..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþýk olmayan âdem / Benzer yemiþsiz aðaca. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Politika > Can




6 Nisan 2007
Babaþiþ  
Can
Çanakkale Belediye Baþkaný Ülgür Gökhan´ýn geçmiþten bugüne hayat hikayesini merak edenler için Yýlmaz Biçer tarafýndan Türkçe yazýlmýþ, tarafýmdan ufak eklemelerin ve de Almanca´ya çevirisinin yapýldýðý bir özgeçmiþ. Almanca ve Türkçe okunabilir.


:CIAB:
ÜLGÜR GÖKHAN (ÇANAKKALE BELEDÝYE BAÞKANI)

Ülgür Gökhan´ýn baba soyunun geçmiþi Cezayirli Salim Dede´ye kadar uzanýyor. Cezayir, o zamanlar Osmanlý´ya baðlý, „Dayý“ denen bir „Emir“ tarafýndan yönetilen küçük bir devlet. Salim Dede, Türk kökenli bir asker olarak mesleðini sürdürüyordu orada. Ama 19. yüzyýl baþlarýnda anayurduna döndü ve Bayramiç´te yerleþti. Salim Dede´nin oðlu Osman Bey Bayramiç´te doðdu. Tarýmla uðraþýrdý Osman Bey. Onun oðlu Mehmet Nuri Bey ise bir sarraftý. Soyadý yasasý çýkana kadar, „Cezayirliler“ olarak anýlan aile, Yasa´nýn 1934´te yürürlüðe girmesi üzerine “Gökhan” soyadýný aldý. Mehmet Nuri Gökhan tarým ve ticaretle uðraþýrdý. Beþ oðlu vardý. Bunlardan biri Mehmet Lütfü Gökhan´dý. O, tarým iþlerini yürütmekle birlikte petrol satýþý iþine girerek ailenin ticaret alanýný geniþletti. Bundan ellisekiz yýl önce Çanakkale´de bir tek petrol satýþ istasyonu vardý; o da eski belediye Baþkan´ý Naci Dura´ya aitti. Mehmet Lütfü Bey istasyonu O´ndan devraldý. Mehmet Lütfü Bey´in iki oðlu oldu: Fuat ve Rýfat. Fuat Gökhan, Ýstanul Hukuk Fakültesini bitirip, çok kýsa bir süre avukatlýk yaptýktan sonra þimdi aile mesleði olan ticareti yürütmekte. Rýfat Gökhan besicilik, zeytincilik, pamuk yetiþtiriciliði gibi tarýmsal faaliyetlerle birlikte ticaretle de uðraþtý. Ezineli Nuri Köseoðlu´nun kýzýyla evlendi. Bu evlilikten dünyaya Ülgür ve kýzkardeþi Özgül dünyaya geldi.

Ülgür Gökhan 1 Nisan 1950 yýlýnda Çanakkale kordonunda kýrýk tuðlalý bir evde doðdu. Ýlkokulu Çanakkale 18 Mart ilkokulunda okudu. Ortaokul ve liseyi Ýstanbul´da okudu. Galatasaray lisesinde ortaokulun hazýrlýk sýnfýnda yatýlý öðrenci olarak kaldýðý sürede Madam Mar Özkanlý´dan özel Fransýzca dersleri aldý. Ülgür Galatasaray lisesinde öyle özel biri deðildi. Fransýzca´ya karþý özel bir meraký vardý. Ýkinci dil olarak Ýngilizce´yi öðrendi. Ülgür öðrenciliði zamanýnda þýmarýk biri deðildi. Çok arkadaþý yoktu, fakat buna raðmen olgun bir insandý. Dýþ görünüþüne pek önem vermezdi. Lisedeyken iri yapýlý ve kilolu biriydi. Bu fiziði ve babacan tavýrlarýndan dolayý arkadaþlarý O´na “Babaþiþ” derdi. Ülgür yüksek tahsilini Ankara´da Siyasal Bilgiler Fakültesinde yaptý. Bu fakültenin Maliye bölümünden mezun oldu. Okul sýralarýnda Hale Haným´la tanýþtý. Ýstanbullu olan Hale Haným askeri bir doktorun kýzýydý. O da Ülgür´le Siyasal Bilgiler´de baþladýðý yüksek öðrenimini Ýktisadi ve Ýdari Ýlimler Akademisi´nde tamamladý. Ülgür´le Hale Haným´ýn arkadaþlýðý evliliðe dönüþtü. 1978 yýlý hem askerliðini tamamladýðý hem evlendiðinden önemli bir tarihti Gökhan için. Eþi Hale Gökhan ile birlikte 1980´de Çanakkale´ye geldi ve o arada Mehmet ve Gökçe adýnda iki çocuklarý oldu.


