..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þahin bakýþlý, ahu gözlü, þirin davranýþlý ve tatlý sözlü idi. -Fuzuli, Leyla ve Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Bünyamin Bayansal




21 Aralýk 2006
Muhasebe  
Bünyamin Bayansal
Sen ki ben, ben ve ben...


:BJII:
Kendiliðinden mi geliyor bu buhranlar anlamýyorum. Her an lime lime kýyýlýyor yüreðim. Kayýp bir sessizlik var içimde. Elbette basit bir sessizlik deðil bu. Can yakan bir uðultu dolaþýyor fikir mahzenlerimde. Her þey hiçliðin gölgesinde kalmýþ gibi þeffaf, silik. Bir uyanýþta beklemiyorum esasen. Çünkü her uyanýþ geçmiþe batýrýyor kalemini ve yazmaya baþlýyor sivri ucuyla. Sürttüðü yerde iz býrakmýyor sadece, yýrtarak acýtýyor gerçekleri. Kendimden mi saklýyorum yoksa, bildiðim kaçýnýlmaz sonlarý? Omuzlarýmda bir yük, sanki evreni sýrtýma semer diye vurmuþlar. Ne aðlamak hafifletecek yükümü ne dövünmek. Anlamsýz bir bekleyiþ halini aldý bütün kavgalarým. Oysa kavgalarda kaybetmiþtim ruhumu. Kendi içimde, yaþamýþlýðý bir kenara býrakýp yaþanacak olanýn kaygýsý sardý þimdi aklýmý. Bedenimin variyetinden çoktan geçmiþim. Altý üstü kokuþmuþ bir yýðýn. Organlarým bile kendi için soluk alýþ veriþte. Ben, farkýnda olarak benliðimi soyutlamýþým bedenimden. Kalbur üstü tin bakýþý gözlerim. Gördüðüm þey ne ruhum, ne aklým. Ruhun gözünden ruh nasýl görünür ki?
Bu aklýma uçuþan gölgeler… Düþünce dehlizlerinde kaybolmak deðil amacým, lakin kaybolmuþluk, eylemin ilk halinde var. Süründürerek taþýdýðým bir beden, fikir yoksulluðunda sürüklediðim aklým, aklýma yabancý, bedenimi sýkýþtýran ruh. Bir bütün gibi gözükmeli þayet doðru hayatýn doðru noktasýnda isem. Bütün bir yana, sanki her parçam evrenin ayrý köþesine sürülmüþ gibi.
Ruhumu anlatmalý kendime… Ne olduðum sorusu takýlmýyor hiç aklýma, ama nereye gittiðimi bilmiyorum. Yolun zorluðundan korkum yok, ancak sonunu düþünmek cazip gelmiyor bunca yorgunluðun üzerine. Oysa sonu düþünmedim bugüne dek. Zamanýn kendinden zevk almalý insan, ölümü düþünmek deðil maharet. Bilmek yeterli, bir sonun olduðunu ve doðru hazýrlýðý yapmaktan geçiyor kusursuz sonun yaratýlmasý. Öyleyse niye sürekli ölüm var aklýmýzda? ve buna baðlý olarak ölümcül nedenler. Nasýl bir ilkellik ki hala ölümün nedenlerini bizler yaratýyoruz. Oysa Araf’da denmemiþ miydi, ‘Biz onlara bahaneler veririz, sen sadece iþini yaparsýn!’. Tuhaf doðrusu…
Nasýl bir kaybýn içinde olduðumu bilmiyorum. Neleri hak ettiðim konusunu da tartýþacak durumda deðilim. Bir böcek olsaydým, acaba ‘hiç kimse’ olamaya bu kadar gayret eder miydim?. Hiç sanmýyorum!
Anne kalbinden baþlayan arzularýn bir ürünü olarak varým. Biri istedi ki var olmamý, oldum. Buna bir bahane aramaya lüzum yok. Sorgulamýyorum varlýðýmý da. Baktýðým karanlýk sularda yazanlarýn rengi siyah. Doðru taraftan bakmayýnca okunamýyor. Birde ýþýk temel ihtiyaç. Çünkü bu sularda yazanlarý ancak yazýlmamýþ bölümlerin yansýmalarýndan okuyabilirsiniz. Aslýnda okumaya ihtiyacým yok. Çünkü zaten biliyorum. Ah þu bilmek.
