..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir kuþum; uçtum yuvadan... Artýk ben nerede, eve dönme isteði nerede?.. -Leyla ve Mecnun, Fuzuli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > ENGÝN ÖZTÜRK




27 Ocak 2007
Dil Dev (Ý) Rimi  
GENÇLÝÐÝN ÝNTÝKAMI ACI OLUR

ENGÝN ÖZTÜRK


SAHÝPSÝZ GÜNÜMÜZ GENÇLÝÐÝ ÝLK MEYVESÝNÝ DÝLDE VERDÝ.


:AIEJ:
DÝL DEV(Ý)RÝMÝ
Dikkat ettiyseniz gençler arasýnda yeni bir dil oluþtu buna bazýlarý internet dili de diyor.Bunlar;by,muck,ok,nbr,slm vb. Çoðumuzun internet kullandýðýný düþünürsek bu jargonlarýn Chat (sanal sohbet) yaparken kýsa sürsün derdimizi çabuk anlatsýn diye kullandýðýmýz kýsaltmalar olduðunu görürüz.Durumun vahim olan yaný artýk sokakta da bu tür sözcüklerin kullanýlýr olmasý ,bir çok televizyon ve radyo programýnda spikerler kýsaltmalarýyla hitap ediliyor (dj ya da vj ) bilemeyeceðim bu tür konuþmalardan yapýp karþýsýndakilere –bakýn bizde deðiþiyor ve yenileþiyoruz çaða uyum saðladýk- havasý vermeye çalýþýyorlar .
Aslýnda gençlerin bu tarz konuþmalarý doðaldýr belki de bir öc alma .Yaþ ortalamasý 25 olan bir ülkeyi 70 lik insanlarýn yönettiðini düþünürsek durumu daha kolay anlarýz .
     Gençliðe yakýndan bakarsak ,sýnavlarda sürünen ,sevgiden yoksun,iþ ve fýrsat eþitliði tanýnmamýþ,konuþma hakký ,özgürce seçme hakký verilmemiþ olduklarýný görüyoruz belki bu nedenle aralarýnda oluþturduklarý dille kendilerine bunlarý yaþatanlarý dýþarýda býrakmayý hedefliyor olabilirler.
     Gittikçe yalnýzlaþan ,fena halde iþsiz ve parasýz olan gençlerin intikamý.Artýk sohbet için her dakikaya para ödüyoruz .Kahvehanelerde bir masada dört kiþi olurdu doðal olarak da sohbet ama internet kafelerde bilgisayarlar tek kiþilik., ya savaþ oyunu oynayacaksýnýz ya –sanki çevrenizde yeterince yokmuþ gibi—yada 5-10 dk lýk hiç tanýmadýðýnýz bir sanal arkadaþ bulup zamanýn en sýkýcý geyik muhabbetini yapacaksýnýz .Bu arada internet üzerinden yayýlan virüslere hiç deðinmiyorum. Ve sonunda sevdiðine “Allah belaný versin” diyen hatta bu sözden þarký yapýp liste baþý dinleyen bir gençlik.
     Zaten kapitalist dünyada bireyselleþen insan bir de internet kafelerde yalnýzlaþýyor.Artýk gençler yalnýz ,sevgisiz,iþsiz,parasýz ,mutsuz nereye koþtuklarýný bilmeden karanlýkta hýzla ilerliyorlar.Biraz fazla karamsar göründüm ama tespitler bence gerçeðe çok yakýn.
     Eski zamanlarda insanlara isimler verilirken o ismin taþýyanýnýn kaderini belirlediði düþünülürmüþ.Bildiðimiz en eski isimler:Ahmet,Mehmet,Ali,Ayþe,Fatma gibi isimler 80 e geldiðimizde-- ki bu bizlerin adýný da belirliyor:Barýþ,Özgür,Devrim,Eylem,Deniz,Uygar benzeri isimler,Bizim dönemimizde ise yani þimdinin gençleri anne baba olduklarýnda:Klavye,monitör,mause, lep top,iþlemci,modem ya da bunlara eþdeðer sevgisiz,mutsuz,sefil,yalnýz gibi isimler olacak galiba.Dedik ya isimler taþýyanýnýn kaderini belirlermiþ diye galiba bu yaþadýðýmýz zaman içinde geçerli biþey.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Çok Yerinde Tespitler
Gönderen: Mustafa Þakarcan / , Türkiye
26 Ekim 2008
Bunlarýn, bir genç tarafýndan dile getirilmesi çok güzel. Dilini kaybeden toplum her þeyini kaybetme yoluna girer. Geçmiþle baðla- rýný koparýr. Bu sitede yazan bizler, gençlere Türkçe'nin korunmasý ve günlük yaþamýn içinde yer etmesi yönünde, kampanya benzeri bir etkinlikte bulunmayý tartýþmalýyýz bence...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumsallaþma
Bahar Yazýsý
Nasýl Bir Dünya Ýstiyoruz
ve Karar...
Çitleri Kim Çekti
Öncesi 62 Sonrasý
Uðurlar Olsun
Nobel E Doðru
Girdik Giriyoruz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tarih
Sýkýþmak…
Neden Yazýyorum

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayatý Dilinin Ucunda Yaþayanlar [Öykü]
Pardon [Eleþtiri]
Nasýl Bir Dünya Ýstiyoruz 2 [Eleþtiri]
Sahte Mutluluk [Ýnceleme]


ENGÝN ÖZTÜRK kimdir?

Adým bora atak 21 yaþýndayým sekiz senedir medyanýn içindeyim bir yýldýr da kendime ait bir yerel gazetem var yazma serüvenim baya eski þu anda eskiþehir anadolu üniversitesi iþletme bölümünde okuyorum

Etkilendiði Yazarlar:
uður mumcu deniz som erdal atabek aziz nesin


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ENGÝN ÖZTÜRK, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.