..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Fýrtýnalar insanýn denizi sevmesine engel olamaz. -Maurois
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > kemal pismisoglu




29 Nisan 2007
Sað Elim  
kemal pismisoglu
benim sað elim kesildi. Sonra neler mi hissettim ... sað elinizin hatýrýna girin içeri


:BGII:
Beþ küçük uzantý. Kimisi kalýn, kimisi ince uzun, kimisi ise hem ince hem de küçük. Hepside kýmýl, kýmýl, bir görseniz o kadar tatlalar ki, yeni doðmuþ beþ küçük kedi yavrusu gibi, beþ parmaðým ve beþ parmaðýmý tutan elim. Sol elim. Bu gördüðünüz yazýyý yazan. Peki sað elim.
: (
O yok. Bir kaza da koptu.
Evet doðru duydunuz! Bugün size sýrrýmý açýklýyorum, benim sað elim yok. Sadece sol elim var : (
Üzülmeyin, ben alýþtým artýk. Hem hep söylemez miyiz? Bardaðýn dolu tarafýný görmemizin gerektiðini. Sol elim var ve yazabiliyor, iki eli olupta yazamayanlara nazire yaparcasýna.
Ýþte bugün, yani sað elimin ölüm yýl dönümünde, sizi onu anlatacaðým. Ondan nasýl ayrýldýðýmý.

