..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her þey ancak sevgiyle satýn alýnabilmelidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Ýbrahim Kilik




31 Mayýs 2007
Televizyon Sunucularýnýn (Miii - Tingi)  
Gösteri Yürüyüþü

Ýbrahim Kilik


Efendim yazýnýn baþlýðýna takýlýp bizim sunucularýn gösteri amaçlý toplantý filan düzenlediklerini sanmayýn. Onlar zaten her akþam hanelerinizin davetsiz konuklarý olarak ekranlarda arz-ý endam eylemekteler.yarý sunucu yarý manken içerikli vazifelerini ifa ederken biz izleyicilere de tebessümle karýþýk bir öfke bahþetmekteler(!)


:BJIH:
Efendim yazýnýn baþlýðýna takýlýp bizim sunucularýn gösteri amaçlý toplantý filan düzenlediklerini sanmayýn. Onlar zaten her akþam hanelerinizin davetsiz konuklarý olarak ekranlarda arz-ý endam eylemekteler.yarý sunucu yarý manken içerikli vazifelerini ifa ederken biz izleyicilere de tebessümle karýþýk bir öfke bahþetmekteler(!)

Türkçede bazý kimselerin karþý olduðu bir(^) uzatma iþareti var. Bu iþaretin gereksiz olduðunu iddia ediyorlar. Bana göre bu iþareti kullanmak gerekli. Her ne kadar sözcüðün anlamý cümle içinde kullanýldýðý yere göre tayin edilebilse bile anlatýmda açýklýðý baltalayacaðý için bana makul gelmiyor. Hiç deðilse benzer yazýlýþý olan,karýþtýrýlma ihtimali yüksek sözcüklerde kullanýlmasý gerekir. -Plân, plâstik,plâse vb. gibi þapkasýz yazýlmadýðýda da karýþtýrýlamayacak olan sözcüklerde kullanýlmasýna gerek olmadýðýný TDK 'nýn da kabul ettði sözcükler olsa da- Örnek verecek olursak, âþýk sözcüðü ile aþýk sözcüðü þapka takmazlarsa karýþýtýrýlabiliyor. “hani espirili bir söz var “MFÖ” nün reklamlarda kullanarak meþhur ettiði “Þapkasýz çýkmam abi.” Yanýlmýyorsam bir petrol þirketi reklamýydý . Þimdi bana kalýrsa birinci sözcük de “Beni þapkasýz yazmayýn abi.” der gibi. Ýzin verirseniz birer cümle kurarak bunun ayrýmýna birlikte varalým. “Mecnun Leyla’ya âþýk bir adem evladýydý.” Aþk konusunda kimse onunla aþýk atamaz."
Bir de iþreti gereksiz kullanma hastalýðý var örnek: Zafer sözcüðünü zaafer diye seslendirmek, Safiye sözcüðünü saafiye diye söylemek.

Þimdi gelelim asýl vurgulamak istediðimiz konuya. Türkçemize Ýngilizceden geçmiþ bir miting sözcüðü var. Ve birinci ünlüsünde þapka takma zarureti yok. Amma bizim haber sunucularý kelimeyi Türkçede olduðu gibi telaffuz etmekten hicap duymuþ olacaklar ki Ýngilizce aslýna sadýk kalarak (Meeting) telaffuz edip çok yüksek kültürlü olduklarýný alayiþle ilan ediyorlar milyonlara. Acizane bendenizin de bu yazýyý karalamasýna kapý aralýyorlar.

Onlar(kendilerinin hoþuna gidecek ifadeyle speaker’ler) haberleri sunarken bugün þu kentin filan meydanýnda bir grup “miiting” düzenledi dedikleri anda bizim de onlara “sipi kýr .... kýr” diyesimiz geliyor. Anlý þanlý televizyon kanallarýnda asgari ücretin bilmem kaç katý maaþ alan anlý þanlý sunucularýn Türkçeyi pespaye etmelerine gönlümüz razý gelmiyor. Ankara 13.05.2007




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: kesinlikle haklýsýnýz
Gönderen: nazlý usta / Ýstanbul/Türkiye
16 Temmuz 2007
Sevgili dostum, Ýnanýn bu miiiting olayýný ben de çok düþündüm. Hatta sonunda bunu böyle okumak lazým Türkçe'de de heralde biz bugüne kadar yanlýþ yapýyoruz, adamlar eðitimini almýþlar telaffuzun, tonlamanýn dedim ve sustum. Ama yazýnýzý okuyunca geçen yýl Eurovision'a katýlan Sibel Tüzün geldi aklýma, nerden geldiyse. Ne diyordu kendisi : "Karþýnda süpýýýstar, sev beni" :)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazmak Korkulu Rüya

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Her Devrin Þakþakçýlarý ve Akp
Havada Jet Karada Jawa

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hüznümüz Kahverengi [Þiir]
Arzu 1 [Þiir]
Cin Biberi [Þiir]
Erguvanlar Lâleler [Þiir]
Zaman Dar [Þiir]
Düþ Gülü [Þiir]
Mülteci [Þiir]
Dem Masalý [Þiir]
Çççççççççççççççççççç [Þiir]
Piþmanlýk Bestesi [Þiir]


Ýbrahim Kilik kimdir?

Demlik Güzeli (Namý Diðer Çay) Dilberin gamzeleri. Demliðin dem demleri. Bardakta keklik kaný. Tebessüm huzmeleri. Dostun dosta ikramý. Alýr yürekten gamý. Fincanda türkü söyler. Ýnce bellide mani. Zamanýn gül kurusu Gülde gülþen dokusu. Rehavetten kurtarýr. Pek de þirin doðrusu. Bardaktýr mihmandarý. Herkesin çeker caný. Yalnýz bu kadar deðil. Sohbetlerin mimarý. Ýnce bir gülüþ gibi. Ýçe süzülüþ gibi. Ülfete kapý açar. Kaldýrýr hep uzleti. Ankara,03. 09. 2007 Ýbrahim KÝLÝK

Etkilendiði Yazarlar:
Demlik Güzeli (Namý Diðer Çay)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýbrahim Kilik, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.