..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi en azgýn yüreði uysallaþtýrýr, en uysal yüreði azdýrýr. -Alexis Delp
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Türkiye > Mehmet SALÝH




30 Ocak 2007
Terörün Sebepleri ve Önlemleri  
Mehmet SALÝH
Bölge halkýný kazanmak için sosyal, ekonomik ve psikolojik önlemlerin planlanýp, gerçekleþtirilmesini gerektirir. Askeri önlemleri geliþtiren ve tüm ekonomik, sosyal ve psikolojik önlemlerin uyumlu bir þekilde planlanýp uygulanmasýný saðlayan bir büyük strateji içinde bütünleþmesi de gerekir.


:BDAG:
Terörle mücadelede en iyi tespitlerden birisi MAO ZEDUNG tarafýndan yapýlmýþtýr. Mao Zedung ‘’ Direniþ hareketlerinin birincisinin askeri birliklere, ikincisinin halka, üçüncüsünün ise düþmana uygulanan politik eylemler olduðunu ‘’ söylemiþtir.

Ayrýca ‘’ direniþ hareketlerinin temel sorunlarýndan birincisinin askeri güç içindeki subaylarla askerlerin ruhsal bütünleþmesinin, ikincisinin askeri güç ile halkýn ruhsal bütünleþmesinin saðlanmasý ve üçüncüsünün ise düþmanýnýn bütünlüðünün yýkýlmasý’’ olduðunu belirtmiþtir. Mao Zedung’a ait bu saptamalar tüm teröristler için genelleme yapýlabilir ve temel stratejileri de bu kurala dayandýrýlýr.

Teröristle mücadele de ise yukarýda ki kuralýn tersinin saðlanmasý çok büyük önem kazanýr. Yani, terörist örgütün kendi içyapýsýnda ve bölge halký ile bütünleþmesinin önlenmesi hedeflenir. Bu noktada teröristlerin bölge halkýný sindirmesini engellemek, mücadelede eli en iyi güçlendirecek yollarýn baþýnda gelir. Terörle mücadelede teröriste karþý uygulanan askeri yöntemlerin yanýnda terör örgütünün lojistik ve yeni eleman ile sempatizan toplama desteðinin, istihbarat ve propaganda sisteminin ve dýþ desteðinin de çökertilmesi gerekir. Bütün bunlarýn saðlanmasý ise büyük ölçüde bölge halkýnýn kazanýlmasý ile ilgilidir. Bölge halkýnýn kazanabilmek terörle mücadele gayretlerinin çok büyük bir kýsmýný, askeri önlemler ise ancak küçük bir kýsmýný oluþturur.

Bölge halkýný kazanmak için sosyal, ekonomik ve psikolojik önlemlerin planlanýp, gerçekleþtirilmesini gerektirir. Askeri önlemleri geliþtiren ve tüm ekonomik, sosyal ve psikolojik önlemlerin uyumlu bir þekilde planlanýp uygulanmasýný saðlayan bir büyük strateji içinde bütünleþmesi de gerekir.

Ülkemizde ki terör olaylarýnda askeri yöntemler baþarýyla uygulanmasýna karþýn, hükümet politikalarýyla belirlenen ve bölgesel halký kazanmada daha önemli olan sosyal, ekonomik ve psikolojik önlemler yeterince geliþtirilip uygulanamadýðýndan veya askeri önlemlerle birlikte yeterince eþgüdüm gerçekleþtirilemediðinden terör örgütü zaman içinde tekrar tekrar toparlanabilmiþtir.

Sorunu doðru tespit edip, ülkemiz üzerinde oynanan satrancý net görebilmek; terörün bölücülüðün bir unsuru olduðunu, temel sorunun ise dýþ mihraklardan beslenen bölücülük olduðunu kavramak ve buna göre bir dirayetli irade göstermemiz gerekiyor. Yani, hem bölge halkýný kazanmamýzda ki önlemlerle birlikte gücümüzün farkýna vararak büyük devlet duruþumuzla da terörün beslendiði dýþ desteði kesmeliyiz



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Paranýn da Sýcaðý Yakar...

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Strese Karþý Ýlk Yardým Çantasý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Mor Menekþe [Öykü]
Ne Kadar Ekmek, O Kadar Köfte! [Öykü]
Oyun Bitince 1 - 2 - 3. 4. Bölüm [Öykü]
Kýr Kahvesinde [Öykü]
Saat 03. 00. Aþkým!.. [Öykü]
Arabamý Verin Kardeþim!.. [Öykü]
Umutlar Yeþerirken [Öykü]
Nice Yýllara Gülüm!.. [Deneme]
Allah'ým Ben Ne Kadar Þanslýyým!.. [Deneme]
Özgürlüðümün Ýlk Adýmýna... [Deneme]


Mehmet SALÝH kimdir?

Yazabilmek özgürce,limitsiz. . Ama,kýrmadan sadece sevgiyle. Art niyetsiz,kavgasýz bir yaþam dileðiyle

Etkilendiði Yazarlar:
Kamuran Esen, Uður Ýzzet Karakoç,Funda Bilgili ve tüm izedebiyat ailesi


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet SALÝH, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.