..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En güzel özgürlük düþü, hapishanede görülür. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yapýtlar > Nihan Köse




15 Nisan 2007
Ne Kadar Gerçeðiz?  
Tahta çocuk Pinokyo'dan robot çocuk David'e "Gerçeklik" Kurgusu

Nihan Köse


Pinokyo belli bir zaman sonra artýk gerçek bir çocuk olmak ister ve Mavi Peri’den kendisini gerçek bir çocuða çevirmesini diler. Týpký bir robot çocuk olan David gibi...Ama David Pinokyo kadar þanslý deðildir.


:BDAC:
Hemen hemen hepimiz çocukluðumuzun masal kahramaný Pinokyo’yu hatýrlarýz sanýrým.Hani þu yalan söylediðinde burnu uzayan tahta çocuktan bahsediyorum.
     
Küçük çocuklara arkadaþ olsun diye kuklalar yapan Gepetto Usta bir gün bir arkadaþýnýn getirdiði gülüp aðlayabilen özel bir kütüðü biçimlendirir ve adýný “Pinokyo” koyar. Pinokyo zamanla Gepetto Usta için hem bir evlat hem de bir arkadaþ olmuþtur. Fakat Pinokyo zamanla içine atýldýðý maceralarýnda ihtiraslarý, bencillikleri, doyumsuzluk ve yaramazlýklarýyla Gepetto Ustayý hem hayal kýrýklýðýna uðratmýþ hem de O’nun baþýna türlü türlü dertler açmýþtýr.
     
Neyseki Pinokyo bu yaramazlýklarý sonunda, söylediði yalanlarla o tahta burnunun uzamasý onun piþmanlýk duymasý ve iyiyi, kötüyü, doðruyu, yanlýþý öðrenmesini saðlamýþtýr.Pinokyo belli bir zaman sonra artýk gerçek bir çocuk olmak ister ve Mavi Peri’den kendisini gerçek bir çocuða çevirmesini diler. Týpký bir robot çocuk olan David gibi...Ama David Pinokyo kadar þanslý deðildir. Evet Pinokyo Mavi Peri sayesinde tüm bu hýrslarýndan, bencillliklerinden ve yaramazlýlarýndan yeteri kadar ders aldýðý ve artýk gerçek bir çocuk olma olgunluðuna eriþtiði için belki de, “gerçek” bir çocuða dönüþtürülmüþtür.Fakat bu biraz da Pinokyo kurgusunun bir masal olmasýndan ileri gelmektedir. Çünkü adý üstünde “masal”, masalsý bir gerçeklikle sona ermektedir, olmayan bir gerçeklikle...Olaylara bir de David’in tarafýndan bakacak olursak burdaki gerçeklik kavramý ise bilinenin ötesinde bir anlam taþýmaktadýr.
     
Bir grup bilim adamý araþtýrmacý bir toplantý sýrasýnda ürettikleri acý çekebilen, insan görüntüsünde bir robot kadýný tanýtmaktadýrlar. Fakat bu onlar için yeterli deðildir ve sevebilen bir varlýk üretmek isterler.
     
Bir zaman sonra sevebilme yeteneðine sahip “David” adýnda bir çocuk yaparlar. David, öz çocuðu komada olan bir çifte verilir. Ýlk baþlarda baba bu robot çocuðun eþi için iyi bir teselli maksatlý olacaðýný düþünür. Fakat anne komadaki öz çocuðunun ölmüþ olabileceði fikrini kabul edemediðinden David’i istemez. Tüm bunlara raðmen birlikte birkaç gün geçirdikten sonra anne Monica David’e sevebilmesi için birkaç sözcük söyler ve David artýk baþka birileri tarafýndan kullanýlamaz olur. Üretildiði yere geri gönderilirse de yok edilecektir. Monica bir süre sonra David’e çok alýþýr ve yaþamlarý böyle sürüp giderken bir gün çocuklarýnýn komadan çýktýðýný öðrenirler. Artýk evde iki tane çocuk vardýr.Fakat kardeþ Martin David’den hoþlanmaz ve O’nu kýskandýrmaya çalýþýr, O’nun baþýna olur olmadýk dertler açar. Martin David’e eðer annesinin saçýndan bir tutam kesebilirse O’nu daha çok seveceðini söyleyerek ikna eder. David annesi uyurken tam saçýndan bir tutam keseceði sýrada Monica uyanýr ve David’i elinde makasla o þekilde görünce biraz da babanýn ýsrarlarý ve son bir olay sonucunda O’nu geri götürmek zorunda kalýr. Fakat David’i laboratuara geri götürmek istemez ve oyuncak ayý Teddy ile birlikte O’nu bir ormana býrakarak kaçar.

