..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi dünyadaki yaþam ýrmaðýdýr. -Henry Ward Beecher
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dönemler > Orhan TURAN




9 Ocak 2007
Afyonkarahisar"ýn Ýlk Bankasý Terakki Servet Bankasý  
Orhan TURAN
Afyonkarahisar’ýn ilk bankasý hangisiydi sorusu, sizi belki þaþýrtabilir. Ancak o banka bu gün hala var.


:EEAI:





Afyonkarahisar’ýn ilk bankasý
Terakki Servet Bankasý

Afyonkarahisar’ýn ilk bankasý hangisiydi sorusu, sizi belki þaþýrtabilir. Ancak o banka bu gün hala var.

Terakki Servet Bankasý Afyonkarahisar’ýn Milli bankasý olarak hizmet verdi. Banka ilk yapýldýðýnda kumaþ satým iþletmesi olarak hizmete geçti. 1925-26 yýllarýnda ise bina Terakki Servet Bankasý olarak hizmet vermeye baþladý. Bankanýn ilk müdürü Ýsmail beydir. Ýsmail bey, 1960 ihtilalinden hemen önce bankadan emekli olur. Afyonkarahisar halkýnýn Anonim Ortaklýk gayesi ile ortaklaþa kurulan ilk banka… Osmanlý Bankasýnýn da hemen arkasýnda yer aldýðý Terakki Servet Bankasý, bu ortaklýktan dolayý sarý liralarla iþ hacmini ortaya çýkardý. Ne var ki Afyonkarahisar’ýn sýnýrlarýnda gerçekleþen Büyük Taarruz sonrasýnda bankanýn bulunduðu bina , Envali Metrukede, (Milli Emlak Defterdarlýk Kurulu) satýn almýþtýr. Daha sonra da ticari faaliyetlerini bu þekilde devam ettirmiþtir. Bugün bankanýn bulunduðu bina ve bitiþiðindeki diðer binanýn iki amcaoðlu tarafýndan 1892 yýlýnda yaptýrýlmýþ. Binanýn kuzeydoðu kesiminde olan en az 2 m yükseklikte bulunan alaný, lüks tuhafiye mamulleri, güney batý kýsmýndaki binada fakir halka hitap eden kumaþ satýcýsý bulunmaktaymýþ. Ýlgin olan ise, iki binanýn da birbirine gizli geçitlerle baðlantýsýnýn bulunmasýdýr. Mülk sahipleri Kurtuluþ Savaþý sýrasýnda meskun gayri menkulleri býrakarak kaçmak zorunda kalmýþlardýr. Hazine, terk edilen bu gayrimenkullarý ise devlet zimmetine katmýþtýr. Terakki Servet Bankasý’nýn da, savaþ sonrasýnda hazine tarafýndan alýnmýþtýr. Dükkan sahibi Rumlarýn kaçmasýyla birlikte kumaþ dükkanlarý da Türkler tarafýndan yaðmalanmaktan kurtulamamýþtýr.

Bankanýn hikayesi bu kadarla bitmiyor elbette. Daha önce daha çok gayri Müslimlerin yönetiminde bulunan Terakki Servet, ikinci dünya savaþý yýllarýnda bankada müdür olarak çalýþan Ýsmail bey hayatýný kaybeder. O yýllarda veznede, veznedarlýk yapan Vehbi Köse’dir. Banka bu yýllarda 2000 Lira’ya kadar kredi verebilme gücüne sahiptir. En az 500 Lira Kredi verebilen Terakki Servet, Bankasýný bu yýllarda Çavuþoðlu Kozanoðlu Firmasý satýn alýr. Bu satýþ sonrasýise bankanýn adý Hisarbank olarak deðiþtirilir.