Gecikmeden iþ yaþamýna atýlan Ülgür Gökhan 1989´da SHP´den Belediye Meclis Üyeliði´ne seçildi. 1992´de CHP Kurucu Ýl Baþkanlýðý görevinde bulunan Gökhan, CHP-SHP Kurultayý´nda CHP Divan Baþkanlýðý yaptý. 1995´de iþleri geregi üyeliðini de yürüttüðü Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasý´nda meclis üyeligine ve yönetim kurulu baþkan vekilliðine seçildi. Rotary Kulübü baþkanlýðý yaptý. 1999´da CHP´den melediye meclis üyeliðine seçildi. 2002´de, Belediye Baþkaný Ýsmail Özay´ýn 3 Kasým seçimlerinde milletvekili adayý olmasý nedeniyle görevinden ayrýlmasý üzerine, Belediye Meclisi, Gökhan´ý Belediye Baþkaný olarak seçti. 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde, belediye baþkaný seçildi ve o zamandan beri görevine devam ediyor.

Baþkanlýðýndan bu yana Gökhan kentin altyapýsýna ve geliþimine çok büyük katkýlarda bulunmuþtur. Örneðin, son zamanlarda eskimiþ olan otobüsleri ve dolmuþlarý yenileriyle deðiþtirdi. Birçok röportajýnda, Çanakkale halkýnýn huzuru için elinden geleni yapacaðýný vurguluyor. Gökhan iyimser ve yararcý bir kiþiliðe sahiptir ve de fakir olsun olmasýn, tüm insanlarla kolay bir þekilde iletiþim saðlayabilme yetisine sahiptir. Ülgür Gökhan Çanakkale halký tarafýndan sevilen biridir. Çünkü O, diðer politikacýlar gibi kendini yükseklerde görmeyen ve öyle davranmayan, aksine diðer insanlar gibi bazen çay bahçelerine giden ve de onlarla sohbet eden biridir. Ailesinin þu anki durumuna kýsaca bir göz atmak gerekirse: Eþi Hale Gökhan halen Çanakkale´de ikamet etmekte ve de Gökhan´a her konuda destek olmaktadýr. Ayný þekilde çocuklarý da ondan, yakýnýnda olmamalarýna raðmen, desteklerini eksik etmemektedirler. Gökhan çiftinin oðlu Mehmet þu anda Amerika´da doktorasýný yapýyor ve kýz çocuðu Gökçe de Ýstanbul´da bir turizm þirketinde profesyonel rehber olarak çalýþmaktadýr.





ÜLGÜR GÖKHAN (DER BÜRGERMEISTER VON ÇANAKKALE)

Die Vergangenheit der Abstammung Ülgür Gökhans Vater geht auf den algerischen Opa Salim zurück. Algerien war damals ein dem Osmanischen Reich verbundener und von einem Fürsten namens „Dayý“ verwaltener Staat. Der Opa Salim war dort ein türkischstammiger Soldat. Aber anfang des 19. Jahrhunderts kehrte er zu seinem Vaterland zurück und siedelte in Bayramiç. Der Sohn des Opa Salims Osman ist in Bayramiç geboren. Osman beschäftigte sich mit der Landwirtschaft. Sein Sohn Mehmet Nuri war ein Geldwechsler. Die Familie, die bis zum Erlassen des Familiennamensgesetzes als „algerisch“ erwähnt wurden, bekam gleich nach dem In-Kraft-Treten des Gesetzes im Jahre 1934 den Nachnamen „Gökhan“. Mehmet Nuri Gökhan beschäftigte sich mit der Landwirtschaft und dem Handel. Er hatte fünf Söhne. Einer von denen war Mehmet Lütfü Gökhan. Er erweiterte den Bereich des Handels der Familie, indem er mit dem Erdölgeschäft anfing. Vor 50 Jahren gab es in Çanakkale nur eine Tankstelle, die dem alten Bürgermeister Naci Dura gehörte. Mehmet Lütfü übernahm von ihm die Tankstelle. Mehmet Lütfü hatte zwei Söhne: Fuat und Rýfat. Fuat Gökhan schließ die juristische Fakultät in Istanbul ab und kurz danach, nachdem er kurze Zeit als Rechtsanwalt tätig war, machte er mit dem Familiengeschäft weiter. Rýfat Gökhan beschäftigte sich neben der Olivenbaumplantage, dem Baumwollenanbau, dem Fütteranbau auch mit dem Handel. Er heiratete die Tochter von dem aus Ezine stammenden Nuri Köseoðlu. Von dieser Heirat kamen Ülgür und seine Schwester Özgül in die Welt.

