..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Milli egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karþýsýnda zincirler erir, taç ve tahtlar batar, mahvolur. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Þiir > Didaktik > ibrahim eryiðit




17 Nisan 2007
Hemzemin Geçitte Donar Umutlar  
ibrahim eryiðit

:AHDH:
ÝBRAHÝM ERYÝÐÝT
HEMZEMÝN GEÇÝTLERDE DONAR UMUTLAR




Hayatýn ulanmayan yanýdýr tren vagonlarý
Birlikte yol alsalar da ayný hat boyunca
Birer adadýr her biri kendi çapýnda
Yüzerler raylarda yalnýzlýklarý kovalarcasýna


Hemzemin geçit giyotin halidir trenin
Nedense durur araba geçitte
Makinistin bilindik çaresizliði sarar vagonlarý
Ölümün kader haline bürünme çabasý çýnlar havada



Rutin olarak yer alýr haber bültenlerinde
Soyadlarýnýn çoðu aynýdýr daðlar yürekleri
Arabalarýn tabuta dönüþtüðü umut aralýðýnda
Çalýþtý çalýþacak ikilemi umudun ölüm halidir


Tünel nasýl yalnýzlýk geçidiyse trenin
Ölümün mahþer provasýdýr hemzemin















Þiirden baðýmsýz önemli not: Zaman zaman medyada izleriz veya tanýk oluruz,filan ilde hemzemin geçitte tren arabaya çarptý,þu kadar ölü,þu kadar yaralý,maddi hasar da cabasý.Bu tür haberleri izleyenler,araba sürücüsünün aptallýðýna þaþýrýrlar,’koca treni görmedi mi?’ þeklinde de soru sorarlar ölü ve yaralýlar için üzülürken.Ve nedense hiçbir yetkili de çýkýp,bilimsel açýklama yapmaz nedense.Veya yapýlan açýklamalar çok basittir.25 Nisan 2006 Radikal Gazetesinin haberini örnek olarak veriyorum burada:



Hemzemin geçit faciasý: Beþ ölü
Tarlada çalýþan kadýn iþçileri taþýyan kamyonetin sürücüsü, hemzemin geçitte beklemeyip trenden önce geçmeye çalýþýnca faciaya neden oldu. Beþ kadýn öldü, 11 kiþi aðýr yaralý

ÝZMÝR/ANKARA - Kasasýnda kadýn iþçileri taþýyan kamyonetin sürücüsü demiryolunu hemzemin geçitte karþýlaþtýðý banliyö treninden önce geçebileceðini sanýnca facia yaþandý. Trenin çarptýðý kamyonetteki kadýnlardan beþi yaþamýný yitirdi, 11'i aðýr yaralandý. TCDD 3. Bölge Müdürü Sebahattin Eriþ, "Sürücüler, trenlerin durma hýzýný ayarlayamýyor" derken, Ulaþtýrma Bakaný Binali Yýldýrým ise "Bu tip kazalar vatandaþlarýn sabýrsýzlýk gösterip, yola dalmasý sonucu gerçekleþiyor" diye konuþtu.
Ýzmir'de Menemen Ovasý'na gidecek kadýn tarým iþçilerini kamyonetinin kasasýnda taþýyan 50 yaþýndaki Salih Tozduman, saat 07.40 sýralarýnda Koyuldere beldesindeki hemzemin geçide geldi. Aliaða-Çiðli seferini yapan banliyö treni de bu sýrada geçide yaklaþtý. Trenden önce geçeceðini düþünen Tozduman gaza bastý. Ancak tren kamyonetin kasasýnýn sað arka bölümüne çarptý. Kamyonet olduðu yerde dönerken, kasadaki iþçiler çevreye savruldu. Baþmakinist Ýbrahim Karaer ve yardýmcýsý Mevlüt Ekþi, treni kaza yerine 100 metre uzaklýkta durdurabildi. Ýþçilerden 25 yaþýndaki Farika Karakaya, 45 yaþýndaki Melike Kubay, 18 yaþýndaki Güler Etik, 22 yaþýndaki Funda Urcu, 42 yaþýndaki Firdevs Yýldýz olay yerinde hayatýný kaybetti. Yaralanan 11 iþçi ise Menemen ve Ýzmir'deki hastanelerde tedavi altýna alýndý. Kazadan yara almadan kurtulan kamyonetin sürücüsü Salih Tozduman gözaltýna alýndý.
TCDD 3. Bölge Müdürü Sebahattin Eriþ, bölgede 2005 yýlýnda 250 hemzemin geçidi kapattýklarýný belirterek, "400 metrede bir geçit var. Yaptýðýmýz çalýþmalarla otomatik bariyer yerleþtiriyoruz. Bugüne kadar 60 geçitte bu çalýþmayý tamamladýk. Demiryollarýndaki durma mesafesi karayollarýndakinden dört-beþ kat fazla. Sürücüler, trenlerin durma hýzýný ayarlayamýyor. Bir de geçit üzerinde heyecandan aracý stop ettirenler oluyor" dedi.
Yýldýrým: Öncelik trenin
Ulaþtýrma Bakaný Binali Yýldýrým ise kazayý deðerlendirirken þöyle konuþtu: "Bu tip kazalar, kontrolsüz geçiþlerin usulsüz, habersiz açýlmasý ya da kontrollü geçiþ dahi olsa, vatandaþlarýn sabýrsýzlýk gösterip yola dalmasýyla oluyor. 'Tren, kamyona çarptý' deniliyor. Halbuki, hemzemin geçitlerde ister kontrollü, ister kontrolsüz olsun öncelik trenindir. Vatandaþlar demiryollarýndaki uygun geçide gitmek yerine, kendilerine yakýn yerlerden geçmeye çalýþýyor. Tekeri takýlýyor, arabasý stop ediyor." (Radikal, dha)
Yapýlan açýklamalar görüldüðü gibi çok basit.Burada þunun altýný önemle çizmek istiyorum.Bu açýklamalarý sadece bu dönemdeki yetkililer deðil,neredeyse tren ve tren yolu tarihindeki tüm yetkililer yapmýþtýr. Oysa durum çok farklýdýr.Þöyle ki,trenler sonuçta demir ve çelik karýþýmýndan imal edildiklerinden,tekerleklerinin yine demir raylara sürtünmesinden dolayý yüksek dozda mýknatýslanma alaný oluþturular.Bu magnetik alanýn etkisi yaklaþýk 2 km dir.Trenlerin kontrolsüz hemzemin geçitlere yaklaþýrken düdük çalmalarý boþa deðildir o yüzden.Treni çok uzakta gören veya duyan motorlu taþýt sürücüleri,tren gelinceye kadar çoktan geçeceðini sanarak kontrolsüz hemzemin geçitten geçmeye çalýþýr.Ancak oluþan magnetik alan, taþýtlarýn motorlarýný durdurur.Motorlu taþýt sürücüsü, ha çalýþtý,çalýþacak derken motorun asla çalýþamayacaðýný düþünemez,her seferinde umutla çevirir arabanýn kontaðýný.. Yani, motorlu taþýtýn motorunun stop etmesi heyecandan deðil,oluþan çok kuvvetli magnetik alandan kaynaklanmaktadýr . Aslýnda bu durumda uygulanacak yöntem çok kolaydýr: Hemzemin geçite girmeden önce durup,trenin gelip gelmediðinden iyice emin olmak ve ondan sonra geçmek. Diyelim ki hemzemin geçitte araç durdu.Burada da yapýlacak iki þey var:1)Araçta yeterli sayýda ve kuvvette insan varsa araçtan inip, aracý iterek geçitten uzaklaþtýrmak. 2) Az sayýda insan varsa araçtan hýzlýca inip, tren yolundan ayrýlýp,trenin araca nasýl çarptýðýný izlemek! Ancak bu felaket tamamen karayolu aracýnýn sürücüsünün suçudur,bunun için TCDD’yi suçlamak insafsýzlýktýr. Sonuçta meydana gelen kaza tren kazasý olmayýp,aslýnda trafik kazasýdýr. Asýl ölüm ve yaralanma olayý karayolu aracýnda olmasýna raðmen,ne hikmetse tren kazasý olarak görülür ve, meydana gelen ölüm ve yaralanmalar istatistiklerde demiryollarýna maledilir. Medyada bu tarz kazalar, tren kazasý olarak verildiðinden,insanlarýn trenden soðutulmasý saðlanmaktadýr.Oysa trenle yolculuk yapmak,kara taþýtlarýyla yolculuk yapmaktan daha güvenlidir. Dahasý,trende yolculuk yapan insan her anlamda özgürdür,kara taþýtýyla yolculuk yapan insana göre.