29 nisan 2001

Gözlerimi hastane odasýnda açtým. Ayný filmlerdeki gibi, neler olup bittiðini hatýrlamýyorum. Bir kaza yaptýðýmý biliyorum ama, elimin koptuðunu bilmiyorum. Bilmediðimden mi? Yoksa narkozun etkisinden mi bilinmez, acýsýnýda hissetmiyordum. Belki inanmazsýnýz ama var gibi geliyordu bana, zaten bir sürü sargý var, nereden bile bilirdim, sargýnýn altýnda yokluðun olduðunu. Hoþ hala elimin var olduðunu düþündüðüm anlar olmuyor deðil. Doktorlar bunun normal olduðunu söylüyor. Her neyse,
Kendime geldikten bir kaç saat sonra, babam, elimin kesildiðini söyledi.
O anda ne hissettiðimi anlatamam. Yaþanýlasý ve ancak öyle anlaþýlasý bir acýydý. Yoo, yoo, Allah düþmanýmý bile esirgesin, yaþanmayasý, anlaþýlmayasý ve þuanda da anlatýlmaya çalýþýlmayasý bir acýydý.
Dile kolay, o benim sað elimdi, esas elim oydu, sol elimde önemli tabi ama, BENÝM ESAS ELÝM OYDU. O gidince yarým kalmadým ben, daha da fazla eksildim. Neyse, ne yaparsýn olan oldu, yapýlacak birþey yok, artýk çok fazla üzülmüyorum. Sadece o günleri hatýrladýðýmda, kulaðýmda,
"Baba doktorlara söyle elimi getirsinler bana, görmek istiyorum onu" sözleri yankýlanýyor, birde ölmüþ olan elimle, göz göze geliþim.
Hemþire, hafif kýrmýzý, þefaf bir poþetin içinde, sanki tiksinç birþeyi tutarmýþ gibi tutarak göstermiþti onu bana, annem bakamadý, oysa biraz kana bulanmýþ olsada benim elimdi. Daha dün, kolumun ucunda duruyordu. Kýmýl, kýmýl.
Þimdi ise solmuþ bir papatya gibi boynunu bükmüþ öylece yatýyordu orada. ( O gün bu gündür, hiç bir papatyayý dalýndan koparmadým) Nereden aklýma geldi bilmiyorum ama, elimi gördüðümde aklýma ilk gelen, sabah uyandýðýmda kafesinde ölü bulduðum muhabbet kuþu geldi. Sað elimle tutup çýkarmýþtým kafesinden onu, can kuþu göðüs kafesinden çýkýnca,bir garip olmuþtu. Ayný elim gibi.
Öyle iþte, bir kuþ kadar yabancýydý bana artýk elim. Elim, el olmuþtu bana.
Bu duygu çok kötüydü.
Elimde dahil olmak üzere, herkesi odadan kovdum. Benden ayrýlan elimin ardýndan döktüðüm göz yaþlarýmý, arta kalan elimle silerken, kimse yanýmda olmamalýydý. vücudumun bana kalan ve yaþayan parçalarýndan baþka hiçbirþeyi istemiyor ve sevmiyordum.
Hýrçýnlýðýmý doktorlar aileme, psikolojik tramva geçirdiðim, zaman içinde durumu kabullendikten sonra düzeleceðimi söyleyerek anlatýyorlardý. Bense ne doktorlarýn sözlerini, nede ailemin sözlerini önemsemiyordum. Çünkü hiç biri beni ANLAMIYORDU.
Benim acýmýn elimin yokluðundan kaynaklandýðýný zannediyorlardý. Kabullenemediðim þeyin tek elle yaþamak olduðunu düþünüyorlardý.
Oysa beni zorlayan, tek elle yaþamak deðil, bir elim ölümü tutarken, kalan elimle yaþama tutunmaktý.
Hýmmm anlýyorum seni demeyin,
Anlamýyorsunuz, anlayamazsýnýzda, anlasanýzda hissedemezsiniz.
Ölümü yaþamayan bilemez. Benim yarým öldü, o gün benim bir parçam öldü. Hatta Gömüldü O.
Düþünsenize bir mezarým var benim, hatta mezar taþým. Ve içince bedenimin bir bölümü duruyor. Ben bayramlarda dedemi ziyarete gittiðimde onuda ziyarete gidiyorum. Belki elim, onu býrakýp eve dönerken, el sallýyordur arkamdan. Bilemiyorum. Çünkü onu tek baþýna býrakýp giderken, hiç bir zaman arkama dönüp bakamýyorum. Çünkü korkuyorum, gözümün önüne, ölü elimin kýrmýzý poþedin içindeki halinin gelmesinden.
O kadar piþmaným ki, poþedin aðzýnýn sýkýca baðlý kalmasýna izin vermiþ olmama.
Saçma geleceðini biliyorum ama, elimin orada, poþedin içinde havasýz kaldýðýný düþündükçe, soluk darlýðý çekiyorum. Boðazýma birþeyler düðümleniyor.
Öyle iþte, artýk biliyorsunuz, benim sað elim yok, aslýna bakarsýnýz var, ama ölü.
Bense diriyim, sað kolumun ucundan, ölümle el ele tutuþmuþ yaþayan bir diri.
Aslýna bakarsanýz sizler gibi biri. Ölümle el ele yaþayan ve buna raðmen ölümü unutan, kendini hayata kaptýran.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Tebrikler
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
1 Mayýs 2007
Merhaba Sevgili Kemal Piþmiþoðlu; Tasvirlerde çok iyisiniz, önce bunu söylemek isterim.Yazýda ne fazlalýk var, ne eksiklik.Herþey yerli yerinde. Anlatým tarzýnýz da çok iyi.Acýklý bir olayý , hüznü; sohbet tarzýnda yazmýþsýnýz.Sanki, okuyucuyu ürkütmekten korkmuþsunuz.Ürkütmemeyi de baþarmýþsýnýz.Sürükleyici yazmýþsýnýz ayrýca. Yalnýz, ayrý - bitiþik yazýlmasý gereken de ve da’larla sorununuz var.Belki de dikkat etmediniz yazarken.Eðer sorununuz varsa, bu sorunu hemen halletmelisiniz.Yok, sorununuz yoksa; doðru yazmak için neden çaba vermiyorsunuz?(Öðretmen kimliðim yazdýrýyor bunlarý.)Bu güzel, baþarýlý yazýda o hatalar - deyim yerindeyse--arsýz arsýz sýrýtýyor.Örnekler: "Bir kaza da koptu."....da, bitiþik olacaktý. "iki eli olupta".....ta deðil, da olacaktý ve ayrý yazýlacaktý. "acýsýnýda"...da, ayrý olacaktý… "Hem hep söylemez miyiz? Bardaðýn dolu tarafýný görmemizin gerektiðin."..Bu iki cümle, tek cümlede birleþtirilmeli.Sonunda da soru iþareti olmamalý.Çünkü burada okuyucuya soru sormuyorsunuz, teyit istiyorsunuz.Hani, cep telefonuyla oynayan çocuða; "Cep telefonu oyuncak mý!" dediðimiz ve sonuna da soru iþareti koymamamýz gerektiði gibi. Tamamlayýcý, can alýcý þu söylemleri çok sevdim: "Daha dün, kolumun ucunda duruyordu. Kýmýl, kýmýl."......"biraz kana bulanmýþ olsada benim elimdi."(Bu cümledeki da'nýn ayrý yazýlmadýðýný görmezden geldim.)." Þimdi ise solmuþ bir papatya gibi boynunu bükmüþ öylece yatýyordu orada."...(Ne güzel bir benzetme.Deyim yerindeyse, cuk oturmuþ.)." Elim, el olmuþtu bana.".....Bu cümle de çok iyiydi.Çok anlamlý bir kelimeyi, kýsa bir cümlede, okuyucuyu rahatsýz etmeden iki kez ve baþarýyla kullanmýþsýnýz.Çünkü okuyucu, gereksiz yere kullanýlan ayný kelimelerden sýkýlýr...." Elimde dahil olmak üzere, herkesi odadan kovdum."(Bu cümledeki de'nin ayrý yazýlmadýðýný görmemin verdiði rahatsýzlýðý saymazsam, iyi ifade edilmiþ .)Diðer beðendiðim cümleler: "Bir elim ölümü tutarken, kalan elimle yaþama tutunmaktý.".." Ben bayramlarda dedemi ziyarete gittiðimde onuda ziyarete gidiyorum."..." Öyle iþte, artýk biliyorsunuz, benim sað elim yok, aslýna bakarsýnýz var, ama ölü. Bense diriyim, sað kolumun ucundan, ölümle el ele tutuþmuþ yaþayan bir diri." Bir insanýn bir elinin yok oluþunu, bundan nasýl etkilendiðini bu kadar güzel anlatmanýz; belki de týp okuyor olmanýzdan mý kaynaklanýyor?Bu soruyu sordum kendime.Etken her ne olursa olsun, yazýnýzý çok baþarýlý buldum.Þu yanlýþ yazýlan de - da'larý saymazsak tabi.Ne diyordu E.Toroðlu:"Bundan iyisi, Þam'da kayýsý."..Ben de þöyle diyorum:"Bu kadarcýk kusur, kadý kýzýnda da olur."...Okuyucu yaným böyle dese de, öðretmen kimliðim de þöyle diyor:"Yazar, bu hatalarýný hemen düzeltmeli."....Baþarýlarýnýzýn devamýný dilerim.Sevgiyle kalýn.Kâmuran Esen Bir öneri:Bu yazýyý öyküye çevirin bence.ZATEN ÖYKÜNÜN KIYISINDA DURUYOR.VE BU KALEM, ÇOK ÝYÝ ÖYKÜ YAZABÝLÝR.

