..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deney, herkesin hatalarýna verdiði addýr. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > Mehmet CAN




13 Þubat 2007
Dehe-i Fecri Ýdrak Ettiysek Vahdet ve Ýzzeti Seçme Zamaný Gelmedi mi?  
Mehmet CAN
son bir fýrsattýr belkide Kutlu Doðum Haftasý zulmün kara bulutlarýnýn çöktüðü ümmetin silkinmesi için.................


:BFBF:

Dehe-i Fecr'i idrak ettiysek, Vahdet ve Ýzzeti seçme zaman'ý Gelmedi mi?

Rahatlýkla söylenebilir ki; Bugünün dünyasýnda Amerika'nýn ve siyonizm'in gerçek anlamda nüfuz edip egemenliðini elde edemediði ve kirli emellerini gerçekleþtiremediði yegane devlet islami Ýran cumhuriyetidir. Ýþte bunun sýrrýný yakaladýðýmýz zaman Öz islamý ve gerçek Vahdet kavramýný anlamamýzý da beraberinde getirecektir. Yada gerçek Ýslami vahdeti ve öz islamý kavradýðýmýz zaman bunun sýrrýný kavramýþ oluruz diye de anlayabiliriz!
Ne hazindir ki; Fikir ve Kültür emperyalizmi maddi ve manevi zenginlik ve deðerlerimizin yaðmalanmasýnýn alt yapýsýný oluþturuyor! Ve bunun laneteyn izlerini hemen heryerde görebilmekteyiz.
Tarihte ender vuku bulmuþ halk devrimlerinden birinin ki; Bu enderliðin ötesinde ender olan bir olgu daha var ki; o da "Ýslami halk" devrimidir.
Tarih sayfalarýna altýn harflerle yazýlan. Ýmam Humeyni (r.a) ve yarenlerinin (Ruhlarý þad olsun) önderliðinde muazzam 11 þubat 1979 islam Ýnkilabý nýn Dünya ya damgasýný vurmasýyla, Dünya yeniden Din kavramýný gündemine almak zorunda kaldý! Ne var ki; ....

Bu cümleden;
Bir an olsun Kutladýðýmýz Dehe-i Fecr'in analizini yapabilme ümidi ile getiri ve götürülerine kýsaca deðinelim;

Özellikle Ýslami halklý ülkeler isteyerek-istemeyerek te olsa kendilerini bu gündemin içinde buldu! Batýya göre iniþli Ýslama göre yükseliþli 28 yýllýk bir tarihi sürecin ardýndan bugün gelinen merhale hangi aþamada acaba?
Ýman etmiþ gönüllerde hala ilk günkü gibi canlýlýðýný korumakla birlikte acaba 79'da patlayan o Ýlahi Nur'dan Dünya müslümanlarý ve mus'taz'aflarý özellikle Ortadoðu müslüman halklarý gerektiði gibi faydalanabildik mi? Meðer gerçekten 28 yýllýk süreç içerisinde gerektiði dersleri alamadýk ise bu bizim ümmet olarak ciddi mana da sorumluluktan kaçýþýmýzý göstermez mi?

Destanlar yazan o muazzam günlerden bugüne biz inananlar:

1- Üstümüze düþen görevlerimizi yerine getirebildik mi?

2- Var olan bu Ýlahi olgunun neresinde yiz?

3- Geldiðimiz merhale yeterliliðimizi Ispatlýyor mu?

4- Slogan safha sýný aþabildik mi!?

5- Hala birkaç günlük Ýnkýlab yýldönümü Ýnkýlabi müslümanlarý mýyýz?

6- Hayatýmýzýn her safhasýna indirgeyebildik mi?

7- Özümseyebildik mi?

8- Bütünleþebildik mi?

Keza; Var olan Ýslam Devletini Korumanýn Farziyetini ne denli Yüklendik?