David annesinin onu gerçek bir çocuk olmadýðý için sevmediðini düþünerek Pinokyo masalýnda Pinokyo’yu gerçek bir çocuða dönüþtüren Mavi Peri’yi aramaya baþlar. Fakat dünya O’nun tahmin bile edemeyeceði bir kaos ortamýna dönüþmüþtür. Dünya’da organiklerle(orga), mekanikler(mecha) olmak üzere 2 tür büyük bir savaþ içindedirler adeta. Et Fuarcýlarý bu mekanik canlýlarý yakalayýp organiklerden oluþan büyük bir kalabalýðýn gözleri önünde çok çeþitli þekillerde paramparça hale getirip, yok etmektedirler. Bu et fuarcýlarý David’i de yakalarlar. David bir jigolo mekaniðin elini hiç býrakmaz ve birlikte meydana çýkarýlýrlar. Fakat izleyiciler daha önce bu kadar gerçekçi bir robot çocuk görmediklerinden onun bir meka olduðuna inanmazlar. Ve böylelikle o ve Jigolo Joe býrakýlýr. David Joe’ya Mavi Peri’nin yerini sorar. Joe bunun cevabýný Dr. Know’dan öðrenmeleri için Davidle birlikte Rouge City’e gider. Dr. Know’a Mavi Peri’yi sorarlar. Dr. Know da aslanlarýn aðladýðý yere gitmeleri gerektiðini, Mavi Peri’yi orda bulacaklarýný söyler. Joe David’i oraya gitmemesi için uyarýr çünkü oraya giden mekalar bir daha geri dönmemiþtir fakat David gitmekte kararlýdýr. Bir helikopter ile birlikte Manhattan’a giderler.

Manhattan’a vardýklarýnda Dr. Know’un sözünü ettiði bilimciyi ararlar ve nihayet onu bulurlar. Ama David içeri girdiðinde orada bir baþka David daha olduðunu görür. Bu onu çok þaþýrtýr ve kýzdýrýr. Kendisinin bir tek olduðunu söyleyerek diðer David’i parçalar. Dünya’da bir tek David olmalýdýr. O sýrada bilimci gelir herþeyi David’e açýklar. Onun belki bir insan olmadýðýný ancak türünün tek örneði olduðunu söyler. David gezinirken kendinden daha yüzlerce olduðunu görür ve yýkýlýr. Yapacak bir þeyi kalmaz ve kendini denize atar. Tam Mavi Peri’yi görür gibi olduðu anda bir kanca O’nu denizden çýkarýr. Bu Joe’dur fakat polisler gelip Joe’yu götürürler. David de bu helikopterle yanýna Teddy’i de alarak denizin dibine dalar ve Mavi Peri’nin önünde durur.Gözünü kýrpmadan ona bakar ve O’nu gerçek bir çocuða dönüþtürmesi için sürekli ama sürekli yalvarýr. Mavi Peri de aslýnda bir lunapark enkazýndan arta kalan bir makettir. Fakat David yalvarmayý aralýksýzca sürdürür.

Böylece aradan 2000 yýl geçer. Dünya Buzul çaðýný yaþamaktadýr. Uzaylýlar David’i buzullar arasýndan çýkarmýþtýr. O’nun belleðindeki bilgileri toplarlar ve onun için bir þeyler yapmak isterler. Zamanýn teknolojisi insanlarýn sadece bir günlüðüne dirilmesine izin verir ve bunun için de o kiþiye ait bir saç teli,týrnak ve ya deri benzeri bir þeye ihtiyaç vardýr. O sýrada Teddy cebinden David’in kestiði Monica’ya ait bir tutam saç çýkartýr. Anne Monica bir günlüðüne de olsa diriltilebilecektir. Bu David için büyük bir umuttur. O gün David annesiyle hayatýnýn en mutlu gününü geçirir. Günün sonunda annesi kendini çok yorgun hissederek yataðýna uzanýr ve David de onun yanýna uzanarak ilk kez olsun uyur. Ve böylece David düþlerine kavuþmuþtur artýk.