Bu nasýl bir nefretliktir anlatýlmaz. Bilmek, bilmek her þeyi bildiðini sanmak. Nasýl bir kibir verir insana. Çok lezzetli görünür dýþarýdan. Gelin görün ki, bilmek her yanýnýzý sardýðýnýzda yalan size ancak soytarýlýk görünür. Yalansýz bir dünya ne güzel deðil mi ? DEÐÝL. Siz gözlerinizin içine bakýlarak söylenen yalanlarýn gerçek yüzlerini bilmek nasýldýr bilir misiniz?... bakýn anlatayým…
Elinize bir harita geçmiþtir ve bu harita sizi evrende olabilecek en güzel þeye; artýk orasýný siz doldurun, bir manzaraya, bir sanat eserine belki bir sevgiliye, belki tanrýya, belki de kendi aynanýza, götürecektir. Haritayý bulmanýn heyecanýyla yola çýktýnýz. Uzun bir yol var önünüzde. Heyecanlýsýnýz çünkü ‘O’na gidiyorsunuz. Sizin için ‘O’, ne ifade ediyorsa.
Haritayý takip ettiniz ve sonunda bir kuyuya geldiniz. Bu sizde bir hayret uyandýracaktýr. Sizi ‘O’na ulaþtýracak olan bir kuyu mu olmalýydý, sorusu gelecek aklýnýza. Sonra kuyuya baðlý demir merdivenleri göreceksiniz. Yavaþça ineceksiniz o merdivenlerden ve ýslak bir zemine basacaksýnýz. Suyu hissettiðiniz anda, kokuyu da duyumsayacaksýnýz. Keskin bir laðým kokusu. Evet bir çukur bu, bir logar, kanalizasyon. Her ismiyle tiksinti uyandýrýcý. Aðzýnýzda tükürük birikecek ve o iðrenç kokunun tükürüðünüze sindiðini düþüneceksiniz ve derhal tüküreceksiniz. Ýþte her þeyi bilmek, o tükürüðün aðzýnýzdan çýkýp zemindeki ýslak laðýma temas edene kadarki sürede hissettiðiniz tiksinti gibidir.
Belki de o kadar kötü deðildir. Ama neye yarar ki, hazýrlýklýda olsam, yine baþýna gelecek olan bellidir. Bunu bilmek ancak durumun acýsýný arttýrýr. Çünkü bilirsen bilmiyormuþ gibi davranmak zorundasýndýr. Bildiðini belli edersen dýþarýda býrakýlýrsýn. Artýk üþümek istemiyorum ben. Býktým, ayaz zamanlarda insan iliþkilerinden koparýlýp kapý eþiklerinde zangýrdamaktan. Bu deðil artýk istediðim. Kim olduðumu bilmiyorum. Evet ne istediðimi de. Fakat ne istemediðimi biliyorum.
Sana sesleniyorum ey ben! Çýk artýk! girdiðin þu zifir delikten. Taný kim olduðunu… Çok acý biliyorum. Kus öyleyse kötünün üzerine içindeki kötüyü. Dalgalarýnda yaþama sessiz sensizliðin, sen ki ben, ben ve ben.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Afkanistan'da Kadýn Olmak Üzerine...
Kayýp Rüya Kumpanyasý... Kapýdaki Lehva...
Hiçlik Perdesinde Aþk
Akýl Müzakereleri 1: Giyotin Masalý
Kayýp Rüya Kumpanyasý... Topal Köpek...
Kayýp Rüya Kumpanyasý... Kadýn Çýplaktý...
Kayýp Rüya Kumpanyasý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Son Risale [Þiir]
Esfel-i Sâfilinde Zahirperest Bir Ben... [Þiir]
Sadece Üç Nokta... [Þiir]
Tin Demlerinde Aþk [Þiir]
Mavi Gözlü Þehir Kar'la Seviþiyor [Þiir]
Sizin Ahlak Dediðiniz Þey… [Þiir]
Bir Kalp Hikayesi... [Þiir]
ve Evren Derin Bir Hayale Daldý... [Þiir]
Paranoya [Þiir]
Alaturka [Þiir]


Bünyamin Bayansal kimdir?

Yazarak Bulmaya çalýþtýðým bir tarz ; Gerçek

Etkilendiði Yazarlar:
Cemil Meriç, Kafka, Oscar Wilde, Edgar Allen Poe,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bünyamin Bayansal, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.