Ha keza bu gibi nefsimizi hesaba çekme de kendimizi tatmin edemeyeceðimiz cevaplarýmýz varsa! Vahdet haftasýna hazýrlanma temennisi ile

Ýmam Humeyni tarafýndan Ýslam Ümmetine bir hediye niteliði taþýyan "Vahdet haftasý" bizi ne denli ön yaklaþýmlarýmýzdan arýndýracak?
Yine Müslümanlarýn vahdeti ve mezhepler arasý yakýnlaþma diyebileceðimiz bir kurum olan "Durut'takrib Beynel Mezahib el islam"dan ne denli? Ve yeterli derecede faydalanabildik mi? Ya da olmasý gereken seviyeye gelebilmesi için islam alim ve aydinlarýnýn ferdi ve kurumsal katkýlarý gerçekten yeterli oldu mu?

Acaba "Hep birlikte Allah'ýn ipine sýmsýký yapýþýn; parçalanmayýn. Allah'ýn size olan nimetini hatýrlayýn..."Al-i Imran 103 "ki; Ýslam peygamberi-s.a.a- Hablullah'ýn ne olduðunu hadislerinde çok net açýklamýþtýr.'' bizi (ümmeti) bu Safhaya getirebildi mi?

Öyle ya herkes Kur-an Allah'ýn ipidir ona sýmsýký sarýlalým derken ümmeti Kur-an'daki ayet sayýsýnca gruplara cemiyetlere, hiziplere ve ve lere bölünmedik mi? Evrensel Ýslam deðerlerini mensubu olduðumuz cemiyet ve kurumlarýn deðerleri ile özdeþleþtirmedik mi? Ve bunlarý yaparken bizi onaylamayan kardeþlerimizi ''öteki'' olarak dýþlamadýk mý?

" Dinlerini parça parça edip guruplara ayrýlanlar var ya, senin onlarla hiçbir iliþkin yoktur. Onlarýn iþi ancak Allah'a kalmýþtýr. Sonra Allah onlara yaptýklarýný bildirecektir".En-am 159
Bu ve bu gibi ayetlerin bu günkü muhatablarýnýn kim olduðunu yetirince düþünebildik mi?

Vahdet ten ne anladýk? Anladýklarýmýz doðru ise neden Ümmet hala Ekoller, Mezhepler kavgasýný vermekte ýsrar ediyor?
Baþta Irak Pakistan vb. yerlerdeki müslümanlarýn vahdet anlayýþý kardeþ kaný dökmeyi mi gerektiriyor?
Yok eðer doðru anladýk ve bunu Pratik hayata geçirdik ise; Neden hala Ümmet Dünya halklarýnýn ''parya'' sýnýfý muamelesini görüyor? Her ölümle geride býrakýlan gözüyaþlý analarý dul kadýnlarý yetim yavrularý kimsesiz gariban yaþlýlarý ümmetin alýnyazýsýna kader olarak Allah mý yazdý?
Ümmet içinde var olan binbir çeþit oluþumlarýn hemen hepsi islam adýna nihayi merciiyetin temel sorun olduðunu gündeminde tutmakla birlikte bu sorunun Kur'an'i çözüm ve uyarýsýna ne denli samimi ilgi gösterdik?

Allahýn emirlerine teslim olduðumuzu iddia ederken, Sosyal ve kültürel hayatýmýz'a sirayet etmiþ çeþitli ..... izm'lerden ne derecede soyutlana biliyor uz?

"Aralarýnda hüküm vermesi için Allah'a ve Resulüne davet edildiklerinde, mümimlerin sözü ancak ''iþittik ve itaat ettik'' demeleridir. Ýþte asýl bunlar kurtuluþa erenlerdir." Nur 51

Acaba geçmmiþte Ben-i Ýsrail kavminin düþtüðü hataya düþmüþ olmaktan ne kadar çekiniyoruz! Ya da hala düþmediðimizi mi sanýyoruz?