Ýþte David’i Pinokyo’dan ayýran en önemli özellik budur kanýmca..Mekanik bir canlýnýn bu denli güçlü bir sevme yetisine sahip olmasý. Bu David’in gerçek bir çocuk olmasý için yeterince belirgin bir özelliði fakat o sözde Mavi Perisiyle hiçbir zaman karþýlaþamamýþtýr.Her ne kadar görmüþ olduðu bir makete oymuþçasýna yalvarsa bile...Masallarý gerçek dünyadan ayýramayýz kimi zaman. Hepimiz zaman zaman Mavi Perilere ihtiyaç duyarýz. Bizleri “gerçek” yapabilsin diye..Bizleri “biz” yapabilsin diye..Ama bir çoðumuzda kopmuþuzdur benliðimizden, kendimiz olmaktan vazgeçmiþizdir. Çift kiþilikler taþýr olmuþuzdur; dýþarýda bir maskeyle dolaþýrken kendi kendimize kaldýðýmýzda çýkarýrýz maskelerimizi..

Pinokyo’nun gerçek bir çocuk olmak istemesindeki sebebin ne olduðunu bir kenara býrakalým. Fakat hepimiz David’in bu konuda neden bu denli istekli olduðunu çok iyi biliyoruz. Birazcýk olsun sevgi, o çok sevdiði annesi tarafýndan sevilmek, hiç terkedilmemekti onun tek istediði..Kim demiþ mekanikler sevemez, onlarýn duygularý yoktur diye?! Ýnsan duygularýný hiçe sayýp, yok etme güdüsüyle yaratýldýlar diye..Peki ya biz organiklerin yani insanlarýn onlarý parçalayýp, yok ederkenki duyduðu bu haz, bu gaddarlýk nedir?

Her insan hayatý boyunca bir tek olmak ister. Etrafýndakileri kiþilerin tüm sevgilerini ona vermesini ister. David’in yýkýldýðý nokta laboratuarda kendinden yüzlercesini gördüðü andýr. Oysa biz insanlar yaþadýðýmýz dünya üzerinde birbirine benzeyen binlerce varlýktan oluþuyoruz. Fakat hiçbirimiz geriye dönüpte bizden daha çok olduðu konusunda þaþkýnlýða düþmüyor,yýkýlmýyoruz. Ýþte bu nokta belki de David’i bizden daha insan kýlan tarafý...

Steven Spielberg ve Stanley Kubrick imzasýný taþýyan bir baþyapýt olan “Yapay Zeka ” eminim ki önümüzdeki 10 yýl hatta 20 yýl boyunca izlenilecek bir film olacaktýr. Film, gerek barýndýrdýðý konusu itibariyle, gerekse mükemmel bir kurguya, tekniðe ve görselliðe sahip olmasý sebebiyle tüm bilim-kurgu ve sinema severlerin kalplerini biraz olsun “mekanikleþtirmiþ!” ise ne mutlu...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Basit (!) Bir Hikaye
Kabulleniþler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Düþsel Sanrý [Þiir]
Karma Þehrin Ortasýnda Bir Yaþamýn Ýniþ ve Çýkýþlarý (1. Bölüm) [Öykü]
Karma Þehrin Ortasýnda Bir Yaþamýn Ýniþ ve Çýkýþlarý (4. Bölüm) [Öykü]
Karma Þehrin Ortasýnda Bir Yaþamýn Ýniþ ve Çýkýþlarý (2. Bölüm) [Öykü]
Karma Þehrin Ortasýnda Bir Yaþamýn Ýniþ ve Çýkýþlarý (3. Bölüm) [Öykü]


Nihan Köse kimdir?

Hayallerini yazýlarýnda yaþayan ya da yaþatan. . . Yazan,çizen ve dinleyen herhangi biri. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþam,etrafýmdaki hayatlar,insanlar ve düþler...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nihan Köse, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.