Ülgür Gökhan ist am 1 April 1950 in dem mit den gebrochenen Ziegelsteinen gebauten Haus an der Promenade von Çanakkale geboren. Die Grundschule schließ er in der 18 März Grundschule Çanakkale ab. Die Mittelschule und das Gymnasium schließ er in Istanbul ab. Auf dem Galatasaray Gymnasium bekam er privaten Französischunterricht von Madam Mar Özkanlý, während er in der Vorbereitungsklasse der Mittelschule als Internatsschüler auf dem Gymnasium blieb. Auf dem Galatasaray Gymnasium war Ülgür nicht ein besonderer Schüler. Er interessierte sich aber besonders für Französisch. Als zweite Fremdsprache lernte er Englisch. Ülgür war während seiner Schulzeit nicht ein frecher Junge. Er hatte nicht zu viele Freunde, aber trotzdem war er immer ein reifer Mensch. Auf sein Äußeres achtete er nicht so viel. Auf dem Gymnasium war er Riesengroß und ziemlich dick. Aufgrund von seiner Körperbeschaffenheit und seinen netten, sympathischen Verhalten nannte man ihn auf dem Galatasaray Gymnasium „Babaþiþ“.

In Ankara schließ Ülgür in der politikwissenschaftlichen Fakultät das Fach Finazwesen ab. In der Universität lernte er Hale kennen. Sie war Tochter eines militärischen Doktors und sie schließ ihr Studim in der Ökonomischen und Verwaltungsakademie ab. Die Freundschaft zwischen Ülgür und Hale wandelte sich in eine Heirat um. Das Jahr 1978 war für Ülgür wegen seiner Heirat mit Hale und des Abschließens seines Militärdienstes sehr von Bedeutung. Mit seiner Frau Hale Gökhan kam er 1980 nach Çanakkale und inzwischen bekam das Paar zwei Kinder, die Mehmet und Gökçe heißen. Unverzüglich fing Gökhan mit dem Arbeitsleben an. 1989 wurde er von der SHP zur Mitgliedschaft in der Stadtverwaltung gewählt. 1992 war er als Provinzchef tätig und im SHP-CHP (SHP=Sozialdemokratische Volkspartei; CHP=Republikanische Volkspartei) Kongreß war er der Vorsitzender öffentlicher Ratssitzung. 1995 wurde er wegen seiner Tätigkeiten zur Versammlungsmitgliedschaft und zum Stellvertreter des Vorsitzenden in dem Verwaltungsrat in der Çanakkale Handels- und Industriekammer gewählt. Er war aber auch der Chef des Rotaryclubs. 1999 wurde er von der CHP zur Mitgliedschaft in der Stadtverwaltung gewählt. 2002 wählte der Stadtverwaltungsrat Gökhan als Bürgermeister, auf Grund des Kandidierens vom Bürgermeister Ýsmail Özay als Abgeordneter in den 3. Novemberwählen und des Verlassens seines Amtes. Ülgür Gökhan wurde in den kommunalen Wahlen am 24 März 2004 als Bürgermeister gewählt und seitdem hat er sein Amt inne.

Seitdem er der Bürgermeister von Çanakkale ist, hat er zur Infrastruktur bzw. Entwicklung der Stadt viel beigetragen. Er hat z.B. neulich alte Busse bzw. Sammeltaxis durch neuere ersetzen lassen. Bei vielen Interviews betont er jedes Mal, dass er alles tun wird, was er kann, damit sich die Bürger Çanakkales wohlfühlen können. Er ist eine optimistische und pragmatische Persönlichkeit und er hat die Fähigkeit, sehr einfach mit Menschen in Kontakt zu treten, egal ob sie arm sind oder nicht. Ülgür Gökhan ist in der Stadt sehr beliebt und er wird von den Bürgern besonders geliebt, weil er sich nicht wie ein Politiker sieht und verhält, sondern als einen normalen Bürger auf der Straße, der dann und wann in die Teehäuser geht und dort Tee trinkt, sich mit Freunden unterhält. Nun ein paar kleine Infos zu dem heutigen Zustand seiner Familie: Seine Frau Hale Gökhan hält sich immer noch in Çanakkale auf und unterstützt ihn bei vielen Sachen. Ebenfalls wird er von seinen Kindern auf jede Art und Weise unterstützt, obwohl sie sich nicht in seiner Nähe befinden. Sein Sohn Mehmet schreibt im Moment in den USA seine Dissertation und seine Tochter Gökçe arbeitet in Istanbul in einem Tourismusunternehmen als eine professionelle Touristenführerin.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Alman Terbiyesi [Roman]


Can kimdir?

Yeni çýkan kitaplar hakkýnda, özellikle de yazarlarý Almanya'ya gidip gelmiþ ya da halen orada ikamet etmekte olan yazarlarýn eserleri hakkýnda, okuyucularýn kafalarýnda oluþan soru iþaretlerini elimden geldiði kadar azaltabilmeyi amaçlýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Zafer Þenocak


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Can, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.