:: senaryodur
Gönderen: kemal piþmiþoðlu / Kayseri/Türkiye
1 Mayýs 2007
sayýn esen, bu yazý Allah'a þükür tamamen senaryodur.

:: yorumunuzu merakla bekleyeceðim
Gönderen: kemal piþmiþoðlu / Kayseri/Türkiye
1 Mayýs 2007
sayýn Esen yorumunuzu merakla bekleyeceðim.

:: ..........
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
1 Mayýs 2007
Merhaba Sevgili Kemal Piþmiþoðlu; Yazdýklarýnýzýn bir senaryo olup olmadýðýný bilmediðim için yorum yapamayacaðým.Çünkü yapacaðým yorum; yaþanan bir olaysa farklý, senaryoysa farklý olacak....Senaryodur senaryodur...Sevgiyle kalýn...Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Terlikler ve Ben

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tanrýnýn Gizli Hazinelerinin Anahtarý Pi
Zordur Baharda Týp Fakültesi
Resimlerle
Seviþme Sesi
Çalýþan Annenin Çocuðu Olmak
Ters Taraftan Kadýn ve Erkek
Yüzler
Doktor Olmak Bir Oyundur.
Ýç Savaþ (Hayat Sývar Kendini)
Uçurmayý Gök Yüzünde Tutmak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Rüyadan Kabusa [Þiir]
Günaydýn Çorap Kardeþ Ýkizin Nerede [Þiir]
Avaným [Þiir]
Cibraný ile Karþýlaþmak [Þiir]
Hayata Dürbünle Bakmak [Þiir]
Tecavüz [Þiir]
Seni Sevmek [Þiir]
Yeniden Baþlamanýn Þiiri [Þiir]
Tablet Þiirler "Ölüm" [Þiir]
Yalnýzlýkla Seviþmek (Bir Gün) [Þiir]


kemal pismisoglu kimdir?

erciyes üniversitesi týp fakültesi 3. sýnýf öðrencisiyim

Etkilendiði Yazarlar:
goethe,nietsche,ve tabi ki mevlana


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal pismisoglu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.