðým
Arabalý Vapurun Hüzünlü Güzeli
Neden

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sen Gittin Ya... [Öykü]
Aptallýk Ömür Boyu [Öykü]
Gece Bira ve Sen [Öykü]
Bir Hikaye [Öykü]


Polat OKTAY kimdir?

Paylaþým için yaþayýp yaþananý hissetmek gerek. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Polat OKTAY, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.