Gerçekten Bakara 246-251 Ayetlerini birkez daha okuyup anlama ve hepsinden öte hayata geçirme ihtiyacý hissetmiyor muyuz?

- Mûsâ’dan sonra Ýsrailoðullarýnýn ileri gelenlerini görmedin mi (ne yaptýlar)? Hani, peygamberlerinden birine, “Bize bir hükümdar gönder de Allah yolunda savaþalým” demiþlerdi. O, “Ya üzerinize savaþ farz kýlýndýðý halde, savaþmayacak olursanýz?” demiþti. Onlar, “Yurdumuzdan çýkarýlmýþ, çocuklarýmýzdan uzaklaþtýrýlmýþ olduðumuz halde Allah yolunda niye savaþmayalým” diye cevap vermiþlerdi. Ama onlara savaþ farz kýlýnýnca içlerinden pek azý hariç, yüz çevirdiler. Allah zalimleri hakkýyla bilendir.
- Peygamberleri onlara, “Allah size Tâlût’u hükümdar olarak gönderdi” dedi. Onlar, “O bizim üzerimize nasýl hükümdar olabilir? Biz hükümdarlýða ondan daha lâyýðýz. Ona zenginlik de verilmemiþtir” dediler. Peygamberleri þöyle dedi: “Þüphesiz Allah onu sizin üzerinize (hükümdar) seçti, onun bilgisini ve gücünü artýrdý.” Allah mülkünü dilediðine verir. Allah lütfu geniþ olandýr, hakkýyla bilendir.

- Peygamberleri onlara þöyle dedi: “Onun hükümdarlýðýnýn alameti size o sandýðýn gelmesidir. Onda Rabbinizden bir güven duygusu ve huzur ile Mûsâ ailesinin, Hârûn ailesinin geriye býraktýðýndan kalýntýlar vardýr. Onu melekler taþýmaktadýr. Eðer inanmýþ kimselerseniz bunda þüphesiz, sizin için kesin bir delil vardýr.”
- Tâlût ordu ile hareket edince, “Þüphesiz Allah sizi bir ýrmakla imtihan edecektir. Kim ondan içerse benden deðildir. Kim onu tatmazsa iþte o bendendir. Ancak eliyle bir avuç alan baþka.” dedi. Ýçlerinden pek azý hariç, hepsi ýrmaktan içtiler. Tâlût ve onunla beraber iman edenler ýrmaðý geçince, (geride kalanlar) “Bugün bizim Câlût’a ve askerlerine karþý koyacak gücümüz yok.” dediler. Allah’a kavuþacaklarýný kesin olarak bilenler (ýrmaðý geçenler) ise þu cevabý verdiler: “Allah’ýn izniyle büyük bir topluluða galip gelen nice küçük topluluklar vardýr. Allah sabredenlerle beraberdir”.
- (Tâlût’un askerleri) Câlût ve askerleriyle karþý karþýya gelince þöyle dediler: “Ey Rabbimiz! Üzerimize sabýr yaðdýr, ayaklarýmýzý saðlam bastýr ve þu kâfir kavme karþý bize yardým et.”
- Derken, Allah’ýn izniyle onlarý bozguna uðrattýlar. Davud, Câlût’u öldürdü. Allah ona (Davud’a) hükümdarlýk ve hikmet verdi ve ona dilediðini öðretti. Eðer Allah’ýn; insanlarýn bir kýsmýyla diðerlerini savmasý olmasaydý, yeryüzü bozulurdu. Ancak Allah, bütün âlemlere karþý lütuf sahibidir"(1)


Ayet'i Celilede " Halbuki izzet ancak Allahýn, resulünün ve müminlerindir. Fakat münafiklar bunu bilmezler" Münafikun suresi 63/8

Ne hikmettir ki; Allah'ýn ve islamýn izzet ve þerefle nimetlendirdiði Müminlerin merciiyetine gözlerini yuman ümmetin evlatlarý. Yine ne gariptirki Ýzzet ve þeref arayýþý içinde!
Yine ne gariptir ki Ýzzet ve onurdan yoksun islam düþmanlarýna hizmeti kendileri için iftihar sayan mevki ve makam düþkünü þahsiyetlere tabii olmayý Ýlahi gerekilik kabul eden Ümmetin evlatlarýyýz.
Bunlar ne derece doðru yaklaþýmlar dýr? Bunlarý Kur-an'i ve islami analizlere tabi tuttuk mu?

