..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, duygularýn dilidir. -W. Winter
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > Orhan TURAN




9 Ocak 2007
Bir Din Bilgini ve Profesör Kamil Miras  
Orhan TURAN
Harf inkýlabý sonrasýnda bir tane dahi tercüme Kur’an yoktu. Türkiye’de Kur’an-ý Kerim’in il tercümesini yaparak önemli bir hizmette bulundu. Kamil Miras, Türkiye’nin dikkate deðer ilim adamlarýndan biri olan Miras, bir çok eseri de Türkçe’ye çevirmiþtir.


:CIHA:



Harf inkýlabý sonrasýnda bir tane dahi tercüme Kur’an yoktu. Türkiye’de Kur’an-ý Kerim’in il tercümesini yaparak önemli bir hizmette bulundu. Kamil Miras, Türkiye’nin dikkate deðer ilim adamlarýndan biri olan Miras, bir çok eseri de Türkçe’ye çevirmiþtir.





Prof. Kamil Miras en büyük din bilginlerinden biridir. Ayrýca tam anlamýyla örnek bir þahsiyettir.
      1874 (1291 Rumi) tarihinde Afyonkarahisar'da doðmuþtur. Miraszade Müderris Ahmet Efendi'nin oðkudur. Ýlk ve orta tahsilini Afyonkarahisar'da tamamlamýþtýr. Ýlk hocasý babasý Ahmet Efendi ile Müderris Musamcýzade Ali Efendi'dir. Daha sonra Ýstanbul'a gitmiþ Fatih Camii ders-ý Amlarýndan ders almýþ, Alasonyalý Hacý Ali Zeynel Abidin'den yüksek ilimleri okumuþ ve icazet almýþtý. Bundan sonra Üniversite Ulumu Aliye-i Diniyye Þubesine girmiþ, üç sene sonra burasýný da pekiyi derece ile bitirmiþtir.
     1906 senesinde yapýlan rüus imtihanýný kazanmýþ, bir yýl sonrada Bayazid Camiinde ders okutmaya baþlamýþtýr. 2. Meþrutiyetin ilanýndan sonra yapýlan seçimler sonucu Afyonkarahisar'dan milletvekili seçilmiþtir.
     30 Aðustos 1910'da Bayazid Camii Dersiamlýðýna baþlamýþ, Üniversite Ulumu Þer'iyye Þubesi Tarih, Fýkýh, Ýlmi Ahlak, Ulumudiniyye Muallimliklerinde bulunmuþtu. 1911 yýlýnda tekrar Bayazid Camii Dersiamlýðýný yürütmüþ, 1912'de Süleymaniye Medresesi Tarih, Mantýk, Fýkýh ve Kelam Müderrisliklerinde bulunmuþtur. 1923'de Afyonkarahisar'dan milletvekili seçilmiþtir. 1 Haziran 1927'de miletvekilliði sona ermiþtir. Bir müddet açýkta kalan Kamil Miras, 26 Haziran 1940 tarihinde Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Heyet-i Müþavere üyeliðine tayin edilmiþ. Bu görevde üç yýl çalýþtýktan sonra 23 Nisan 1943 tarihinde emekliye ayrýlmýþtýr. Hayatýnýn son günlerini yazý hayatýna hasretmiþ, memleketi Afyon'la ilgisini hiç kesmemiþtir. Büyük bilgin 30 Nisan 1957'de Ýstanbul Anadolu Hisarý'ndaki evinde vefat etmiþ ve Ýstanbul'a defnedilmiþtir.
     3 oðlu Talat, Emin ve Sedat Miras kardeþlerden hiçbiri malesef bugün hayatta deðildir. Büyük oðlu Talat Miras, Türkiye'nin yetiþtirdiði deðerli diplomatlarýmýzdandý. Dýþ Ýþleri teþkilatýmýzýn çeþitli kademelerinde görev almýþ, Sofya ve Bounes Aires Büyükelçiliklerinde bulunmuþtu.
     Kamil Miras'ýn Türk Milletine en büyük mirasý T.B.M.M. 'nde Kur'aný Kerim'in Türkçemize tercüme ve tefsir edilmesi konusunda meclise vermiþ olduðu kanun teklifidir. Nitekim T.B.M.M. bu teklifi oy birliði ilekabul etmiþ ve devrin büyük din bilginlerinden Elmalýlý Hamdi Yazýr tarafýndan "Hak Dini Kur'an Dili" ismiyle hazýrlanan dokuz cilt tefsir Diyanet Ýþleri Bakanlýðý tarafýndan bastýrýlmýþtýr.
     Kur!aný Kerim ile birlikte Buharininde tercümesi T.B.M.M.'nce kabul edilmiþtir. Bu eser 12 cilt olup Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý tarafýndan neþredilmiþ, 1, 2 ve 3 ciltler Ahmet Naim, 4. ciltten 12. cilte kadar da merhum Kamil Miras tarafýndan izahlý bir þekilde dilimize çevrilmiþtir. Diðer telif ve tercüme eserleri þunlardýr.
     1- Tarih-i Fýkýh
     2- Kur'an ve Tefsir Tarihi
     3- Din-i Ýslam Emevi ve Abbasi devirlerine ait kýsmý
     4- Ahlak-ý Þeriyye
     5- Ramazan Musahabeleri
     Ayrýca Ýslam-Türk Ansiklopedisi mecmuasýnda yazdýðý çok deðerli makalelerinden bazýlarý: Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye Hicreti, Hadis-i Þerif, Peygamberimizin Bayram Hayatý, Ýslam Medeniyetinde Harp Hukuku ve Tarihi. Kamil Miras oldukça kuvvetli bir þairdir. Arapça ve Farsça'yý çok iyi bilir. Okur-yazar ve konuþurdu.
     Prof. Kamil Miras çok vefalý bir Afyon'lu idi. Afyon'daki kültür ve sanat çalýþmalarýný her zaman takip ve teþvik ederdi. Afyon'a çok büyük hizmetleri geçen Edip Ali Baki için "Ýslam Türk Ansiklopedisi Muhýtül Maarif Mecmuasý"nýn Kasým 1947 nüshasýnda yazdýklarý:
     "Afyon Lisesi'nin güzide hocalarýndan bulunan muhterem üstat Edip Ali Baki'yi Taþpýnar Dergisi'nde ve bu mecmuanýn ilk ilk nüshalarýndan beri fasýlasýz neþrolunan kýymetli yazýlarý ile tanýdým. Afyonkarahisar ilinin ilmi, içtimai ve hukuki sahalarda yetiþen ve asýrlarca devam eden tarihi simalarýný eski beralar, mahkeme sicilleri, kitabeler gibi en emniyetli vesikalara dayanarak yazan üstatýn kudretli kalemini kutlamak ve bir Afyon'lu olmak münasebetiyle teþekkürlerimi sunmak isterim." Edip Ali Baki hocamýz büyük bir araþtýrmacý idi. Türkiye'de Þer-i Mahkeme Sicilleri üzerinde ilk ilmi çalýþmalarý baþlatanlardandý, bu alandaki çalýþmalarýný "Afyonkarahisar'da 17 ve 18. Yüzyýllarda Meþhur Halk Tarihinden Yapraklar" isimli kitabýnda yayýnlandý. Bu kitaptan çok önemli bir belge 120 yaþýndaki bir kadýn öðretmenin dilekçesi:
     Devletlu ve bu kadru hatuna merhametli Sultaným Hazretli saðolsun.
     "Ahzuhali bende budurki kullarý nefsi Karahisar'dan Çavuþ mahallesinden olup Merhum Sultan Murad (4. Murat) zamanýnda Hoca idim. Sýbyan Uþaklarý okuturdum 80 yýl hocalýk ettim. Halen 120 yaþýnda olup gözüm görmez ve kulaðým iþitmez bir garibe hatun olup, devletten düþüp bir kimseye avcu açýp halin þudur dediðim yok ve diyemem. Nefsi Karahisar'da ve Çavuþlar Mahallesi'nde Hasan, Halil, Emir Ýbrahim ve Pettek Oðlu nam ki nesneler ve Muhzýr Halil tgallü ben ve fuzulen mülküm ve baðým zaptedilip, aðaçlarý kesilip ve 2800 girbe taþým satýp Külli gadretmekle Efendimin Merahimi Aliyyelerinden niyaz ederim ki Mübaþir Kullarý tayin olunup hýsýmlarý huzura izhar huzurunuzda Þer'an hakkým hakolmak babýnda baki fermen efendimindir."