Baþka bir gazete haberi de þöyle:



Türkiye’de birbiri ardýna yaþanan hemzemin geçit kazalarý yüzlerce can aldý.
Devlet Demiryollarý verilerine göre son on yýlda 300 kiþi hemzemin geçitlerde hayatýný kaybetti.
Yetkililere göre hemzemin geçitlerdeki kazalarýn sebebi sürücülerin dikkatsiz ve sabýrsýz davranmalarý. Çünkü sürücüler çoðu zaman yaklaþan treni görmelerine raðmen geçebileceklerini düþünerek hareket ediyor ve sonucunda maddi hasarlý kazalarýn yaný sýra ölümlü kazalar da meydana gelebiliyor.
Tren kazalarýnda her yýl onlarca kiþi ölüyor
5 Mayýs 2004’te Balýkesir’den Ýzmir yönüne giden Mavi Tren, Manisa’nýn Akhisar ilçesinde hemzemin geçitte servis aracýna çarptý; kazada 5 kiþi hayatýný kaybetti, 2 kiþi yaralandý.
25 Temmuz 2004’te Aydýn’da, Ýzmir-Denizli seferini yapan yolcu treninin hemzemin geçitte bir minibüse çarpmasý sonucu beþi çocuk 15 kiþi öldü, dört kiþi yaralandý.
15 Þubat 2006’da Karabük-Çankýrý seferi yapan 23857 sefer sayýlý yük treni, Çankýrý’nýn Kurþunlu ilçesi Çavundur beldesi hemzemin geçidinde otomobile çarptý; kazada 3 kiþi hayatýný kaybetti.
23 Kasým 2005’te Mersin’in Tarsus ilçesinde, yolcu treninin hemzemin geçitte, narenciye hasadý yapmak için bahçeye götürülen tarým iþçilerinin bulunduðu kamyonete çarpmasý sonucu 10 kiþi öldü, 17 kiþi yaralandý.
16 Nisan 2004’te Ankara’nýn Polatlý ilçesine baðlý Temelli beldesinde trenin hemzemin geçitte öðrenci servisine çarpmasý sonucu meydana gelen kazada 7 kiþi öldü, 8 kiþi yaralandý. (Zaman/25.04.2006)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn þiir ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ruhumun Diðer Adý


ibrahim eryiðit kimdir?

Ben ,iç dünyasýný þiirle , dýþ dünyasýný matematikle kuran bir kiþiyim.

Etkilendiði Yazarlar:
ahmet haþim, sezai karakoç, ismet özel


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ibrahim eryiðit, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.