1980 Askeri Darbesi döneminde 500 altýnlýk hisseyi Çavuþoðlu Kazonoðlu Firmasý 30 liraya satýn almýþtýr. Ortaklýk dönemlerinde yatýrým yapýp hisse alanlar, hisselerini ýspat edemediklerinden dolayý tüm alacaklý haklarýný yitirdiler. 1980 öncesinde ise bankanýn hisseleri el altýndan bankayý ilk kuranlarýn varislerine satýlmýþtýr.
1960 darbesi öncesi emekli olan Ýsmail bey yerine, bankaya müdür olarak Kasým bey getirilmiþtir.
Banka 1965’li yýllarda, bugün Ersçzler Giyim’in yanýnda bulunan dükkanýn yanýna taþýnmýþtýr. Uzun yýllar burada hizmet veren banka, Hisar bank adýyla, Çavuþoðlu Kozan firmasý etiketi ile iflas ettiðini duyurdu. 1986-87 yýllarýnda ise bankaya devlet el koymuþtur. Ziraat Bankasý’nýn yönetimine geçen banka, 2003 yýlýna kadar Ziraat Bankasý’nýn arþiv deposu olarak kullanýldý. 2003 yýlýnýn kýþ aylarýnda yapýlan ihale ile de banka binasý satýlmýþtýr. Bankayý Selim oðlu Ahmet Çelik 43 Milyar TL’ye satýn almýþtýr. Terakki Servet Bankasý, sonraki adýyla Hisarbank bugün depo olarak kullanýlmaya devam etmektedir.

Terakki Servet Bankasý Mimari Yapýsý

Afyonkarahisar’ýn bilinen ilk bankasý olan binanýn aslýnda tuvalet olmadýðý halde sonradan tuvalet yapýlmýþtýr. Ýki katlý üst katý ray sistemli demir olarak inþa edilmiþtir. Beþik Tonoz sisteminde üst katta mevcuttur. Oturma alaný 57 m2 dir. Arkasýnda yer alan Osmanlý Bankasý’na geçmek için kapý görünümlü penceresi mevcuttur. Binada bulunan merdivenler yapýldýðý döneme aittir. 16 basamaklý merdivenlerin basamaklarý, binanýn ahþap olan tek yapý malzemesini oluþturur. Tek kollu olan merdiven sistemi bulunmaktadýr. Bina depo olarak kullanýlmaktadýr.

Araþtýrma Orhan TURAN
Kaynak: Afyon Ýli Yýllýðý 1973
GAPK
Varisler
Not: Bu yazý ilk defa Afyonkarahisar ve bölgesinde yayýn yapan Yaþam dergisinin Þubat 2007 sayýsýnda yayýnlanmýþtýr.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Tebrikler
Gönderen: Kadir Daylýk / Ýstanbul/Türkiye
10 Þubat 2007
Orhan Bey, Afyonkarahisar'daki Basýn Hayatýndan sonra Terakki Servet Bankasý ile ilgili yazýnýzý da merakla okudum. Sizi AYTAM Grubunda görmek isteriz. Bize http://www.aytam.org.tr adresinden ulaþabilirsiniz. Tanýþmaktan memnun olacaðýz. Saygýlarýmýzla




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dönemler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
1920"den 2007"ye; Türkiye Cumhuriyeti Afyonkarahisar Belediye Baþkanlarý
Cumhuriyet Tarihi Afyonkarahisar Valileri
Türkiye"nin Ýlk Azýnlýk Milletvekili Berç Keresteciyan;

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yýl: 2554… Aþkýn Metal Tarihi
Biyolojik Silah mý, Doðal Felaket Mi: Kene
Her Yönü ile Afyonkarahisar
Iý. Meþrutiyet'ten Günümüze Afyonkarahisar'da Yerel Basýn
Dünya Gazetesi ile Ýlgili Ýstatistiksel Bir Çalýþma
Korkut Özal'la Özel Söyleþi... Korkut Özal; 'Özal'ý Öldürdüler'
Bir Din Bilgini ve Profesör Kamil Miras
Rumlar da "Soykýrým" Sýrasýnda
Yýl: 2554… Aþkýn Metal Tarihi - 2. Bölüm
Bir 'Çakma Skandal' Öyküsü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Özledim [Þiir]
Yanacaðým [Þiir]
Öncesi Yok [Þiir]
Seni Kendime Sakladým, Hepsini Bana Sapladým. [Þiir]
Bana Her Þey Seni Hatýrlatýyor! [Þiir]
Benim Adým Mabure; [Þiir]
Su ve Ateþ [Þiir]
Tüm Ayrýlýklara Dair [Þiir]
Dua… [Þiir]
Utandým Filistin [Þiir]


Orhan TURAN kimdir?

Yazarken çarptýðým kayalar, ruhumun akýþýný kemirince görüntü farklýlaþtý. Her otuzuna geldiðinde mi, muahasebe yapma gereði duyar insan. . . Cevaplanmasý gereken çok soru var þimdi. . . Allah'a af dileyerek, hayata ikinci defa baþlamak. . . Ýkinci þans da bu olsa gerek!

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Orhan TURAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.