..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendinden daha uyanýk insanlarý iþe aldýðýn zaman, senin onlardan daha uyanýk olduðunu kanýtlamýþ oluyorsun. -R. H. Grant
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Esin




5 Nisan 2007
Arap Saçý  
Esin
Orta Doðu'nun bitmek bilmeyen çilesi...


:BJHB:
Uzun bir süredir gerek sýnýr komþularýmýzda gerek ülkemizde fýrtýnalý bir hava hakimken insanlarýn ve hatta bu konuda en büyük sorumluluða sahip devlet ‘büyükleri’nin soðukkanlýlýðý karþýsýnda kaným donuyor. Ve nedense bazý þeyler tamamen açýk ve ortadayken Türkiye’nin hala iyi niyet taraftarý olmasý gözlerimi yaþartýyor ve canýmý yakýyor. Amerika’yla arada sert rüzgarlar esmemesi için sürdürülen müttefiklik olayýnýn uzun vadede bizim büyük zararýmýza olacaðý her açýdan belli. Yavaþ yavaþ zararlarýný da görüyoruz zaten. Pkk’nin abd malý silahlar kullanmasý, abd’nin de isteðiyle kurulan ‘özel temsilcilik’in hiçbir iþe yaramamasý sadece süs olarak bir kenarda sözde iþ yapýlýyor gibi durmasý, abd’nin stratejik müttefiðimiz olarak sadece kendi çýkarlarýný düþündüðünün apaçýk kanýtý.


Abd, Celal Talabani ile iki sýký dost olarak yoluna devam ederken bizim yaptýðýmýz tüm bunlara gözlerimizi kapamak. Kürdistan’ýn kurulmasýnýn gerek Talabani’ye, gerekse abd’ye birçok yararý var. Birlik olmamalarý için hiçbir neden yok gibi. Türkiye zaten uyuyor, kandýrmak kolay. Talabani’nin peþmergelerini güçlendiren biziz, abd ile müttefikliði sürdüren biziz, Amerika’nýn gelip Talabani’yi baþkan yapmasýna göz yuman biziz, senelerdir Kuzey Irak’ta belli bir düzenin oturtulmasýný oturduðu yerden güzel güzel seyredip ‘bir þey olmaz yahu’ diyen biziz, pkk'nýn canýný yaktýðý kiþiler yine biziz. Ülkemizin üstüne oynanan oyunlara göz yumduðumuz kesin gibi görünüyor. Talabani çok zeki bir adam besbelli. Nerden iþ çýkacaðýný biliyor ve ona göre yavaþ ve fazla göze batmadan ilerliyor. Tabii adýný anmamak olmaz, Mesut Barzani'nin de ondan geri kalýr yaný yok. Bush’la aralarýnda tam siyasete yaraþýr bir iliþki var. Ýkisi de birbirini kullanýyor çünkü ortak bir amaçta birleþiyorlar…iþlerine yarayacak noktada. Birinin gözünü para, diðerinin gözünü hýrs bürümüþ. Türkiye ise tam anlamýyla mahallenin saf çocuðu durumunda. Sözde Talabani pkk’ya engel olacak, onlarla bir anlaþma saðlayacak. Buna inanmak, güvenmek için salak olmak gerekir bence. Hele ki boyuna bakmadan Türkiye’yi tehdit eden biri bunu diyorsa. Senelerdir Irak hükümetine göre zaten pkk olayý son bulacak! Türkiye azýcýk sesini yükselttiði an, Amerika’nýn hafif itmesiyle ‘kesin bir þey yapacaðým, anlaþma saðlayacaðým’ diyen Talabani’nin tek yaptýðý þey oyalamak. Amerika’nýn uzun bir süredir yaptýðýný Talabani de yapýyor tabii.


Kerkük’te araplar artýk sýnýr dýþý ediliyor, Türkmenler aðlýyor, zor durumda olduklarýný söylüyor ve yardým bekliyorlar. Her gün mutlaka bir bomba patlýyor ve artýk çocuklar da öldürülüyor. Ýþin garip yaný bunu yapanlar ayný dinden insanlar. Mezhep çatýþmasýndan daha saçma bir çatýþma düþünemiyorum ben. Türkmen ve Araplara karþý kurulan baský ve sindirme politikasý artýk çýðýrýndan çýktý. Birçok kürt tekrar Kerkük’e döndü yakýn zamanda ama iþin tuhaf yaný, ne tuhaftýr ki dönen Kürtler, Saddam iktidarý zamanýnda uzaklaþtýrýlan Kürtler deðil. Her þey apaçýk ortada; Farklý mezheplerin bir arada yaþadýðý Kerkük’te artýk farklý mezheplere izin yok noktasýna gelindi.


Baþýndan beri Amerika’nýn Türkiye’ye öyle ya da böyle Kuzey Irak’a girecek gözüyle bakmasý ve bu yüzden de bunu sadece geciktirmeye çalýþmasý bizim de, onlarýn da suçu. Demek baþýndan hissettirememiþiz Kuzey Irak’a girmeye meraklý olmadýðýmýzý ama olay bizi rahatsýz edecek boyuta gelirse girmekten kaçýnmayacaðýmýzý. Belki hissettirseydik olaylar bu noktaya gelmezdi…belki. Belki zamanýnda hareket etseydik þu anda meydana gelen karmaþalar engelenebilirdi biraz.


Her zaman arap saçý olan Orta Doðu yine çok karýþýk. Tüm bunlarýn yaný baþýmýzda olmasý ve bizim hiçbir þey yapamamamýz ise en sinir bozucu olaný. Zamanýnda bir þeyler yapabilirdik bence. ama artýk her þey parçalanýyor...Çok geç kaldýk, kalýyoruz ama daha da kötüsü olmadan, ülkemiz de bu kargaþaya batmadan, baðýmsýz bir ülke gibi davranmalý ve Amerika'nýn sadýk müttefiði modundan çýkmalýyýz. Artýk olay 'yapsak mý?' , 'girsek mi?' noktasýndan çýkmalý. Yapmalýyýz, Kuzey Irak'a girmeliyiz daha da geç olmadan.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaz Geldi, Pkk da Geldi!
Benim Hala Umudum Var

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Saçmalýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Anti Kahraman [Þiir]
Hedef: Bulutlar [Öykü]
Mutlu Olmak Ýçin Kendini Kandýr [Öykü]
Son Mektup ve Gerçek Ben [Deneme]
Olasý Geçmiþler [Deneme]
Bir Baþka Dünyanýn Aþký [Deneme]
Nesli Tükenen Uyumsuzlar [Deneme]
Sanatseverler Ýþ Baþýnda [Ýnceleme]


Esin kimdir?

Yazar!? Ben!? ahaha. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Esin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.