Umarýz 28. Dehe-i Fecr bize yeniden kendi nefislerimizde muhasebemizi yapmamýzý kendimizi Kur-an ve Kur'an sahiplerinin mektebine göre eðitmemizi Kur-an'i özelliklere haiz öncüyü tanýyýp tabi olmamýzý beraberinde getirir.

Umarýz binyýllar boyunca süregelen baðnazlýk, taassup,taþlaþtýrma, bilgisizlik,yalnýþ gelenek ve törelerden kurtulur, özellikle ''kavmiyet'' ve ''asabiyet'' duygularýndan uzak bir kiþiliðe sahip olarak yeniden kendimizi kendi deðerlerimizle onarmayý kavramamýza vesile olur.

Ýslami halklarýn yaþadýklarý ülkelerin siyasetcileri ve sorumlularý ümmet içinde ve ''ümmetin öncüsü'' nün mahiyetinde halletmesi gereken sorunlarýný AB-ABD-BM gibi kendi deðerlerine tamamen uzak ve ''düþman'' olan kurum ve ülkelerin öncülerinin mahiyetinde sorunlarýna çözüm arayýþý zillet deðilde nedir?
Gayet tabiidir ki bu tür þahsiyetlerin mahiyetindeki halklar da bu zilletten gayri ihtiyar-i nasibini almak zorunda kalacaklardýr! Ve bunun ýspatý bugün itibariyle Afganistan, Filistin, Irak ve daha nice nice islami beldelerde aleni bir þekilde görülmemekte midir?
Eðer hala Dehe-i Fecr'den gereken dersi almadýk ise hala islami ''Nüve Deleti'' nin bize yüklediði sorumluluðumuzun farkýnda deðil isek ve hala nereden baþlamamýz gerek diye kendimize sorular yöneltiyorsak son bir fýrsat kaldý elimizde birkaç hafta sonra ''Kutlu Doðum Haftasý'' vesilesi ile ihya edilecek olan Vahdet haftasý dünya müslümanlarýnýn gündemine girecek. Ýþte bu tarihi fýrsatý bir kez olsun ama birkez deðerlendirmekten kaçýnmayalým bu vesile ile en gencimizden en yaþlýmýza topyekün elimizdeki imkanlarýmýzý ve en önemlisi samimiyetimizi, sadakatýmýzý ortaya koyalým eyleme geçirelim.

Emir-el mü'mi'nin Ali (a.s) ýn dile getirdiði þu hubesini asgari! derecede anlamaya çalýþalým!

Onlardan birine bir mesele söylenir; hükümlerden bir hükme baðlanmasý istenir, reyinde bir hüküm verir. Sonra bu mesele, olduðu gibi ondan baþka birine anlatýlýr; onun hükmüne aykýrý bir hüküm verir. Sonra bu hüküm verenler, kendilerini hüküm vermeye memur eden imamýn katýnda toplanýrlar; hükümlerini anlatýrlar. O da hepsinin hükmünün doðru olduðuna hükmeder. Peki, Allah'larý bir, Peygamber'leri bir, kitaplarý bir bunlarýn, noksan sýfatlardan münezzeh olan Allah mý birbirlerine aykýrý hüküm vermelerini emretmiþtir onlara da, itaat etmiþlerdir bu emre? Yoksa onlarý bundan nehiy mi etmiþtir de isyan eylemiþlerdir ona? Yoksa ortak mýdýrlar onunla da onlar söyleyecekler, o da razý olacaktýr onlardan? Yoksa noksan sýfatlardan münezzeh olan Allah, tam bir din indirmiþtir de Rasul sallallahu aleyhi ve alihi, onu teblið ederken anlatýr, ahkamýný icra eylerken bir kusurda, bir noksanda mý bulunmuþtur? Halbuki noksan sýfatlardan münezzeh olan Allah, > der (VI, En'am, 38). > buyurur (XVI, Nahl, 89). Kitabýn bazý ayetlerinin, bazý ayetlerini tasdiyk ettiðini bildirir, onda birbirini tutmaz sözler olmadýðýný beyan eder de o münezzeh mabud, > buyurur (IV, Nisa, 82).

