..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Usun ve deneyimin aksaçlýlarýnki gibi, ama yüreðin masum çocuklarýnki gibi olsun." -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA




7 Þubat 2007
Hiçbirimiz Kardeþ Deðiliz  
ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA
Ben bir gün çocuðum olduðunda ona insanlarý sevmeyi öðreteceðim, ýrklarý ve dinleri deðil. Ben çocuðuma “ ÝNSAN” olmayý öðreteceðim. Ve kimse inanmasa da ona hepimizin kardeþ olduðunu öðreteceðim.


:BHIJ:
2007 pek anlamlý baþlamadý. Ben sevdiðim pek çok insaný 2007 baþýnda kaybederken, insanlýk da kendi adýna kayýplar verdi. Ýnsan sevdiði birini kaybettiðinde, kendi hüznü içinde kayboluyor ama zaman geçtikçe alýþýyor, unutuyor.

Oysa ölen aslýnda herkes adýna bir þeyler yapmaya çalýþan bir insan olduðunda acýsý biraz daha büyük ve öfkesi daha yýkýcý oluyor. Ölenlerin ardýndan iyi konuþmaya alýþmýþ bir milletizdir biz, “kör ölür badem gözlü olur” derler ya, biz kolaylýkla ölenin hatalarýný affederiz. Ama zaman geçiyor ve dünya deðiþiyor, kimse artýk ölenin günahlarýyla gittiði yerde hesap vereceðini düþünmüyor. Kan baðýmýz olmayan herkese karþý daha acýmasýz olduðumuz günlerdeyiz, artýk hiçbirimiz kardeþ deðiliz.

Kan baðýnýn anlamýnýn deðiþtiði, insanlarýn din, dil, ýrk olarak ayrýldýðý günlerin geride kaldýðýný ve artýk büyüdüðümüzü düþünürken 2007 herkes için çocuklaþma dönemi olarak baþladý benim için. Çocukluðun verdiði acýmasýzlýk sardý her yanýmýzý, biraz þýmarýk, biraz showcu, biraz ne dediðimizi bilmez haldeyiz sanki. Bir gruba ait olamadýðýmýz için hýrçýn, haksýzlýða uðramýþ herkes gibi kýrgýnýz ve sýrf bu nedenle intikam istiyoruz. Ýntikam hýrsýmýz öylesine büyük ki en önem verdiðimiz deðerleri bile bu intikama alet etmekten kaçýnmýyoruz. Ama atalarýmýzýn da dediði gibi keskin sirke küpüne zarar, biz attýðýmýz her adýmdan, pek çok milletten daha bilinçli olmasý gerekenler olarak bunu unutuyoruz. Söylediðimiz her þeyin aleyhimizde delil olduðu bir dünyada, yeni yetme starlar gibi davranýyor ve parlamaya aday yýldýzýmýzý kendi ellerimizle söndürüyoruz. Sesimiz, fiziðimiz, alt yapýmýz tam olduðu halde çömezliðimiz yüzünden bu geçmiþi olmayan ve arkadan torpille desteklenmiþ, hantal þarkýcýlarýn arasýnda harcanýp gidiyoruz. Artýk idealleri kalmamýþ bir dünyada, deðerlerimizle ayakta duracakken, onlar gibi deðersiz, köksüz, sýradan davranýyoruz.

Aslýnda her birimizin bir zamanlar, birilerinin kölesi olduðumuzu, bugün kendimizin efendisi olabileceðimizi, biz izin vermezsek kimsenin bizden bu özgürlüðü alamayacaðýný unutuyoruz. Efendilerle yaþamanýn ne zor olduðunu unutuyor ve kendi ellerimizle efendiler yaratýyoruz. Çarkýn içinde, dokunulmadan yaþamanýn kolay olduðuna inandýrýlýyor, buna kanýyor ve susuyoruz. Çünkü korumaya çalýþtýðýmýzý iddia ettiðimiz sevdiklerimiz olduðunu söylüyoruz. Ve bizim korkularýmýz, kaygýlarýmýz, baþkalarý için her istediklerini yapacaklarý bir platform oluþturuyor.

Biz yüzyýllardýr Mesihler, kurtarýcýlar bekleyen bir milletiz. Bizi hep birileri geldi kurtardý, önderlik etti. Ama 2007 baþka olacak, artýk kimse bizi kurtarmayacak ve biz olmayý unuttuðumuz her dakika onlar büyüyecekler. Biz olmadýðýmýz, yaþadýðýmýz topraðý hep birlikte sahiplenmediðimiz, rýzkýmýzý saðladýðýmýz bir avuç topraðý paylaþmadýðýmýz, yan komþumuzu sevmediðimiz, baþka bir kökenden gelen ama birlikte büyüdüðümüz insanlara sýrt çevirdiðimiz, düðünlerimizi, sünnetlerimizi farklý adlarla yaptýðýmýz için birbirimize düþman olduðumuz her an, onlar büyüyecekler. Biz ufalacaðýz.

Ben bir Süryani, bir Kürt, bir Çerkez, bir Dadaþ kýzý ile büyüdüm. Büyüdüðümde yanýmda kalan en yakýn dostlarýma sýrtýmý, birileri istiyor diye, çevirmeyeceðim. Farklý kitaplara inandýðýmýz için, özünde ayný deðerlere inanmadýðýmýzý iddia etmeyeceðim. Ölenlerin arkasýndan konuþmayacaðým. Bir insanýn yaþama þansýný elinden alan birisine “vatansever” demeyeceðim. Ben bir gün çocuðum olduðunda ona insanlarý sevmeyi öðreteceðim, ýrklarý ve dinleri deðil. Ben çocuðuma “ ÝNSAN” olmayý öðreteceðim. Ve kimse inanmasa da ona hepimizin kardeþ olduðunu öðreteceðim.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Katiller hariç
Gönderen: Ali BÝLGÝLÝ / ISPARTA/KARS/Türkiye
19 Þubat 2007
Evet hiçbirimiz kardeþ deðiliz. Ben katillerle, teröristlerle, çocuk tacizcileriyle, vergi hýrsýzlarýyla, dini siyasete alet edenlerle, Atamýzýn arkasýna sýðýnýp vataný bölenlerle, televole kültürünü bizlere aþýlamaya çalýþanlarla, hergün binlerce masum insaný öldürenlere destek verenlerle, iþçinin memurun, köylünün hakkýný yiyenlerle ... Saymakla bitmez bu gereksizlerle kardeþ olamam.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tek Derdimiz Aldatýlmak mý?
Sean Paul ile Obezitenin Ne Alakasý Var?
Aslýnda Herþey Kurtuluþ Savaþý"yla Baþladý...
Aslýnda Hiçbir Þey Deðiþmedi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Size Aþýk Olabilir Miyim?
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim
Nefesimi keseceksin biliyorum!
Korkak Erkeklerden Sýkýldým
Aþk, askerlik, erkekler...
Her Sabah Ayný Adamla Uyanmak...
Kadýn Olmanýn En Güzel Tarafý Erkeklerdir
Red Kid
Korkak Erkeklerden Sýkýldým - 2
Bir gün size ahlak-sýz bir teklifle geleceðim...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Kurtlar Vadisi [Eleþtiri]
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor [Eleþtiri]
Sevmedende Olur Diyorlar! [Eleþtiri]
Benim Kocam Ab"ye Karþý [Eleþtiri]
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri [Eleþtiri]


ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.