Bende Ayþe Hatun
Sene 1131 (M.1718)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yýl: 2554… Aþkýn Metal Tarihi
1920"den 2007"ye; Türkiye Cumhuriyeti Afyonkarahisar Belediye Baþkanlarý
Biyolojik Silah mý, Doðal Felaket Mi: Kene
Her Yönü ile Afyonkarahisar
Iý. Meþrutiyet'ten Günümüze Afyonkarahisar'da Yerel Basýn
Cumhuriyet Tarihi Afyonkarahisar Valileri
Afyonkarahisar"ýn Ýlk Bankasý Terakki Servet Bankasý
Dünya Gazetesi ile Ýlgili Ýstatistiksel Bir Çalýþma
Türkiye"nin Ýlk Azýnlýk Milletvekili Berç Keresteciyan;
Korkut Özal'la Özel Söyleþi... Korkut Özal; 'Özal'ý Öldürdüler'

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Özledim [Þiir]
Yanacaðým [Þiir]
Öncesi Yok [Þiir]
Seni Kendime Sakladým, Hepsini Bana Sapladým. [Þiir]
Bana Her Þey Seni Hatýrlatýyor! [Þiir]
Benim Adým Mabure; [Þiir]
Su ve Ateþ [Þiir]
Tüm Ayrýlýklara Dair [Þiir]
Dua… [Þiir]
Utandým Filistin [Þiir]


Orhan TURAN kimdir?

Yazarken çarptýðým kayalar, ruhumun akýþýný kemirince görüntü farklýlaþtý. Her otuzuna geldiðinde mi, muahasebe yapma gereði duyar insan. . . Cevaplanmasý gereken çok soru var þimdi. . . Allah'a af dileyerek, hayata ikinci defa baþlamak. . . Ýkinci þans da bu olsa gerek!

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Orhan TURAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.