Gerçekten de Kur'an'ýn dýþý, güzel mi, güzeldir; insan þaþýrýr kalýr; iç yüzüyse derin mi, derindir; sonuna erilemez; künhüne varýlamaz. Sýrlarýnýn sonu bulunmaz; karanlýklar, ondan baþka birþeyle aydýnlanmaz.(2)

Nihayet temenni odur ki;
Ýslam aleminin içinde bulunduðu amansýz Amerikancý islamdan kurtuluþ savaþýný! Baþarý ile kazanýp Ýslam alimlerinin öncülüðünde Bakara suresinin yukarýda yazýlan Ayetlerin atýfta bulunduðu tabi olma ve itaat etme sorumluluðu ile. Nehc-ul Belaga-nýn hükmi birliktelik için net ve kusursuz açýklamalarý doðrultusunda tamamen Ýlahi rýza doðrultusunda saf ve samimi duygularla katýksýz ve orijinliðine riayet edilerek müslüman halklara indirgenmesi ve yeniden saadet dönemi erdemler þehirine ulaþmasýdýr. Baþarý ve Hidayet Allah'tandýr.

Dipnotlar:
1- Kur'an'ý Mecid Meali
2- Qum Ensariyan yayýnlý Nehc'ül Belaga / Abdulbaki gölpýnarlý tercm.

Muhammed CAN
Frankfurt







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Velayet-i Fakih ve Siyasla Ýslam
Ýslamda Kadýnýn Rolü - 1
Ýtret, Ümmet ve Vahdet
Türk Ýslamcýlarýn, Mele/molla Planý!
Kurban ve Fedakârlýk!
Ýslamda Kadýnýn Rolü - 4
Ýslamda Kadýnýn Rolü - 3
Kurban ve Fedakarlýk!
Ýslamda Kadýnýn Rolü - 2
Orucumuz Neyi Emreder?

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kürt Ýslam Tarihine Farklý Bir Bakýþ (I)
Gündem Özel - 2 Ýslam ve Medeniyet
Gündem Özel - 3 Mýsýr ve Ýslam
Afrika’da Nal Toplamak!
Bugün Tek Baðýmsýz Devlet Ýran’dýr
Afrika’da Nal Toplamak!
3. Dünya Savaþýnda Ýraný'ý Anlamak!
Ýslam Dünyasýnýn Arayýþý
O Karede Ne Vardý?
Ali Þeriati ile Kürt Sorununa Bakýþ ve Yeni Ýslamcýlarýn Senaryolarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dost Ýçin [Þiir]
Serzeniþ [Þiir]
Bizde Ne Anne'ler Var [Þiir]
Ne Ýnsanlar Gördüm [Þiir]
Ey Gazzeli Cocuk! [Þiir]
Ayrýlýk Senfonisi [Þiir]
Hatýram! [Þiir]
Namus'un Adýna! [Þiir]
Hum Kýyýsýnda Bir Gece [Deneme]
Muhammed Can S. Demirtaþ'a Soruyor [Eleþtiri]


Mehmet CAN kimdir?

. . .


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet CAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.